Ukrajina

Tyke

#206301 Re: Ukrajina

Post by Tyke »

Sirski je izgleda pravi badass i vrhunski mozak.
kluz franjo

#206302 Re: Ukrajina

Post by kluz franjo »

Nešto će morati pući u sljedeće 2-3 sedmice.
ZSU i dalje svakodnevno pravi prodore po regiji Kursk - već evo pune dvije sedmice Rusi ne uspjevaju da stabiliziju bilo kakvu dužu liniju (o prelasku u kontraofanzivu tek nema ni govora za sada).
U isto vrijeme, iako je intenzitet napada agresora na potezima Vovčansk, Kupjansk i Kremina znatno opao (što je i logično, jer su te linije najbliže Kursku i vjerovatno se jedan dio rezervi tamo interventno prebacuje), intenzitet mesnih napada na potezima Toreck i Pokrovsk ne jenjava, čak se i pojačava. Intenzitet napada na Časiv Jar treba pratiti sljedećih dana.
Nisam siguran sa kakvim još rezervama raspolažu i jedni i drugi, ali neko će u sljedeće 2-3 sedmice kapitalizirati trenutno stanje i dinamiku na frontovima.

ZSU bi tako mogla sa postojećim jedinicama i Harkivskom rezervom krenuti u potiskivanje agresora kod Vovčanska i Kupjanska i pritisak na Belgorod uz istovremeno povlačenje djela jedinica iz Kurska u rezervu kod Sumija i Harkiva.
Rusi bi sa druge strane mogli pokušati ignorisati napredovanje ZSU u Kursku (bacati tamo, regrute, zatvorske stražare i aerodromske čuvare kao topovsko meso), a glavninu borbenih rezervi usmjeriti na Časiv Jar, Toreck i Pokrovsk i pokušati ostvariti značajan proboj i kolaps ZSU linija u Donjecku.
A možda i nešto sasvim treće.
Bilo kako bilo, mislim da će u septembru doći do još jednog značajnijeg pomjeranja linija.
Romanija

#206303 Re: Ukrajina

Post by Romanija »

47mb nakon malo zajebanijeg vatrenog krstenja prosle godine je danas ko 93mb do proljeca, koje je malo nestalo sa prvih stranica socijalnih mreza. Ovo rade samo jako uvjezbane meh. pjesadijske posade, jedino mi nikad nije bilo jasno da ni do danas ne rade nista ni nivo cete, a kamoli bataljona. Sve se svodi na jedno vozilo, ili mozda najvise jedan vod.

[media]https://x.com/RALee85/status/1825243405649137770[/media]
Čitalac

#206304 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Kostenko nakon boravka u Kurskoj oblasti: Dugo nismo imali ovako značajnu operaciju, ali u javnosti se stvara pogrešan utisak da su naši vojnici tamo u šetnji. Na drugim pravcima – teška situacija.
Tajnik Odbora Vrhovne Rade za nacionalnu sigurnost, obranu i obavještajne poslove Roman Kostenko:

- Riječ je o ozbiljnoj akciji koja je još jednom pokazala umješnost našeg vojnog vrha te hrabrost i profesionalnost naših vojnika. Kada dođe vrijeme da se detaljnije analizira svako područje posebno, smjer 82. brigade, 80. i 22. brigade ili neke druge, da ih sada ne nabrajam sve, tada će se moći napisati znanstveni radovi o djelovanju svake od jedinica.
- Ovo nije šetnja. I tamo imamo gubitke, ali je ova operacija i u omjeru postignutih ciljeva i gubitaka prilično uspješna. Jednog dana će se ti gubici objaviti. Naši se vojnici bore herojski i nanose neprijatelju mnogo veće gubitke nego što ih sami trpe. Da, sada je teže nego, na primjer, prvih dana...ponavljam, ovo nije šetnja. Prije tri dana prilikom izvršavanja borbene misije poginuo je moj podređeni, koji je služio sa mnom još u Alfi. Naravno, ima gubitaka. Ali dečki čine sve da privuku trupe k sebi, preuzmu inicijativu i nekako olakšaju situaciju u drugim smjerovima…
- Rusija sada nema dovoljno rezervi u ovom smjeru. Našim ljudima sada teže napredovati jer su počeli dosta snažno koristiti zrakoplovstvo i bespilotne letjelice, ali ipak, inicijativa je na našoj strani. Mislim da Rusija ne želi priznati da nema rezerve pa jednostavno pokušavaju samo obuzdati naše trupe.
- U Moskvi sada znaju da bismo mi takve operacije mogli izvoditi cijelom dužinom granice. Naš zadatak je zato imati pričuvu, formirati postrojbe koje ih na taj način mogu stalno ugrožavati. To će nam omogućiti da stalno imamo inicijativu. I moralno i psihološki ovo je pobjeda kakvu dugo nismo imali i posljedice ove operacije tek će se vidjeti u budućnosti.
- Nažalost, na drugim pravcima situacija je doista teška. Unatoč velikim gubicima, a agresor stvarno ima ogromne gubitke na istoku, oni i dalje napreduju. I ne broje mrtve, uspjeh mjere samo u metrima osvojene zemlje. Ako su uzeli deset metara, a izgubili tisuću ljudi, i to je za njih uspjeh. Ne žele izgubiti inicijativu u smjeru Pokrovsk, to im je sada najvažnije. Mislim da će čak i po cijenu svojih teritorija pokušati dovesti operaciju na istoku do nekog logičnog kraja…
zigzag

#206305 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

kluz franjo wrote: 19/08/2024 23:35 Nešto će morati pući u sljedeće 2-3 sedmice.
ZSU i dalje svakodnevno pravi prodore po regiji Kursk - već evo pune dvije sedmice Rusi ne uspjevaju da stabiliziju bilo kakvu dužu liniju (o prelasku u kontraofanzivu tek nema ni govora za sada).
U isto vrijeme, iako je intenzitet napada agresora na potezima Vovčansk, Kupjansk i Kremina znatno opao (što je i logično, jer su te linije najbliže Kursku i vjerovatno se jedan dio rezervi tamo interventno prebacuje), intenzitet mesnih napada na potezima Toreck i Pokrovsk ne jenjava, čak se i pojačava. Intenzitet napada na Časiv Jar treba pratiti sljedećih dana.
Nisam siguran sa kakvim još rezervama raspolažu i jedni i drugi, ali neko će u sljedeće 2-3 sedmice kapitalizirati trenutno stanje i dinamiku na frontovima.

ZSU bi tako mogla sa postojećim jedinicama i Harkivskom rezervom krenuti u potiskivanje agresora kod Vovčanska i Kupjanska i pritisak na Belgorod uz istovremeno povlačenje djela jedinica iz Kurska u rezervu kod Sumija i Harkiva.
Rusi bi sa druge strane mogli pokušati ignorisati napredovanje ZSU u Kursku (bacati tamo, regrute, zatvorske stražare i aerodromske čuvare kao topovsko meso), a glavninu borbenih rezervi usmjeriti na Časiv Jar, Toreck i Pokrovsk i pokušati ostvariti značajan proboj i kolaps ZSU linija u Donjecku.
A možda i nešto sasvim treće.
Bilo kako bilo, mislim da će u septembru doći do još jednog značajnijeg pomjeranja linija.
93. Iz Časiv jara kaže da bi bi bio problem ako rusi zauzmu Toreck. A ovako još drže bez problema.
lajkujMe

#206306 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

lajkujMe

#206307 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

I upravu je stali su bez ikakvog razloga
lajkujMe

#206308 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Čitalac

#206309 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

53. brigada i dalje kontroliše petinu New Yorka, nema rezervi, na pravcu dodatni problemi s motivacijom.
53. zasebna mehanizirana brigada Oružanih snaga Ukrajine nastavlja držati obranu u sjevernom dijelu naselja New York u Donjeckoj regiji.
"Naše trupe su u New Yorku, držimo obranu. Kontroliramo oko 20% naselja. Rusi napreduju zbog velikog broja rezervi. Mi ih ubijamo, oni ponovo dolaze. Mi, nažalost, nemamo takve rezerve", kaže sugovornik iz brigade za Ukrajinsku Pravdu.
Osim nedostatka pješaštva, kaže drugi sugovornik Ukrajinske Pravde, ima i određenih problema s raspoloživim ljudstvom. U smjeru New Yorka i susjednog Torecka postoje problemi s motivacijom vojske i prilično visoka stopa onih koji napuštaju svoje položaje.
Okupiravši veći dio New Yorka, Rusi se već aktivno kreću prema Nelipivki.
Čitalac

#206310 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Kasparov zakupio stranicu u Bildu kako bi apelovao na Scholza.

Image
lajkujMe

#206311 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Čitalac wrote: 19/08/2024 20:20 Economist: Sirski krio pripreme za Kursk, saveznici mu u dva navrata omeli operacije.
Oružane snage Ukrajine u tajnosti od zapadnih saveznika pripremale su operaciju u regiji Kursk u Ruskoj Federaciji.
"General Sirski držao je svoje planove u tajnosti, dijeleći ih samo s uskom skupinom generala i sigurnosnih snaga. Razgovarao je s predsjednikom jedan na jedan, bez njegovog osoblja. Vojna obavještajna služba obavljala je većinu obavještajnih podataka, umjesto GUR-a, koji je uključen tek u kasnoj fazi“, piše The Economist, pozivajući se na izvor blizak Oleksandru Sirskom.
Prema izvoru, saveznici Ukrajine nisu bili obaviješteni o planovima, budući da je Zapad već omeo dvije prethodne operacije Sirskog – za jednu je doznala Rusija, za drugu je naređeno da se otkaže. Kada je Zapad suočen s činjenicom, više se nije bunio.
Pripremajući se za operaciju u regiji Kursk, vojni vrh Ukrajine razmatrao je nekoliko opcija, a to su: udar u regiji Brjansk, udar u regiji Kursk, kombinirani udar u dvije regije odjednom ili još većem razmjeru. Glavni cilj operacije bio je odvući ruske trupe iz Donbasa i stvoriti prednost za buduće pregovore.
Sami vojnici za Economist su rekli da su početkom kolovoza počeli sumnjati da se nešto ozbiljno sprema, kada su im iznenada dodijelili opremu: nove kacige s ugrađenim slušalicama, kao i nove automate. Proveli su obuku na modelima za koje se kasnije pokazalo da su ruska sela.

Ukratko, Amerikancima se ne moze vjerovati.
Americka vlada aktivno sabotira Ukrajinu na sve moguce nacine.
Sprijecavaju akcije, namjerno dijele informacije s Rusima, svoju vojnu pomoc svjesno limitiraju do minimuma, tudju pomoc isto pokusavaju svim silama sprijeciti.

Ameri zele da Ukrajina ne dobije ovaj rat, i ocigledno je do sada da postoji neki tajni dogovor izmedju Putina i Bidena.

Vec 2 godine Ameri ne dozvoljavaju upotrebu zapadnog oruzija protiv same Rusije, sprijecavaju bilo kakve sukobe unutar Rusije itd itd. Podjelili su planove ofanzive prosle godine i time direktno uticali na stotine zrtava kod Ukrajinaca.

To ce staviti ekser u kovceg sto se tice povjerenja u SAD kao pouzdanog saveznika.

Ne znam, znam da Ukrajina tu nema puno izbora ali u ovakvim situacijama volio bih da ima pravde.
Maliodmene

#206312 Re: Ukrajina

Post by Maliodmene »

lajkujMe wrote: 20/08/2024 08:51
Čitalac wrote: 19/08/2024 20:20 Economist: Sirski krio pripreme za Kursk, saveznici mu u dva navrata omeli operacije.
Oružane snage Ukrajine u tajnosti od zapadnih saveznika pripremale su operaciju u regiji Kursk u Ruskoj Federaciji.
"General Sirski držao je svoje planove u tajnosti, dijeleći ih samo s uskom skupinom generala i sigurnosnih snaga. Razgovarao je s predsjednikom jedan na jedan, bez njegovog osoblja. Vojna obavještajna služba obavljala je većinu obavještajnih podataka, umjesto GUR-a, koji je uključen tek u kasnoj fazi“, piše The Economist, pozivajući se na izvor blizak Oleksandru Sirskom.
Prema izvoru, saveznici Ukrajine nisu bili obaviješteni o planovima, budući da je Zapad već omeo dvije prethodne operacije Sirskog – za jednu je doznala Rusija, za drugu je naređeno da se otkaže. Kada je Zapad suočen s činjenicom, više se nije bunio.
Pripremajući se za operaciju u regiji Kursk, vojni vrh Ukrajine razmatrao je nekoliko opcija, a to su: udar u regiji Brjansk, udar u regiji Kursk, kombinirani udar u dvije regije odjednom ili još većem razmjeru. Glavni cilj operacije bio je odvući ruske trupe iz Donbasa i stvoriti prednost za buduće pregovore.
Sami vojnici za Economist su rekli da su početkom kolovoza počeli sumnjati da se nešto ozbiljno sprema, kada su im iznenada dodijelili opremu: nove kacige s ugrađenim slušalicama, kao i nove automate. Proveli su obuku na modelima za koje se kasnije pokazalo da su ruska sela.

Sprijecavaju akcije, namjerno dijele informacije s Rusima, svoju vojnu pomoc svjesno limitiraju do minimuma, tudju pomoc isto pokusavaju svim silama sprijeciti.

Ameri zele da Ukrajina ne dobije ovaj rat, i ocigledno je do sada da postoji neki tajni dogovor izmedju Putina i Bidena.

Vec 2 godine Ameri ne dozvoljavaju upotrebu zapadnog oruzija protiv same Rusije, sprijecavaju bilo kakve sukobe unutar Rusije itd itd. Podjelili su planove ofanzive prosle godine i time direktno uticali na stotine zrtava kod Ukrajinaca.

To ce staviti ekser u kovceg sto se tice povjerenja u SAD kao pouzdanog saveznika.

Ne znam, znam da Ukrajina tu nema puno izbora ali u ovakvim situacijama volio bih da ima pravde.
Nemaju oni dogovor sa Putinom, nego im odgovara sto duzi rat i sporo mrcvarenje Rusije.
madner

#206313 Re: Ukrajina

Post by madner »

lajkujMe wrote: 20/08/2024 08:51

To je previse negativan spin. ZSU je toliko ovisna od zapadne pomoci da se ne moraju zajebavati da stvarno zele da Rusija pobjedi. USA zeli da Rusija odustane, tako da svaki put kada Rusija podigne svoj angazman oni izvrse kontraeskalaciju koja kaze nema smisla to sto radite.

To ne implicira nikakav dogovor, ali treba biti jasno Ukraini sta je nacionalni interes USA i da je isti ostvaren i ako Ukraina defacto izgubi neki % svoje teritorije.

Plan napada prosle godine je bio izuzetno glup, da ga nisu ili jesu podjelili sa saveznicima. Odnosno plan nije uzeo u obzir Ruske kapacitete i bio bi manje neuspjesan da je iznenadio Ruse ali nije imao sanse za uspjeh kakav je zamisljen. Plus ne mogu se zaliti kada puste video malo prije da pocinje akcija da su Rusi znali. :roll:
madner

#206314 Re: Ukrajina

Post by madner »

lajkujMe wrote: 20/08/2024 07:38

I upravu je stali su bez ikakvog razloga
Imaju ogranicene resurse za logistiku, elektronsko ratovanje i PVO. To znaci da ne zele da izadju iz kisobrana koji imaju 10-15km od granice, niti zele taj kisobran gurnuti previse u Rusiju. Plan je bio ocigledno da ce Rusi sto prije izvrsiti kontranapad i onda ce pod tim kisobranom da imaju odlicne uslove da nanesu ogromne gubitke.

To je kako je ZSU reagovala na napad prema Harkovu, ali Rusi su se odlucili da vrse zadrzavanje. Da li je to zbog prevrtanja u komandi, manjka snaga ili svjesna odluka tesko je reci.
sumirprimus

#206315 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

USA zeli da Rusija odustane, tako da svaki put kada Rusija podigne svoj angazman oni izvrse kontraeskalaciju koja kaze nema smisla to sto radite.
ovde se slazem sa madnerom, nije da ameri zele da ukrajina ne pobijedi nego da rusija odustane.
1Dante1

#206316 Re: Ukrajina

Post by 1Dante1 »

lajkujMe wrote: 20/08/2024 08:51 Ukratko, Amerikancima se ne moze vjerovati.
Gooood morning Vieeeatnaaam :D

Sanjam dan kada ce bosnje skontati ni usa, ni gb, ni dojcland, ni turkije, ni izrael, ni palestina, rusija ili kina, vec i usa i gb i dojcland i turkije i izrael i palestina i rusija i kina, odnosno sve dok ima interesa.

Interesi Bosne i Hercegovine prije svega, naziva, historije, tradicije, vjere, etc. Interesi interesi i samo interesi!
drug_profi

#206317 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Ja sam odmah rekao da Rusi vjerovatno neće prekinuti svoju ofanzivu radi ovoga jer imaju teritorije kojom mogu amortizovati svaki prodor.
Svjesni su da Ukrajina ne može duboko da se zabija jer je to ludost, a široko već teško da može jer su utvrde duž granice.

Ako sam ja kao laik to predvidio, sigurno je i generalštab.
Dakle poenta ove akcije nije samo to, ili drugačije - akcija još nije prešla u ključnu fazu.
sumirprimus

#206318 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

ako je samo radi upada dzaba su krecili, ak oce biti druga faza i napad negdje na jugu onda je druga prica, onda ima smisla i kursk. :skoljka:
stranac2

#206319 Re: Ukrajina

Post by stranac2 »

Normalno navijam za Ukre .. al gledajuci sve to kako ljudi gube zivot i na jednoj i na drugoj strani covjeku se prosto povraca.

Pregovori i primierje po svaku cijenu. Sta ce ti teritorija kada izgubis ljude i to najkvalitetnije, nece se ni jedni ni drugi oporaviti za 50 godina.

Sto je najgore imam osjecaj da je ovo tek neki 30% od pogibija i razaranja u odnosu na ono sta nas ceka.
sumirprimus

#206320 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

stranac2 wrote: 20/08/2024 09:56 Normalno navijam za Ukre .. al gledajuci sve to kako ljudi gube zivot i na jednoj i na drugoj strani covjeku se prosto povraca.

Pregovori i primierje po svaku cijenu. Sta ce ti teritorija kada izgubis ljude i to najkvalitetnije, nece se ni jedni ni drugi oporaviti za 50 godina.

Sto je najgore imam osjecaj da je ovo tek neki 30% od pogibija i razaranja u odnosu na ono sta nas ceka.
Kako se tacno dogovorit sa nekim ko zeli da ne postojis i samo ga interesesuje tvoje unistenje?
drug_profi

#206321 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Nije ovo sve, ja sam uvjeren.
I neće biti tamo gdje svi očekuju, i to je sigurno.

Ja bih recimo očekivao forsaž Dnjepra,
a mislim da je vjerovatniji Kiburn ili nizvodno od Hersona, ili čak prije toga udar prema Belgorodu. Ali baš prema gradu.
To bi značajno uzjebalo Ruse.

Jug je finale, a Kerch superfinale.
janje_

#206322 Re: Ukrajina

Post by janje_ »

lajkujMe wrote: 20/08/2024 08:51 Ukratko, Amerikancima se ne moze vjerovati.

Amerikanci na sebi svojstven način žele da imaju kontrolu situacije. I pri tome nemaju skrupula, čak ako se radi i o obavještavanju Ruja. Njihovi interesi se djelimično poklapaju sa ukrajinskim, ali ni blizu da su identični, u tome je najveća kvaka.

Ukrajinci moraju dobro balansirati, da ih ne naljute previše, kako ne bi ostali bez pomoći, a opet da rade ono što jeste u njihovom najboljem interesu.

Vidjeli smo na primjeru ofanzive prošle godine, kako je to sve isforsirano bilo, a samo da bi Ameri bili zadovoljeni, eto kao Ukrajinci su pokušali nešto, iako je u startu bilo jasno da to tako neće ići.

Jasno je i da je operacija Kursk neka dimna bomba, samo što ne znamo šta dim treba da prikrije. Srećom.
sumirprimus

#206323 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

drug_profi wrote: 20/08/2024 09:58 Nije ovo sve, ja sam uvjeren.
I neće biti tamo gdje svi očekuju, i to je sigurno.

Ja bih recimo očekivao forsaž Dnjepra,
a mislim da je vjerovatniji Kiburn ili nizvodno od Hersona, ili čak prije toga udar prema Belgorodu. Ali baš prema gradu.
To bi značajno uzjebalo Ruse.

Jug je finale, a Kerch superfinale.
krim ? :D
drug_profi

#206324 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Pa Kerch je Krim.
Crvene_brigade

#206325 Re: Ukrajina

Post by Crvene_brigade »

stranac2 wrote: 20/08/2024 09:56 Normalno navijam za Ukre .. al gledajuci sve to kako ljudi gube zivot i na jednoj i na drugoj strani covjeku se prosto povraca.

“Ukre, ali, primirje, zabrinutost, neutralnost, relativizacija, demografija...“

Jasno je iz priloźenog za koga ti navijaš. Makar budi hrabar i napiši jednom, jasno i bez uvijanja.
Last edited by Crvene_brigade on 20/08/2024 10:05, edited 1 time in total.
Post Reply