Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

izbjeglica_iz_besmisla

#30326 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by izbjeglica_iz_besmisla »

Bile su jer nije bilo autoputa. Za zeljeznice treba vise organizacije odnosno imas vise limitacija, autoput bi bio preferirana opcija da ga je bilo.
drug_profi

#30327 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by drug_profi »

foton wrote: 20/08/2024 09:10 Tako da je itekako trebao autoput, danas vidimo da je trebao i ne razumijem da ima iko ko bi pomislio drugacije. Taj mentalitet i manjak vizije nas ubi. Hronicni manjak infrastrukture.
Shvati da autoput nije trebao jer si imao 90% vozila koja jedva mogu 100 km/h na voziti, imao si magistralne ceste koje su zadovoljavale brzinski prosjek od 70 km/h.
Jel tebi nesto znači fakt da sam ja sa stojadinom 1986. mogao od Sarajeva do Slanog stići za 3h i 10 minuta.
Oko 240 km ceste.
Robni transport se obavljao željeznicom.
Autoputevi su uvijek bili skupi i nisu se pravili samo da bi ih neko imao, već je uvijek morala postojati izražena potreba. Sredinom osamdesetih se počelo ozbiljnije pričati o tome i data je projekcija o vrijednosti izgradnje AC Sava-Jadran od oko 2 milijarde tadašnjih US$.
Haris.ba

#30328 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Haris.ba »

foton wrote: 20/08/2024 09:10 Tako da je itekako trebao autoput, danas vidimo da je trebao i ne razumijem da ima iko ko bi pomislio drugacije. Taj mentalitet i manjak vizije nas ubi.
Da je trebao, napravio bi se. Pa put Zenica Sarajevo i Banja Luka prema sjeveru je pripremljen za gradnju autoputa. Zato i jeste pocetak gradnje autoputa poslije rata isao dodavanjem dvije trake.
I desio se rat. Jednostavno nije bilo potrebnog prometa, ni planiranog prometa.
A, planiralo se.
Tada Juga nije imala zavrsen autoput na glavnoj transferzali Slovenija, Hrvatska, Srbija.
Zeljeznice su imale primat zbog vrste industrije u Bosni.
dr_Evil

#30329 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by dr_Evil »

foton wrote: 20/08/2024 09:10
drug_profi wrote: 19/08/2024 16:08 Niko neće da razumije da autoputevi nisu bili potrebni BiH prije sredine osamdesetih kad je značajnije porastao broj vozila na cestama.
Dotad je M17 bio kao autoput, tj. dovoljno brz i prohodan
To nije bas pravilan nacin rezonovanja. Infrastruktura se koristi zato sto postoji, samo kod nas tek nakon sto postane prijeka potreba. Industrija i trgovina se razvija tamo gdje postoji infrastruktura a ne tamo gdje je nema pa ce jednom u nedoglednoj buducnosti doci. To vidis svuda oko sebe - omogucis ljudima internet, svi ga koriste (a nije bas bio neka potreba). Napravis vodovod u pustinji i nikne grad. Moglo je Sarajevo dugo bez tramvaja ali cim se uspostavila linija koju mozes pjeske proci, koristio se. Autoputevi i pruge se ne prave za lokalno stanovnistvo nego za povezivanje industrije i trzista. Zasto je Energoinvestu bila vazna luka Ploce? Da li bi im bilo drago da je bio i autoput do Minhena? Kako bi prosla olimpijada bez aerodroma? Da li bi je bilo?

Tako da je itekako trebao autoput, danas vidimo da je trebao i ne razumijem da ima iko ko bi pomislio drugacije. Taj mentalitet i manjak vizije nas ubi. Hronicni manjak infrastrukture. Treba li nam gasovod? Ma mozemo mi jos makar 10 godina sa jednom pipom?
Dajte ljudi prestanite vise pravdati nerad BiH sa Jugoslavijom. Proslo je 33 godine od nestanka iste. Za 33 godine Juga je izgradila skoro sve magistralne i asfaltne puteve u BiH, zeljeznice i aerodrome, a ne vjerujem da je bilo vise od 20ak km asfalta u citavoj Jugi asfalta.

Bosna je bila teska industrija i odbrana, moze nama to smetati ili ne smetati, ali bilo je takvo. Tenk se zaustavlja tako sto oboris nasip prije i iza tenka, a to se u BiH moze na svakoj cesti uradit. Da je pozivila jos vjerovatno bi se napravio i taj autoput. Logican nastavak ekonomije u BiH je da pravi puteve jer ima izgradjeno sve ostalo, sto nazalost nije uspjela da odrzava, a ni da pravi.

Da je bio autoput naravno da bi se koristio, ali trebalo je prvo napraviti sve ostale ceste.
drug_profi

#30330 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by drug_profi »

dr_Evil wrote: 20/08/2024 09:33 Da je bio autoput naravno da bi se koristio, ali trebalo je prvo napraviti sve ostale ceste.
I ovo je ispravna poenta.
Kažem, osamdesetih je počelo planiranje autoputa. Vjerovatno bi do danas bio i napravljen da je ona država opstala i da nije bilo rata.
sumirprimus

#30331 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by sumirprimus »

I jos nesto da su komunisti krenuli praviti autoput 80ih u bosni, sigurno bi uradili vise nego ove taldzije.
VladaFBiH

#30332 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by VladaFBiH »

izbjeglica_iz_besmisla wrote: 20/08/2024 09:15 Bile su jer nije bilo autoputa. Za zeljeznice treba vise organizacije odnosno imas vise limitacija, autoput bi bio preferirana opcija da ga je bilo.
autoput nikada ni u kom slučaju neće biti zamjena za željeznicu niti je pogodan za prevoz iste vrste tereta - količine i vrste tereta koji se prevezu u jednoj kompoziciji su ogromne uz značajno manje troškove vs drumski saobraćaj
Naslovnica

#30333 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Naslovnica »

izbjeglica_iz_besmisla wrote: 20/08/2024 09:15 Bile su jer nije bilo autoputa. Za zeljeznice treba vise organizacije odnosno imas vise limitacija, autoput bi bio preferirana opcija da ga je bilo.
Ne, nego nije bilo potrebe za autoputem, magistrale su zadovoljavale sav promet.
Željeznica je prevozila terete.
Prevozi i danas ali je kamiondžijski lobi prejak.
Puni putevi cisterni, terminali se obnavljaju 30 godina nakon rata a privatnik napravio nove u Zenici.
-Chesterfield-

#30334 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by -Chesterfield- »

sumirprimus wrote: 20/08/2024 09:51 I jos nesto da su komunisti krenuli praviti autoput 80ih u bosni, sigurno bi uradili vise nego ove taldzije.
Oni bi to jeftinije i brže izgradili. Jer besplatna radna snaga - radne akcije.
Besplatno zemljište - uzmi aga koliko ti drago bez nadoknade vlasnicima zemlje.

U mom naselju komunisti od jednog čovjeka oduzeli par hektara zemlje i moj djed kupio to isto zemljište od države.
Ali eto, opet ta država propade bez obzira što su komunisti krali i iskorištavali ljude...

Jedna grupa odana partiji je imala velike koristi jer su dobili stanove i druge privilegije, te otuda nezadovoljstvo ovih sa petokrakama jer u današnji vakat malo teže doći do džabnog kapitala.
izbjeglica_iz_besmisla

#30335 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by izbjeglica_iz_besmisla »

Daleko je ona drzava bila od idealne. Pogotovo na polju prava pojedinaca.

Ali ova drzava sada je jedino po mjeri sitnih miseva i pijacara, jer mogu sta nikad ne bi mogli onomad, vecini nije. Zato nam i jeste kako jeste - i to pogoduje opet manjoj grupi, samo je tip tih ljudi i tih partija malo drukciji.
sumirprimus

#30336 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by sumirprimus »

E zato je ovo blje hehe i bolje i brze rade i manje se tale,to mogu samo ovi sdfa sateliti i njihovi simaptizeri pisati. Takvi su mahaci zastavama najgori, jer nemas konkretno nista od ovih gore na vrhu, ali se nadas da ces i ti jednog dana tako ko i oni okoristit se drzavom i patriotizmom. Uistinu mrski komunisti.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#30337 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Bobi »

-Chesterfield- wrote: 20/08/2024 10:21
sumirprimus wrote: 20/08/2024 09:51 I jos nesto da su komunisti krenuli praviti autoput 80ih u bosni, sigurno bi uradili vise nego ove taldzije.

U mom naselju komunisti od jednog čovjeka oduzeli par hektara zemlje i moj djed kupio to isto zemljište od države.
Ali eto, opet ta država propade bez obzira što su komunisti krali i iskorištavali ljude...

Jedna grupa odana partiji je imala velike koristi jer su dobili stanove i druge privilegije, te otuda nezadovoljstvo ovih sa petokrakama jer u današnji vakat malo teže doći do džabnog kapitala.
Ma isto, potomci tih sa petokrakakama sad imaju neke druge simbole :D da ne navodim koje :D. Odakle didi para da kupi zemlju :D ?
-Chesterfield-

#30338 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by -Chesterfield- »

Bobi wrote: 20/08/2024 10:49

Ma isto, potomci tih sa petokrakakama sad imaju neke druge simbole :D da ne navodim koje :D. Odakle didi para da kupi zemlju :D ?
Dido bio majstor, pravio drvene točkove za volovska kola. :D
U to vrijeme to je bio majstorluk, jer nije svako znao napraviti drveni točak bez nekog alata, a bila tražena roba.

Uglavnom, ja mislim da se sada bolje živi nego u komunizmu, samo što su ljudi navikli kukati.
Bobi
Forum administrator

#30339 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Bobi »

-Chesterfield- wrote: 20/08/2024 10:56

U to vrijeme to je bio majstorluk, jer nije svako znao napraviti drveni točak bez nekog alata, a bila tražena roba.

Uglavnom, ja mislim da se sada bolje živi nego u komunizmu, samo što su ljudi navikli kukati.
Pa je standard je veći, a jel dido imao obrt i placao neki paušal ili na crno sve radio :D ? Hajd sad odmah te komšija prijavio i navukao inspekciju ako nemaš prihvatljiv neki znak na iskaznici :D ?
-Chesterfield-

#30340 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by -Chesterfield- »

Bobi wrote: 20/08/2024 10:59

Pa je standard je veći, a jel dido imao obrt i placao neki paušal ili na crno sve radio :D ? Hajd sad odmah te komšija prijavio i navukao inspekciju ako nemaš prihvatljiv neki znak na iskaznici :D ?
Evo sada sam mamu uz doručak malo o tome ispitao.
Znači, 36 dunuma te zemlje koju je kupio od države je platio 730000 hiljada. A jedna krava u to vrijeme je koštala oko 40000 dinara. :D

Dido je osim tih točkova radio zemljoradnju i tesao u šumi pragove za prugu.
Prodao nešto druge zemlje plus ušteđevina i skuckao pare za tih 36 dunuma u komadu.

Mama i danas kuka kako je morala to ručno obrađivati. :D Bio voćnjak šljive. Trebalo je sve te šljive pobrati.

Za porez ne znam, mislim da nije plaćao kao sada firme jer nije bio osiguran. Plaćao se porez na zemlju.

A taj drugi čovjek od kojeg je oduzeta zemlja, kaže mama da je nikada nije prežalio.
Naslovnica

#30341 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Naslovnica »

Moje did radio u elektroprivredi

Image
Bobi
Forum administrator

#30342 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Bobi »

-Chesterfield- wrote: 20/08/2024 11:16

Znači, 36 dunuma te zemlje koju je kupio od države je platio 730000 hiljada. A jedna krava u to vrijeme je koštala oko 40000 dinara. :D

Prodao nešto druge zemlje plus ušteđevina i skuckao pare za tih 36 dunuma u komadu.

Mama i danas kuka kako je morala to ručno obrađivati. :D Bio voćnjak šljive. Trebalo je sve te šljive pobrati.

Za porez ne znam, mislim da nije plaćao kao sada firme jer nije bio osiguran. Plaćao se porez na zemlju.

A taj drugi čovjek od kojeg je oduzeta zemlja, kaže mama da je nikada nije prežalio.
Vrijedan dido svaka čast nego jesil imalo poprimio poduzetničkih navika od njega :D ?
Bobi
Forum administrator

#30343 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Bobi »

Naslovnica wrote: 20/08/2024 11:26

Moje did radio u elektroprivredi

Image
Jel ti ostavio šta od opreme i alata :D ?
Naslovnica

#30344 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Naslovnica »

Priča se da je negdje ostavio, nikada nismo pronašli.
:(
-Chesterfield-

#30345 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by -Chesterfield- »

Bobi wrote: 20/08/2024 11:26
-Chesterfield- wrote: 20/08/2024 11:16

Vrijedan dido svaka čast nego jesil imalo poprimio poduzetničkih navika od njega :D ?
Usrali smo temu. :D Trebaš prebaciti u neku temu pod nazivom priče naših predaka ili dogodovštine naših roditelja, dida, nana, pranana...
Sigurno bi bilo zanimljivih priča.

A od dide sam naslijedio visinu i neke genetske bolesti. :D
Problem je što sam lijen, odnosno prelijen...
DaysleepeR

#30346 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by DaysleepeR »

El_comadante

#30347 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by El_comadante »

Kad poredimo Jugoslaviju i BiH treba uzeti šta je naslijeđeno. Kakva je bila situacija 1946 sa putevima i svima ostalim kakva 1990. Onda kreni od 1996 gdje smo sada. Kaže oko 80 % stanovnika Jugoslavije 1946 je bilo nepismeno. Vrlo malo je bilo asfaltirani puteva.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#30348 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by mk ultra »

Neki su i danas nepismeni pa ne znaju uporabu slova H u bosanskom jeziku :shock: :shock:
So What!

#30349 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by So What! »

El_comadante wrote: 20/08/2024 17:10 Kad poredimo Jugoslaviju i BiH treba uzeti šta je naslijeđeno. Kakva je bila situacija 1946 sa putevima i svima ostalim kakva 1990. Onda kreni od 1996 gdje smo sada. Kaže oko 80 % stanovnika Jugoslavije 1946 je bilo nepismeno. Vrlo malo je bilo asfaltirani puteva.
Ma u to nema sumnje, masovna pismenost, urbanizam, povezivanje gradova cestama, izgradnja cesta, elektroenergetske mreze, industrije, razvoj kulture, sporta i sl. taj civilizacijski skok je nemjerljiv i ja stvarno ne mogu zamisliti bolji scenarij za nas narod u 20. stoljecu.

U kontekstu izgradnje cesta i zeljeznica bi se dalo raspravljati jesu li bili bolji ili ne.

Sjetimo se da je BiH za vrijem Austrougarske imperije bila daleko vise povezana uskotracnom prugom, koju su vlasti SFRJ uglavnom podjonile savremenim kolosijecima, ali i ukidanjem mnogih uskotracnih pravaca.

Dupli kolosijek postoji svega na nekoliko dionica, a pruga je elektrificirana svega na glavnom pravcu Samac - Ploce, kao i Doboj - Banja Luka. Nakon rata, elektrificirana je i pruga do Bihaca, dok za Tuzlu i Zvornik je i dalje dizel lokomotiva opcija, te ove sporedne pravce poput Banovici - Brcko, Vares - Podlugovi, Ljubija - Prijedor.

Pogled na zeljeznicku mapu BiH govori da nije to toliko umrezeno kao sto mnogi misle, te da dobar dio navedene pruge uopste nije moderan.

Image
Haris.ba

#30350 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Haris.ba »

So What! wrote: 20/08/2024 22:03 Sjetimo se da je BiH za vrijem Austrougarske imperije bila daleko vise povezana uskotracnom prugom, koju su vlasti SFRJ uglavnom podjonile savremenim kolosijecima, ali i ukidanjem mnogih uskotracnih pravaca.
Pa nisu AU pravili prugu iz dobrote srca. Pruga se pravila svuda kuda je bilo neke ekonomije. Izvlacilo se drvo, rude.nije priga prema Foci jer su culi da je to fin grad. Vec jer ima rudnik Miljevina. Isto ko Juga sto je napravila prugu prema Zvorniku. Nikada tamo pruge ne bi bilo da nije bilo teske industrije i rudarenja.

Pravila se jer je to tada bio moderan nacin za prevoz robe. Ne bi AU pravila mnoge te pruge da su postojali kamioni i tehnika izgradnje modernih cesta.
So What! wrote: 20/08/2024 22:03 Pogled na zeljeznicku mapu BiH govori da nije to toliko umrezeno kao sto mnogi misle, te da dobar dio navedene pruge uopste nije moderan.
Pa umrezeno je sto je imalo nekog ekonomskog smisla. Elektrificirana i zavrsena bi bila pruga Tuzla - Zvornik. Sto i sada zele.
Sta treba jos?

Jedina trasa koja je ukinuta iz strateskih razloga, a imala je ekonomskog opravdanja, je ona prema Travniku.
Post Reply