Danasnji "feminizam"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

kakavdanakneiskustvu

#33826 Re: Danasnji "feminizam"

Post by kakavdanakneiskustvu »

Dzinna wrote: 10/08/2024 17:35
kakavdanakneiskustvu wrote: 10/08/2024 16:10
Dzinna wrote: 10/08/2024 16:08
Uplaćuje se skrbniku, a valjda je skrbnik roditelj koji je dobio dijete. Naravno da maloljetna osoba ne može imati račun u raspolagati imovinom kad nije radno sposobna
I opet ponavljam, stvar je do osobe a ne sustava.
O njoj ovisi hoće li pare potrošiti na dijete
Svakako, tu je sustav da kontrolira je li dijete zabrinuto i u kakvim uvjetima živi
a sistem zakaže u većini slučajeva
Imam u okolini dva slučaja, u jednom je dijete pripalo majci i majka se inati žestoko, ali otac ima normalan pristup djetetu i nekako se dogovaraju jer ga mala traži i hoće kod njega, a on ima znatno bolja primanja, ima kućerinu i stabilan posao, dok majka nema ni svoj stan ni posao niti išta
U drugom primjeru su djeca pripala ocu ali ga soc službe stalno ganjaju i gledaju svaku sitnicu pa i to je li dijete došlo u skolu nepočešljano i vodi velike borbe
I stalno se zali na nepravdu i diskriiminaciju
pa diskrimacija je od samog početka brakorazvodne parnice kad ocu odmah advokat kaze,svaki drugi vikend ti je,sve iznad toga je bingo. i tako i bude,i kada traže izmjenu presude, isto ostane

mame ovisnice postanu zak. staratelji pored zdravih očeva
no_sikiriki

#33827 Re: Danasnji "feminizam"

Post by no_sikiriki »

Članak o ubistvu žene od strane vanbračnog supruga. I njegovom pokušaju samoubistva nakon toga.
Ispod članka brojevi za pomoć u slučaju da imate suicidalne misli.

:bih:
Sefket007

#33828 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Sefket007 »

Ide feminizam u nove 'visine'

Velika Britanija želi mržnju prema ženama izjednačiti s terorizmom, velikog krivca vide u Andrewu Tateu

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/veli ... /240818012

:izet:

Znaci u ovim scenariju svaki muškarac ima da odlezi robije samo jer eto ima drugačije mišljenje od žene...
kakavdanakneiskustvu

#33829 Re: Danasnji "feminizam"

https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/ziv ... _4ZwJkISsQ

Pa kažu, majka je jedna otac može biti svakož
banjaluka078

#33830 Re: Danasnji "feminizam"

Post by banjaluka078 »

Ne svaki, samo inceli i ženomrsci. Ima i normalnih muškaraca.

Btw. čudno, pratim ovu temu i temu crna hrnika u BiH, prošle sedmice opet ubistvo žene koja se drznula otići od muža...mir i tišina na temama. Ali kad se dirne u Tejta, eeeee....
kakavdanakneiskustvu

#33831 Re: Danasnji "feminizam"

kao što negdje ima i normalnih žena
John Cleese

#33832 Re: Danasnji "feminizam"

Post by John Cleese »

banjaluka078 wrote: 19/08/2024 20:16 Ne svaki, samo inceli i ženomrsci. Ima i normalnih muškaraca.

Btw. čudno, pratim ovu temu i temu crna hrnika u BiH, prošle sedmice opet ubistvo žene koja se drznula otići od muža...mir i tišina na temama. Ali kad se dirne u Tejta, eeeee....
Gledao sam ovih dana dokumentarac o prvim godinama vlasti Talibana nakon povlacenja stranih vojnih snaga iz zemlje...

Bilo je, naravno, govora i o sudskoj praksi, koja je tamo zasnovana na talibanskoj interpretaciji serijatskog zakona i koja, na primjer, dopusta zakljucak da zena koja posjeduje urednu medicinsku dokumentaciju, ukljucujuci i rendgenske snimke fraktura obje ruke i lobanje, kao i presudu prethodne sudske vlasti, uopce nije zlostavljana, jer se njen suprug, bigotska kretencina, zakleo da je nije zlostavljao :|

Debili su isli tako daleko, da su i njenog brata na kratko strpali u zatvor, jer je insistirao da uzmu u obzir stvarne dokaze da njegova sestra jeste bila zlostavljana i to godinama, umjesto religijskih budalastina.

Uzgred receno, religijske budalastine, po rijecima samog "sudije" cine posve prihvatljivim fizicko kaznjavanje zene, pod uvjetom da to kaznjavanje ne ostavi vidljiv trag na njenom tijelu.

Nema, dakle, dileme o razlozima averzije i mahnitog otpora tih pecinara zalaganju za prava zena.
banjaluka078

#33833 Re: Danasnji "feminizam"

Post by banjaluka078 »

John Cleese wrote: 19/08/2024 20:43
Gledao sam ovih dana dokumentarac o prvim godinama vlasti Talibana nakon povlacenja stranih vojnih snaga iz zemlje...

Bilo je, naravno, govora i o sudskoj praksi, koja je tamo zasnovana na talibanskoj interpretaciji serijatskog zakona i koja, na primjer, dopusta zakljucak da zena koja posjeduje urednu medicinsku dokumentaciju, ukljucujuci i rendgenske snimke fraktura obje ruke i lobanje, kao i presudu prethodne sudske vlasti, uopce nije zlostavljana, jer se njen suprug, bigotska kretencina, zakleo da je nije zlostavljao :|

Debili su isli tako daleko, da su i njenog brata na kratko strpali u zatvor, jer je insistirao da uzmu u obzir stvarne dokaze da njegova sestra jeste bila zlostavljana i to godinama, umjesto religijskih budalastina.

Uzgred receno, religijske budalastine, po rijecima samog "sudije" cine posve prihvatljivim fizicko kaznjavanje zene, pod uvjetom da to kaznjavanje ne ostavi vidljiv trag na njenom tijelu.

Nema, dakle, dileme o razlozima averzije i mahnitog otpora tih pecinara zalaganju za prava zena.
Ja sam načisto s tim da religije stvarno ne podnose žene, koliko god da mi gurali u facu pamflete o tome kako je žena čuvana i cijenjena vjerom. A iz vjerskih razloga krenu onda i ovi svjetovni kod onih koji nisu u stanju kritički proučiti tekstove i procijeniti koliko toga ne može da važi poslije nekoliko hiljada godina.
Hakiz

#33834 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

banjaluka078 wrote: 19/08/2024 20:48

Ja sam načisto s tim da religije stvarno ne podnose žene, koliko god da mi gurali u facu pamflete o tome kako je žena čuvana i cijenjena vjerom. A iz vjerskih razloga krenu onda i ovi svjetovni kod onih koji nisu u stanju kritički proučiti tekstove i procijeniti koliko toga ne može da važi poslije nekoliko hiljada godina.
Ne sve.

Abrahamske su postavile tu normu. Neke religije mimo i prije njih su imale drugačiji odnos prema ženama.
banjaluka078

#33835 Re: Danasnji "feminizam"

Post by banjaluka078 »

Hakiz wrote: 19/08/2024 20:51
Ne sve.

Abrahamske su postavile tu normu. Neke religije mimo i prije njih su imale drugačiji odnos prema ženama.
Govorim o onima koje oblikuju naše živote.
John Cleese

#33836 Re: Danasnji "feminizam"

Post by John Cleese »

banjaluka078 wrote: 19/08/2024 20:48

U ovom je slucaju to dovedeno do odista odurne krajnosti - tupavo covjekoliko stvorenje kojem ne bih mirne duse povjerio ni da na kratko pricuva stoku, tamo odlucuje o necijoj sudbini, a odluke zasniva na nekakvom iracionalnom idiotskom "pravu" i pored jasnih i nepobitnih dokaza koje prosto ignorira...

Za pobudalit.

Ameri su fakat napravili zesce sranje tim nesretnim ljudima svojim preuranjenim povlacenjem, zenama pogotovo.
Hakiz

#33837 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

banjaluka078 wrote: 19/08/2024 20:52
Hakiz wrote: 19/08/2024 20:51
Ne sve.

Govorim o onima koje oblikuju naše živote.
A, dobro, ne mogu čitati misli, samo napisano. Otud nesporazum.

Uostalom, nebitno. Digresija, keep calm and carry on.
banjaluka078

#33838 Re: Danasnji "feminizam"

Post by banjaluka078 »

John Cleese wrote: 19/08/2024 21:01
U ovom je slucaju to dovedeno do odista odurne krajnosti - tupavo covjekoliko stvorenje kojem ne bih mirne duse povjerio ni da na kratko pricuva stoku, tamo odlucuje o necijoj sudbini, a odluke zasniva na nekakvom iracionalnom idiotskom "pravu" i pored jasnih i nepobitnih dokaza koje prosto ignorira...

Za pobudalit.

Ameri su fakat napravili zesce sranje tim nesretnim ljudima svojim preuranjenim povlacenjem, zenama pogotovo.
Definitivno jedna od lošijih oodluka, definitivno, sa strašnim posljedicama.
moimoi

#33839 Re: Danasnji "feminizam"

Post by moimoi »

kakavdanakneiskustvu wrote: 19/08/2024 19:46 https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/ziv ... _4ZwJkISsQ

Popusila sam ban radi pisanja na ovoj temi zadnji put. Iako mi nije bas najjasnije zasto dok ti i hakiz niste? Ali eto.. i da sada popusim trajni ban..aferim.
Izvuces JEDNU zenu koja je napustila svoje dijete jer se nije mogla nositi sa njegovim potrebama.. ja te pozivam da nekad u ljeto posjetis Velu Luku (Korcula), da odes na plazu Posejdon, u posljepodnevnim satima.. da vidis xy MAJKI sa djecom (tesko oboljenim od raznih dijagnoza), koji dolaze u ljeciliste Kalos… OCEVA mozes izbrojati na prste jedne ruke.
Zene sa sinovima/cerima koji su vec duplo veci od njih, koje jedva u more same unose i iznose (pomaze im svako ko stigne).
Ja te istinski MOLIM.. najiskrenije.. jer vidis sta se desava konstantno, da povuces rucnu.
kakavdanakneiskustvu

#33840 Re: Danasnji "feminizam"

moimoi wrote: 19/08/2024 21:05
kakavdanakneiskustvu wrote: 19/08/2024 19:46 https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/ziv ... _4ZwJkISsQ

Popusila sam ban radi pisanja na ovoj temi zadnji put. Iako mi nije bas najjasnije zasto dok ti i hakiz niste? Ali eto.. i da sada popusim trajni ban..aferim.
Izvuces JEDNU zenu koja je napustila svoje dijete jer se nije mogla nositi sa njegovim potrebama.. ja te pozivam da nekad u ljeto posjetis Velu Luku (Korcula), da odes na plazu Posejdon, u posljepodnevnim satima.. da vidis xy MAJKI sa djecom (tesko oboljenim od raznih dijagnoza), koji dolaze u ljeciliste Kalos… OCEVA mozes izbrojati na prste jedne ruke.
Zene sa sinovima/cerima koji su vec duplo veci od njih, koje jedva u more same unose i iznose (pomaze im svako ko stigne).
Ja te istinski MOLIM.. najiskrenije.. jer vidis sta se desava konstantno, da povuces rucnu.
što mene pitaš što si otjerana ,valjda zasluženo, kao da ja imam nesto s time

što bih ja dobio ban, jesam nekoga uvriijedio, psovao?

kako napisah,kažu jedna je majka a otac može biti svako i onda se desi ovo iz članka iz s. dalmacije

o tome što pišeš mogu i ja svasta nadodati,spominjao sam neke stvari, ne bih ponavljao, npr. o otuđivanju djece od njihovih očeva koje rade majke, ne vidim da si ti npr. na to reagovala , a to je ogroman problem to je zlostavljanje djece

to oko tjeranja sa foruma fakat moraš s nekim vidjeti, da se ne bi ponovilo ne do bog
vjeshalica

#33841 Re: Danasnji "feminizam"

Post by vjeshalica »

banjaluka078 wrote: 19/08/2024 20:16 Ne svaki, samo inceli i ženomrsci. Ima i normalnih muškaraca.

Ako religija ne dozvoljava nasilje, onda odakle da to zlostavljanje je religijska obaveza? To je samo njihovo tumacenje religije kojeg su prilagodili sebi.
Nesto kao kod nas da mislimani zbog vjere ne piju aalkohol u pravilu,a vole da piju...
suspect_zero

#33842 Re: Danasnji "feminizam"

Post by suspect_zero »

Talibani imaju veze sa Islamom k'o moj dedo sa Velikim Manituom.....ne samo talibani nego i većina arapskih zemalja.
no_sikiriki

#33843 Re: Danasnji "feminizam"

Post by no_sikiriki »

vjeshalica wrote: 19/08/2024 21:26 Ako religija ne dozvoljava nasilje, onda odakle da to zlostavljanje je religijska obaveza? To je samo njihovo tumacenje religije kojeg su prilagodili sebi.
Nesto kao kod nas da mislimani zbog vjere ne piju alkohol u pravilu,a vole da piju...
Jesi li čitala Kur'an?
Tu piše, parafraziram, da ako žena "ne sluša" muškarca, treba da razgovara s njom, da je urazumi, pa da se odvoji od nje u postelji. Pa onda još neke "mjere", iskreno, ne sjećam se koje. Ali krajnja tačka u slučaju da se ne "urazumi" je da može da je udari (sve dok ne ostavlja tragove).
Dakle, religija dozvoljava nasilje, sviđalo se to nama ili ne.
John Cleese

#33844 Re: Danasnji "feminizam"

Post by John Cleese »

vjeshalica wrote: 19/08/2024 21:26

Ako religija ne dozvoljava nasilje, onda odakle da to zlostavljanje je religijska obaveza? To je samo njihovo tumacenje religije kojeg su prilagodili sebi.
Nesto kao kod nas da mislimani zbog vjere ne piju aalkohol u pravilu,a vole da piju...
Nije "sudija" rekao da je to religijska obaveza nego da je prihvatljivo, dopustivo, pod uvjetom da ne ostavi vidljiv trag na tijelu.

Dakle, rekao je da religija (ili tacnije, na religiji zasnovani idiotluk od "prava"), barem po njihovoj interpretaciji, dozvoljava nasilje u izvjesnim granicama.

Takodje je rekao i da osoba kojoj su, evidentno (sudeci po blagovremeno uradjenim rendgenskim snimcima na kojima je to jasno vidljivo), lomljene kosti ruku i lobanja, nije zlostavljana, jer se zlostavljac zakleo da je nije zlostavljao - sve u savrsenom skladu sa pomenutim "pravom".
suspect_zero

#33845 Re: Danasnji "feminizam"

Post by suspect_zero »

no_sikiriki wrote: 19/08/2024 21:38
vjeshalica wrote: 19/08/2024 21:26 Ako religija ne dozvoljava nasilje, onda odakle da to zlostavljanje je religijska obaveza? To je samo njihovo tumacenje religije kojeg su prilagodili sebi.
Nesto kao kod nas da mislimani zbog vjere ne piju alkohol u pravilu,a vole da piju...
Jesi li čitala Kur'an?
Tu piše, parafraziram, da ako žena "ne sluša" muškarca, treba da razgovara s njom, da je urazumi, pa da se odvoji od nje u postelji. Pa onda još neke "mjere", iskreno, ne sjećam se koje. Ali krajnja tačka u slučaju da se ne "urazumi" je da može da je udari (sve dok ne ostavlja tragove).
Neko ti je to na svoju ruku protumačio, nema toga u Kur'anu :)
Hoće oni neki izvrtati hadise kako im odgovara, a svi hadisi nisu vjerodostojni to vjerovatno znaš.
no_sikiriki

#33846 Re: Danasnji "feminizam"

Post by no_sikiriki »

suspect_zero wrote: 19/08/2024 21:47
no_sikiriki wrote: 19/08/2024 21:38
Jesi li čitala Kur'an?
Neko ti je to na svoju ruku protumačio, nema toga u Kur'anu :)
Hoće oni neki izvrtati hadise kako im odgovara, a svi hadisi nisu vjerodostojni to vjerovatno znaš.
Sorry, ali lično sam to pročitala u Kur'anu (prevod), to me jedino interesovalo kad je Islam u pitanju, hadise nisam nikad čitala.
John Cleese

#33847 Re: Danasnji "feminizam"

Post by John Cleese »

Ako koga zanima, ovo je dokumentarac koji sam komentirao:

https://www.youtube.com/watch?v=iIFi_Rgm-T8

I dugujem vam ispravku krivog navoda - rijec je o prvih sest mjeseci novouspostavljene talibanske vlasti, a ne o prvim godinama, kako sam prethodno napisao.
suspect_zero

#33848 Re: Danasnji "feminizam"

Post by suspect_zero »

I ja sam neke dijelove, prevedene doduše, i nisam naišla na to....jesam na "odnosite se lijepo prema svojoj ženi i djeci, dajte joj prednost u odnosu nad sobom" i na "njena dužnost prema mužu je samo da mu ako može, podari potomstvo"....znači ako bih se ja ovoga bukvalno uhvatila tu sam ulogu odradila, neka nabavi kuharicu, pomoćnicu, tetu čuvalicu, asistenta za nastavu, čistačicu, nosača, ma vala i ljubavnicu briga me :oops:
Imam nekoliko primjeraka Kur'ana, onih štampanih prije rata i ovih nakon....ovi na arapskom isti sve u harf, ovi sa prevodom na naš svi različito...tako da ih uopšte ne uzimam relevantnim.

Doduše ja sam posebna sorta i ne uzimaju ne za ozbiljno :D moja konekcija sa Bogom je lična, možda i ja tumačim onako kako je meni ćeif.
suspect_zero

#33849 Re: Danasnji "feminizam"

Post by suspect_zero »

John Cleese wrote: 19/08/2024 22:02 Ako koga zanima, ovo je dokumentarac koji sam komentirao:

I dugujem vam ispravku krivog navoda - rijec je o prvih sest mjeseci novouspostavljene talibanske vlasti, a ne o prvim godinama, kako sam prethodno napisao.
Kliknuh ovo a ispod sahan....možda ideja šta sutra za ručak :lol: zanimalo me ovo kad su otišli Ameri, mene iz drugih razloga ali svejedno nisam mogla ne preskočiti ove promjene koje su uvodili.....mislim da u zadnje vrijeme malo spuštaju lopticu ili mi se samo čini :?
John Cleese

#33850 Re: Danasnji "feminizam"

Post by John Cleese »

suspect_zero wrote: 19/08/2024 22:09
John Cleese wrote: 19/08/2024 22:02 Ako koga zanima, ovo je dokumentarac koji sam komentirao:

Kliknuh ovo a ispod sahan....možda ideja šta sutra za ručak :lol: zanimalo me ovo kad su otišli Ameri, mene iz drugih razloga ali svejedno nisam mogla ne preskočiti ove promjene koje su uvodili.....mislim da u zadnje vrijeme malo spuštaju lopticu ili mi se samo čini :?
Vidjao sam vijesti o tome da ce (ili vec i jesu) dozvoliti djevojcicama da se skoluju - nisam siguran do koje tacno obrazovne razine.

O iz moje vizure pozeljnim promjenama u "pravnom sistemu" jos nisam imao priliku cuti novosti, a i ne ocekujem da hocu, ikad, dok god je ova zgadija na vlasti.
Post Reply