Opština novi grad plaćala eksproprijaciju a Kantona Sarajevo finansira izgradnju.
Ukratko porezne platiše sve plaćaju.
A ovako se većinom radi ....tramvajtrojka wrote: ↑18/08/2024 09:06problemnatravunu wrote: ↑18/08/2024 06:55Pa napisao sam, proljeće 2020. i tad su postavljeni ti šahtovi ,pepeljara wrote: ↑17/08/2024 11:52
Kad je radjen taj put ?
jer znam i kad su pustili promet Dzemala bijedica, bilo je extra nivelisano,ali poslije 2 mj pocelo lupat, rupa , moras ih zaobilaziti bar 1/3
stvarno je kod nas to sci-fi za napraviti sahtove kako treba... ili nam je teren nepogodan za to ne znam eto..
ako ih pogledaš bolje vidjet ćeš da su totalno drugi tip, drugi proizvođač nego to smeće u Džemala Bijedića i još kojekuda po gradu,
ali biće da su i skuplji , a banda dobija tendere na boljoj cijeni.
ACO samonivelirajuci sahtovi, jedino kjkp rad u citavoj drzavi ima opremu i neophodno iskustvo za njihovu ugradnju ovo su najskuplji i najbolji sahtovi sto se mogu uzeti, gdje god su ih ugradili godinama ravno stoje od glavne gradske magistrale gdje ih stalno ugradjuju do ovih cesta sto rade
Princip izrade ovog samog sahta garantira da nece doc do klepetanja i propadanja asfalta pored, nas najveci problem sto mi nemamo standard da se trazi to i to pri rekonstrukciji ulica pa u sto metara kao u svrakinom prema remizi imas sedam različitih sahtova

Ma cijeli tek “rekonstruisani” dio Obale je odron. Neravnine, potonuli sahtovi, bas sfusereno. Toliko lose da sam pomislio da su stavili privremeni sloj asfalta dok ne prodje SFF, ali prije ce biti da je ono zapravo “zavrseno”, ukoliko ne natjeraju izvodjaca da popravi. A ono se moze adekvatno popraviti samo ako zgule trenutni pa postave novi novi asfalt.
Nije zavrseno. Prekinuti radovi radi SFF-a
pa cijeli grad je jedan veliki crveni valF&N wrote: ↑19/08/2024 14:07 Ko upravlja (ustimava) semafore na relaciji Mojmilo - Hrasno kruzni tok, treba mu zabraniti bilo kakvu vrstu rada.
Jucer sam se vozio ovom relacijom, znaci nedjelja, nema guzve vozis normalno 50-60 kmh, i niti jedan semafor nisam mogao proci bez da nisam stao na crveno. Apsolutno ni jedan.
Jedino da sam vozio 80 i vise onda bih imao sanse... Je li realno da je ova ulica uvijek u kurcu sa semaforima.
Upravo, čak se i Šteta hvalio kako su završili taj dio:
ma kad u Envera Šehovića (kod buregdžinice MM) umjesto bandere može biti vodovodna cijev koja čuva kablove na okupu 10+ godina može biti i semafor barem godinu neispravanDaysleepeR wrote: ↑19/08/2024 14:44 Ma pola semafora u gradu okrenuto u stranu još od proljeća kad su bile babine huke, a vi bi da se sijalice mijenjaju.
Upravo tako. Cak je i ministarstvo saobracaja kasnije izdalo saopstenje u kojem su indirektno prozvali izvodjaca i nadzor, tipa: “ocekujemo da nadzor i izvodjac osiguraju kvalitetu” bla bla.
Po čemu nadzor nije radio posao za koji je plaćen, kako znate to, ne kontam?esso_sa wrote: ↑19/08/2024 15:25Upravo tako. Cak je i ministarstvo saobracaja kasnije izdalo saopstenje u kojem su indirektno prozvali izvodjaca i nadzor, tipa: “ocekujemo da nadzor i izvodjac osiguraju kvalitetu” bla bla.
Jer ocito je bio pokusaj da se cesta u ovakvom stanju isporuci kao “zavrsena”, a ocito ni nadzor nije radio posao za koji je placen..
Ni tramvajsku prugu nisu zavrsili sve do kraja. Masa mjesta ima gdje nisu uradjeni zemljani radovi do kraja npr kao kod Bristola, dornja strana rupe strse i stari beton, onda kocke na nekim semaforima ima mijesta gdje fale kocke itd...esso_sa wrote: ↑19/08/2024 15:25Upravo tako. Cak je i ministarstvo saobracaja kasnije izdalo saopstenje u kojem su indirektno prozvali izvodjaca i nadzor, tipa: “ocekujemo da nadzor i izvodjac osiguraju kvalitetu” bla bla.
Jer ocito je bio pokusaj da se rekonsteuisana dionica isporuci kao “zavrsena” u stanju u kakvom je trenutno, pa kada su krenule prozivke onda je krenulo i pranje ruku. A pored izvodjaca koji je radove sfuserio, ocito ni nadzor nije radio posao za koji je placen..
Pa u sta je taj nadzor gledao kada su ovi frljavili sahtove i na kraju napravili roller coaster asfalt ?Naslovnica wrote: ↑19/08/2024 15:34Po čemu nadzor nije radio posao za koji je plaćen, kako znate to, ne kontam?esso_sa wrote: ↑19/08/2024 15:25Upravo tako. Cak je i ministarstvo saobracaja kasnije izdalo saopstenje u kojem su indirektno prozvali izvodjaca i nadzor, tipa: “ocekujemo da nadzor i izvodjac osiguraju kvalitetu” bla bla.
Jer ocito je bio pokusaj da se cesta u ovakvom stanju isporuci kao “zavrsena”, a ocito ni nadzor nije radio posao za koji je placen..
Nije nadzor sfušerio.
Nadzor ne "osigurava kvalitetu" nego postupa prema uslovima ugovora i smjernicama za građenje i projektovanje. Nadzor može da provjeri da li kvalitet zadovoljava uslove kvalitete postavljene od strane investitora. Ako je investitor postavio niske standarde, nema tu nadzor puno mjesta za manevrisanje. Mislim bukvalno, ali je tako.
Nadzor, u zavisnosti od ugovora, može da odobri ili ne odobri radove, može da upozori, utvrdi manjkavosti, umanji ili zadrži plaćanje i sl...ali je krajnja odluka za osiguranje kvaliteta na izvođaču i investitoru. Neće nadzorni inženjer izaći na ulicu i postavljati šaht.
Ako investitor kaže potpisuj, sve OK, to je otprilike to.
Volio bih da vidim taj članak koji navodite, u kojem Ministarstvo poziva nadzor i izvođača da osiguraju kvalitetu.
Kao investitor, očekujemo veliku posvećenost izvođača Strabag i nadzora Zavoda za izgradnju obzirom na lokaciju saobraćajnice i kompleksnost, kao i da se radovi izvode u skladu sa tehničkom dokumentacijom, propisima i normativima za ovu vrstu radova", poručili su iz Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo