Desilo mi se i bilo mi je ok. Sa momkom od 18g na razgovor dosao roditelj. Nije mi smetalo, jer isti nije izlazio iz bilo kojih normalnih okvira.DaysleepeR wrote: ↑16/08/2024 15:56 Znam slučaj iz Sarajeva, lik na razgovor za posao došao sa amidžom. Amidža ušao sa njim.
Privatna firma, nego da amidža vidi šta je to.
"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Moderator: anex
-
1Dante1
#7926 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#7927 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Bolje da je 600 km 25 godinakorisnicki wrote: ↑16/08/2024 16:07Kad bude penzija onda će tražiti sadaku za one sa minimalnim penzijama i govoriti da je nepravedno povećati penziju srazmjerno u procentima već da treba svima isto.DaysleepeR wrote: ↑16/08/2024 15:56 Sajam zapošljavanja prošle godine, ja na štandu svoje firme,
tražimo nove ljude, masovno na štand dolaze roditelji da se raspitaju za opcije za svoju djecu.
Gdje su djeca? Po gradu na kafama.
Znam slučaj iz Sarajeva, lik na razgovor za posao došao sa amidžom. Amidža ušao sa njim.
I stalno čitamo o groznim uslovima u kojima ljudi rade i primanja i bez ikakvih beneficija.
Neće niko ništa promijeniti dok se ljudi u tim firmama sami ne pobune.
Inače će šljakati do penzije na minimalcu "nek je živa glava" i onda kad bude penzija kasno je plakat.
Nego 1500 2 godine
- topcam
- Vozim: uzbrdo
#7928 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
TO u parama, hrana cjenovno ko u menzi predsjednistva. Ko je gadljiv i kome je skupo nek´ nosi od kuce._BataZiv_0809 wrote: ↑15/08/2024 18:50 Doneses papir od specijaliste i dobijes TO u parama.
A kakva fleksibilnost kretanja se ocekuje? Ides na posao i s posla. Ako ti se negdje drugo ide izadjes tu na stanici i cao.
O fleksibilnosti kretanja bi mogli nadugo i nasiroko.
-
belfy
#7929 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
nikada!Truba wrote: ↑16/08/2024 18:13Bolje da je 600 km 25 godinakorisnicki wrote: ↑16/08/2024 16:07Kad bude penzija onda će tražiti sadaku za one sa minimalnim penzijama i govoriti da je nepravedno povećati penziju srazmjerno u procentima već da treba svima isto.DaysleepeR wrote: ↑16/08/2024 15:56 Sajam zapošljavanja prošle godine, ja na štandu svoje firme,
tražimo nove ljude, masovno na štand dolaze roditelji da se raspitaju za opcije za svoju djecu.
Gdje su djeca? Po gradu na kafama.
Znam slučaj iz Sarajeva, lik na razgovor za posao došao sa amidžom. Amidža ušao sa njim.
I stalno čitamo o groznim uslovima u kojima ljudi rade i primanja i bez ikakvih beneficija.
Neće niko ništa promijeniti dok se ljudi u tim firmama sami ne pobune.
Inače će šljakati do penzije na minimalcu "nek je živa glava" i onda kad bude penzija kasno je plakat.
Nego 1500 2 godine
bolje da je 1500 KM 25 godina,
nego 600 KM 2 godine.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#7930 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
BiBi911 wrote: ↑16/08/2024 16:02Truba wrote: ↑16/08/2024 15:47 kod nas došla jedna u 10
radila do 16
u 18 poslala poruku šefu da neće više dolaziti
jedinica 2001. godište ima podršku roditelja
ne valja ni to a ni ono da trpiš
brate ako si negdje došao i nemaš poso lagano zadrži se 2-3 mjeseca zbog CV i da nađeš nešto novo odmah begaj
ova se uplašila terena...bukvalno mislila uredski posao znači nikad ne izaći osim na pauzu
Kod nas je jedna dosla i shvatila da QM sjedi po vazdan i da nema terena jos da je plata haos dobra i dali joj auto.
Sefica naredni dan aisha sutra sa Semirom za Poljsku on ce doci po tebe u 04h, kaze maca meni suprug ne dopusta da se vozim sa drugim deckima a i ne smijem od njega u Poljsku.
Eno je tuzi firmu jer joj nisu obezbjedili adekvatno mjesto
-
Nokian808
#7931 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Na Čengić Vili, onaj Mercator blizu Cvjecare Vjetrenjaca, vec mjesec ne radi nedeljom.Rizvan wrote: ↑15/08/2024 09:35 Da samo sjede na kasi i to rade cijeli dan, primanja od 1000KM bi i nekako mogla proci. Ali stvar je u tome sto 90% radnika Konzuma/Mercatora rade po 5-6 poslova u jednom danu. Narocito ove jadnice u manjim objektima.
Sad otkuca racun, trci nekom rezat sir, pa opet kuca racune, pa trci u skladiste primit robu, pa vrati se na kasu, pa trci ispakovat robu, pa opet na kasu.... i tako u krug po cijele dane.
Za obim posla i odgovornosti koje oni imaju plate su im mizerne.
I ja sam cuo da zatvaraju objekte i ne rade nedjeljom neke poslovnice, jer nemaju radnika. A mene opet cudi kako uopste danas u Sarajevu ima ljudi koji pristaju na takve uslove.
Takodjer pokvarila se usluga u pravilu jedna kasa radi, nema gastro ponude kao prije, osjeti se neka losija atmosfera. Definitivno se osjeca, sto bog nedostatka radnika sto do tihog bojkota preostalih, nizi nivo istog u odnosu na koji mjesec prije.
- problemnatravunu
#7932 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Omanji granap Mercator na Alipašinom , na Trgu nezavisnosti takođe više ne radi nedjeljom
-
Nokian808
#7933 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
To je to.Ateista wrote: ↑16/08/2024 14:31Nisam siguran koji je trenutno minimum za topli obrok. Iz ugla radnika nije toliko bitno koliko gazda ima troska na hranu, vise je bitno poredjenje onoga sto bi dobili u parama sa trzisnom cijenom u drugim restoranima slicnog kvaliteta hrane, jer i ako dobije to u parama vjerovatno ce potrositi negdje drugo po trzisnoj cijeni a ne nabavnoj. Tacno je da na taj nacin gazda smanjuje sebi troskove, ali ne mora znaciti da zakida radnike, to zavisi od toga da li kvalitet hrane odgovara trzisnoj cijeni TO koji bi dobili. U vecini slucajeva jeste prednost kada dobijas pare iz razloga sto mozes sam sebi odvagati kad i koliko zelis potrositi, nekad mozes kupiti kifle u pekari da ustedis a nekad naruciti biftek, ako ima cajna kuhinja moze i donijeti od kuce nesto da jede i proci jeftinije nego u restoranu. Znam za firme koje su imale dobre restorane pa je to mnogima odgovaralo, pogotovo nekim muskarcima samcima koji bas i ne znaju kuhati pa im dobro dodje da imaju bar na poslu neko konkretno toplo i kuhano jelo, da ne moraju jesti fast food i suho sto uglavnom jedu kuci, oni to ne bi mijenjali ni za kakve pare. Zavisi puno i od lokacije, neko radi na takvoj lokaciji da ima stvarno puno izbora sta da jede na pauzi pa mu odgovaraju pare i da bira sta ce jesti, a neko radi u vukojebini gdje nema nista kilometrima. Nekom je OK nositi od kuce hranu a nekom se ne da i dzaba mu pare za TO ako nema gdje sta da kupi pa mu odgovara bilo kakva kantina.
Kad se sjetim kako je dobar restoran nekad FDS imala
Uzmem dva cizburgera bolji nego sad u mnogim fast foodovima, bio dobar sa kuharima....
U tom slučaju je restoran vrijedio vise nego pare za topli obrok.
Sad u sadašnjoj firmi dobijam topli obrok u parama i to mi vise odgovara.
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#7934 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Kad odrasli dodju sa advokatom na razgovor onda je to cool. Kad tinejdzeri dodju sa roditeljima, onda je to katastrofa cc 
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#7935 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Pa ja mislim da mogu oni prosvjetni radnici, ali ako ce vratit kredit do kraja skolske godineZoomZoomKiwi wrote: ↑15/08/2024 22:09Onako kako ga podižu mnogi prosvjetni radnici u ZDK...
Nikako![]()
- Haris.ba
#7936 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Gledam ove manje trgovke. Kod njih vec uvedena neradna nedjelja i bez zakona. Bas zanimljivo.
- Truba
#7937 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
u sari na prvom radi samo cm i planika
te konzum dole i mjenjacnica para koja ima tehnicke probleme
kako trziste samo regulira
vjerojatno kako robovi rodjeni u komunizmu odlaze novi ne zele prihvatiti posao bez neradne nedjelje
te konzum dole i mjenjacnica para koja ima tehnicke probleme
kako trziste samo regulira
vjerojatno kako robovi rodjeni u komunizmu odlaze novi ne zele prihvatiti posao bez neradne nedjelje
-
elcaliente
#7938 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Cudna situacija. Al mogu shvatiti kod maloljetna osoba da zele pratnju roditelja jer se osjeca sigurnije, ne bi imao nista protiv. Malo razmisljam kako ovo u praksi funkcionise.izvrsni direktor wrote: ↑18/08/2024 09:24 Kad odrasli dodju sa advokatom na razgovor onda je to cool. Kad tinejdzeri dodju sa roditeljima, onda je to katastrofa cc![]()
Sjedimo za jednim stolom maloljetni aplikatan, neko iz HR i ja. Sa strane pripremim stolicu za drugim stolom da sjedi roditelj.
Zasto bi neko sa advokatom dolazio na razgovor za posao kao punoljetna osoba. Samo pricamo, aplikant se predstvlja i pravi reklamu za sebe, ne podpisuje nista.
Nece advokat pricati ta njega.
Ne bih takvu osobu ni zvao na interviju.
Last edited by elcaliente on 18/08/2024 14:29, edited 1 time in total.
- Haris.ba
#7939 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Upravo.
Ali, zato trgovka u koju svracam kad krenem na vikendicu razvaljuje nedjeljom.
Hajd da se slozimo u jednom.
Ti sto sa advokatom idu nisu obicni smrtnici. To su poslovi i pozicije dostupne malom broju ljudi.elcaliente wrote: ↑18/08/2024 13:36
Zasto bi neko sa advokatom dolazio na razgovor za posao kao punoljetna osoba. Samo pricamo, aplikant se predstvlja i pravi reklamu za sebe, ne podpisuje nista.
Nece advokat pricati ta njega.
Ne bih takvu osobu ni zvao na interviju.
Mislim da je to nebitno za temu.
-
bumerangss
#7940 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Kod mene vec od ramazana od aprila Konzum ne radi nedeljom a ima mjesec da ne radi ni druga smjena
Prije radio od 07:00 do 21:00 a sad do 14:30 tako da je u tom konzumu mogu kupovati samo subotom jer i ja imam takvo radno vrijeme
- Truba
#7941 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
a advokatom dolaze menadjeri gdje u ugovoru stoji nakon raskida 2 godine ne možeš u sličnoj branši raditi
i tome slično
i tome slično
-
elcaliente
#7942 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Pa nije valjda da radis od pon do petka od 7-21h?bumerangss wrote: ↑18/08/2024 14:18Kod mene vec od ramazana od aprila Konzum ne radi nedeljom a ima mjesec da ne radi ni druga smjena
Prije radio od 07:00 do 21:00 a sad do 14:30 tako da je u tom konzumu mogu kupovati samo subotom jer i ja imam takvo radno vrijeme![]()
- Ateista
#7943 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ne kontam sta ce advokat na razgovoru, ako nekom treba advokat onda tek kad ti ponude posao mozes da mu pokazes ugovor prije potpisa ako je specificna pozicija.
Inace, to da ne smijes raditi dvoje godine u slicnoj bransi nije vezano samo za menadzere, to je danas u manje vise svakom ugovoru, koliko se sjecam meni je bilo u svakom a nisam menadzer. To kod nas uglavnom pise samo reda radi i masovno se ljudi zaposljavaju u istim bransama kad odu, mozda za neke bas specificne pozicicije da ce poslodavac tuziti. Logicno je da ce neko preci u istu bransu jer ima iskustva u tome.
Inace, to da ne smijes raditi dvoje godine u slicnoj bransi nije vezano samo za menadzere, to je danas u manje vise svakom ugovoru, koliko se sjecam meni je bilo u svakom a nisam menadzer. To kod nas uglavnom pise samo reda radi i masovno se ljudi zaposljavaju u istim bransama kad odu, mozda za neke bas specificne pozicicije da ce poslodavac tuziti. Logicno je da ce neko preci u istu bransu jer ima iskustva u tome.
-
Grb1
#7944 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Prije nekih godinu - dvije, nisam sigurna, bio slucaj u RS, IT posao u pitanju tako dao otkaz presao u drugu firmu, stara firma ga tuzila, na kraju on dobio ...zato sto je zakljucio da bilo koja druga IT firma im je konkurentska te po tom clanu ne bi mogao nigdje radit 2 godine i onda su ukinuli tu stavkuAteista wrote: ↑18/08/2024 14:33 Ne kontam sta ce advokat na razgovoru, ako nekom treba advokat onda tek kad ti ponude posao mozes da mu pokazes ugovor prije potpisa ako je specificna pozicija.
-
Grb1
#7945 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Sta smatrate benefitima u firmama? I koliko su vam bitni, da li biste za istu platu presli u drugu firmu zbog nekih benefita?
Npr privatno zdravstveno osiguranje, fitapass, hibridni rad...i sl
Prije nekoliko mjeseci u VTK je bio seminar kako zadrzati zaposlenika, nisam tu bila ali razgovarala sam s organizatoricom, kaze, tek kad vidim listu prijavljenih shvati bitnost teme i velicine problema, kaze da su mnoge velike firme, za koje ne biste rekli da imaju taj probem, bili na tom seminaru.
Prije nekoliko mjeseci u VTK je bio seminar kako zadrzati zaposlenika, nisam tu bila ali razgovarala sam s organizatoricom, kaze, tek kad vidim listu prijavljenih shvati bitnost teme i velicine problema, kaze da su mnoge velike firme, za koje ne biste rekli da imaju taj probem, bili na tom seminaru.
- Ateista
#7946 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Zanimljivo, bas sam se pitao koliko takve stvari mogu proci na sudu. Ima smisla da to pada, jer ako si radio u nekoj firmi logicno da ces preci u neku koja se bavi slicnim poslom. Nije pravilo, ali je cest sluccaj, bar ko radi negdje u struci logicno da ce ako nastavi da se bavi strukom preci u konkurentsku firmu. Razumijem ja i firme koje zele da se zastite da radnik ne ode brzo i ne iskoristi steceno znanje i iskustvo da pomogne konkurenciji, ali to i jeste poenta da se firme trebaju uslovima boriti da zadrze radnike, a ne takvim fazonima u ugovoru.Grb1 wrote: ↑19/08/2024 09:20Prije nekih godinu - dvije, nisam sigurna, bio slucaj u RS, IT posao u pitanju tako dao otkaz presao u drugu firmu, stara firma ga tuzila, na kraju on dobio ...zato sto je zakljucio da bilo koja druga IT firma im je konkurentska te po tom clanu ne bi mogao nigdje radit 2 godine i onda su ukinuli tu stavkuAteista wrote: ↑18/08/2024 14:33 Ne kontam sta ce advokat na razgovoru, ako nekom treba advokat onda tek kad ti ponude posao mozes da mu pokazes ugovor prije potpisa ako je specificna pozicija.
- Ateista
#7947 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Meni licno bi trenutno najvise znacilo da imam vise godisnjeg odmora, a i krace radno vrijeme bi me itekako privukloGrb1 wrote: ↑19/08/2024 09:25 Sta smatrate benefitima u firmama? I koliko su vam bitni, da li biste za istu platu presli u drugu firmu zbog nekih benefita?
-
vernes81
#7948 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Cuj sa advokatom, pa nije ronaldo jbt.izvrsni direktor wrote: ↑18/08/2024 09:24 Kad odrasli dodju sa advokatom na razgovor onda je to cool. Kad tinejdzeri dodju sa roditeljima, onda je to katastrofa cc![]()
- DaysleepeR
#7949 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Sve te tužbe padaju jer ti firma koja ti brani odlazak u konkurenciju mora plaćati da sjediš kući.
Nek jedan mjesec fule sa plaćanjem, više nikakvih obaveza prema njima nemaš.
Zna se šta je garden leave.
Nek jedan mjesec fule sa plaćanjem, više nikakvih obaveza prema njima nemaš.
Zna se šta je garden leave.
- DaysleepeR
#7950 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
A ovaj što je sa amidžom došao na razgovor za posao nije dijete već klipan od skoro 30 godina.