Naša stranka

Post Reply
JohnnyS

#1226 Re: Naša stranka

Post by JohnnyS »

skupljac_zeljeza wrote: 18/08/2024 18:05
JohnnyS wrote: 18/08/2024 18:02

Naravno. Bilo bi sumanuto od mene da nekom pokušavam nešto zabraniti.
A ismijavati ono što je meni vrijednost?
Tuđi trigeri nisu moja odgovornost
skupljac_zeljeza

#1227 Re: Naša stranka

Post by skupljac_zeljeza »

JohnnyS wrote: 18/08/2024 18:05
JohnnyS wrote: 18/08/2024 18:02

Naravno. Bilo bi sumanuto od mene da nekom pokušavam nešto zabraniti.
Bez obzira, nije po bontonu, najblaže.
Hakiz

#1228 Re: Naša stranka

Post by Hakiz »

skupljac_zeljeza wrote: 18/08/2024 18:00
JohnnyS wrote: 18/08/2024 17:56

Moje je neotuđivo pravo da se smijem ljudima u 2024. koji žive po knjigama napisanim prije 1500-2000-5000 godina i ne mislim da je fer da me se ograničava samo na "moje". Tu nema mojih, svi su mi ljudi koji vjeruju u nebeska stvorenja koja slušaju molitve pa neke uvaže neke ne - isti
Ok je da imaš svoj svjetonazor i ja ti ga ne uskraćujem jer mi to Bog zabranjuje u Kura'nu kao nešto što nije ljudska nadležnost.
Da Gospodar tvoj hoće, na Zemlji bi doista bili svi vjernici. Pa zašto onda ti da nagoniš ljude da budu vjernici? Sura Junus - Junus, 99
Ali zar nije civilizacijski da i ti meni ostaviš prostor za moje spoznaje koliko god bile tebi nelogične?
A onda Peđa Kojović dobije batine zbog toga što je stao u odbranu Queer festivala koji se održavao u vrijeme ramazana.

U sekularnoj državi, u kojoj svako ima pravo na svoje, i ramazan i Queer festival bi se trebali moći dešavati paralelno, u isto vrijeme. Ne moraju ljudi voljeti ono šta drugi rade, ali ne smiju ih napadati.

Tako da tvoje spoznaje ne ostaju samo tvoje, ti hoćeš da ih nametneš i onima čije nisu.

A to je, kako mi se čini, dužnost svakog vjernika, da širi vjeru. I zbog te dužnosti, spasa nam nema.
skupljac_zeljeza

#1229 Re: Naša stranka

Hakiz wrote: 18/08/2024 18:12

A onda Peđa Kojović dobije batine zbog toga što je stao u odbranu Queer festivala koji se održavao u vrijeme ramazana.
Dobio ih od reisa i hodže poslije džume? A koliko se sjećam nije ni od mene. :mrgreen:
JohnnyS

#1230 Re: Naša stranka

Post by JohnnyS »

skupljac_zeljeza wrote: 18/08/2024 18:07

Živimo po zakonima, ne po bontonu.
kB27

#1231 Re: Naša stranka

Post by kB27 »

...
Last edited by kB27 on 22/08/2024 20:07, edited 1 time in total.
Haris.ba

#1232 Re: Naša stranka

Post by Haris.ba »

Ja samo kazem da za neadekvatnu reakciju na antisemitizam na univerzitetima po Cemerici dekani daju ostavku.

A, kod nas? Veca sloboda nego preko bare. :run:
skupljac_zeljeza

#1233 Re: Naša stranka

JohnnyS wrote: 18/08/2024 18:16

Ivana ti je objasnila, pomalo sarkastično, pa mene poštedila. Nego ovo joj je drugi puta poslije onoga kada je rekla da su Bošnjaci izmislili sebi to ime da bi sakrili pripadnost islamu ili tako nekako. I tada se kao izvinjavala da je pogriješila.
“Da, pogriješila sam što sam se našalila oko bilo čega vezanog za religiju ili naciju, jer sam na trenutak zaboravila koliko je to bitno za 96,5% stanovnika BiH. Inače vodim računa da ne povrijedim ničija uvjerenja ali sam ovaj put izgubila širu sliku iz vidika”, dodala je.

https://n1info.ba/vijesti/ivana-maric-o ... tne-kazne/
Prpa.ba

#1234 Re: Naša stranka

Post by Prpa.ba »

cyprus wrote: 18/08/2024 18:00 Ja samo da izjavim da NS HOĆE dobit moj glas :D Ne radi ovog slučaja sad, nego eto kad se već izjašnjavamo ko će ili neće za koga glasat :D

Maltene jedina stranka koja se makar i stidljivo nekad usudi nešto odbrusit nacionalistima... :)
Ovim muslimanskim, naravno. Najgori nacionalizam, ubija nam drzavu, ne?

A i HDZ ne moze preci cenzusa, pa je daj sta das. :mrgreen:
JohnnyS

#1235 Re: Naša stranka

Post by JohnnyS »

skupljac_zeljeza wrote: 18/08/2024 18:31

Ivana ti je objasnila, pomalo sarkastično, pa mene poštedila. Nego ovo joj je drugi puta poslije onoga kada je rekla da su Bošnjaci izmislili sebi to ime da bi sakrili pripadnost islamu ili tako nekako. I tada se kao izvinjavala da je pogriješila.
“Da, pogriješila sam što sam se našalila oko bilo čega vezanog za religiju ili naciju, jer sam na trenutak zaboravila koliko je to bitno za 96,5% stanovnika BiH. Inače vodim računa da ne povrijedim ničija uvjerenja ali sam ovaj put izgubila širu sliku iz vidika”, dodala je.

Razumijem je, nije lako kad svakakve budale pozivaju na Twitteru na nasilje nad njom.
Hakiz

#1236 Re: Naša stranka

Post by Hakiz »

Haris.ba wrote: 18/08/2024 18:26 Ja samo kazem da za neadekvatnu reakciju na antisemitizam na univerzitetima po Cemerici dekani daju ostavku.

A, kod nas? Veca sloboda nego preko bare. :run:
Na ono šta tamo nazivaju antisemitizmom.
Hakiz

#1237 Re: Naša stranka

Post by Hakiz »

skupljac_zeljeza wrote: 18/08/2024 18:15

Dobio ih od reisa i hodže poslije džume? A koliko se sjećam nije ni od mene. :mrgreen:
Još ćeš reći da ste i ti i hodža i reis za to da se vjeronauk ostavi vjerskim školama i ukine u javnim.
skupljac_zeljeza

#1238 Re: Naša stranka

JohnnyS wrote: 18/08/2024 18:36

Razumijem je, nije lako kad svakakve budale pozivaju na Twitteru na nasilje nad njom.
Ali onda treba da imaš veći prag tolerancije kako za jedne onda i za druge.

JohnnyS

#1239 Re: Naša stranka

Post by JohnnyS »

skupljac_zeljeza wrote: 18/08/2024 18:43
JohnnyS wrote: 18/08/2024 18:36

Ali onda treba da imaš veći prag tolerancije kako za jedne onda i za druge.

Slažem se. Nemam ništa protiv da se i nju ismijava
skupljac_zeljeza

#1240 Re: Naša stranka

Hakiz wrote: 18/08/2024 18:42

Još ćeš reći da ste i ti i hodža i reis za to da se vjeronauk ostavi vjerskim školama i ukine u javnim.
Sa tim nemamo veze ni ja, ni hodža pa čak ni reis. Nismo mi potpisivali nikakav ugovor sa državom, ali jeste katolička crkva to betonirala Temeljnim ugovorom između Vatikana i Bosne i Hercegovine. Tako da je rasprava na tu temu suvišna. Ne možeš u jednoj školi imati samo Katolički vjeronauk, a nemati Pravoslavnu ili Islamsku vjeronauku
Članak 16.

1. Bosna i Hercegovina u svjetlu načela o slobodi vjere, priznaje temeljno pravo roditelja na vjerski odgoj djece te u sklopu školskoga plana i programa i, u skladu s voljom roditelja ili skrbnika, nastavu katoličkoga vjeronauka u svim javnim osnovnim i srednjim školama i predškolskim ustanovama, kao obveznoga školskoga predmeta za sve koji ga izaberu, pod istim uvjetima kao za sve druge obvezne predmete.

2. Školske će vlasti, u suradnji s nadležnim crkvenim vlastima, roditeljima i punoljetnim učenicima omogućiti da pri upisu u školsku godinu slobodno izaberu katolički vjeronauk na način da njihova odluka ne bude povod bilo kakvome obliku diskriminacije na području školske djelatnosti.

3. Katolički će vjeronauk predavati kvalificirani vjeroučitelji, s kanonskim nalogom mjesnoga dijecezanskog biskupa, i koji ispunjavaju uvjete propisane važećim zakonima Bosne i Hercegovine za dotičnu vrstu škole pridržavajući se svih prava i dužnosti koje iz toga proizlaze. U slučaju da dijecezanski biskup opozove kanonski nalog, vjeroučitelj – nastavnik neće moći nastaviti predavanje katoličkoga vjeronauka.

4. Vjeroučitelji su ravnopravni članovi nastavničkoga zbora obrazovnih ustanova o kojima se govori u stavku 1. ovoga članka.
5. Programe i sadržaje nastave katoličkoga vjeronauka, udžbenike i didaktičku građu treba pripraviti i odobriti Biskupska konferencija Bosne i Hercegovine. Način odvijanja nastave katoličkoga vjeronauka uredit će se posebnim ugovorom između nadležnih vlasti Bosne i Hercegovine i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine.

https://www.bkbih.ba/info.php?id=217
Hakiz

#1241 Re: Naša stranka

Post by Hakiz »

Apropo kišne dove:

Ima li neki rok? Mislim, uputi se dova danas, kiša padne u novembru, to se računa kao uslišena dova?

Ako je dova ujutro, a kiša padne poslije podne istog dana, to super, da je tako i ja bih postao vjernik.

Ali, bit će da ih niko ne upućuje, bar nije proteklih mjeseci. Ili smo nešta gadno zgriješili, pa nisu uslišene.

Elem, kako god, nešta tu ne radi.

Bit će da je Ivana za sve kriva.
Hakiz

#1242 Re: Naša stranka

Post by Hakiz »

skupljac_zeljeza wrote: 18/08/2024 18:49
Hakiz wrote: 18/08/2024 18:42

Sa tim nemamo veze ni ja, ni hodža pa čak ni reis. Nismo mi potpisivali nikakav ugovor sa državom, ali jeste katolička crkva to betonirala Temeljnim ugovorom između Vatikana i Bosne i Hercegovine. Tako da je rasprava na tu temu suvišna. Ne možeš u jednoj školi imati samo Katolički vjeronauk, a nemati Pravoslavnu ili Islamsku vjeronauku
Članak 16.

1. Bosna i Hercegovina u svjetlu načela o slobodi vjere, priznaje temeljno pravo roditelja na vjerski odgoj djece te u sklopu školskoga plana i programa i, u skladu s voljom roditelja ili skrbnika, nastavu katoličkoga vjeronauka u svim javnim osnovnim i srednjim školama i predškolskim ustanovama, kao obveznoga školskoga predmeta za sve koji ga izaberu, pod istim uvjetima kao za sve druge obvezne predmete.

2. Školske će vlasti, u suradnji s nadležnim crkvenim vlastima, roditeljima i punoljetnim učenicima omogućiti da pri upisu u školsku godinu slobodno izaberu katolički vjeronauk na način da njihova odluka ne bude povod bilo kakvome obliku diskriminacije na području školske djelatnosti.

3. Katolički će vjeronauk predavati kvalificirani vjeroučitelji, s kanonskim nalogom mjesnoga dijecezanskog biskupa, i koji ispunjavaju uvjete propisane važećim zakonima Bosne i Hercegovine za dotičnu vrstu škole pridržavajući se svih prava i dužnosti koje iz toga proizlaze. U slučaju da dijecezanski biskup opozove kanonski nalog, vjeroučitelj – nastavnik neće moći nastaviti predavanje katoličkoga vjeronauka.

4. Vjeroučitelji su ravnopravni članovi nastavničkoga zbora obrazovnih ustanova o kojima se govori u stavku 1. ovoga članka.
5. Programe i sadržaje nastave katoličkoga vjeronauka, udžbenike i didaktičku građu treba pripraviti i odobriti Biskupska konferencija Bosne i Hercegovine. Način odvijanja nastave katoličkoga vjeronauka uredit će se posebnim ugovorom između nadležnih vlasti Bosne i Hercegovine i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine.

https://www.bkbih.ba/info.php?id=217
Misli globalno, djeluj lokalno.

Ne diskriminišem ja ni jednu religiju.
STR69

#1243 Re: Naša stranka

Post by STR69 »

kB27 wrote: 18/08/2024 18:03
STR69 wrote: 18/08/2024 18:02 Jel se meni čini ili je Oskarovac neki dan išaretio da se ne glasa za ovu stranku kojoj je jedan od osnivača bio?
U kontekstu da bh. kinematografija nikad nije bila na nizim granama, iako su na vlasti oni kojima su puna usta toga bila, odnosno oni koji bi se po svakom svjetonazoru i zdravom razumu trebali vise zalagati za stvari poput kulture i umjetnosti? To da, ne znam je li bilo jos nesto.
Mislim na intervju na početku SFF, spominjao je izbore...
skupljac_zeljeza

#1244 Re: Naša stranka

JohnnyS wrote: 18/08/2024 18:47

Pa koliko je naorala ne bi me čudilo da se i ti slažeš. Bar što se tiče kontinuiteta njene omiljene teme.
Ivana Marić je ismijavala pokrivene djevojke koje su, dan pred tzv. Paradu ponosa u Sarajevu, bile prisutne na skupu na kojem su promovisane porodične vrijednosti i brak između muškarca i žene. One nemaju pravo da iskažu svoje mišljenje, ali Ivana ima. Naša stranka se nije oglasila. Ivani Marić je zasmetao vatromet na Tabiji povodom Nove hidžretske godine i pitala se koliko "nas" taj vatromet košta, ali, nije se, recimo, pitala koliko nas koštaju raznorazna paradiranja po Sarajevu ili, recimo, nije se pitala zašto je stranka koja ju je predložila za dogradonačenicu Sarajeva glasala za crnolistaša, ili zašto je ušla u vlast sa onima s kojima je, kategorično rekla, da nikad neće. Naša stranka se, opet, nije oglašavala. Ivana Marić je pokušala Sarajevo u kojem živi, a čija je dogradonačenica umalo postala, predstaviti Kandaharom, jer, za Boga miloga, u Jumbu nema uskršnih ukrasa (pogledaj slučaj Sanje Vlaisavljević i svinjetine u Sarajevu). Ivana je, vjerovatno, također otišla u Posušje i Široki Brijeg i tražila da kupi, bajramske ukrase. Ili je poslala javno pitanje upravi NK Široki Brijeg sa pitanjem koliko je Bošnjaka igralo u njihovom dresu od 1996. pa do sada. Naša stranka se, opet, nije oglašavala. Ivana Marić je Bošnjake nazvala "izmišljenim narodom". Naša stranka se opet nije oglašavala. Ivana Marić je ismijavala reisul-ulemu Kavazovića, kišnu dovu (koja se praktikuje u gotovo svim religijama svijeta) i osjećaje muslimana u BiH. Naša stranka se oglasila i nije znala da reisul-ulema, čije su ime naveli, zapravo nije reisul-ulema već punih 12 godina. Jedino opasnije i žalosnije od islamofobične samoproglašene političke analitičarke sa nula pogođenih političkih projekcija i umalo dogradonačelnice Sarajeva, Ivane Marić, je njena zaštitnički nastrojena stranka koja živi u paralenom univerzumu. Paralelnom univerzumu lažnog liberalizma, potpunog pomračenja uma i armagedonskog neznanja.

nota1969

#1245 Re: Naša stranka

Post by nota1969 »

kB27 wrote: 18/08/2024 18:19 U najblazem slucaju, cak i da ovo nije zlonamjerno, ovim sto su uradili demonstrirali su visok nivo gluposti i ogranicenosti. Tim gore sto isto nije izjavila neka osoba iz stranke, vec oficijelno stranka.

Zasto imas potrebu da nicim izazvan cancel-ujes i odbacis dobar dio svog glasackog tijela (da, itekako medju glasacima imaju i ljude koji se identificiraju kao bosnjaci, muslimani, pripadnici islamske vjeroispovijesti, vjernici, itd. i oni to dobro znaju)?

To bi bilo kao da iz vedra neba FK Zeljeznicar izda saopcenje kojim ismijava ljude koji nemaju zavrsenu srednju skolu.
moćno :lol:
JohnnyS

#1246 Re: Naša stranka

Post by JohnnyS »

skupljac_zeljeza wrote: 18/08/2024 18:55
JohnnyS wrote: 18/08/2024 18:47

Pa koliko je naorala ne bi me čudilo da se i ti slažeš. Bar što se tiče kontinuiteta njene omiljene teme.
Ivana Marić je ismijavala pokrivene djevojke koje su, dan pred tzv. Paradu ponosa u Sarajevu, bile prisutne na skupu na kojem su promovisane porodične vrijednosti i brak između muškarca i žene. One nemaju pravo da iskažu svoje mišljenje, ali Ivana ima. Naša stranka se nije oglasila. Ivani Marić je zasmetao vatromet na Tabiji povodom Nove hidžretske godine i pitala se koliko "nas" taj vatromet košta, ali, nije se, recimo, pitala koliko nas koštaju raznorazna paradiranja po Sarajevu ili, recimo, nije se pitala zašto je stranka koja ju je predložila za dogradonačenicu Sarajeva glasala za crnolistaša, ili zašto je ušla u vlast sa onima s kojima je, kategorično rekla, da nikad neće. Naša stranka se, opet, nije oglašavala. Ivana Marić je pokušala Sarajevo u kojem živi, a čija je dogradonačenica umalo postala, predstaviti Kandaharom, jer, za Boga miloga, u Jumbu nema uskršnih ukrasa (pogledaj slučaj Sanje Vlaisavljević i svinjetine u Sarajevu). Ivana je, vjerovatno, također otišla u Posušje i Široki Brijeg i tražila da kupi, bajramske ukrase. Ili je poslala javno pitanje upravi NK Široki Brijeg sa pitanjem koliko je Bošnjaka igralo u njihovom dresu od 1996. pa do sada. Naša stranka se, opet, nije oglašavala. Ivana Marić je Bošnjake nazvala "izmišljenim narodom". Naša stranka se opet nije oglašavala. Ivana Marić je ismijavala reisul-ulemu Kavazovića, kišnu dovu (koja se praktikuje u gotovo svim religijama svijeta) i osjećaje muslimana u BiH. Naša stranka se oglasila i nije znala da reisul-ulema, čije su ime naveli, zapravo nije reisul-ulema već punih 12 godina. Jedino opasnije i žalosnije od islamofobične samoproglašene političke analitičarke sa nula pogođenih političkih projekcija i umalo dogradonačelnice Sarajeva, Ivane Marić, je njena zaštitnički nastrojena stranka koja živi u paralenom univerzumu. Paralelnom univerzumu lažnog liberalizma, potpunog pomračenja uma i armagedonskog neznanja.

Ne znam tko je autor ovog teksta koji maltene Sarajevo proglašava bošnjačkom inačicom Širokog Brijega, ali nemam namjeru braniti Ivanu Marić, neka svatko stoji iza onoga što je rekao.
cyprus

#1247 Re: Naša stranka

Post by cyprus »

Prpa.ba wrote: 18/08/2024 18:31
cyprus wrote: 18/08/2024 18:00 Ja samo da izjavim da NS HOĆE dobit moj glas :D Ne radi ovog slučaja sad, nego eto kad se već izjašnjavamo ko će ili neće za koga glasat :D

Maltene jedina stranka koja se makar i stidljivo nekad usudi nešto odbrusit nacionalistima... :)
Ovim muslimanskim, naravno. Najgori nacionalizam, ubija nam drzavu, ne?

A i HDZ ne moze preci cenzusa, pa je daj sta das. :mrgreen:
Malicioznost level Rajko Vasić, nisam ništa manje ni očekivao vidjevši ko me citirao ;-) :thumbup:

Zbog ostalih sudionika u diskusiji ipak red je da dam nekakav odgovor... Ne, mislim da je Naša stranka jedina koliko-toliko sposobna da odgovori svim nacionalizmima, bez da se pritom koristi retorikom drugog nacionalizma (na mogu veliku žalost, SDP ovdje često zna posrnuti)... Jer na nacionalizam odgovoriti nacionalizmom, prema svemu što vidim i čujem puhanje je u istu tikvu...

A Bošnjački nacionalizam nije najgori, ali najrazorniji je po državotvorno tkivo Bosne i Hercegovine - please, change my mind :-)

Živio...
Matzan

#1248 Re: Naša stranka

Post by Matzan »

Za sve ov je kriv tip Nedima Sladića.
skupljac_zeljeza

#1249 Re: Naša stranka

JohnnyS wrote: 18/08/2024 19:00
Ne znam tko je autor ovog teksta koji maltene Sarajevo proglašava bošnjačkom inačicom Širokog Brijega, ali nemam namjeru braniti Ivanu Marić, neka svatko stoji iza onoga što je rekao.
Nikada mi to tamo ne možemo sustići, a i bolje. Zanimljivo da Ivana ovo preskoči, jelde?

JohnnyS

#1250 Re: Naša stranka

Post by JohnnyS »

skupljac_zeljeza wrote: 18/08/2024 19:11
JohnnyS wrote: 18/08/2024 19:00
Nikada mi to tamo ne možemo sustići, a i bolje. Zanimljivo da Ivana ovo preskoči, jelde?

To je pitanje za Ivanu Marić, a ne za mene. Meni je smiješno držati zastave na balkonima. Crkvene čak još i više. Kakva su božanstva sa zastavama?
Post Reply