Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Locked
HelaS

#33201 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by HelaS »

Piaty wrote: 18/08/2024 09:25 Nikad se nisam u životu pitao - pa koji je to kriterij za nečije pomilovanje. Vazda samo čujem - ovog pomilovali, onog nisu pomilovali i to je to.

Kako to ide? Mogu te pomilovati ako ubiješ dijete, kao što je ova pomilovala ove dvije budale.

A mogu li te pomilovati ako si recimo hapio milion?
Što sada Fadil ne bi tražio pomilovanje?

Znam samo onu zajebanciju od Pervana da je Biljana Plavšić bila tužna jer je niko nije htio pomilovati u Hagu.
Ja ne vidim problem u pomilovanju osuđenih osoba za svoja krivična djela, to je institut diskrecionog prava izabranih političara, do je dio demokratskih procesa, i to je tako, ako želimo biti moderno društvo. Svakako, političari samo potpisuju odluke koje im donesu njihovi stručni saradnici iz resornih ministarstava pravde - Komisija za pomilovanje. Oni procjenjuju svakog zatvorenika koji podnese molbu za pomiloovanje, procjenjuju njegovo ponašanje, prethodna krivična djela, i sve ostalo, propisano zakonom, i takav izvještaj dostave političarima na pozicijama, na potpisivanje odluka o pomilovanju. Tu je procedura potpuno jasna i transparentna, i takva nam je već decenijama.

Problem može biti u mjerama kazne, u visini zatvorske kazne, nekome će se učiniti manjom od željene, nekom suprotno, ali i ovdje moramo vjerovati pravosudnim institucijama i sudovima. Za žalbe postoje norme, ko i kada se može žaliti.

Jedino, ako pomilovana osoba bude povratnik u izvršenju krivičnog djela, u mjeri zatvorske kazne trebalo bi se uračunati i prethodno pomilovani dio. Iako ima povratnika, njihov broj je zanemariv spram ukupnog broja pomilovanih osoba. S druge strane, nekome je i shvatanje samog krivičnog djela dovoljna kazna, nisu ga svi počinili planiranjem i zlom namjerom, bez obzira na težinu posljedica, poput konkretnog ubistva dvije mlade osobe u Bugojnu. Mrtve ljude ne može vratiti ni kazna od 100 godina, niti porodice mrtvih ljudi imaju pravo na privatizaciju kaznene politike spram počinilaca, unatoč njihovoj boli i gubitku. Ljudi imaju pravo na rehabilitaciju, bez obzira na krivična djela, izuzev za djela raznih zločina, djela protiv čovječnosti i sl.
Piaty

#33202 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Piaty »

Znači princip je 2/3 + dobro vladanje. Samo to?

S druge strane se u istu ravan stave čovjek koji je npr. optužen za neku bezveze korupciju sa čovjekom koji je npr. silovatelj i ubica.
Za obojicu važi ovo 2/3 i dobro vladanje.

Ja mislim da Amerikanci ovakve gluposti ne dozvoljavaju u svojoj praksi
Piaty

#33203 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Piaty »

@HelaS

Ma za ubistvo iz nehata se slažem, ja bih tu bio još blaži.
Ali ovaj tip je bio pijana svinja i što se mene tiče tu nema nikakvog govora o pomilovanju.
JohnnyS

#33204 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by JohnnyS »

Apsolutno treba ukinuti taj institut iz doba kad je kralj za svoj rođendan pomilovao određen broj utamničenih.

Kao da nije dovoljan skandal što dobiješ samo godinu i po kad pijan ubiješ dvoje ljudi autom, a onda još netko i to skrati. Jebena sramota
HelaS

#33205 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by HelaS »

Piaty wrote: 18/08/2024 10:03 Znači princip je 2/3 + dobro vladanje. Samo to?

S druge strane se u istu ravan stave čovjek koji je npr. optužen za neku bezveze korupciju sa čovjekom koji je npr. silovatelj i ubica.

Da ne misliš besmisleno i tendenciozno, pročitaj Zakon i uporedi ga sa Američkim, pa se vrati da komentarišeš oba :-)

http://www.fbihvlada.gov.ba/bosanski/za ... /12hrv.htm
jazzer

#33206 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by jazzer »

https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/33 ... arati.html

U drugom intervjuu Imamović kaže da je samo Zalica iz fonda tri puta uzimao po nekoliko stotina hiljada KM, za filmove koje nikada nije snimio. Niti je opravdao preuzeti novac.

Ali neće ovi "bliski SFF" nacinjati tu temu. Aktuelan je SFF, atmosfera u gradu skoro pa euforična pa nije vrijeme za takvu priču.

Ono što želim reći je da nije ni njihovo maslo za ramazana. Pojedini odlično žive od tog fonda bez da imaju ikakve rezultate. Zato i cijela ova pompa.
JohnnyS

#33207 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by JohnnyS »

Za nasilne zločine se ne bi smjelo puštati ranije. Eto i taj Haag, osuđeni za ratne zločine i ako su mirni u ćeliji, mogu izaći nakon 2/3. Totalna pizdarija
HelaS

#33208 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by HelaS »

jazzer wrote: 18/08/2024 10:10 https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/33 ... arati.html

U drugom intervjuu Imamović kaže da je samo Zalica iz fonda tri puta uzimao po nekoliko stotina hiljada KM, za filmove koje nikada nije snimio. Niti je opravdao preuzeti novac.

Ali neće ovi "bliski SFF" nacinjati tu temu. Aktuelan je SFF, atmosfera u gradu skoro pa euforična pa nije vrijeme za takvu priču.

Ono što želim reći je da nije ni njihovo maslo za ramazana. Pojedini odlično žive od tog fonda bez da imaju ikakve rezultate. Zato i cijela ova pompa.
Postoji li negdje informacija, neka evidencija, bilo šta slično, o svim "korisnicima" novca iz filmskog fonda Federacije ili KS. I onih koji su dobili novce i onih koji nisu ili nikad nisu, i kriteriji za ostvarivanje prava na novac, te o pravdaju tog dodijeljenog novca - na šta je utrošen i koji su rezultati: dobitak ili gubitak?

Činjenica je da mnogi filmski umjetnici, ovi barem sa Spiska koji prigovaraju za novac iz Fonda, da mnogi žive na vrlo visokim ljestvicama finansijske moći
jazzer

#33209 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by jazzer »

Ne znam da postoji ali bi bilo dobro da izađu sa podacima o utrosku sredstava. Valjda su to sredstva svih nas, usmjerena u neki fond.
tramvajtrojka

#33210 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by tramvajtrojka »

jazzer wrote: 18/08/2024 10:21 Ne znam da postoji ali bi bilo dobro da izađu sa podacima o utrosku sredstava. Valjda su to sredstva svih nas, usmjerena u neki fond.
ovo je istina za zalicu pokupio skoro pola miliona za film koji nikada nije izasao na svjetlo dana, on jasmila, danis, i srle v, drze tapiju na svim sredstvima za kinematografiju mladi i ostali autori od njih ne mogu doci do izražaja jer oni traze sav iznos za sebe

znas nas boje nas
Ludzak

#33211 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Ludzak »

U suštini 1 godina i 6 mjeseci za ubijstvo :-)
skupljac_zeljeza

#33212 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by skupljac_zeljeza »

problemnatravunu wrote: 18/08/2024 07:20

znači , pjan autom ubio dvoje , i odležao ih godinu i dva mjeseca :roll: a i puna kazna koja mu je "razrezana" mi izgleda smiješna, godina i pol :shock:
jebemmater i njemu i bradari i ostaloj stoki koja živi od naših para...
Plašim se samo jednog da je ovo navikavanje Bošnjaka da budu u ovoj fazi Zapadna obala, a u narednoj možda i Gaza. I niko ništa da na to ne kaže nego bude svakodnevica koju gledamo na BI.
geoxx

#33213 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by geoxx »

skupljac_zeljeza wrote: 18/08/2024 12:07

znači , pjan autom ubio dvoje , i odležao ih godinu i dva mjeseca :roll: a i puna kazna koja mu je "razrezana" mi izgleda smiješna, godina i pol :shock:
Plašim se samo jednog da je ovo navikavanje Bošnjaka da budu u ovoj fazi Zapadna obala, a u narednoj možda i Gaza. I niko ništa da na to ne kaže nego bude svakodnevica koju gledamo na BI.
:lol:
HelaS

#33214 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by HelaS »

Kao i neki prethodni, post ti je poprilično maliciozan i neistinit.

Pročitaj Spisak pomilovanih osoba, pa onda napiši "bošnjački" komentar :-)

https://cin.ba/pomilovani-u-bih/
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#33215 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by PreWiBa »

geoxx wrote: 18/08/2024 12:10

Opet se smijemo sa sarajevske sećije
skupljac_zeljeza

#33216 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Smij se ti. Bošnjaci se pune zatvorima i nema pomilovanja. Pogledaj pažljivo cijelu stranicu. Fadil u zatvor, a Jelka oslobođena i avanzovala. Ovdje 4 ne mogu dobiti pomilovanje nikakvo, a peti normalno.

Image
geoxx

#33217 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by geoxx »

Pa eto, postavio ti je covjek gore spisak pomilovanih osoba. Bosnjaka ko u prici. Ali nebitno i to, predsjednik je u krivicnom sistemu minoran faktor, pa ne mozes iz njegovih odluka donositi zakljucke da se neko puni zatvorima, a pogotovo pricati gluposti oko Gaze.
skupljac_zeljeza

#33218 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

geoxx wrote: 18/08/2024 12:45 Pa eto, postavio ti je covjek gore spisak pomilovanih osoba. Bosnjaka ko u prici. Ali nebitno i to, predsjednik je u krivicnom sistemu minoran faktor, pa ne mozes iz njegovih odluka donositi zakljucke da se neko puni zatvorima, a pogotovo pricati gluposti oko Gaze.
ODBIJAJU SE ZAMOLBE. I meni su tako govorili da nema šanse da će komšija na komšiju samo prije 30 godina, da će učenik silovati učiteljicu i da će doktor ubijati svoje pacijente itd...itd...

A za ovo je Bradara nagrađena.
Najskuplje automobile visoke klase i to po 150.000 KM dobit će Nikšić i Bradara, dok će Mijatović i Kraljević voziti ona kategorisana kao srednja klasa čija je cijena ‘samo’ 120.000 KM.

https://www.klix.ba/biznis/finansije/vl ... /240812040
geoxx

#33219 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by geoxx »

Veze ja nemam sta si ti sad zelio reci. :roll:
skupljac_zeljeza

#33220 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Kuhanje žabe.
A_A_AKCIJA

#33221 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by A_A_AKCIJA »

Piaty wrote: 18/08/2024 10:03 Znači princip je 2/3 + dobro vladanje. Samo to?

Nažalost i oni dozvoljavaju.

Trump je recimo oslobodio članove svoje kampanje koji su bili osuđeni upravo za kriminal u kampanji:

Paul Manafort, Roger Stone, Michael Flynn, Stephen K. Bannon, and George Papadopoulos
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#33222 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by JoseMujica »

skupljac_zeljeza wrote: 18/08/2024 12:15

Smij se ti. Bošnjaci se pune zatvorima i nema pomilovanja. Pogledaj pažljivo cijelu stranicu. Fadil u zatvor, a Jelka oslobođena i avanzovala. Ovdje 4 ne mogu dobiti pomilovanje nikakvo, a peti normalno.

Image
Fadilu i jeste mjesto u zatvoru
skupljac_zeljeza

#33223 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

JoseMujica wrote: 18/08/2024 13:07

Čović i Dodik imaju više minusa. Ali šta radimo kada po prijedlogu službenika iz Brisela prema kojem bi glas jednog Hrvata iz Širokog Brijega vrijedio kao deset glasova Bošnjaka iz Sarajeva. Valjda će nas tako i hapsiti.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#33224 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by JoseMujica »

skupljac_zeljeza wrote: 18/08/2024 13:13
JoseMujica wrote: 18/08/2024 13:07

Čović i Dodik imaju više minusa. Ali šta radimo kada po prijedlogu službenika iz Brisela prema kojem bi glas jednog Hrvata iz Širokog Brijega vrijedio kao deset glasova Bošnjaka iz Sarajeva. Valjda će nas tako i hapsiti.

imaju, al ih niko ne hapsi, jer kontrolišu sistem preko svojih ljudi....što se tiče onog HDZ-ovskog rješenja Izbornog, to nije prijedlog iz Brisela, niti Brisel ima ikakve veze s tim... sasvim slučajno, znam lika koji je kreirao taj model...iz Sarajeva je...član Naše sranke :skoljka:
DonieBrasco

#33225 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by DonieBrasco »

Sta su se ovo primili na ovu izjavu Ivane Maric, cime se oni bave je smijurija.
Last edited by DonieBrasco on 18/08/2024 13:48, edited 1 time in total.
Locked