Popularne stvari koje ne kontam

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

darius_maximus

#37726 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by darius_maximus »

dale cooper wrote: 16/08/2024 14:31
darius_maximus wrote: 16/08/2024 14:03 Hans Zimmer i Jean-Michel Jarre, kojeg je neko ranije spominjao, su kompozitori.
Kakve veze ima što je jedan od instrumenata koje Hans Zimmer koristi sintisajzer?

Priča je počela od Cardi B (ili Nicki Minaj, nemam pojma) i kako je sve to već viđeno prije i kako je današnja mainstream muzika dosadna i jednoobrazna. Onda je počela priča o tome zašto je to tako i onda smo nekako došlo do kompozitora. Kako i zašto?
Pa pretpostavljam da neki korištenje sintisajzera i kompjutera u kreativnom procesu ne smatraju autentičnim odnosno smatraju korištenje
tih alata manje vrijednim nego korištenje organskih instrumenata.
Ne, to uopšte nije tema današnje diskusije.
Sve što ja (ili moj tabor, kako god) želim reći je da se moderna tehnologija zloupotrebljava.
Kreira se homogeniziran zvuk sa što manje nesavršenosti, na isti kalup, jer se koriste isti alati, na isti način, s istim ciljem.

Slična stvar se dešava i sa korištenjem CGI-a u filmovima/serijama, apsolutno ista diskusija (kvalitet vs. kvantitet).

Evo, uzmimo pjesmu koja je na prvom mjestu Billboardove top liste trenutno (a možeš bilo koju uzeti redom):

Zašto bi se ovdje koristio autotune, kada bi ovo i Balašević mogao otpjevati?
Na stranu što je sve u pjesmi "utegnuto", od bubnja do gitare i ostale zamjerke, zašto autotune?
vernes81

#37727 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by vernes81 »

dale cooper wrote: 16/08/2024 16:23
John Cleese wrote: 16/08/2024 16:21
dale cooper wrote: 16/08/2024 16:14 Mislio sam više na nešto poput ovoga:

https://www.youtube.com/watch?v=djV11Xbc914
Ma znam, zafrkavam :)

Ono je bio primjer zloupotrebe Jamahe DX7 :D
:lol: :mrgreen:
Ne na Kemu izginut ce te obojica :D
dale cooper

#37728 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by dale cooper »

darius_maximus wrote: 16/08/2024 16:49
darius_maximus wrote: 16/08/2024 14:03 Hans Zimmer i Jean-Michel Jarre, kojeg je neko ranije spominjao, su kompozitori.
Kakve veze ima što je jedan od instrumenata koje Hans Zimmer koristi sintisajzer?

Priča je počela od Cardi B (ili Nicki Minaj, nemam pojma) i kako je sve to već viđeno prije i kako je današnja mainstream muzika dosadna i jednoobrazna. Onda je počela priča o tome zašto je to tako i onda smo nekako došlo do kompozitora. Kako i zašto?
Pa pretpostavljam da neki korištenje sintisajzera i kompjutera u kreativnom procesu ne smatraju autentičnim odnosno smatraju korištenje
Sve što ja (ili moj tabor, kako god) želim reći je da se moderna tehnologija zloupotrebljava.
Kreira se homogeniziran zvuk sa što manje nesavršenosti, na isti kalup, jer se koriste isti alati, na isti način, s istim ciljem.

Slična stvar se dešava i sa korištenjem CGI-a u filmovima/serijama, apsolutno ista diskusija (kvalitet vs. kvantitet).

Evo, uzmimo pjesmu koja je na prvom mjestu Billboardove top liste trenutno (a možeš bilo koju uzeti redom):

Na stranu što je sve u pjesmi "utegnuto", od bubnja do gitare i ostale zamjerke, zašto autotune?
Nisam mislio na tebe konkretno ovim postom gore, ono o čemu ti govoriš je nešto drugo u odnosu na raspravu koju vodim sa Hakizom ili Ateistom. Nas dvojica smo se doticali ovih stvari o kojima pričaš u nekom ranijim raspravama.
John Cleese

#37729 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by John Cleese »

vernes81 wrote: 16/08/2024 17:18
John Cleese wrote: 16/08/2024 16:21

Ma znam, zafrkavam :)

Ono je bio primjer zloupotrebe Jamahe DX7 :D
Ma nece nam nista bit od jedne - slusanje kompletnog albuma bi vec moglo imati tako drasticne posljedice :D :lol:

U to ime: https://www.youtube.com/watch?v=DAwwlm9hkhA

P.S.
Ako neko u komentaru ovog klasika napise "umri, ko te jebe" - naljuticu se :| :D
darius_maximus

#37730 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by darius_maximus »

dale cooper wrote: 16/08/2024 17:20
darius_maximus wrote: 16/08/2024 16:49

Nisam mislio na tebe konkretno ovim postom gore, ono o čemu ti govoriš je nešto drugo u odnosu na raspravu koju vodim sa Hakizom ili Ateistom. Nas dvojica smo se doticali ovih stvari o kojima pričaš u nekom ranijim raspravama.
Ono čega se sjećam iz prethodnih razgovora je to da si mi objasnio da dobra muzika postoji i da je dobro što nema gatekeepera kao što je MTV te da trebam kopati da nađem kvalitet, jer sad imam pristup svemu.

Moje pitanje se međutim l nikada nije ticalo toga, tako da to nije uopšte odgovor koji mi je od koristi. :D

Mene je uvijek samo zanimalo zašto je popularna muzika danas jednoobrazna i dosadna, kada smo 90-ih na MTV-u (koji jeste bio odraz onoga što je bilo popularno, kao što su to razni streaming servisi danas) mogli čuti razne kvalitetne pjesme iz raznih žanrova.
John Cleese

#37731 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by John Cleese »

darius_maximus wrote: 16/08/2024 16:49 Evo, uzmimo pjesmu koja je na prvom mjestu Billboardove top liste trenutno (a možeš bilo koju uzeti redom):

https://www.youtube.com/watch?v=t7bQwwqW-Hc

Pa mozda covjek fula, ne moze da potrefi cak ni takve intervale, a mozda i da bi u nesto manjoj mjeri zvucao kao afroamerikanac uzevsi u obzir kantri kontekst :D
vernes81

#37732 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by vernes81 »

John Cleese wrote: 16/08/2024 17:47
vernes81 wrote: 16/08/2024 17:18

Ma nece nam nista bit od jedne - slusanje kompletnog albuma bi vec moglo imati tako drasticne posljedice :D :lol:

U to ime: https://www.youtube.com/watch?v=DAwwlm9hkhA

P.S.
Ako neko u komentaru ovog klasika napise "umri, ko te jebe" - naljuticu se :| :D
:lol:
Hakiz

#37733 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Hakiz »

dale cooper wrote: 16/08/2024 15:50
Hakiz wrote: 16/08/2024 15:44
dale cooper wrote: 16/08/2024 15:15

Da, ali poenta je da i jedno i drugo zahtjeva i ne može bez ljudskog inputa.
Tjeraš mak na konac.

Programirati kompjuter mjesecima, ispravljajući sve greške koje se pojave, pa reprodukovati da otsvira neko Bahovo djelo nikako nije isto kao stati pred publiku sa violinom u rukama i isto to djelo otsvirati u tom trenutku. I unijeti svoju interpretaciju tog djela

A tek ako si sam kompozitor tog djela koje ćeš i izvesti.

Nije isto ni kreativno, ni talentom, znanjem, vještinom, jednom rječju, neuporedivo je umjetnički.

Više volim kada Baha svira Hilary sa svim greškama, nego kada ga savršeno reprodukuje Mac iOS.
Nismo ni pričali o kompjuterskoj reprodukciji već poznatih djela, nego korištenja u svrhu stvaralaštva i kreiranja vlastitih djela.
Kompjuter u komponovanju naspram "analognog" komponovanja je kao Word procesor naspram pisaće mašine. Ne mora "autor" znati gramatiku, uključi auto-correct opciju i sve neznanje kompjuter ispravi. Čak predoži i sinonime, ma arhaizme, zaboravljene riječi da delo čitatelju izgleda ezoterično, mistično, intelektualno, pa da. Tako i u komponovanju. Ne zna mladac koji tonovi čine G akord? Kompjuter će ih dati. Ne zna koja je progresija akorda? Kompjuter će je pronaći. Ne zna note, kako da svoje višemjesečno "djelo" pretvori u notni zapis? Nema frke komputer će tonove pretvoriti u notni zapis sve sa tačnim taktom. I otštampati, pretvoriti u PDF, EPUB koji hoćeš format.

E, a ideja za kompoziciju koju kompjuter tako složi, otkud ona? Pa, semplovanje. Malo jedne stare kompozicije, malo druge, nekoliko sekundi Ele Ficdžerald, nekoliko Baha, nekoliko taktova Oldfilda itd, to se složi i eto mladog autora, genijalca, i, naposlijetku, progresivca. Muzičkog promicatelja.

Kompjuter će riješiti. Pravo autorstvo, talenat, sposobnost, a nadasve virtuoznost i vokalna i u sviranju je potrebna za "muziku" stvaranu kompjuterom.

Dosta više :lol:
dale cooper

#37734 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by dale cooper »

Hakiz wrote: 16/08/2024 19:32
dale cooper wrote: 16/08/2024 15:50
Hakiz wrote: 16/08/2024 15:44

Tjeraš mak na konac.

Programirati kompjuter mjesecima, ispravljajući sve greške koje se pojave, pa reprodukovati da otsvira neko Bahovo djelo nikako nije isto kao stati pred publiku sa violinom u rukama i isto to djelo otsvirati u tom trenutku. I unijeti svoju interpretaciju tog djela

A tek ako si sam kompozitor tog djela koje ćeš i izvesti.

Nije isto ni kreativno, ni talentom, znanjem, vještinom, jednom rječju, neuporedivo je umjetnički.

Više volim kada Baha svira Hilary sa svim greškama, nego kada ga savršeno reprodukuje Mac iOS.
Nismo ni pričali o kompjuterskoj reprodukciji već poznatih djela, nego korištenja u svrhu stvaralaštva i kreiranja vlastitih djela.
Kompjuter u komponovanju naspram "analognog" komponovanja je kao Word procesor naspram pisaće mašine. Ne mora "autor" znati gramatiku, uključi auto-correct opciju i sve neznanje kompjuter ispravi. Čak predoži i sinonime, ma arhaizme, zaboravljene riječi da delo čitatelju izgleda ezoterično, mistično, intelektualno, pa da. Tako i u komponovanju. Ne zna mladac koji tonovi čine G akord? Kompjuter će ih dati. Ne zna koja je progresija akorda? Kompjuter će je pronaći. Ne zna note, kako da svoje višemjesečno "djelo" pretvori u notni zapis? Nema frke komputer će tonove pretvoriti u notni zapis sve sa tačnim taktom. I otštampati, pretvoriti u PDF, EPUB koji hoćeš format.

E, a ideja za kompoziciju koju kompjuter tako složi, otkud ona? Pa, semplovanje. Malo jedne stare kompozicije, malo druge, nekoliko sekundi Ele Ficdžerald, nekoliko Baha, nekoliko taktova Oldfilda itd, to se složi i eto mladog autora, genijalca, i, naposlijetku, progresivca. Muzičkog promicatelja.

Kompjuter će riješiti. Pravo autorstvo, talenat, sposobnost, a nadasve virtuoznost i vokalna i u sviranju je potrebna za "muziku" stvaranu kompjuterom.

Dosta više :lol:
Kao što ranije rekoh nije to baš tako jednostavno. Dovoljno je poslušati neke od stvari koje smo ja i drugi spominjali pa da to bude kristalno jasno.
dale cooper

#37735 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by dale cooper »

darius_maximus wrote: 16/08/2024 18:00
Ono čega se sjećam iz prethodnih razgovora je to da si mi objasnio da dobra muzika postoji i da je dobro što nema gatekeepera kao što je MTV te da trebam kopati da nađem kvalitet, jer sad imam pristup svemu.

Moje pitanje se međutim l nikada nije ticalo toga, tako da to nije uopšte odgovor koji mi je od koristi. :D

Mene je uvijek samo zanimalo zašto je popularna muzika danas jednoobrazna i dosadna, kada smo 90-ih na MTV-u (koji jeste bio odraz onoga što je bilo popularno, kao što su to razni streaming servisi danas) mogli čuti razne kvalitetne pjesme iz raznih žanrova.

Pa kod tebe se sve uvijek vrti oko toga da je današnji mainstream sranje i da su stvari ranije bile bolje. Ovo oko današnjih produkcijskih standarda i korištenja stvari kao što su auto tune je samo ekstenzija toga.
¤ jelena ¤

#37736 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by ¤ jelena ¤ »

Uh...to.... nekad bilo odlično, sad ništa ne valja

je baš popularna stvar koju ne kontam

kad je riječ o muzici

i književnosti

pa čak i obrazovanju, mada mi je to razumljivo na našim prostorima.

No, dobro, do mene je što nešto ne kontam. :D
Dope_Man

#37737 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Dope_Man »

¤ jelena ¤ wrote: 17/08/2024 21:29 Uh...to.... nekad bilo odlično, sad ništa ne valja

kad je riječ o muzici

i književnosti

To je bar lako objasniti.. vecina ljudi vezuje sve najbolje za svoju mladost. Nikad se s vise emocija ne slusa muzika nego tamo negdje od 15-20 godina, nikad se vise ne izlazi, druzi, dozivljava svijet.. nego rane 20te itd.. uglavnom, sve sto se desilo u tom periodu kad sam ja imao negdje izmedju 15 i 25 je najbolje ikad jer sam ja to dozivio iz prve ruke i logicno dakle da je najbolje.

A sa 35, 45, 55.. godina i dalje slusam iste stvari, gledam iste filmove jer sve novo je tesko za pratiti, pa logicno da nicemu ne valja jer ja to ne kontam, a ova omladina sto to prati ocito da pojma nema sta valja. Nego deder pusti onu moju..
John Cleese

#37738 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by John Cleese »

¤ jelena ¤ wrote: 17/08/2024 21:29 Uh...to.... nekad bilo odlično, sad ništa ne valja

kad je riječ o muzici

i književnosti

Valjda ljudi izgube sposobnost razvoja senzibiliteta i ostaje im samo sjecanje na ranija odusevljenja i ushicenja te im je rezonancija ili odsustvo rezonancije s tom uspomenom jedini raspoloziv kriterij :| :D

Nego, Jelo...

Moram

ti reci da

mi se dopada

ta osebujna poetika forme

tvojih smjelih postova

i vrlo rado ih

gledam.

:D :lol: :run:
moimoi

#37739 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by moimoi »

Ne razumijem ovu potrebu za uredjivanjem fotografija… da se brisu ljudi u pozadini ili dodaju ljudi koji s glave nisu tu bili, jacaju boje, popravljaju frizure, mijenjaju boje garderobe, suzavaju stomaci, ruke etc.
Nekada se govorilo “slika govori hiljadu rijeci”… bogami danas ne govori nista.
Buduce generacije sigurno iz fotografija nista nece moci zakljuciti.
merk030

#37740 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by merk030 »

moimoi wrote: 18/08/2024 10:48 Ne razumijem ovu potrebu za uredjivanjem fotografija… da se brisu ljudi u pozadini ili dodaju ljudi koji s glave nisu tu bili, jacaju boje, popravljaju frizure, mijenjaju boje garderobe, suzavaju stomaci, ruke etc.
Sve je fejk danas pa mora i to.
tramvajtrojka

#37741 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by tramvajtrojka »

moimoi wrote: 18/08/2024 10:48 Ne razumijem ovu potrebu za uredjivanjem fotografija… da se brisu ljudi u pozadini ili dodaju ljudi koji s glave nisu tu bili, jacaju boje, popravljaju frizure, mijenjaju boje garderobe, suzavaju stomaci, ruke etc.

bolje i to nego ovaj trash iz vasih generacija :mrgreen: :lol:
moimoi

#37742 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by moimoi »

Kakav tresh? Sve je isto.
Samo sto se sada ostavljaju lazna sjecanja :D
kakavdanakneiskustvu

#37743 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by kakavdanakneiskustvu »

ja ne kontam obajvljivanje ženskih nogu sa plaža,bazena,i to konstantno

što samo noge?
dembele

#37744 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by dembele »

Šta reći za ove romantičarske opise parfema ? :D

"izraz je zdravog muškog principa, za pojedinca koji prihvaća emocije i svaku njihovu jedinstvenu nijansu"

"Ova parfemska voda za muškarce je moćan, muževan parfem koji budi heroja skrivenog u vama i potiče izražavanje snage za ponovno povezivanje s vlastitom jedinstvenošću, sa svojim prirodnim instinktom."

"Ovaj cvjetni i ženski miris pretvara osobu koja ga nosi u "kraljicu noći" koja očarava svojim prirodnim samopouzdanjem i zapanjujućim manirima. Raskošni doživljaj mirisa naglašava žensku snagu i dražesnost. Potpuno u skladu sa zahtjevom "She’s the one", oduševljava svojom jedinstvenom aurom i apsolutnom ženstvenošću.
BiBi911

#37745 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by BiBi911 »

kakavdanakneiskustvu wrote: 18/08/2024 11:14 ja ne kontam obajvljivanje ženskih nogu sa plaža,bazena,i to konstantno

što samo noge?
https://www.feetfinder.com/blog/What-is ... Real-Truth

Evo ti razloga... 10€ po slici
BiBi911

#37746 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by BiBi911 »

dembele wrote: 18/08/2024 11:19 Šta reći za ove romantičarske opise parfema ? :D

"izraz je zdravog muškog principa, za pojedinca koji prihvaća emocije i svaku njihovu jedinstvenu nijansu"

"Ova parfemska voda za muškarce je moćan, muževan parfem koji budi heroja skrivenog u vama i potiče izražavanje snage za ponovno povezivanje s vlastitom jedinstvenošću, sa svojim prirodnim instinktom."

"Ovaj cvjetni i ženski miris pretvara osobu koja ga nosi u "kraljicu noći" koja očarava svojim prirodnim samopouzdanjem i zapanjujućim manirima. Raskošni doživljaj mirisa naglašava žensku snagu i dražesnost. Potpuno u skladu sa zahtjevom "She’s the one", oduševljava svojom jedinstvenom aurom i apsolutnom ženstvenošću.

Pakovanje prodaje proizvod
kakavdanakneiskustvu

#37747 Re: Popularne stvari koje ne kontam

dembele wrote: 18/08/2024 11:19 Šta reći za ove romantičarske opise parfema ? :D

nebuloze, preseravanje, mudroserstvo, ubleha, prodavanje magle

isto kao voda sa porukom,pazi voda sa porukom,šta je iduće, burek sa porukom?
kakavdanakneiskustvu

#37748 Re: Popularne stvari koje ne kontam

BiBi911 wrote: 18/08/2024 11:24
kakavdanakneiskustvu wrote: 18/08/2024 11:14 ja ne kontam obajvljivanje ženskih nogu sa plaža,bazena,i to konstantno

što samo noge?

ne vjerujem da naše žene, iz BiH to rade zbog ovoga, možda poneka

što samo noge?

što ne slikaju i ne objave slike guzica,sisa,ne kontam šta je fazon u nogama?
BiBi911

#37749 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by BiBi911 »

kakavdanakneiskustvu wrote: 18/08/2024 11:34
BiBi911 wrote: 18/08/2024 11:24

što samo noge?

ne vjerujem da naše žene, iz BiH to rade zbog ovoga, možda poneka

što samo noge?

što ne slikaju i ne objave slike guzica,sisa,ne kontam šta je fazon u nogama?

Znas onu pjesmu a da me vidi babo... iz tog razloga nema guzova. Ona bi da se pohvali al ostalo ostavlja masti.
Ateista

#37750 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Ateista »

Dope_Man wrote: 18/08/2024 00:35

kad je riječ o muzici

i književnosti

To je bar lako objasniti.. vecina ljudi vezuje sve najbolje za svoju mladost. Nikad se s vise emocija ne slusa muzika nego tamo negdje od 15-20 godina, nikad se vise ne izlazi, druzi, dozivljava svijet.. nego rane 20te itd.. uglavnom, sve sto se desilo u tom periodu kad sam ja imao negdje izmedju 15 i 25 je najbolje ikad jer sam ja to dozivio iz prve ruke i logicno dakle da je najbolje.

A sa 35, 45, 55.. godina i dalje slusam iste stvari, gledam iste filmove jer sve novo je tesko za pratiti, pa logicno da nicemu ne valja jer ja to ne kontam, a ova omladina sto to prati ocito da pojma nema sta valja. Nego deder pusti onu moju..
Ima toga, ali mislim da nije samo to.
Isto tako se mi kao licnosti razvijamo u tim nekim godinama i odredjujemo stavove prema svijetu oko sebe, pa tako i prema muzici, filmovima i slicno. Sa 35 - 40 smo vec razvijene osobe sa stavom i ukusom, znamo sta nam se svidja i tesko je prihvatiti nesto drugacije.

Ne mora biti dakle samo to sto nam je tad bilo bolje u zivotu, ja sam iskreno puno sretniji i zadovoljniji svojim trenutnim zivotom nego kad sam bio mlad, sad mi je puno bolje sa raznih aspekata, ali sam razvio neke stavove i ukuse tad i to je sad tesko promijeniti.
Post Reply