Uvoz auta

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
engrez

#3701 Re: Uvoz auta

Post by engrez »

moon_walker_90 wrote: 16/08/2024 17:42 Nemoj se iznenaditi ako dobijes poziv da platis carinu 2+ godine nakon sto je auto uvezeno, iako je auto uredno uvezeno sa eur1 obrascem i registrovano i vozano bez problema. Nadam se da neces.
Ima vas na ovom forumu što plašite narod bezveze, iz ne znam kojeg razloga. Može se desit i nakon 4 godine da ti dođe pismo s novim potraživanjima, ali ako si pravio fiktivnu fakturu, štimao nižu fakturu/ugovor, štimao procjenu na carini ili nešto u tom smjeru. Ne velika šansa, ali može.

Kad se sve uredno završi po normativu, kako to zakon zapovijeda, mirno spavaj. Nije ni Bosna neka Indija, Bangladeš...
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#3702 Re: Uvoz auta

Post by mk ultra »

engrez wrote: 17/08/2024 11:00
moon_walker_90 wrote: 16/08/2024 17:42 Nemoj se iznenaditi ako dobijes poziv da platis carinu 2+ godine nakon sto je auto uvezeno, iako je auto uredno uvezeno sa eur1 obrascem i registrovano i vozano bez problema. Nadam se da neces.
Ima vas na ovom forumu što plašite narod bezveze, iz ne znam kojeg razloga. Može se desit i nakon 4 godine da ti dođe pismo s novim potraživanjima, ali ako si pravio fiktivnu fakturu, štimao nižu fakturu/ugovor, štimao procjenu na carini ili nešto u tom smjeru. Ne velika šansa, ali može.

Kad se sve uredno završi po normativu, kako to zakon zapovijeda, mirno spavaj. Nije ni Bosna neka Indija, Bangladeš...
Naravno da nije
Niko nikoga ne plasi uvoza
Samo je to posao i mislim da se ne isplati zajebavati 10 dana (zajedno sa kupovinom vozila) da ga dovuces, jedino da uvozis za svoj cejf neki specifican auto
Pogotovo za nekoga ko to radi prvi ili drugi put u zivotu moze biti dobro jeban.
Djipke+

#3703 Re: Uvoz auta

Post by Djipke+ »

ZoomZoomKiwi wrote: 15/08/2024 21:45
superOdlichan wrote: 15/08/2024 20:47 Planiram uvesti neko auto iz Njemacke, eventualno Svicarske.. (ili odakle je najbolje?) Ali nakon citanja objasnjenja sta i kako na ovoj temi, manje znam nego prije.., jedni tvrde ovako, drugi onako... Ima li mozda na netu negdje neki clanak koji je up-to-date gdje je sve detaljno objasnjeno?

Je li isplativije kupiti ovdje auto ili se cimati sa tim uvozom? Auto kupujem sebi, ne radi preprodaje i slicno.
Stvari su jednostavne...

Automobil ako kupiš od fizičkog lica kao polovno korišteno vozilo plaćaš cijenu koju se dogovoriš s prodavcem i ista se navede na kupoprodajnom ugovoru.

Na tu cijenu prilikom uvoza plaćaš 17% PDV i 12% carine. Uz napomenu da carinski službenik zadržava diskreciono pravo da prema katalogu utvrdi drukčiju vrijednost (glavnicu) od one navedene na ugovoru, ako ona uveliko odstupa od realnih tržišnih cijena.

Za provedbu carinske procedure potrebno je angažovati i špediterske usluge neke od špedicija (Meridian, EuroExpress Šped itd.)

Što se prevoza tiče, tu su troškovi individualni i ovise o udaljenosti od BiH, bez obzira da li ćeš auto dovesti na labudici ili na točkovima.

Ako automobil kupuješ od pravnog lica/firme kao robu kojom on trguje (znači ne prodaje ti osnovno sredstvo nego robu) onda ćeš na fakturi imati posebno iskazan PDV u zemlji u kojoj ga kupuješ. Plaćaš ukupnu cijenu (glavnica plus PDV) i onda naravno ovdje ostalo sve gore navedeno kao i kad kupuješ od fizičkog lica, s tim što nakon uvoza u većini slučajeva možeš ishoditi povrat PDV-a kojeg si platio tamo gdje si kupio vozilo (kako bi se izbjeglo dvostruko oporezivanje). Traži se poseban obrazac uz fakturu kojeg ovjeravaš na carini na izlasku iz EU i onda taj papir šalješ firmi kako bi ostvario pravo na povrat prethodno plaćenog PDV-a.

Oslobađanje od carine dokazivanjem preferencijalnog EU porijekla automobila kojeg uvoziš (EUR1 obrascem) možeš zaboraviti i na to nemoj nikako računati.

Uvoz se svakako isplati ukoliko tačno znaš koje vozilo želiš, a tog vozila ima malo ili nikako na našem tržištu. Ili tražiš kvalitetan, dobro očuvan primjerak sa malo km i ne gledaš koliko košta.
Ukoliko je u pitanju neko sveprisutno auto kojeg ima na našem tržištu onda je svakako neisplativo strogo matematički gledano.

No, vrijedi napomenuti da naši trgovci koji uvoze automobile iz vana, u velikoj većini slučajeva uvoze bagatelne primjerke koji su bagatelni iz raznih razloga (udarena ili loše održavana vozila, vozila s nekim problemom) jer im se, realno, jedino tako i isplati. Dovoljan dokaz za to su cijene dobrih primjeraka vani i ovdje.

Ako se može naći vozilo od fizičkog lica u BiH kojem je prva registracija u BiH i koje je redovno održavano, to je najbolja opcija, ali i najrjeđa.
Zar nije carina 15%?
ZoomZoomKiwi

#3704 Re: Uvoz auta

Post by ZoomZoomKiwi »

Ima više različitih stopa, 8, 10, 12, 15%…

Do sad su na auta računali 12 koliko ja znam.
Djipke+

#3705 Re: Uvoz auta

Post by Djipke+ »

ZoomZoomKiwi wrote: 17/08/2024 15:48 Ima više različitih stopa, 8, 10, 12, 15%…

Do sad su na auta računali 12 koliko ja znam.
Na osnovu cega oni obracunavaju koja je stopa? Ja sam na stranici UIO procitao samo da je 15% za putnicka motorna vozila.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#3706 Re: Uvoz auta

Post by mk ultra »

A placate li porez :mrgreen:
Magarece_godine

#3707 Re: Uvoz auta

Post by Magarece_godine »

Carinski prekrsaj ne zastarijeva. Nakon x vremena carinska uprava moze traziti provjeru Eur1 obrazsca od uprave koja ga je izdala. Tamo neki stranac carinik ne zeli se zajebavati time i uglavnom odgovori negativno i eto belaja....Kompleksno je sam uvoziti auto... Najbolje je to uraditi preko posrednika, nekih firmi koje uvoze....
moon_walker_90

#3708 Re: Uvoz auta

Post by moon_walker_90 »

Mozes ti majstore pisati i govoriti sta zelis(iskreno ne znam odakle si mene uvrstio u tu grupu ljudi koji kao plase narod, jer mislim da mi je ovo drugi post na temi), ja pricam zbog slucaja koji mi je blizak, a tice se ove teme oko eur1 obrasca. I nije samo jedan slucaj za koji znam. I zato sam rekao da se nadam da neces prolaziti kroz neke nezeljene situacije.
Last edited by moon_walker_90 on 18/08/2024 09:33, edited 2 times in total.
canvra888

#3709 Re: Uvoz auta

Post by canvra888 »

Ma ima to smisla. Nekad sam šmeknuo neki auto na Olx-u kojeg je prodavač prodavao neocarinjenog pa kao da ga kupac carini na sebe, a papiri su tu. Javio se svom špediteru, rekao mi istu stvar oko tih provjera i eventualnih neželjenih plavih koverata i rekao obavezno jedino da prodavač lično poplaća dadžbine.
kabal1337

#3710 Re: Uvoz auta

Post by kabal1337 »

onda bi kramar bankrotorao da nije hdz
Amaryl

#3711 Re: Uvoz auta

Post by Amaryl »

Kakva je situacija ako je auto na meni i zelim ga iz DE prebaciti u Bosnu, jel samo na HR granici prijavim da hocu odjaviti i na nasoj dalje sve ili...

Jel ja mogu doci uredno na tablama i kasnije ih samo poslati nazad u DE...

E sad zna li netko to sam cuo, ali ne mogu nigdje provjeriti, ako se osoba odjavljuje iz DE da uz neki papir ili sta vec bude oslobođena carine i PDV. Slao mailove spedicijama ali samo automatski odgovori. Ovaj jedan komsija sto ta auta uvozi kaze da je i on cuo za to da ima, ali da provjerim u spediciji kako ide...
engrez

#3712 Re: Uvoz auta

Post by engrez »

Magarece_godine wrote: 17/08/2024 21:38 Carinski prekrsaj ne zastarijeva. Nakon x vremena carinska uprava moze traziti provjeru Eur1 obrazsca od uprave koja ga je izdala. Tamo neki stranac carinik ne zeli se zajebavati time i uglavnom odgovori negativno i eto belaja....Kompleksno je sam uvoziti auto... Najbolje je to uraditi preko posrednika, nekih firmi koje uvoze....
Legendo, ti doslovno godinama na ovom forumu lupaš gluposti oko uvoza. Napiši bolan odmah koji si uvoznik ili plac, da te raja kontaktira, da im središ. Ne moraš ih dezavuisat.

Ne svane dan da neki carinski službenik kaže: "Odoh provjeravat one naše ovjere unazad 4 godine". Dođe revizija i revidira dokumentaciju. To važi za svaku javnu službu. Inače bi svako za cvaju izdavao šta nacrtaš. Revizorske izvještaje naše revizorske agencije imaš i online. Možeš vidjeti procente "čistih" uvoza i pokrenutih kaznenih postupaka, u odnosu na ukupan broj uvoza.

Eur1 se ne može ni izdati ni prihvatiti bez popratne dokumentacije. Jednom kada revizor dođe da provjeri dokumentaciju carinjena, on mora da provjerava dokumentaciju u zemlji porijekla. Te provjere nisu preko telefona "e brt hajd mi vidi za ovo", nego traju i godinu dana. Nema "ne da mu se zajebavat"... brt previše ste navikli na ovdašnje šaltere Bgm. Na kraju krajeva i on ima neku reviziju koja mu jedan dan pokuca da vidi jel to on dobro provjeravao.

Istina je da su BMW i VW (i Audi jelte) proizvođači prestali izdavati dokaze o porijeklu na polovna vozila. To je EU i to je Njemačka. Norveška je drugovi druga priča. Ona je EEA i malo su drugačiji zakoni pri izdavanju Eur1. Oni Eur1 izdaju na osnovu potvrde oficijelnog distributera za Norvešku (za određeni brend). Oficijelni distributer je može izdati samo ako je on i prodao to auto. Ima tu još par stvari koje mogu pomrsiti planove za dobavljanje te potvrde (sve ima na stranici njihove carine), ali te stvari potvrdiš s prodavcem prvo da ne bi bezveze plaćao 300KM (jer ga plaćaš i ako dobiješ negativan odgovor).

Na kraju, ljudi ba trebate znati da je uvesti auto samo 3 kontakta više nego kada ga ovdje kupujes (strani špediter, kamiondžija ili graničar ako ga uvoziš na točkovima, naš špediter).
Firme koje uvoze auta imaju svoje sheme pravljenja fiktivnih faktura ili čaščenja carinika, sve da bi vam se zaista auto isplatilo uvesti. I neka ima, sve dok se ta carina ne smanji, ukine ili dok cariniske ispostave ne prestanu glumiti šerifske urede, jer sada svaka ima neka svoja pravila (u ovom slučaju pravila procjene).

Ali, mnogo je veća šansa da će vam revizor nešto sporiti u uvozu kroz ove sheme, nego da ste sami uvozili (pod uslovom da ste zaista radili sve po normativu).
engrez

#3713 Re: Uvoz auta

Post by engrez »

canvra888 wrote: 18/08/2024 02:58 Ma ima to smisla. Nekad sam šmeknuo neki auto na Olx-u kojeg je prodavač prodavao neocarinjenog pa kao da ga kupac carini na sebe, a papiri su tu. Javio se svom špediteru, rekao mi istu stvar oko tih provjera i eventualnih neželjenih plavih koverata i rekao obavezno jedino da prodavač lično poplaća dadžbine.
Nije nikakva teorije zavjere. Postoji rok koliko roba (auto) može za dž ležati na carini. Prodavac gleda da ga proda u tom roku, inače ga pomalo počinje pušit ili ga na kraju sam ocarini. Prodavac se ne da peglati sa špediterima i carinicima, niti se plaho zavaljivati u trošak, pa nudi tebi da ga uvezeš isto ko da si otišo vani, samo što nisi jel... Ti ako imaš način da središ niže dadžbine, top je opcija.
engrez

#3714 Re: Uvoz auta

Post by engrez »

mk ultra wrote: 17/08/2024 11:09 Naravno da nije
Niko nikoga ne plasi uvoza
Samo je to posao i mislim da se ne isplati zajebavati 10 dana (zajedno sa kupovinom vozila) da ga dovuces, jedino da uvozis za svoj cejf neki specifican auto
Pogotovo za nekoga ko to radi prvi ili drugi put u zivotu moze biti dobro jeban.
Plaši i mnogo vas je na ovom forumu s tom agendom. Prelistajte ljudi barem 50ak stranica, vidjećete da se isti ljudi ponavljaju sa sličnim crnjacima.

Auto nije teško uvesti. Ruku na srce, hoće vas svako kod nas htjeti malo naguziti, al' brt budi spreman i ne daj se.
canvra888

#3715 Re: Uvoz auta

Post by canvra888 »

engrez wrote: 20/08/2024 14:48
canvra888 wrote: 18/08/2024 02:58 Ma ima to smisla. Nekad sam šmeknuo neki auto na Olx-u kojeg je prodavač prodavao neocarinjenog pa kao da ga kupac carini na sebe, a papiri su tu. Javio se svom špediteru, rekao mi istu stvar oko tih provjera i eventualnih neželjenih plavih koverata i rekao obavezno jedino da prodavač lično poplaća dadžbine.
Nije nikakva teorije zavjere. Postoji rok koliko roba (auto) može za dž ležati na carini. Prodavac gleda da ga proda u tom roku, inače ga pomalo počinje pušit ili ga na kraju sam ocarini. Prodavac se ne da peglati sa špediterima i carinicima, niti se plaho zavaljivati u trošak, pa nudi tebi da ga uvezeš isto ko da si otišo vani, samo što nisi jel... Ti ako imaš način da središ niže dadžbine, top je opcija.
Poenta je u tome da je prodavač tvrdio da će uz EUR1 kojeg je imao kupac biti lišen carine. Špediter kojeg sam nazvao i koji radi na carini mi je rekao da ni pod razno ne kupujem ako ću ga ja lično na sebe cariniti, nego da ga ocarini prodavač ma sebe s tim navodno važećim obrascem i nek uračuna to u krajnju cijenu.
Evolution_IV
Vozim: 3 Leša

#3716 Re: Uvoz auta

Post by Evolution_IV »

ne isplati se, mozes samo leshovinu neku kupit pa popravit da se isplati, jos ova obicna auta kojih ima i kod nas, bolje je nov kupit nego dobar polovan :run:
Magarece_godine

#3717 Re: Uvoz auta

engrez wrote: 20/08/2024 14:39
Magarece_godine wrote: 17/08/2024 21:38 Carinski prekrsaj ne zastarijeva. Nakon x vremena carinska uprava moze traziti provjeru Eur1 obrazsca od uprave koja ga je izdala. Tamo neki stranac carinik ne zeli se zajebavati time i uglavnom odgovori negativno i eto belaja....Kompleksno je sam uvoziti auto... Najbolje je to uraditi preko posrednika, nekih firmi koje uvoze....
Legendo, ti doslovno godinama na ovom forumu lupaš gluposti oko uvoza. Napiši bolan odmah koji si uvoznik ili plac, da te raja kontaktira, da im središ. Ne moraš ih dezavuisat.

Ne svane dan da neki carinski službenik kaže: "Odoh provjeravat one naše ovjere unazad 4 godine". Dođe revizija i revidira dokumentaciju. To važi za svaku javnu službu. Inače bi svako za cvaju izdavao šta nacrtaš. Revizorske izvještaje naše revizorske agencije imaš i online. Možeš vidjeti procente "čistih" uvoza i pokrenutih kaznenih postupaka, u odnosu na ukupan broj uvoza.

Eur1 se ne može ni izdati ni prihvatiti bez popratne dokumentacije. Jednom kada revizor dođe da provjeri dokumentaciju carinjena, on mora da provjerava dokumentaciju u zemlji porijekla. Te provjere nisu preko telefona "e brt hajd mi vidi za ovo", nego traju i godinu dana. Nema "ne da mu se zajebavat"... brt previše ste navikli na ovdašnje šaltere Bgm. Na kraju krajeva i on ima neku reviziju koja mu jedan dan pokuca da vidi jel to on dobro provjeravao.

Istina je da su BMW i VW (i Audi jelte) proizvođači prestali izdavati dokaze o porijeklu na polovna vozila. To je EU i to je Njemačka. Norveška je drugovi druga priča. Ona je EEA i malo su drugačiji zakoni pri izdavanju Eur1. Oni Eur1 izdaju na osnovu potvrde oficijelnog distributera za Norvešku (za određeni brend). Oficijelni distributer je može izdati samo ako je on i prodao to auto. Ima tu još par stvari koje mogu pomrsiti planove za dobavljanje te potvrde (sve ima na stranici njihove carine), ali te stvari potvrdiš s prodavcem prvo da ne bi bezveze plaćao 300KM (jer ga plaćaš i ako dobiješ negativan odgovor).

Na kraju, ljudi ba trebate znati da je uvesti auto samo 3 kontakta više nego kada ga ovdje kupujes (strani špediter, kamiondžija ili graničar ako ga uvoziš na točkovima, naš špediter).
Firme koje uvoze auta imaju svoje sheme pravljenja fiktivnih faktura ili čaščenja carinika, sve da bi vam se zaista auto isplatilo uvesti. I neka ima, sve dok se ta carina ne smanji, ukine ili dok cariniske ispostave ne prestanu glumiti šerifske urede, jer sada svaka ima neka svoja pravila (u ovom slučaju pravila procjene).

Ali, mnogo je veća šansa da će vam revizor nešto sporiti u uvozu kroz ove sheme, nego da ste sami uvozili (pod uslovom da ste zaista radili sve po normativu).
Legendo, ti mislis da lupam gluposti, ali u vecem dijelu svog posta potvrdjujes ono sto sam pisao. Fizickom licu je puno lakse i bezbriznije uvesti auto preko neke firme, uz odredjenu proviziju nego da ga zaboli glava poslije. Na taj nacin fizicko lice svu odgovornost oko eventualnih carinskih nepravilnosti prebacuje na firmu uvoznika. Za odredjenu sumu novca, zelim mirno da spavam. S obzirom da si upucen u materiju, vrlo dobro znas da je veoma lako ostvarljivo da osoba kupi auto u EU (ili Norveskoj) te da dobije i EUR1, a da nakon provjere taj EUR1 nema potvrdu proizvodjaca. Jel mislis da prosjecno fizicko lice u BiH zna sta je potvrda proizvodjaca ?
P.S. Niti sam uvoznik niti sam plac u BiH. Dok sam to radio dole, radio sam preko posrednika i mirno spavam jer ne razmisljam o depozitima, fakturama iz Holandije, hapsenjima i sl. Raji sam uvijek na raspologanju, ali ne da pomognem sa uvozom, vec da im nadjem neko auto u EU, jer tu radim i prodajem auta ..
engrez

#3718 Re: Uvoz auta

Post by engrez »

canvra888 wrote: 20/08/2024 15:02
Poenta je u tome da je prodavač tvrdio da će uz EUR1 kojeg je imao kupac biti lišen carine. Špediter kojeg sam nazvao i koji radi na carini mi je rekao da ni pod razno ne kupujem ako ću ga ja lično na sebe cariniti, nego da ga ocarini prodavač ma sebe s tim navodno važećim obrascem i nek uračuna to u krajnju cijenu.
To je sad već mnogo više detalja. Slazem se sa zaključkom.
engrez

#3719 Re: Uvoz auta

Post by engrez »

Magarece_godine wrote: 20/08/2024 15:07
Legendo, ti mislis da lupam gluposti, ali u vecem dijelu svog posta potvrdjujes ono sto sam pisao. Fizickom licu je puno lakse i bezbriznije uvesti auto preko neke firme, uz odredjenu proviziju nego da ga zaboli glava poslije. Na taj nacin fizicko lice svu odgovornost oko eventualnih carinskih nepravilnosti prebacuje na firmu uvoznika. Za odredjenu sumu novca, zelim mirno da spavam. S obzirom da si upucen u materiju, vrlo dobro znas da je veoma lako ostvarljivo da osoba kupi auto u EU (ili Norveskoj) te da dobije i EUR1, a da nakon provjere taj EUR1 nema potvrdu proizvodjaca. Jel mislis da prosjecno fizicko lice u BiH zna sta je potvrda proizvodjaca ?
P.S. Niti sam uvoznik niti sam plac u BiH. Dok sam to radio dole, radio sam preko posrednika i mirno spavam jer ne razmisljam o depozitima, fakturama iz Holandije, hapsenjima i sl. Raji sam uvijek na raspologanju, ali ne da pomognem sa uvozom, vec da im nadjem neko auto u EU, jer tu radim i prodajem auta ..
Ne sporim da je lakše preko posrednika, ali kada se ti ne moraš pojaviti ni na carini, pa ni na špediciji i ne moraš nijednima govoriti ko te poslao... A ne znam da to iko radi drugačije, jer ako radi, to ti je već auto salon i ništa specijalno nisi postigao.

Gdje je problem preuzeti odgovornost, ako si sve uradio bez mandži...

Pisao sam već, dobiti Eur1 ne da nije lako bez potvrde proizvođača, nego je nemoguće. Lahko ga je dobiti na divljaka ali tada već znaš u šta se upuštaš i ja ne pričam o tim scenarijima. Hipotetički je još moguće samo da te neki prodavac uhvati na neznanje i kaže ti da će ti je on dati, drugi način ne vidim. Ali za to moraš biti baš sluntav i totalno neupućen.
Magarece_godine

#3720 Re: Uvoz auta

engrez wrote: 20/08/2024 15:35
Magarece_godine wrote: 20/08/2024 15:07
Ne sporim da je lakše preko posrednika, ali kada se ti ne moraš pojaviti ni na carini, pa ni na špediciji i ne moraš nijednima govoriti ko te poslao... A ne znam da to iko radi drugačije, jer ako radi, to ti je već auto salon i ništa specijalno nisi postigao.

Gdje je problem preuzeti odgovornost, ako si sve uradio bez mandži...

Pisao sam već, dobiti Eur1 ne da nije lako bez potvrde proizvođača, nego je nemoguće. Lahko ga je dobiti na divljaka ali tada već znaš u šta se upuštaš i ja ne pričam o tim scenarijima. Hipotetički je još moguće samo da te neki prodavac uhvati na neznanje i kaže ti da će ti je on dati, drugi način ne vidim. Ali za to moraš biti baš sluntav i totalno neupućen.
Pa vidis druze, o tome ti ja govorim. Prosjecan gradjanin BiH o uvozu auta zna da treba nesto platiti i to je to. Ne zna da moze biti preveslan.
Eur1 je moguce dobiti bez povrde proizvodjaca itekako. Evo ja sam prosle godine imao desetak takvih i to bas za norveska auta, platio carinu i idemo dalje. Sada sam citao tvoj post o uvozu Q5 iz Norveske, po onome sto sam procitao ti se nemas za sto sikirati, jer si dobio potvrdu proizvodjaca i poznavajuci rad norveskih sluzbenika tvoj EUR1 je vec prosao provjeru. Ono sto nisam nasao u tvojim postovima je porez u NO (ili sam preskocio nesto). Da li je audi bio mladji od 2014 godista ? Da li si vratio porez i kako si to napravio kao fizicko lice ?
AKK

#3721 Re: Uvoz auta

Post by AKK »

I ja sam nedavno isto iz norveske uvozio auto sa eur1. Proces jako komplikovan, i nebi vise nikad sa eur1 radije bi platio carinu i cao.

Uzeo sam Alfa Romeo Stelvio 2017 godiste, kad sam ga kupio imao je 209000km na satu. Auto u jako dobrom stanju, ko nov. Platio sam ga 36000 maraka, Plus sam dobio povrat oko 11000 maraka za njega. Ja zadovolan, dobar auto, dobra cijena.

Carina za njega je bila jako skupa oko 7000-8000 maraka. Pa sam se odlucio da trazim taj eur1 da mi bude malo jeftinije.

Dobio sam taj leverandør erklæring kod Bertel O steen koji je sad glavni uvoznik za Alfe, Jeep, itd. On je kostao 2500krona (400km) :-)

Pa sam morao traziti spediciju ovdje da mi sredi te papire. Nikad vise, dok ono dok ono, samo vrijeme gubis.

Onda ga prijaviti dolje za carinu, pa homologaciju sredi, i jos neke gluposti.

Pa ti je uvjek u glavi hocu li morati platiti carinu, hoceli biti deposit itd. Ali ipak sve je bilo ok i samo platim pdv.

Ja sam sve uradio sam, doveo ga na tockovima, samo sam gubio vremena i zivce. Tako da nikom ne preporucujem da uveze auto sa eur1.
engrez

#3722 Re: Uvoz auta

Post by engrez »

Magarece_godine wrote: 20/08/2024 15:41
Pa vidis druze, o tome ti ja govorim. Prosjecan gradjanin BiH o uvozu auta zna da treba nesto platiti i to je to. Ne zna da moze biti preveslan.
Eur1 je moguce dobiti bez povrde proizvodjaca itekako. Evo ja sam prosle godine imao desetak takvih i to bas za norveska auta, platio carinu i idemo dalje. Sada sam citao tvoj post o uvozu Q5 iz Norveske, po onome sto sam procitao ti se nemas za sto sikirati, jer si dobio potvrdu proizvodjaca i poznavajuci rad norveskih sluzbenika tvoj EUR1 je vec prosao provjeru. Ono sto nisam nasao u tvojim postovima je porez u NO (ili sam preskocio nesto). Da li je audi bio mladji od 2014 godista ? Da li si vratio porez i kako si to napravio kao fizicko lice ?
Ja sam inicijalno gledao auta odozgo zbog povrata, ali nisam mogao naci 3.0 s nagodnim prodavcem (da mi snizi pa da se on ganja), a da sam isao da ja ganjam na sebe povrat morao bih platit veliku sumu pa cekat povrat. Tako da sam se zadovoljio sa 2013. Tad sam i poceo ganjat Eur1.

Ove godine sam planirao da se upustim u to, ali su im od 1. januara presjekli taj koeficijent za pola, pa to vise i nije neki vele povrat.
Anche12

#3723 Re: Uvoz auta

Post by Anche12 »

Pozdrav
Moze li mi neko pojasniti.
Da li se igdje moze dobiti taj famozni EUR1 ili ta izjava na fakturi.?
Kako ovi sverceri rade? Gledam ove cijene auta vani; Ako placaju i carinu i porez onda dodju skuplja auta nego ovdje.
Kako im se isplati?
ZoomZoomKiwi

#3724 Re: Uvoz auta

Post by ZoomZoomKiwi »

Anche12 wrote: 20/10/2024 23:53 Pozdrav
Kako ovi sverceri rade? Gledam ove cijene auta vani; Ako placaju i carinu i porez onda dodju skuplja auta nego ovdje.
Kako im se isplati?
Ne može.

Isplati se jer ne uzimaju savršena auta koja ti gledaš na autotrader i mobile, nego nađu auta ili blago kucnuta ili sa nekim mehaničkim nedostatkom na pogonu/motoru.

To se ovdje sklepa i popravi i prodaje se.

I sam sam gledao mnoga auta da uvezem, primjer, auto D segmenta staro 6 godina u savršenom stanju sa jako malo km košta npr. 18000€, kod nas takvo sa samo malo više km košta 36000 KM, znači isto. Isto, osim što na ovo prvo imaš 15% carine, a onda na to sve 17% PDV-a državi.

E sad, isto takvo auto D segmenta staro 6 godina sa malo više km i izgrebano po cijeloj desnoj strani (ne puno udareno, samo sastrugano), košta max 13000€, to se ovdje zakrpi za max 800€, i eto ti razlike.
Anche12

#3725 Re: Uvoz auta

Post by Anche12 »

ZoomZoomKiwi wrote: 21/10/2024 00:06
Anche12 wrote: 20/10/2024 23:53 Pozdrav
Kako im se isplati?
Ne može.

Isplati se jer ne uzimaju savršena auta koja ti gledaš na autotrader i mobile, nego nađu auta ili blago kucnuta ili sa nekim mehaničkim nedostatkom na pogonu/motoru.

To se ovdje sklepa i popravi i prodaje se.

I sam sam gledao mnoga auta da uvezem, primjer, auto D segmenta staro 6 godina u savršenom stanju sa jako malo km košta npr. 18000€, kod nas takvo sa samo malo više km košta 36000 KM, znači isto. Isto, osim što na ovo prvo imaš 15% carine, a onda na to sve 17% PDV-a državi.

E sad, isto takvo auto D segmenta staro 6 godina sa malo više km i izgrebano po cijeloj desnoj strani (ne puno udareno, samo sastrugano), košta max 13000€, to se ovdje zakrpi za max 800€, i eto ti razlike.

Ne znam sta bih ti rekao.
Vidim i po društvenim mrezama se dosta prodaju auta iz uvoza.

Nekako mi sad nelogično da bas svi uvoze oštećena auta i popravljaju ih.

Znam jednog lika, poštar, a uvozi auta. Teško da on to popravlja.

Mada ne isključujem ni tu opciju.

Kod nas je sve moguće
Post Reply