Pratim ovaj forum, sve se ustežem da li da nešto komentarišem ili ne, a povodom restoranskih cijena na Jadranu ove ljetne sezone.
Prihvatam da cijene pića i jela u ljetnoj sezoni treba da budu nešto više, nego van sezone, ali nikako toliko više, kako to detaljno pojedini forumaši objašnjavaju.
I sam smatram da je hrvatski Jadran najljepše more, predivne plaže, miris borovine itd,, uključujući i jednom revizoru/ moderatoru omrzle crčke
Ali, ne prihvatam toliko visoke cijene, kakve trenutno vladaju.Na
Evo zašto- moja kćerka je stigla sa Krita prije par dana, ljetovala je u mjestu Retimno. Smještaj u dvokrevetnoj sobi, polupansion, hotel za 4 zvjezdice, ali prave 4, je za 9 dana plaćen oko 1800 EUR, preko Booking-a. Hotelom, smještajem i hotelskom ponudom je prezadovoljna. Povratne avio karte su plaćene oko 400 EUR,istina- let iz Beča, Ryanair, u kartu je uključen jedan standardni kofer od 50 funti=23 kg. Dakle, aranžman od 9 polupansiona u jako dobrom hotelu je koštao cca 2200 EUR, na to treba dodati cijenu transfera na relaciji aerodrom-hotel-aerodrom, nekih 50 EUR (javni prevoz, odlično organizovan).
Sumnjam da se u Hrvatskoj u jeku sezone takav paket može dobiti za 2200 EUR za dvoje.Ako griješim, ispravite me.
Vanpansionska potrošnja, spomenuću samo jedno:i sam sam ljetovao na Kritu u dva navrata 2014 i 2015, takodje Retimno. Cunjanjem po ostrvu (jedne godine rentao sam auto, druge motor od 200 ccm), otkrio sam mjesto Argiroupoli- dovoljno je reći da je to Plitvice, Skradin, Šrtački buk itd ali sve zajedno, samo u manjem obimu. Nude fenomenalnu jagnjetinu, po tome su poznati. Tih godina mog ljetovanja tamo, u restoranu cijena je bila 25 EUR/kg .
Slijedi poanta ovog posta- kćerka m reče da je bila u istom restoranu i da je današnja cijena 32 EUR/kg! Dakle, za 9 godina(2015-2024) cijena je porasla za 7 EUR. Evo jedan od izvrsnih restorana:
https://www.tripadvisor.com/ShowUserRev ... Crete.html
Kolika je cijena u jablaničkim restoranima?
Kolika je cijena u restoranima na Jadranu?
Npr, u/na Pagu, čuvena paška jagnjetina?
Piće- uzmimo kao referencu 1/2 l piva u krigli-cijena je izmedju 4,50 i 5 EUR.
Razumijem da za cca 3 mjeseca treba zaraditi, platiti sve troškove i da to nije jeftino. Ali, klanjem sa cijenama apsolutno svega, kakvo je na ljetnoj sceni na hrvatskom Jadranu, nema turizma u pravom smislu riječi.A nema ni "elitnog turizma" čemu izgleda hrvatsko ugostiteljstvo teži, jer je očito da pod tim pojmom smatraju samo cijene, a ne i uslugu.