Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
40 danas Tešanj
veceras u 22 h javljaju 29
ja vozio kamion danas ljeva niz mene pd ceradom milion stepeni
došao kuci nema vode
uvijek zavrnu u 21 h danas ugasili u 15 h
veceras trebam izac s drustvom dogovoreno vec hahaha
Ova kilava naoblaka je samo jos gora stvar, sto cete vidjeti veceras, kad je vedro makar u toku noci pada svjeziji zrak od gore, ovo je sad ko da je neko dekom pokrio uzarenu kotlinu.
Sistem rashladzivanja kroz radijatore
četvrtak, 25. juli 2024.
15:24:43
Pisao sam u nekoj svesci nekad davno da se domovi tj stambeni objekti koji su prikljuceni na gradsko i slicno grijanje kroz sistem radijatora i cijevi, da se ti stambeni objekti i njihovi zidovi ljeti mogu rashladzivati upumpavanjem hladne vode, veoma hladne vode koja bi se hladila sa nekim gasom ili na neki nacin, mozda tecnim azotom i slicnim gasovima ili s nekim rashladnim pumpama ili uredzajima, i tako bi se ljeti rashladzivali ti domovi tj stambeni objekti, a zimi bi se grijali kako se vec griju, na sta se vec griju od mazuta, plina pa nadalje.
Nije razradzena itd, pisana samo u vidu smjernice i sl nekako. Imam i u svesci nekoj davno pisano. Ne znam koliko je ovo moguce? Da li se moze odraditi itd. Imam luckastih i ludih ideja, pa do i veoma dobrih ideja, neke su da ne bi o tome.
Prvo bi kroz cijevi morao prolaziti fluid koji ostaje u tecnom agregatnom stanju i na minusima, kao glycol.
Zatim, izolacija takve instalacije je drugacija od ove za grijanje, gdje god bi tako hladna cijev dosla u kontakt sa zrakom javio bi se kondenz.
Radijatori bi morali imati i ventilaciju i odvodnju kondenza inace bi sve to kapalo po stanu.
Ima tu jos, ali...
Ma mislio sam samo da prolazi hladna voda i da ona tako rashladi zidove koliko toliko, jer zimi je najvaznije da se ugriju zidovi, pa kontam i ljeti je vaznije da su mozda zidovi hladni, samim tim i prostorije bi bile hladnije, kazem ne znam koliko je ovo moguce odraditi itd.
Ideja je samo, a od ideje do realizacije je dug proces.
Haris.ba wrote: ↑16/08/2024 19:05
Kada se pojavi neko sa djetetom, a dijetemora u vrtic, ko ce ga primiti prije 7 sati?
Nije to jednostavno.
Vrtići ovdje rade od 6 i, uglavnom, 7 sati. Imamo malo ljudi s vrtićkom djecom, a priroda posla je takva da bi se i moglo tolerisati malo kašnjenje. Uostalom, kad bi se cijeli sistem ta dva mjeseca pomjerio, gdje god je to moguće, ne bi bio problem. A čitav sistem bi štedio.
Boga mi ne zavidim vam. Vrućina me je toliko izmorila, neispavana i nikakva sam bila. Konačno se može disati. Ugodnih 16 stepeni trenutno. Samo se jorgan mijenja iz debljeg u tanji i obratno.
Haris.ba wrote: ↑16/08/2024 19:05
Kada se pojavi neko sa djetetom, a dijetemora u vrtic, ko ce ga primiti prije 7 sati?
Nije to jednostavno.
Vrtići ovdje rade od 6 i, uglavnom, 7 sati. Imamo malo ljudi s vrtićkom djecom, a priroda posla je takva da bi se i moglo tolerisati malo kašnjenje. Uostalom, kad bi se cijeli sistem ta dva mjeseca pomjerio, gdje god je to moguće, ne bi bio problem. A čitav sistem bi štedio.
A pomjerice se prije ili kasnije, ovo nam je buducnost i moracemo se prilagoditi.