"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Ken_M

#7901 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ken_M »

Fleksibilnost kretanja u smislu da odeš u prodavnicu kupiti nešto i nastaviti kući, primjer.
A što se tiče nalaza specijaliste, doneseš nalaz i dobiješ mobing ili nogu u takvoj firmi koja ima zatvorsku kuhinju u kojoj kuha kupus.
cable_stayed_bridge

#7902 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by cable_stayed_bridge »

nepass1 wrote: 15/08/2024 18:57 Penny trazi radnike, reklamiraju platu od 1400KM.
Korektna plata za trgovca, postoje inzenjeri koji u SA rade za ispod 2000
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#7903 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Romeo 80 »

cable_stayed_bridge wrote: 15/08/2024 20:41
nepass1 wrote: 15/08/2024 18:57 Penny trazi radnike, reklamiraju platu od 1400KM.
Nije losa plata kao plata, ali to je lomljavina posao. I odbija se prakticki svakog mjeseca radnicima od plate za sve manjkove koji se ukazu, tako da je rijetko na ruke plata kao u oglasima.
Ateista

#7904 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ateista »

Ken_M wrote: 15/08/2024 19:54 Fleksibilnost kretanja u smislu da odeš u prodavnicu kupiti nešto i nastaviti kući, primjer.
A što se tiče nalaza specijaliste, doneseš nalaz i dobiješ mobing ili nogu u takvoj firmi koja ima zatvorsku kuhinju u kojoj kuha kupus.
To i nije toliko znacajno jer nije ni neki iznos koji se dobije za kartu, bar ako zivis u gradu, ne znam kako je ako si negdje dalje i da li iznos mora biti u skladu sa tim. Kako god, to su iznosi za koje mozes kupiti mjesecnu kartu javnog prevoza sa kojim svakako nemas neku fleksibilnost, a ne moze pokriti ni blizu troskove goriva ako hoces autom na posao, da ne govorim o odrzavanju i kredit za auto, tako da ko hoce fleksibilnost taj iznos mu to nece pokriti i mora od plate izdvajati.
Naravno, radije bih da dobijem 50KM nego da imam obezbjedjen prevoz, ali to je mali iznos pa mi nije toliko znacajno. Topli obrok vec malo vise izadje i tu vise znaci hoces dobiti pare ili ne ako ti ne odgovara hrana u restoranu.
Ateista

#7905 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ateista »

Pretpostavljam da je to sto reklamiraju puni iznos sa TO i kartom. Kao sto smo govorili - ko hoce da reklamira kao dobre uslove pod platom ce podrazumijevati sve sto se dobije, ko hoce da pokaze kako ima malu platu reci ce samo neto i jos ako treba odbiti ratu kredita. :D
nivla

#7906 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by nivla »

Ateista wrote: 15/08/2024 21:05
Pretpostavljam da je to sto reklamiraju puni iznos sa TO i kartom. Kao sto smo govorili - ko hoce da reklamira kao dobre uslove pod platom ce podrazumijevati sve sto se dobije, ko hoce da pokaze kako ima malu platu reci ce samo neto i jos ako treba odbiti ratu kredita. :D
i nikad ugovor na neodredjeno, vec te saltaju svaka 3 mjeseca izmedju dvije firme kako ne bi dobio ugovor na neodredjeno nakon 3 godine, danas bio u westgateu ni klima ne radi u igraonici i kafani, kao i prodajnom objektu, vidi se da je vlasnik balija na kvadrat
Haris.ba

#7907 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Haris.ba »

Romeo 80 wrote: 15/08/2024 20:48
Nije losa plata kao plata, ali to je lomljavina posao. I odbija se prakticki svakog mjeseca radnicima od plate za sve manjkove koji se ukazu, tako da je rijetko na ruke plata kao u oglasima.
Zato raja i dalje ide na drzavne jasle. Pa i za manju platu. Jos ovo sa saltanjem izmedju firmi na 3 mjeseca ako je tacno...kako kredit podignuti?
ZoomZoomKiwi

#7908 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by ZoomZoomKiwi »

Haris.ba wrote: 15/08/2024 22:08
Romeo 80 wrote: 15/08/2024 20:48

Zato raja i dalje ide na drzavne jasle. Pa i za manju platu. Jos ovo sa saltanjem izmedju firmi na 3 mjeseca ako je tacno...kako kredit podignuti?
Onako kako ga podižu mnogi prosvjetni radnici u ZDK...

Nikako :lol:
Hakiz

#7909 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

Ateista wrote: 15/08/2024 18:32
Ken_M wrote: 15/08/2024 16:40
Ateista wrote: 15/08/2024 16:31 Neko ga opet nema jer ima obezbijedjenu hranu i ne mozes racunati kao primanje, ali opet ne mozes ni zanemariti jer nema troskova hrane na poslu.
"Obezbjeđena" hrana na poslu može biti i jako loša opcija ako si npr. dijabetičar ili imaš problema sa bubrezima, ili neka druga bolest.
Da ne govorimo da si osuđen da jedeš šta ti se servira, kao u zatvoru.

A "obezbjeđen" prevoz ti ubije svu fleksibilnost kretanja.
To je tacno, cak ne mora ni neka bolest biti ali moze nekom da ne odgovara hrana, tako da tu dosta zavisi kakav je restoran.
Uz to TO u novcu iznosi, koliko, 8, 10 KM dnevno. Na hranu koju prave u restoranima ne potroše više od 5 KM ako je suditi po kvaliteti. Pa još i tako radnike opljačkaju.
Bancho

#7910 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Bancho »

Penny zaobilaziti u širokom luku...tamo se prijavite ako baš nemate nikakvu drugu opciju (bukvalno da nemate za hljeba).
Ateista

#7911 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ateista »

Hakiz wrote: 16/08/2024 03:13
Ken_M wrote: 15/08/2024 16:40

"Obezbjeđena" hrana na poslu može biti i jako loša opcija ako si npr. dijabetičar ili imaš problema sa bubrezima, ili neka druga bolest.
Da ne govorimo da si osuđen da jedeš šta ti se servira, kao u zatvoru.

A "obezbjeđen" prevoz ti ubije svu fleksibilnost kretanja.
To je tacno, cak ne mora ni neka bolest biti ali moze nekom da ne odgovara hrana, tako da tu dosta zavisi kakav je restoran.
Uz to TO u novcu iznosi, koliko, 8, 10 KM dnevno. Na hranu koju prave u restoranima ne potroše više od 5 KM ako je suditi po kvaliteti. Pa još i tako radnike opljačkaju.
Nisam siguran koji je trenutno minimum za topli obrok. Iz ugla radnika nije toliko bitno koliko gazda ima troska na hranu, vise je bitno poredjenje onoga sto bi dobili u parama sa trzisnom cijenom u drugim restoranima slicnog kvaliteta hrane, jer i ako dobije to u parama vjerovatno ce potrositi negdje drugo po trzisnoj cijeni a ne nabavnoj. Tacno je da na taj nacin gazda smanjuje sebi troskove, ali ne mora znaciti da zakida radnike, to zavisi od toga da li kvalitet hrane odgovara trzisnoj cijeni TO koji bi dobili. U vecini slucajeva jeste prednost kada dobijas pare iz razloga sto mozes sam sebi odvagati kad i koliko zelis potrositi, nekad mozes kupiti kifle u pekari da ustedis a nekad naruciti biftek, ako ima cajna kuhinja moze i donijeti od kuce nesto da jede i proci jeftinije nego u restoranu. Znam za firme koje su imale dobre restorane pa je to mnogima odgovaralo, pogotovo nekim muskarcima samcima koji bas i ne znaju kuhati pa im dobro dodje da imaju bar na poslu neko konkretno toplo i kuhano jelo, da ne moraju jesti fast food i suho sto uglavnom jedu kuci, oni to ne bi mijenjali ni za kakve pare. Zavisi puno i od lokacije, neko radi na takvoj lokaciji da ima stvarno puno izbora sta da jede na pauzi pa mu odgovaraju pare i da bira sta ce jesti, a neko radi u vukojebini gdje nema nista kilometrima. Nekom je OK nositi od kuce hranu a nekom se ne da i dzaba mu pare za TO ako nema gdje sta da kupi pa mu odgovara bilo kakva kantina.
Hakiz

#7912 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

Ateista wrote: 16/08/2024 14:31

Nisam siguran koji je trenutno minimum za topli obrok. Iz ugla radnika nije toliko bitno koliko gazda ima troska na hranu, vise je bitno poredjenje onoga sto bi dobili u parama sa trzisnom cijenom u drugim restoranima slicnog kvaliteta hrane, jer i ako dobije to u parama vjerovatno ce potrositi negdje drugo po trzisnoj cijeni a ne nabavnoj. Tacno je da na taj nacin gazda smanjuje sebi troskove, ali ne mora znaciti da zakida radnike, to zavisi od toga da li kvalitet hrane odgovara trzisnoj cijeni TO koji bi dobili. U vecini slucajeva jeste prednost kada dobijas pare iz razloga sto mozes sam sebi odvagati kad i koliko zelis potrositi, nekad mozes kupiti kifle u pekari da ustedis a nekad naruciti biftek, ako ima cajna kuhinja moze i donijeti od kuce nesto da jede i proci jeftinije nego u restoranu. Znam za firme koje su imale dobre restorane pa je to mnogima odgovaralo, pogotovo nekim muskarcima samcima koji bas i ne znaju kuhati pa im dobro dodje da imaju bar na poslu neko konkretno toplo i kuhano jelo, da ne moraju jesti fast food i suho sto uglavnom jedu kuci, oni to ne bi mijenjali ni za kakve pare. Zavisi puno i od lokacije, neko radi na takvoj lokaciji da ima stvarno puno izbora sta da jede na pauzi pa mu odgovaraju pare i da bira sta ce jesti, a neko radi u vukojebini gdje nema nista kilometrima. Nekom je OK nositi od kuce hranu a nekom se ne da i dzaba mu pare za TO ako nema gdje sta da kupi pa mu odgovara bilo kakva kantina.
U ovom slučaju zakida.
Ateista

#7913 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ateista »

Hakiz wrote: 16/08/2024 15:10

U ovom slučaju zakida.
U kojem slucaju?
Hakiz

#7914 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

Ateista wrote: 16/08/2024 15:12

U ovom slučaju zakida.
U kojem slucaju?
Neću reći jer ne radim ja u toj firmi, a ne želim praviti probleme onome ko radi
1Dante1

#7915 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by 1Dante1 »

:D :D :D nije moj problem, nije moj posao, okreni glavu i hajmo dalje. Viva la baznija.
Ateista

#7916 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ateista »

Hakiz wrote: 16/08/2024 15:17

U ovom slučaju zakida.
U kojem slucaju?
Neću reći jer ne radim ja u toj firmi, a ne želim praviti probleme onome ko radi
Nisam ni mislio da kazes ime firme, samo nisam bio siguran jeli mislis na neku konkretnu ili sta vec.
Imao sam i ja nekad restoran sa hranom, onako je bio, nista posebno ali moglo se jesti, ne mogu reci da je bilo zakidanje ali mi puno vise odgovara od kad dobijam u parama.
Hakiz

#7917 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

1Dante1 wrote: 16/08/2024 15:22 :D :D :D nije moj problem, nije moj posao, okreni glavu i hajmo dalje. Viva la baznija.
Kada ti kažeš sve stvari koje ocrnjuju firmu u kojoj rade tvoji roditelji, žena, djeca ko god i njih ostaviš bez posla i na sudu, onda tako provociraj.

Licemjer.
Hakiz

#7918 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

Ateista wrote: 16/08/2024 15:26
Hakiz wrote: 16/08/2024 15:17

U kojem slucaju?
Nisam ni mislio da kazes ime firme, samo nisam bio siguran jeli mislis na neku konkretnu ili sta vec.
Imao sam i ja nekad restoran sa hranom, onako je bio, nista posebno ali moglo se jesti, ne mogu reci da je bilo zakidanje ali mi puno vise odgovara od kad dobijam u parama.
Hrana neukusna, nekvalitetna, malo količinski po osobi, loš izbor, ako se zadržiš i ne stigneš prije oko polovine pauze za ručak ostaneš bez ručka. Eventualno dobiješ sendvič ako kuharica ima dobar taj dan.

Nekada je bilo bolje. Ali, promijenila se vlasnička struktura.

Poštuje se zakon, što se toga tiče sve je OK. Taj ručak je loš.
Last edited by Hakiz on 16/08/2024 15:49, edited 1 time in total.
1Dante1

#7919 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by 1Dante1 »

Hakiz wrote: 16/08/2024 15:33
1Dante1 wrote: 16/08/2024 15:22 :D :D :D nije moj problem, nije moj posao, okreni glavu i hajmo dalje. Viva la baznija.
Kada ti kažeš sve stvari koje ocrnjuju firmu u kojoj rade tvoji roditelji, žena, djeca ko god i njih ostaviš bez posla i na sudu, onda tako provociraj.

Licemjer.
Rekao bih odma. Kazem za tetkinu firmu, njoj javno kazem da je budala, kazem javno da meboli qrac to sto umjesto 20 dana ima 7 dana slobodnog i sto bolovanje ne postoji. Ti roditelji koji se boje otkaza su debili koji ostavljaju isto stanje svojoj djeci.

Da se ispostuje barem OSNOVNO STO ZAKON KAZE pa hajd, ovako pogni glavu i cao.
Hakiz

#7920 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

1Dante1 wrote: 16/08/2024 15:40
Hakiz wrote: 16/08/2024 15:33

Licemjer.
Rekao bih odma. Kazem za tetkinu firmu, njoj javno kazem da je budala, kazem javno da meboli qrac to sto umjesto 20 dana ima 7 dana slobodnog i sto bolovanje ne postoji. Ti roditelji koji se boje otkaza su debili koji ostavljaju isto stanje svojoj djeci.

Da se ispostuje barem OSNOVNO STO ZAKON KAZE pa hajd, ovako pogni glavu i cao.
Vidim, sve piše i ime firme i ime tetke.

Neka, bolan, da se ne svađamo. Ja prekidam, šta god ti napisao.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#7921 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

kod nas došla jedna u 10
radila do 16
u 18 poslala poruku šefu da neće više dolaziti

jedinica 2001. godište ima podršku roditelja

ne valja ni to a ni ono da trpiš

brate ako si negdje došao i nemaš poso lagano zadrži se 2-3 mjeseca zbog CV i da nađeš nešto novo odmah begaj

ova se uplašila terena...bukvalno mislila uredski posao znači nikad ne izaći osim na pauzu
DaysleepeR

#7922 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by DaysleepeR »

Sajam zapošljavanja prošle godine, ja na štandu svoje firme,
tražimo nove ljude, masovno na štand dolaze roditelji da se raspitaju za opcije za svoju djecu.
Gdje su djeca? Po gradu na kafama.

Znam slučaj iz Sarajeva, lik na razgovor za posao došao sa amidžom. Amidža ušao sa njim.
Privatna firma, nego da amidža vidi šta je to.

I stalno čitamo o groznim uslovima u kojima ljudi rade i primanja i bez ikakvih beneficija.
Neće niko ništa promijeniti dok se ljudi u tim firmama sami ne pobune.
Inače će šljakati do penzije na minimalcu "nek je živa glava" i onda kad bude penzija kasno je plakat.
BiBi911

#7923 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by BiBi911 »

Truba wrote: 16/08/2024 15:47 kod nas došla jedna u 10
radila do 16
u 18 poslala poruku šefu da neće više dolaziti

jedinica 2001. godište ima podršku roditelja

ne valja ni to a ni ono da trpiš

brate ako si negdje došao i nemaš poso lagano zadrži se 2-3 mjeseca zbog CV i da nađeš nešto novo odmah begaj

ova se uplašila terena...bukvalno mislila uredski posao znači nikad ne izaći osim na pauzu

Kod nas je jedna dosla i shvatila da QM sjedi po vazdan i da nema terena jos da je plata haos dobra i dali joj auto.
Sefica naredni dan aisha sutra sa Semirom za Poljsku on ce doci po tebe u 04h, kaze maca meni suprug ne dopusta da se vozim sa drugim deckima a i ne smijem od njega u Poljsku.
Eno je tuzi firmu jer joj nisu obezbjedili adekvatno mjesto
korisnicki

#7924 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by korisnicki »

DaysleepeR wrote: 16/08/2024 15:56 Sajam zapošljavanja prošle godine, ja na štandu svoje firme,
tražimo nove ljude, masovno na štand dolaze roditelji da se raspitaju za opcije za svoju djecu.
Gdje su djeca? Po gradu na kafama.

Znam slučaj iz Sarajeva, lik na razgovor za posao došao sa amidžom. Amidža ušao sa njim.
Privatna firma, nego da amidža vidi šta je to.

I stalno čitamo o groznim uslovima u kojima ljudi rade i primanja i bez ikakvih beneficija.
Neće niko ništa promijeniti dok se ljudi u tim firmama sami ne pobune.
Inače će šljakati do penzije na minimalcu "nek je živa glava" i onda kad bude penzija kasno je plakat.
Kad bude penzija onda će tražiti sadaku za one sa minimalnim penzijama i govoriti da je nepravedno povećati penziju srazmjerno u procentima već da treba svima isto.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#7925 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by _BataZiv_0809 »

Cijeli post :thumbup:

A narocito boldano.

@DaysleepeR ti sto dodju da pitaju za djecu su i meni "najdrazi".

Meni je tako davno uletila u firmu neka starija gospodja, ono tip top, vidi se urbana zena. Ja konto klijentica koju sam ocekivao i fino je primim hocete kafa caj kolac :mrgreen:

Kaze dosla da pita za cerku. Kakvu reko cerku sta da pitate. Pa kaze za posao jel ovo firma ili nije sta je ovo-onim drskim tonom na granici incidenta, spade odmah onaj damski gard.
Pa reko gospodjo gdje je sad cerka sto ona ne trazi posao i sta sutra je zaposlimo hocete li vi ovako za nju radit.
A ova ce ti onu torbu demonstrativno u ruke ustade i kaze cerka ima svojih obaveza a ja SAM DOSLA SAMO DA PITAM :lol:
Post Reply