Ukrajina

apsidejzi

#205826 Re: Ukrajina

Post by apsidejzi »

Sad nesto razmisljam o tajmingu kad su ukri izveli ovu ofanzivu i skontam koliko je ovo sve zapravo dobro promisljeno i isplanirano. Naime, svima nam je sada vec jasno da je ruska odbrana na ovom dijelu granice sa Ukrajinom bila karina mjesecima. Ne mozes ovakvu rupu napravit za mjesec dva. Ukrajinci su morali biti svjesni koliko je tanka ruska odbrana vec duzi period, ali su ipak cekali pocetak augusta. Sto?

Ovako ja to razumijem: ako se vratimo u daleku proslost kada su ljudi migrirali iz Afrike, postoji par mjesta u Euro Aziji gdje su se uspjeli etablirati i organizovati u nekakva drustva. To je bilo podrucje danasnjeg Iraka, balkana i Ukrajine. Razlog zasto su ova podrucja omogucila prve civilizacije jeste agrikultura. Veoma plodna zemlja sa veoma dobrom klimom. Ukrajina ima najbolju lokaciju u Evropi i jednu od najboljih lokacija u svijetu. RUsija to nema. Zato i zele Ukrajinu izmedju ostalog. Dvije oblasti koje imaju a koje su koliko toliko na tom plodnom tlu su Kursk i Belgorod. To su jedine oblasti u Rusiji gdje kad bacis sjeme, svako nikne u dadne dobar plod. Uvijek ima kise, ima mnogo sunca. Nema leda, nema tornada, nema velikih prirodnih nepogoda.

I sad je dosao August, vrijeme zetve. Ove dvije oblasti su nasijane a Rusija sada ne moze da zanje. Ukrajinci zauzeli. Ovo ce definitivno dovesti do inflacije hrane u Rusiji. Ostale oblasti ne mogu proizvesti toliko hrane a sankcije ne dozvoljavaju da se uvozi hrana na bijelo. Jedino sto ruse moze natjerati na revoluciju je nemogucnost kupovine hrane. Sada ce Rusija biti prisiljena prodavati Kini i Indiji naftu za hranu izmedju ostalog i negdje se ovo mora odraziti. Ako to urade, pasce im rublja i time dovesti do inflacije drugih proizvoda, ako to ne urade doce do inflacije hrane.

Zato je ovaj trenutak kada su izveli akciju bio kljucan za urusavanje ruskih resursa. Ja sam prognozirao da bi se ruska kasa mogla isprazniti do rane 2026-e a sad je moguce da vec u 2025-oj vidimo bankrot. A ako bude srece pa ukri uzmu jos jedan dio teritorije ili u najmanju ruku rusko stanovnistvo napusti Kursk i belgorod regiju i odu u izbjeglice, onda ce ekefat biti jos veci jer nece imati ko da zanje. Onda bi u tom slucaju jos ove godine moglo doci do kolapsa jer ce doci do nestasice hrane.

Znam da grozno. zvuci, al jebiga, jedino sto moze dovesti do promjene rezima u Rusiji je glad stanovnistva. Ja sad bukvalno za to navijam, jer sam svjesno da ih se vojno ne moze pobijediti. Makar ne za jos dvije tri godine.
BiBi911

#205827 Re: Ukrajina

Post by BiBi911 »

lajkujMe wrote: 16/08/2024 08:51 Nesto ne vidjeh sinoc da je neko ovo objavio

Pad Ruskog strateskog bombardera na dalekom istoku
Ovako ti pucaju gume napunjene azotom. Slicno se meni desilo na biciklu u voznji. Pakas mi oćelavio
drndalo

#205828 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

last mohicans wrote: 15/08/2024 21:44 Ovo koliko ja kontam, nudi im se neki Dayton. Ne pristajte, ako Boga znate.
Kome se nudi, gdje, kada i od koga...? Ne lupaj... Ne ponavljaj u beskonacnost male ruske drkice, jer ni sam Putin to ne bi prihvatio, on jos jadan misli da moze nesto izmisliti sto ce mu spasiti obraz, da na kraju ipak bude Vladimir Veliki...
lajkujMe

#205829 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Cekamo snimak
moon_walker_90

#205830 Re: Ukrajina

Post by moon_walker_90 »

:run:
drug_profi wrote: 16/08/2024 08:50
F&N wrote: 16/08/2024 08:46 Najjaca mi je prica kao ne bi rusi napadali Ukrainu nego su morali, znas oni su miroljubivi ali moraju djelovati preventivno... ovi bi njima dosli u avliju itd... a rusi ko i srbi... gdje su mogli potrali su sve... postuju samo strah... kada im se suprostavis adekvatnom snagom stanu cak i manjom snagom od njihove ide rikver
koliko su jevreja pobili rusi, koliko poljaka, koliko su ukrainaca ubili izgladnjivanjem, koliko afganistanaca, koliko sirijaca, koliko libijaca. koliko cecena... sve to dok su oni "sprorovidili ravnotezu i pravdu na svijetu"...

rusi da mogu ko i srbi ne bi nista ostavili zivo, to se vidjelo u Buci, to se vidjelo u Srebrenici i u svim gore nabrojanim primjerima, samo im se ne moze

i samo ih je strah NATO nuklearki za koje su sad sigurni da su bolje i preciznije od njihovih, da je NATO PVO bolja i jaca nego njihova pa kontaju sigurno da bi u toj igri losije prosli, inace da oni imaju uvjerenje da su i u tom segmentu dominantniji oni bi je davno heknuli sa velikim bolikurcem i za broj mrtvih ljudi i za svim posljedicama sve dok se njihov interes ne ugrozava

ali hajde ti to objasni ljudima...
:thumbup:
:thumbup:
last mohicans

#205831 Re: Ukrajina

Post by last mohicans »

drndalo wrote: 16/08/2024 09:00
last mohicans wrote: 15/08/2024 21:44 Ovo koliko ja kontam, nudi im se neki Dayton. Ne pristajte, ako Boga znate.
Kome se nudi, gdje, kada i od koga...? Ne lupaj... Ne ponavljaj u beskonacnost male ruske drkice, jer ni sam Putin to ne bi prihvatio, on jos jadan misli da moze nesto izmisliti sto ce mu spasiti obraz, da na kraju ipak bude Vladimir Veliki...
Prati malo, pilot, o kakvi drkicama zboriš. Ovo mi je bila asocijacija na post, a tebi je očito promaklo.
https://www.google.com/amp/s/balkans.al ... canju-rata
janje_

#205832 Re: Ukrajina

Post by janje_ »

last mohicans wrote: 16/08/2024 09:11
Prati malo, pilot, o kakvi drkicama zboriš. Ovo mi je bila asocijacija na post, a tebi je očito promaklo.
Pa ne nudi se ovdje ništa. Ovo brkica pušta probne balone. Već viđen scenario kad četaljima ne ide dobro.
drndalo

#205833 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

last mohicans wrote: 16/08/2024 09:11
Kao sto rekoh, ruske drkice, samo ne smiju oni da ih iznesu, nego zabrinuti Brkasenko...

Jel prekjuce Veliki Vladimir rekao da nema vise nikakvih ponuda za mir, sad ce da im jebe mater, jerbo su brezobrazni bili, i napravili invaziju na majcicu Rusiju....?
video

#205834 Re: Ukrajina

Post by video »

apsidejzi wrote: 16/08/2024 08:41
Hame_ wrote: 16/08/2024 01:52
apsidejzi wrote: 15/08/2024 21:35[...]
Image
Opet. Ovo je vec treci put da to radis. Sto me skidas sa foe ako ne mozes podnijeti sta pisem. Slatke muke :lol: :lol:

Da vidimo koliko ces ovaj put izdrzati hahaha
Je li to i u SveCkoj udarilo sunce u glavu kO i ovdje ili przi ovo nase bosansko, trenutno 8)
sumirprimus

#205835 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

apsidejzi wrote: 16/08/2024 08:57 Sad nesto razmisljam o tajmingu kad su ukri izveli ovu ofanzivu i skontam koliko je ovo sve zapravo dobro promisljeno i isplanirano. Naime, svima nam je sada vec jasno da je ruska odbrana na ovom dijelu granice sa Ukrajinom bila karina mjesecima. Ne mozes ovakvu rupu napravit za mjesec dva. Ukrajinci su morali biti svjesni koliko je tanka ruska odbrana vec duzi period, ali su ipak cekali pocetak augusta. Sto?

Ovako ja to razumijem: ako se vratimo u daleku proslost kada su ljudi migrirali iz Afrike, postoji par mjesta u Euro Aziji gdje su se uspjeli etablirati i organizovati u nekakva drustva. To je bilo podrucje danasnjeg Iraka, balkana i Ukrajine. Razlog zasto su ova podrucja omogucila prve civilizacije jeste agrikultura. Veoma plodna zemlja sa veoma dobrom klimom. Ukrajina ima najbolju lokaciju u Evropi i jednu od najboljih lokacija u svijetu. RUsija to nema. Zato i zele Ukrajinu izmedju ostalog. Dvije oblasti koje imaju a koje su koliko toliko na tom plodnom tlu su Kursk i Belgorod. To su jedine oblasti u Rusiji gdje kad bacis sjeme, svako nikne u dadne dobar plod. Uvijek ima kise, ima mnogo sunca. Nema leda, nema tornada, nema velikih prirodnih nepogoda.

I sad je dosao August, vrijeme zetve. Ove dvije oblasti su nasijane a Rusija sada ne moze da zanje. Ukrajinci zauzeli. Ovo ce definitivno dovesti do inflacije hrane u Rusiji. Ostale oblasti ne mogu proizvesti toliko hrane a sankcije ne dozvoljavaju da se uvozi hrana na bijelo. Jedino sto ruse moze natjerati na revoluciju je nemogucnost kupovine hrane. Sada ce Rusija biti prisiljena prodavati Kini i Indiji naftu za hranu izmedju ostalog i negdje se ovo mora odraziti. Ako to urade, pasce im rublja i time dovesti do inflacije drugih proizvoda, ako to ne urade doce do inflacije hrane.

Zato je ovaj trenutak kada su izveli akciju bio kljucan za urusavanje ruskih resursa. Ja sam prognozirao da bi se ruska kasa mogla isprazniti do rane 2026-e a sad je moguce da vec u 2025-oj vidimo bankrot. A ako bude srece pa ukri uzmu jos jedan dio teritorije ili u najmanju ruku rusko stanovnistvo napusti Kursk i belgorod regiju i odu u izbjeglice, onda ce ekefat biti jos veci jer nece imati ko da zanje. Onda bi u tom slucaju jos ove godine moglo doci do kolapsa jer ce doci do nestasice hrane.

Znam da grozno. zvuci, al jebiga, jedino sto moze dovesti do promjene rezima u Rusiji je glad stanovnistva. Ja sad bukvalno za to navijam, jer sam svjesno da ih se vojno ne moze pobijediti. Makar ne za jos dvije tri godine.
Slabo da ce zetva i neimastina uroditi ocekivanim plodom tj rusenjem sistema u rusiji. Rusi su navikli kroz istoriju da "stegnu kais". Vise uvjeta se mora podudariti, a za to se treba vratiti u proslost.
Prica o revoluciji iz 1917te. prije oktobarske bila je ona februarska.

”Ona je izrasla iz predratne političke i ekonomske nestabilnosti, potpune tehnološke zaostalosti i dubokih društvenih podjela. Kada se sve to udružilo s katastrofalnim vođenjem ratnih operacija, neprestanim vojnim porazima, teškim ekonomskim poremećajima i strašnim skandalima vezanim uz monarhiju, revolucija je postala neizbježna.”

Podsjeca na nesto?
Romanija

#205836 Re: Ukrajina

Post by Romanija »

Koliko do sada vidim ni jedni ni drugi nisu ocekivali ovakav rasplet situacije juzno od Kurska. Po fotografijama sa fronta se vidi (takticki trouglovi na vozilima su sad adhok primjenjuju nekad ih ni nema, dok na fotografijama iz prvog vala se vidi da je to radjeno sablonima neko vrijeme prije opercije) da Ukr ubacuju snage za koje nisu mislil ida ce im trebati, jer vjerovatno nisu ocekivali da ce uci ovako duboko. I rezerve se rotiraju zbrda-zdola, koliko sam do sad uspio naci na netu, djelovi jedinica nekad manjih i od cete idu gore dole.
A Rusi u odbrani su isto gdje su bili prvi dan invazije 2022, pojma nemaju sta i kako, sve je na teoriji koja je srecom po Ukr jako losa do sada. Da Ukr imaju kao sto nemaju recimo dvije divizije i da ih uvedu u ovaj dzep, to bi bilo katastrofalno po Ruse.
sumirprimus

#205837 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

pa na par snimaka vidis da su rusi dobro ukopani, ali ne reaguju, il ise predaju ili ih ukri u sklonistima eliminiraju.
skrbavi-admin

#205838 Re: Ukrajina

Post by skrbavi-admin »

Romanija wrote: 16/08/2024 09:54 Da Ukr imaju kao sto nemaju recimo dvije divizije i da ih uvedu u ovaj dzep, to bi bilo katastrofalno po Ruse.
To je nesto o cemu sam govorio - popuna i zamjena penetracionih :lol: snaga.
Sto je najgore u te jedinice nece niko a tu se manje gine nego na liniji.....Bitno manje....
Maliodmene

#205839 Re: Ukrajina

Post by Maliodmene »

Znaci Korenovo pred padom, Ukrajinci pomalo ulaze i u Belgorod, lijepo dan zapoceo
Čitalac

#205840 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Kovalenko o potencijalnoj mobilizaciji u Rusiji:
Putin je pred ozbiljnom dilemom. Od proljeća ove godine nameće se pitanje mobilizacije, pogotovo kada su gubici ruskih okupacijskih snaga prelazili 30 tisuća mjesečno. No, on se ne odlučuje na taj korak, a evo i zašto.
Prvo, Putin dobro zna razliku između nekoga tko dobrovoljno ide ubijati Ukrajince za novac, uz rizik da i sam pogine, i nekoga tko je na silu poslan u borbu. Svatko tko je na silu poslan u rat, predat će se prvom prilikom. Najupečatljiviji primjer posljednjih dana su ročnici iz regije Kursk. Tijekom tjedna neprijateljstava zarobljeno ih je gotovo 2 tisuće! Zamislite prisilnu mobilizaciju 300.000 ljudi u Rusiji. Ako se 10% njih preda, to je fond za razmjenu i katastrofa za režim.
Drugo, kako ih opremiti? Već sada u ruskoj vojsci postoji nedostatak opreme u postojećim jedinicama 60%-70%. Bez adekvatne opreme, novomobilisani neće moći izvršavati borbene misije, više će ih ginuti i još se više predavati zbog osjećaja prisile i nemoći.
Stoga je Putin sada pred ozbiljnom dilemom - bez mobilizacije neće moći preživjeti, ali mobilizacijom će dobiti situacijsko rješenje za određeno vrijeme i potpuni globalni promašaj u budućnosti.
apsidejzi

#205841 Re: Ukrajina

Post by apsidejzi »

sumirprimus wrote: 16/08/2024 09:47
apsidejzi wrote: 16/08/2024 08:57 Sad nesto razmisljam o tajmingu kad su ukri izveli ovu ofanzivu i skontam koliko je ovo sve zapravo dobro promisljeno i isplanirano. Naime, svima nam je sada vec jasno da je ruska odbrana na ovom dijelu granice sa Ukrajinom bila karina mjesecima. Ne mozes ovakvu rupu napravit za mjesec dva. Ukrajinci su morali biti svjesni koliko je tanka ruska odbrana vec duzi period, ali su ipak cekali pocetak augusta. Sto?

Slabo da ce zetva i neimastina uroditi ocekivanim plodom tj rusenjem sistema u rusiji. Rusi su navikli kroz istoriju da "stegnu kais". Vise uvjeta se mora podudariti, a za to se treba vratiti u proslost.
Prica o revoluciji iz 1917te. prije oktobarske bila je ona februarska.

”Ona je izrasla iz predratne političke i ekonomske nestabilnosti, potpune tehnološke zaostalosti i dubokih društvenih podjela. Kada se sve to udružilo s katastrofalnim vođenjem ratnih operacija, neprestanim vojnim porazima, teškim ekonomskim poremećajima i strašnim skandalima vezanim uz monarhiju, revolucija je postala neizbježna.”

Podsjeca na nesto?
Amin. Jedina mala razlika danas u odnosu na onda je sto je onda postojao Lenjin kao neki ideolog koji je mogao ponuditi alternativu. Sad u Rusiji imas 100njak FSB-ovaca i oligarha koji manje vise duvaju u isti jarbol. i neka nikakve druge opozicije. Zgnjecena je. Kad dodje do kolapsa ruske imperije (nije ako nego kad) nece vise ostati niko da je vodi. 1917-e je bio Lenjin sa nekom organizacijom iza sebe koja je preuzela carstvo i napravila novo carstvo. ISto sranje samo drugacije zapakovano sa novom energijom i nadama. Funkcionisalo poprilicno dobro dok je bilo zamaskirano iza paradigme "nove energije". No kad je kasnije Staljin poceo da se kurci svima je postalo jasno da je rusija promijenila vladare ali ne i sistem vladanja. To je i dalje bilo monarhijsko uredjenje. Propalo krajem 80tih i onda smo poceli sa novim "demokratskim" uredjenjem koje je imalo isti uzlet kao i sa Lenjinom. Nova vlast, nova nada, novi sistem. Sve lijepo krasno. Pocinjemo trgovati sa njima. Dodje i Putin. Tu i tamo nekih trzavica ali se gledalo kroz prste. No nakon 2022-e se ispostavilo da je Rusija jos jednom promijenila ruho ali je carstvo i carski mentalitet ostao. Oni su i dalje u feudalnom dobu kad je vlast u pitanju. Imaju centralnog cara (predsjednika) koji dijeli feude (koncesije) svojim feudalcima (oligarsima). Medjutim, sada nema ko da vrati Rusiju u centar svjetskih desavanja. jer Rusija je umiruca drzava. ovo je posljednja generacija koja ima vise mladih nego starih. No ovi mladi ne radjaju nove mlade i za 15 godina kada se oni razmnoze i dobiju svoju djecu, ovim tempom ce biti vise starih nego mladih i to je mrtvo drustvo.

Iskren da budem, malo strasno izgleda svijet nakon Putina i njegovih FSB-ovaca. Kada njega nestane i ako ostali poslusnici nestanu (a vjeovatno hoce), ko ce preuzeti nuklearno oruzje? ja se iskreno nadam da ameri imaju neki plan jer cim se srusi kula od karata (a pocela je) nastace jagma. Prosli put (90tih) ruska armija je kontrolisala nuklearke mada je i to bilo suplje. Tu se trgovalo oruzjem iza scene sve do ranih 2000tih kad je Putin stegao pipu. Sacemo opet doci u tu poziciju pocetkom 20230tih ili cak krajem ovog desetljeca samo sada ima vise zainteresovanih. Iran, Kina, Koreja, Afganistan, mnoge arapske zemlje. Svako ce htjeti dio kolaca. plus sto ce mnoge oblasti htjeti da se osamostale i odvoje. Nije ovo prvi put da se rusi carstvo, mada je nama prvi put da uzivo gledamo kako se rusi jedno carstvo. Svijet nije stao ni nakon propasti rimskog carstva, ali sigurno nije bilo veselo zivjeti tih 100njak godina na tim prostorima gdje su razne horde prolazile, harale, zarile i palile. Rusija ce biti grozno mjesto za zivot narednih 100 godina sa bezbroj lesinara koji ce se jagmiti za naftu, metale i ostala prirodna bogastva. Al jebo to. Samo da neko nukelarke skloni i onda nek rade sa resursima sta god zele.

Ja ne vidim da u rusiji ima neko ko ce je vratiti kao sto su lenjin i putin vratili nakon dvije velike revolucije. A u pravu si, svi znakovi pred revoluciju su tu. Tako da ja mislim da ce ovo prije biti implozija nego revolucija. Al u svakom slucaju, bice slaba Rusija a to daje nama nadu da rijesimo balkansko pitanje za narednu generaciju.
sumirprimus

#205842 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

imaju oni i sada ideologa , recimo dugin :D
SanskiBiser

#205843 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

Pljačkate?
- Pa, što da radim?
- Imam loše vijesti za vas.
To je to, ljudi! U regiji Kursk ukrajinsko vojno osoblje susrelo se s lokalnim stanovništvom koje je već oslobađalo svoje “dobrovoljno evakuirane” susjede od viška imovine. Vrijeme je da ukrajinska policija tamo uspostavi red prije nego što se potpuno opljačkaju i poubijaju.

https://t.me/informnapalm/22601
Haris.ba

#205844 Re: Ukrajina

Post by Haris.ba »

apsidejzi wrote: 16/08/2024 10:40 No ovi mladi ne radjaju nove mlade i za 15 godina kada se oni razmnoze i dobiju svoju djecu, ovim tempom ce biti vise starih nego mladih i to je mrtvo drustvo.
Samo ti se sa ovim ne slazem. Sta ima veze sto je staro drustvo. Nisu Rusi Japanci da im stari zive 100 godina. Votka to rijesi.

Njima jedino problem moze biti tamo gdje dodje do pada Rusa po njihovim unutrasnjim republikama i oblastima.
Čitalac

#205845 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Mač Olge Harlan prodat na aukciji za 10 miliona grivni (220 hiljada eura), novac ide za kupovinu „Sablji“.

Image
Image
Tim mačem je Harlan zadala pobjednički udarac u finalu ekipnog turnira na Olimpijskim igrama u Parizu. Prikupljena sredstva iskoristit će se za kupnju automatiziranih kupola „Sablja“ za potrebe pješaštva. Organizatori aukcije zahvalili su Olgi što je dala vrijedan artefakt, istaknuvši da je on već donio jednu pobjedu i da će pomoći da se osvoje još mnoge na bojnom polju.
SanskiBiser

#205846 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

izgleda pocele su pripreme i za zauzimanje gradica Tetkino :shock:

Udari sa avionskim JDAM bombama po uporistima 98. ruske padobranske divizije koja je tu stacionirana sve uz detaljan snimak ukrajinskog drona.
zigzag

#205847 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Ako krenu sa sjeverne strane prema Rilsku, tetkino (zlato) će svakako biti napušteno radi okruženja
SanskiBiser

#205848 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

WarMonitor🇺🇦🇬🇧
@WarMonitor3
Russian sources report there is now fighting in Kolychevka northwest of Korenevo.
Ako je ovo tacno da su Ukrajinci vec u Kolychevki kod Korenova i da se tu vode borbe po ruskim izvorima i ako uzmu to mjesto onda je Korenovo prakticno u operativnom okruzenju, zadnji izlaz iz grada kojim bi se dovlacila pojacanja ili povlacila vojska je presjecen. Juzno i istocno su Ukrajinci jedino kroz sume mogu bjezati na zapad.

Image
SanskiBiser

#205849 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

auuu evo materijala, neki su vec zagovarali ovu pricu na temi i prije njega :D

citat iz pisma Igora Strelkova:
“Što se tiče situacije na frontu: pozorno pratim. Ukrajinski udar u regiji Kursk smatram obmanom, odvlacenjem paznje. Treba očekivati ​​drugi – glavni, u kojem će uglavnom koristiti svoje preostale rezerve i avijaciju (F-16). Najvjerojatnije u smjeru Krima"
Image
sumirprimus

#205850 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

SanskiBiser wrote: 16/08/2024 11:23 auuu evo materijala, neki su vec zagovarali ovu pricu na temi i prije njega :D

citat iz pisma Igora Strelkova:
“Što se tiče situacije na frontu: pozorno pratim. Ukrajinski udar u regiji Kursk smatram obmanom, odvlacenjem paznje. Treba očekivati ​​drugi – glavni, u kojem će uglavnom koristiti svoje preostale rezerve i avijaciju (F-16). Najvjerojatnije u smjeru Krima"
Image
krim je uvijek bio prva karta i dzekpot
Post Reply