Danas popodne odgledao
Star Trek - Section 31. Novi film iz 2025., dakle, taze iz magaze.
Kao Sci-Fi/akcioni film je OK. Kao film iz Star Trek franšize... eh! NIje na visini svoga zadatka, priznati moram. E sad, vidite, da piše samo Section 31 koliko ljudi bi inicijalno poletilo na njega? Malo. Ali kad piše Star Trek Section 31... svi skoče k'o muhe na go... na med. K'o muhe na med. Da. Pa i ja kad sam onako lijeno listao novitete na torrent sajtovima, čim sam vidio oznaku ST skočio sam k'o muha na... med. K'o muha na med. Da.
Odmah da kažem: ovo je Ha-Hu film. Ako pogledate u nadaleko čuvenoj Enciklopediji Filmske Terminologije Praetoriousa (koja nije objavljena, koja nije ni u planu niti postoji i u kojem obliku), dakle, ako pogledate šta je Ha-Hu film doznat ćete da je to film sa marisanjem šakama tipa: Dobri udari Lošeg par puta, svi uzvikuju ha-hu, onda se Loši trgne pa izudara Dobrog nekoliko puta i svi uzvukuju ha-hu, pa onda iz početka... dok se nešto ne desi. Svi akcioni fimovi i glumci 80-tih, a naročito 90-tih i 2000-tih su imali ovakve filmove u svome repertoaru, pa je ovaj film (ne)časni nastavak te tradicije.
Da, više puta tokom filma imate marisanu, umjesto razmjene naboja iz fazera, disruptora i ispaljivanja torpeda. Da dušu ne griješim, ispaljeno je jedno fotonsko torpedo ali su štitovi izdržali. Ispaljeno je i drugo, ali je izbjegnuto. Ko kad ti fotoni putuju sporo, bože dragi, pa se može izbjeći k'o od šale. "Pazi Mirko, metak! Hvala Slavko, spasiJo si mi život."
Ideja bi još i stajala. Gluma i realizacija... bože dragi! Više je nalik na Lower Decks ili na Pikea-Legendarnog Smotanka. Međutim, generalno nije loše snimljeno, efekti stoje i odrađuju posao, mada ih nema puno, a u maniru Sci-Fi žanra ima dosta mračnih scena, scena u treperavom svjetlu i sa drmanjem kamere. Film je gledljiv, nema nerviranja, nema čudovišta, nema nikakvih filmskih i/ili žanrovskih perverzija, samo ima nepotrebnog budalasanja. Ljubitelji i žanra i franšize bi ovo trebali pogledati. Prvi jer će biti zadovoljni obzirom na nestašicu novih naslova, drugi možda i budu, mada ima jako malo ST elemenata. Doduše, pred kraj se može čuti poznata muzička tema, samo na par sekundi.
I to je, uglavnom, to.