Ah, kako meni ide na zivce ovo "radi djece". Nezvezano samo za ovu temu. Ljudi nalaze izgovore za sve i svasta jer kao rade to "zbog djece".Ozimician wrote: ↑14/08/2024 15:58 Zato sto je svima ofirno reci da su i otisli i vratili se zbog finansijske racunice.
A kad kazes "zbog djece" onda te ljudi ne pitaju previse i ne ispadas "sebicni sup*ak".
BIH je jos daleko od ovoga... par godina daleko...
@dr_Evil sigurnost svakako igra veliku ulogu, ali kad te dvije plate/kirije dijele od socijale/beskucnistva, onda nije bas da imas garantovanu sigurnost. Usput u medijima bukvalno svaki dan nova vijest o bankrotu neke firme i otkazima. To utice na psihu isto kao i kod nas zveckanje oruzjem svaki dan u vijestima. Kad bi se covjek mogao od toga distancirati, zivio bi mnogo bolje.
Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- jeza u ledja
#21401 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#21402 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
U bih banktrotira firmakad gazdi dojadi bakcat se ili predje na sina
U normalnim zemljama je pojede konkurencija
Od nas nema toga
U normalnim zemljama je pojede konkurencija
Od nas nema toga
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#21403 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ozi se jos uvijek nije vratio u bosnu?
-
elcaliente
#21404 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
https://www.handelsblatt.com/finanzen/b ... 59830.htmlOzimician wrote: ↑14/08/2024 15:58 Zato sto je svima ofirno reci da su i otisli i vratili se zbog finansijske racunice.
A kad kazes "zbog djece" onda te ljudi ne pitaju previse i ne ispadas "sebicni sup*ak".
@dr_Evil sigurnost svakako igra veliku ulogu, ali kad te dvije plate/kirije dijele od socijale/beskucnistva, onda nije bas da imas garantovanu sigurnost. Usput u medijima bukvalno svaki dan nova vijest o bankrotu neke firme i otkazima. To utice na psihu isto kao i kod nas zveckanje oruzjem svaki dan u vijestima. Kad bi se covjek mogao od toga distancirati, zivio bi mnogo bolje.
Ako ti dvije plate dijele od toga i nisi sposoban naci posao onda nisi nizasta ni u jednoj zemlji na svijetu.
Vidi sta covjek u interviju vazi.
- JohnnyS
#21405 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
jeza u ledja wrote: ↑14/08/2024 16:42Ah, kako meni ide na zivce ovo "radi djece". Nezvezano samo za ovu temu. Ljudi nalaze izgovore za sve i svasta jer kao rade to "zbog djece".Ozimician wrote: ↑14/08/2024 15:58 Zato sto je svima ofirno reci da su i otisli i vratili se zbog finansijske racunice.
@dr_Evil sigurnost svakako igra veliku ulogu, ali kad te dvije plate/kirije dijele od socijale/beskucnistva, onda nije bas da imas garantovanu sigurnost. Usput u medijima bukvalno svaki dan nova vijest o bankrotu neke firme i otkazima. To utice na psihu isto kao i kod nas zveckanje oruzjem svaki dan u vijestima. Kad bi se covjek mogao od toga distancirati, zivio bi mnogo bolje.![]()
Ko ode s 40+ godina teško da ide radi sebe jer nije baš lako počinjati od nule u nekim godinama. Jest u Americi, ali to je toliko različit mentalni sklop da kao da je drugi planet
Ja isto nekad imam trip otići "radi djece", ovako kad su navijački neredi ili tako neka sranja, ali toga ima svuda na svijetu. Jedino što ću na kraju uraditi "zbog djece" će biti da ću ih negdje vani poslati na fakultet pa nek sami procijene jel im se bolje vraćati ili ostati vani.
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
- JohnnyS
#21407 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Većina svijeta živi tako, pola Amerikanaca nema 400 dolara za nenadane troškove.
Cijena potrošačkog društva
Cijena potrošačkog društva
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#21408 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
elcaliente wrote: ↑14/08/2024 16:51
Ako ti dvije plate dijele od toga i nisi sposoban naci posao onda nisi nizasta ni u jednoj zemlji na svijetu.
Vidi sta covjek u interviju vazi.
Dakle, pola Kanade na lomaču?"Our data says about 50 per cent of Canadians are living paycheque-to-paycheque," Sue Hutchinson, the president of Equifax Canada, told CTV News Channel on Tuesday.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#21409 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Jak je kalijente
Vazda tudjim glogilje mlati hehe
Vazda tudjim glogilje mlati hehe
-
elcaliente
#21410 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ja ovih iz ex yu sto znam starija i srednja generacija ne zivi uposte tako.
Radije nece nigdje ici ali im je frizider pun i ima se novca na racunu u hiljadama.
Ove stare generacije gastarbjatera pred penziju uglavnom imaju 100-200 hiljada na racunu. Al su ljudi radili i nije bilo nekih ekstravagantnih godisnjih odmora.
Otkaz na poslu ih nikada nije mogao iznendaiti nadju posao za dva dana. Al su ti ljudi uglavnom radili citav zivot u jednoj ili max dvije firme.
Last edited by elcaliente on 14/08/2024 17:12, edited 1 time in total.
-
elcaliente
#21411 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sta je sad reci?
- JohnnyS
#21412 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
elcaliente wrote: ↑14/08/2024 17:11Ja ovih iz ex yu sto znam starija i srednja generacija ne zivi uposte tako.
Radije nece nigdje ici ali im je frizider pun i ima se novca na racunu u hiljadama.
Ove stare generacije gastarbjatera pred penziju uglavnom imaju 100-200 hiljada na racunu. Al su ljudi radili i nije bilo nekih ekstravagantnih godisnjih odmora.
Otkaz na poslu ih nikada nije mogao iznendaiti nadju posao za dva dana. Al su ti ljudi uglavnom radili citav zivot u jednoj ili max dvije firme.
Ja ne kažem kako je jugovićima rođenim šezdesetih nego kako je u bijelom svijetu. Danas.
-
elcaliente
#21413 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne znam kako je to u Kanadi ali znam kako je kod Gastarbajtera u Njemackoj.Velkoski wrote: ↑14/08/2024 17:07elcaliente wrote: ↑14/08/2024 16:51
Vidi sta covjek u interviju vazi.Dakle, pola Kanade na lomaču?"Our data says about 50 per cent of Canadians are living paycheque-to-paycheque," Sue Hutchinson, the president of Equifax Canada, told CTV News Channel on Tuesday.
Iz svog licnog iskustva isto mogu reci da mi to nebi bio sada neki problem sto bi mi doveo da budem bezkucnik.
Last edited by elcaliente on 14/08/2024 17:17, edited 1 time in total.
-
elcaliente
#21414 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa valjda svako ko racionalno razmislja a pogotovo ima porodicu nece sebe dovesti u takvu situaciju.JohnnyS wrote: ↑14/08/2024 17:13elcaliente wrote: ↑14/08/2024 17:11Ja ovih iz ex yu sto znam starija i srednja generacija ne zivi uposte tako.
Ja ne kažem kako je jugovićima rođenim šezdesetih nego kako je u bijelom svijetu. Danas.
Sve ostalo je samo neodgovorno ponasanje.
Ako ti je mala plata da napravis sebi stek, nadjes dodatni posao da bi napravio stek. Ne ides na godisnji, ne kupis auto, strpis se 2-3 godine.
Nije nuklearna nauka.
Last edited by elcaliente on 14/08/2024 17:18, edited 1 time in total.
- JohnnyS
#21415 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nisu svi odgovornielcaliente wrote: ↑14/08/2024 17:17Pa valjda svako ko racionalno razmislja a pogotovo ima porodicu nece sebe dovesti u takvu situaciju.JohnnyS wrote: ↑14/08/2024 17:13elcaliente wrote: ↑14/08/2024 17:11
Ja ovih iz ex yu sto znam starija i srednja generacija ne zivi uposte tako.
Ako ti je mala plata da napravis sebi stek, nadjes dodatni posao da bi napravio stek. Ne ides na godisnji, ne kupisa auto, strpis se 2-3 godine.
Nije nuklearna nauka.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
#21416 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ali to je anegdotalni primjer. Svako ko radi remote u Sarajevu živi bolje od većine Švaba, no to ne znači ništa za širu sliku. Samo dajem primjer 
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#21417 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Samo tudje izbore i opcije komentarises
Kad neko udari na tvoje
Odmah mu kazes da je tek stigo iz bosne i da razmislja usko ko bantu crnac hehe
Prejak si lik
Cim vidim da si ti piso odmah klikam
-
elcaliente
#21418 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa dobro budala ima svugdje. Sam pao sam se ubio.JohnnyS wrote: ↑14/08/2024 17:18Nisu svi odgovornielcaliente wrote: ↑14/08/2024 17:17Pa valjda svako ko racionalno razmislja a pogotovo ima porodicu nece sebe dovesti u takvu situaciju.
Ako ti je mala plata da napravis sebi stek, nadjes dodatni posao da bi napravio stek. Ne ides na godisnji, ne kupisa auto, strpis se 2-3 godine.
Nije nuklearna nauka.
Ko ih jebe.
-
elcaliente
#21419 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Vidim ja da ti mene volis, samo klikaj da nam bude zanimljivo._BataZiv_0809 wrote: ↑14/08/2024 17:18Samo tudje izbore i opcije komentarises
Kad neko udari na tvoje
Odmah mu kazes da je tek stigo iz bosne i da razmislja usko ko bantu crnac hehe![]()
Prejak si lik
Cim vidim da si ti piso odmah klikam
A to sto navodis si izvukao iz konteksta a objasnio sam ti i zasto sam to napisao.
- jeza u ledja
#21420 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma govorim uopsteno.JohnnyS wrote: ↑14/08/2024 17:00jeza u ledja wrote: ↑14/08/2024 16:42Ah, kako meni ide na zivce ovo "radi djece". Nezvezano samo za ovu temu. Ljudi nalaze izgovore za sve i svasta jer kao rade to "zbog djece".Ozimician wrote: ↑14/08/2024 15:58 Zato sto je svima ofirno reci da su i otisli i vratili se zbog finansijske racunice.
@dr_Evil sigurnost svakako igra veliku ulogu, ali kad te dvije plate/kirije dijele od socijale/beskucnistva, onda nije bas da imas garantovanu sigurnost. Usput u medijima bukvalno svaki dan nova vijest o bankrotu neke firme i otkazima. To utice na psihu isto kao i kod nas zveckanje oruzjem svaki dan u vijestima. Kad bi se covjek mogao od toga distancirati, zivio bi mnogo bolje.![]()
Ko ode s 40+ godina teško da ide radi sebe jer nije baš lako počinjati od nule u nekim godinama. Jest u Americi, ali to je toliko različit mentalni sklop da kao da je drugi planetTako da kad ode cijela familija negdje ja stvarno vjerujem da idu zbog djece. Nije baš lijepo živjeti sa spoznajom da ti djeca odrastaju u državi koja sve više i više zaostaje za prvim susjedom, a kamoli nekom normalnom državom Europe.
Ja isto nekad imam trip otići "radi djece", ovako kad su navijački neredi ili tako neka sranja, ali toga ima svuda na svijetu. Jedino što ću na kraju uraditi "zbog djece" će biti da ću ih negdje vani poslati na fakultet pa nek sami procijene jel im se bolje vraćati ili ostati vani.
Tako sam ja otisao na fax i nikad se ne vratih.
No ni meni nije jasno ovo u vezi dvije plate i socijale? Ne mogu ja drzati sest ili vise placa na tekucem racunu "za svaki slucaj". Ne isplati se.
Kad bih izgubio posao jednostavno skresali bi troskove pa bi se strpili do novog posla. Sto vise para, to vise troskova.
Jedno pitanje, posto se ne sjecam da smo se u svoj ovoj prici jos dotakli ovog detalja (ili mozda jesmo?) - koliki su porezi na nekretnine u EU? Da li je to uopste nesto znacajno?
Recimo, koliki je porez godisnje ili mjesecno na kucu/stan, koji vrijedi recimo pola miliona?
Moze li ko o tome malo?
-
elcaliente
#21421 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa zavisi gdje zivis, drzava, pokrajina, grad.jeza u ledja wrote: ↑14/08/2024 17:21Ma govorim uopsteno.JohnnyS wrote: ↑14/08/2024 17:00jeza u ledja wrote: ↑14/08/2024 16:42
Ah, kako meni ide na zivce ovo "radi djece". Nezvezano samo za ovu temu. Ljudi nalaze izgovore za sve i svasta jer kao rade to "zbog djece".![]()
Ko ode s 40+ godina teško da ide radi sebe jer nije baš lako počinjati od nule u nekim godinama. Jest u Americi, ali to je toliko različit mentalni sklop da kao da je drugi planetTako da kad ode cijela familija negdje ja stvarno vjerujem da idu zbog djece. Nije baš lijepo živjeti sa spoznajom da ti djeca odrastaju u državi koja sve više i više zaostaje za prvim susjedom, a kamoli nekom normalnom državom Europe.
Tako sam ja otisao na fax i nikad se ne vratih.![]()
No ni meni nije jasno ovo u vezi dvije plate i socijale? Ne mogu ja drzati sest ili vise placa na tekucem racunu "za svaki slucaj". Ne isplati se.
Kad bih izgubio posao jednostavno skresali bi troskove pa bi se strpili do novog posla. Sto vise para, to vise troskova.Ako bas zatreba izvadio bih iz orocene ustedjevine ili posudio.
Jedno pitanje, posto se ne sjecam da smo se u svoj ovoj prici jos dotakli ovog detalja (ili mozda jesmo?) - koliki su porezi na nekretnine u EU? Da li je to uopste nesto znacajno?
Recimo, koliki je porez godisnje ili mjesecno na kucu/stan, koji vrijedi recimo pola miliona?
Moze li ko o tome malo?
- jeza u ledja
#21422 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa dobro to se podrazumijeva. Ko moze nek podjeli iskustva.elcaliente wrote: ↑14/08/2024 17:25Pa zavisi gdje zivis, drzava, pokrajina, grad.jeza u ledja wrote: ↑14/08/2024 17:21Ma govorim uopsteno.JohnnyS wrote: ↑14/08/2024 17:00
Tako sam ja otisao na fax i nikad se ne vratih.![]()
Kad bih izgubio posao jednostavno skresali bi troskove pa bi se strpili do novog posla. Sto vise para, to vise troskova.Ako bas zatreba izvadio bih iz orocene ustedjevine ili posudio.
Moze li ko o tome malo?
I u Americi drasticno ovisi od toga koja drzava i grad.
Last edited by jeza u ledja on 14/08/2024 17:27, edited 1 time in total.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#21423 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
pare i jesu osobni razlog
nekom je nacija bitna nekom vjera nekom sistem nekom zdravstvo
neosobni razlozi su kad si prisiljen ici npr poslije potresa poplave a vala i rat
ljudi su prije bježali jer nisu htjeli služiti vojsku itd
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
#21425 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Last edited by Velkoski on 14/08/2024 17:33, edited 1 time in total.