Ukrajina

pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#205326 Re: Ukrajina

Post by pici »

Rusija je diktatoristicka oligarhija i kad car kaze dubite na glavi, dubit ce. Moze liliputanac sve, tamo nema demokratije i sve poluge moci su u rukama jednog covjeka i oko njega dupelizaca.
sumirprimus

#205327 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

pici wrote: 13/08/2024 11:51 Bit ce tu dosta zarobljenih rusa a i ranjenih i poginulih, Rutalji ovo nisu ocekivali, meni isto nije palo na pamet jer sam mislio da su ih zapad uslovili da ne diraju maticu. Jako bolno po ruse i sokantno. Trebat ce im vremena da se konsoliduju. Eno vec avijacijom bacaju bombe po sumiju i regiji, pokusavaju da prekinu logistiku.Mislim da ukri imaju jos jedno iznenadjenje, nagadjam al nije jug :)
ma ide jug kvota 1.80
drug_profi

#205328 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

SanskiBiser wrote: 13/08/2024 12:06 Image

@drugi_profil po ruskim Rybar mapama evo i defmon prenosi ispada da su Ukrajinci jos malo pa pred onim Rotorom u Cheremoski cekamo samo ispravnu sliku table, juce su bili na par kilometara od tog mjesta po Rybar. :-)

https://x.com/DefMon3/status/1823060679273660542
Ograđuje se i Defmon.
I ja bih bio jako oprezan.
sumirprimus

#205329 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

a dole na istoku rujani ne popustaju, kakva im je to racunica, ukrima...
drug_profi

#205330 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

vidjecemo i za istok kako ce se razvijati.
Mislim da ce na kraju skor biti pozitivan.
emirolini

#205331 Re: Ukrajina

Post by emirolini »

Tiktokeri zarobljeni
drndalo

#205332 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

apsidejzi wrote: 13/08/2024 10:27 Jebo vase definicije ako ce se selektivno primjenjivati. Isto tako i Rusija ima opravdanje za svoju agresiju i ako ces gledati samo povrsno NISU UKRIVU. I oni se brane od NATO prodora.
Kojeg NATO prodora, i gdje u Rusiju bijahu prodrli (osim u pokoju Ruskinju, ali je to bivalo uz saglasnost)...?

Da te podsjetim, RUSIJA JE PREKRSILA VLASTITI POTPIS NA SPORAZUMU O UKLANJANJU ATOMSKOG ORUZJA IZ UKR POSJEDA...

Dakle, uzmiala-davala-s ciganima-spavala vrijednost POTPISA RUSKE FEDERACIJE !!! Ne obecanja, usmenog, nego POTPISA SPORAZUMA...
madner

#205333 Re: Ukrajina

Post by madner »

geralt wrote: 12/08/2024 19:51
CrveniKuk wrote: 12/08/2024 19:33
madner wrote: 12/08/2024 06:45

12 manervarskih bataljona je velika divizija, vecina ZSU je daleko od toga.
Uzimanje borbene grupe iz neke brigade je brz nacin da se dodje do jedinice sa nekom snagom, ali taj kredit treba platiti.

Koje brigade imaju 16 bataljona?
Uglavnom, taj broj bataljona, imaju sve one mehanizovane brigade, koje su bile aktivne prije početka ruske agresije 22.02.2022. To su 93.14.24.30.72.mehanizovana. Naravno, ovdje je riječ o bataljonima različitih rodova vojske. Samim tim, nije riječ o manevarskim bataljonima, nego i jedinicama koje pružaju neposrednu vatrenu, logistički,inzinjerijsku podršku. Trend je, i zadnje vrijeme da noge brigade na imaju svoje dron bataljone, a pojedinde brigade u sastavima svojih bataljona imaju i dron čete.
Pisao sam ranije, da je u sastav mnogih brigada ZSU ušli samostalni streljački/pješadijski bataljoni. Tih bataljona ZSU ima oko 80.
Ja ne bih rekao da se ovdje plaćaju određeni krediti, u negativnom smislu, kada se formiraju određene borbene grupe u čijem sastavu ima vise bataljona iz različitih brigada. Za mene lično, to je jednan novi način grupiranja snaga koji obezbjeđuju brz manevar i raspored jedinica. Jedino nisam siguran, da li se formira ad hoc komanda ili komandu preuzima štab jedne od brigada čije se jedinice angožovane.
Pravljenje privremenih improvizovanih ofanzivnih formacija fleksibilne velicine od dijelova drugih jedinica je princip star 200 godina koji je izmislio Napoleon. U Wehrmachtu se to zvalo Kampfgruppe, NATO to zove Task Force, a u SSSR-u se to zvalo operativna manevarska grupa.

Ne izmisljaju Ukrajinci toplu vodu, vec Sirski ide po udzbeniku.
JNA borbena grupa po uzoru na Njemce. Nije mi taj dio sporan nego ovo za bataljone. Ima maksimalan broj formacija koji jedan covjek moze kontrolisati, zato postoji divizija jer komadant korpusa nije mogao sam da kontrolise isti itd…
SanskiBiser

#205334 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

"Zarobljeni ruski vojnici u Kurskoj oblasti koji su bili na sluzenju vojnog roka, mole Putina da ih razmjeni za zarobljene ukrajinske vojnike pripadnike jedinice AZOV" - Nevzorov

:shock:

SanskiBiser

#205335 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

Cijela Rusija na jednoj fotografiji.
Rusko prljavo, isprano “donje rublje” nitko nije vidio dok joj Oružane snage Ukrajine nisu skinule hlače. - Nevzorov

:lol:

Image
apsidejzi

#205337 Re: Ukrajina

Post by apsidejzi »

drndalo wrote: 13/08/2024 13:02
apsidejzi wrote: 13/08/2024 10:27 Jebo vase definicije ako ce se selektivno primjenjivati. Isto tako i Rusija ima opravdanje za svoju agresiju i ako ces gledati samo povrsno NISU UKRIVU. I oni se brane od NATO prodora.
Kojeg NATO prodora, i gdje u Rusiju bijahu prodrli (osim u pokoju Ruskinju, ali je to bivalo uz saglasnost)...?

Da te podsjetim, RUSIJA JE PREKRSILA VLASTITI POTPIS NA SPORAZUMU O UKLANJANJU ATOMSKOG ORUZJA IZ UKR POSJEDA...

Dakle, uzmiala-davala-s ciganima-spavala vrijednost POTPISA RUSKE FEDERACIJE !!! Ne obecanja, usmenog, nego POTPISA SPORAZUMA...
Pa tu i jeste problem: PERSPEKTIVA.

Iz njihove perspektive, nato se siri i ugrozava ih. Ne mogu ja reci da ih ne ugrozava jer ne odredjujem ja jel moji postupci tebe ugrozavaju ili ne. Ako se ti osjecas ugrozeno onda si ugrozen. To isto ako ti meni opsujes mater i kazes ja se salio. Ako ja tu psovku dozivim licno, onda sam je dozivio licno a ne kao salu. Ne odredjuje NATO jer njihovo sirenje opasnost po Rusiju ili ne. Rusija odredjuje jel sirenje opasnost po nju. I oni su odlucili da jeste i poveli su agresiju na Ukrajinu. Zajebali se al jebi ga sad.

Ukrajina se brani. Ali je istovremeno istovarila svoje trupe u Rusiju. Dokle je ovo stvar odbrane a kad pocinje agresija. Sta ako ukrajina uzme Kursk? Sta ako dodje do Moskve? Hoce li tada biti agresija? U kojem trenutku ce ovo prestati biti odbrana a postati agresija?
zigzag

#205338 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Russian Ministry of Defense reports clashes at Obshiy Kolodyaz, Snagost, Kauchuk, Alekseevskiy and Ozerky settlements of Kursk region

koliko je označena mapa sa teritorijom koju su ukrajinci poklopili, ove borbe se vode na duplo većoj udaljenosti od toga. Sudžu mogu napraviti kao centar logistike. Pa nek rusi sravne grad i cetralni plinovod koji vodi u evropu.
Romanija

#205339 Re: Ukrajina

Post by Romanija »

Kraken u Chasiv Yar-u, jebeno skroz, cini mi se da su tvrdokorniji i od Azova, uvjek su u nekim samoubilackim situacijama.
Čitalac

#205340 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Oleksandr Bordijan, 32. brigada: U Torecku teška situacija, malo više Rusa se predaje, ali Kursk još ne utiče na ovaj pravac.
„Situacija na periferiji grada Toreck je teška i ozbiljna. Borbe se sada vode u naseljima Pivnične-Zalizne i približavaju se gradskom jezgru Torecka pa diverzantske i izviđačke skupine agresora ulaze u grad. Od prošlog tjedna opažamo da se malo više Rusa počelo predavati, to nije značajan broj, ali postoji takav trend. Možemo reći da događaji u regiji Kursk još ne utječu na broj napada i granatiranja na našem smjeru, naprotiv, povećao se broj KAB-ova“, kaže Bordijan.
drndalo

#205341 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

apsidejzi wrote: 13/08/2024 13:24
drndalo wrote: 13/08/2024 13:02

Pa tu i jeste problem: PERSPEKTIVA.

Iz njihove perspektive, nato se siri i ugrozava ih. Ne mogu ja reci da ih ne ugrozava jer ne odredjujem ja jel moji postupci tebe ugrozavaju ili ne. Ako se ti osjecas ugrozeno onda si ugrozen. To isto ako ti meni opsujes mater i kazes ja se salio. Ako ja tu psovku dozivim licno, onda sam je dozivio licno a ne kao salu. Ne odredjuje NATO jer njihovo sirenje opasnost po Rusiju ili ne. Rusija odredjuje jel sirenje opasnost po nju. I oni su odlucili da jeste i poveli su agresiju na Ukrajinu. Zajebali se al jebi ga sad.

Ukrajina se brani. Ali je istovremeno istovarila svoje trupe u Rusiju. Dokle je ovo stvar odbrane a kad pocinje agresija. Sta ako ukrajina uzme Kursk? Sta ako dodje do Moskve? Hoce li tada biti agresija? U kojem trenutku ce ovo prestati biti odbrana a postati agresija?
Da skratimo, SVE DOK SE RAT SPORAZUMOM (sa ili bez poraza) ne zavrsi, u kojem se potpise nesto i sa UKR i sa RU strane, te nakon toga to UKR ne sprovede, nego nastavi sa osvajanjem Rusije, onda bi Ukrajina postala agresor.

Cak i da teoretski, Ukrajina osvoji Kursk i Beligrad, sa komplet regijama, ili djelimicno, ako u sporazumu o miru Rusija npr. prepusti te regije Ukrajini, potpise, to vise ne bi bila agresija, jerbo je Rusija ta koja je napala, jela govna, i npr. izgubila nesto. Ako ona pristaje na taj gubitak zarad zavrsetka rata, i to potpise, to je onda vazeci dokument, naravno ako bi UKR potpisala da prihvata ta podrucja. Sve mimo toga sto nije potpisano bi bila agresija. Sve sto je potpisano, ne bi, makar doslo i do promjene garnica...
Labirint

#205342 Re: Ukrajina

Post by Labirint »

Romanija wrote: 13/08/2024 13:27 Kraken u Chasiv Yar-u, jebeno skroz, cini mi se da su tvrdokorniji i od Azova, uvjek su u nekim samoubilackim situacijama.
Kakav pakao na zemlji :shock:
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#205343 Re: Ukrajina

Post by japin_mutapi »

jadna rusija, svi ih napadaju a oni samo hoce da zive u miru(ruskom)

meni suza kanula
zigzag

#205344 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

ah, ceo svet je protiv njih
drndalo

#205345 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

japin_mutapi wrote: 13/08/2024 13:45 jadna rusija, svi ih napadaju a oni samo hoce da zive u miru(ruskom)

meni suza kanula
I meni, krokodilska...
Čitalac

#205346 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Bloomberg: Ruska vojska više ne prima dovoljno novih vojnika, regije ne ispunjavaju više od trećine kvota.
U ruskoj vojsci postoji manjak vojnika potrebnih za vođenje rata protiv Ukrajine, što bi moglo natjerati Rusiju da pokrene novu mobilizaciju, javlja Bloomberg pozivajući se na izvore. Bloombergovi sugovornici bliski Kremlju i Ministarstvu obrane Ruske Federacije primijetili su da ruska vojska ne prima dovoljno novih vojnika kako bi "držala korak" s gubicima na frontu, koji su najveći od početka invazije u veljači 2022.
Regionalni dužnosnici trenutačno ne mogu ispuniti u prosjeku više od trećine svojih vojnih kvota. Prema dvojici sugovornika, situacija bi mogla natjerati Rusiju da razmisli o novoj mobilizaciji. Jedan od izvora primijetio je da bi dužnosnici to mogli nazvati „rotacijom“ kako bi se vojska na prvim linijama odmorila, dok je drugi rekao da bi nova mobilizacija mogla biti objavljena do kraja ove godine.
apsidejzi

#205347 Re: Ukrajina

Post by apsidejzi »

drndalo wrote: 13/08/2024 13:46
japin_mutapi wrote: 13/08/2024 13:45 jadna rusija, svi ih napadaju a oni samo hoce da zive u miru(ruskom)

meni suza kanula
I meni, krokodilska...
I meni da budem iskren :) dvije krokodilske.
Crvene_brigade

#205348 Re: Ukrajina

Post by Crvene_brigade »

Ukrajinski vojnici iz 1. Jurišnog bataljona napadaju agresorska oklopna vozila...

https://x.com/front_ukrainian/status/18 ... 9813181688
Maliodmene

#205349 Re: Ukrajina

Post by Maliodmene »

Osmi dan, Ukrajinci jos uvijek napreduju
Post Reply