Ukrajina
- geralt
#205251 Re: Ukrajina
Edit: zanemarite, izgleda da je fejk.
-
preludezalude
#205252 Re: Ukrajina
Zabrinut sam pravo, ne znam kako cu usnit.
Zasluzio si da ti nesto sapnem ali ipak necu jer sam pristojan. Iznosim svoje misljenje i to je moje pravo. Tebi ako se ne svidja onda je to tvoj veliki problem. Po cemu si zakljucio da sam zabrinut? Jesam li nesto pogresno rekao kad sam izjavio da su Ukrajinci napali i osvojili nesto sto je bilo gotovo nebranjeno? Cinjenica je da na frontu ne mogu izaci na kraj sa Rusima pa nesto pokusavaju sa strane. Jesam li tu nesto pogresno rekao?
Da li sam nesto pogresno rekao kad sad kazem da umjesto da fokusiraju snage na oslobadjanje svoje zemlje odjednom postaju okupator. To je u kompletnoj slici rata pokusaj odbrane svoje zemlje ali...Cinjenica je da su napali drugu drzavu. Jesam li sta pogresno rekao? U ovom ratu je Rusija napala Ukrajinu i Rusija je okupator a Ukrajina se brani. To je cinjenica. Ali je i cinjenica da me boli neka stvar i za jedne i za druge. Za mene su to ista govna. Rusima psujem mater a Ukrajincima sam to vec odradio kasnih 90-ih.
- Čitalac
#205253 Re: Ukrajina
StratCom: Za sedam dana uzeli smo koliko Rusi od početka ove godine.

U roku od tjedan dana Oružane snage Ukrajine preuzele su kontrolu nad istim teritorijem u Rusiji koji je Ruska Federacija okupirala od početka 2024. godine, izvijestio je Odjel za strateške komunikacije Glavnog stožera Oružanih snaga Ukrajine (StratCom). Od početka operacije u regiji Kursk 6. kolovoza, Oružane snage Ukrajine preuzele su kontrolu nad oko 1000 četvornih kilometara. Ovo je područje od gotovo 238 gradova poput Sudzhe. I više od 20 gradova poput Bahmuta", stoji u priopćenju.

-
zigzag
#205254 Re: Ukrajina
Danas Zelenski reče da su poklopili oko tisuću kilometara kvadratnih. A na liveuamapsu ona šuša,guča, sudža, kako se već zove je kompletno po kontrolom ukrajinaca
Al i dalje je poprilično bez konkretnih informacija oko sukoba i linija fronta. Nisu se ni rusi nešto pretrgli da reaguju. Ukrajinci bi mogli napasti i Kursk direktno ,jer nema ozbiljne odbrane, da su kao rusi i da ne žale svoje vojnike jer im nije ni cilj udarati glavom napred ko ruska goveda što rade
Devet ba više
Al i dalje je poprilično bez konkretnih informacija oko sukoba i linija fronta. Nisu se ni rusi nešto pretrgli da reaguju. Ukrajinci bi mogli napasti i Kursk direktno ,jer nema ozbiljne odbrane, da su kao rusi i da ne žale svoje vojnike jer im nije ni cilj udarati glavom napred ko ruska goveda što rade
Devet ba više
- Optimus09
#205255 Re: Ukrajina
Kad sam vec na ovoj temi,sretoh prosle sedmice jednu Ukrajinku.Ne znam da sam ikad sreo zgodniju zenu

- GandalfSivi
- Optimus09
#205257 Re: Ukrajina
Nema fotki po Njemackoj.
Srescu ja nju opet,malo je mjesto
Mozda nije udata
Srescu ja nju opet,malo je mjesto
Mozda nije udata
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
-
DebelinJoe
#205259 Re: Ukrajina
A nije ni Moskva daleko. Danas brojim, 52 Željezničke stanice, sedam sati vožnjezigzag wrote: ↑12/08/2024 22:53 Danas Zelenski reče da su poklopili oko tisuću kilometara kvadratnih. A na liveuamapsu ona šuša,guča, sudža, kako se već zove je kompletno po kontrolom ukrajinaca
Devet ba više
-
kluz franjo
#205260 Re: Ukrajina
Godinama čitamo ovdje Putinove telale sa pričama o "drugoj vojnoj sili svijeta", "superiornosti crvenoarmejske doktrine", "uzaludnosti ukrajinskog otpora", "korumpiranoj, nemobilisanoj, od saveznika nenaoružanoj, vojno nedorasloj Ukrajini" i tako dalje, i tako bliže.
I već godinama gledamo kako ta naj, naj, najgora Ukrajina uvijek i redovno uspije da polomi ne zube, sada već zubnu protezu Putinovog čukundede.
A nedajBože da im se spomenu karte...
A karte kažu sljedeće.
Dok Rusi na istoku Ukrajine i dalje (iako se već može naslutiti određeno hlađenje) tvrdo, skupo i krvavo "zarađuju" svakih km2 napretka, za to vrijeme im ZSU prolazi kroz meko tkivo sjeverno od Sumija kao kroz puter.
Sada već konzervativni kartografi evidentiraju cca. 300 km2 zauzetih i još dodatnih cca. 650 km2 "contested", dakle nad kojima Rusija nema potpunu kontrolu.
Da se razumijemo, vojni značaj ove operacije ZSU je po mom mišljenju limitiran, iako nikako beznačajan.
Ali poruka i opet još jedan dokaz da je ruski medvjed, u biti samo onaj jadni, vašarsko-cirkuski... to je ključna poruka GS ZSU.
A evo za provjeru teze... za one "koji ruskim izvorima više vjeruju".
Ako "korumpirana, nezainteresirana i od saveznika prodana Ukrajina" ovo u kontinuitetu radi "drugoj vojnoj sili svijeta", šta bi od Rusije ostalo da je ovakva Ukrajina raspolagala ruskim vojnim arsenalom, a ovakva Rusija ukrajinskim?
I već godinama gledamo kako ta naj, naj, najgora Ukrajina uvijek i redovno uspije da polomi ne zube, sada već zubnu protezu Putinovog čukundede.
A nedajBože da im se spomenu karte...
A karte kažu sljedeće.
Dok Rusi na istoku Ukrajine i dalje (iako se već može naslutiti određeno hlađenje) tvrdo, skupo i krvavo "zarađuju" svakih km2 napretka, za to vrijeme im ZSU prolazi kroz meko tkivo sjeverno od Sumija kao kroz puter.
Sada već konzervativni kartografi evidentiraju cca. 300 km2 zauzetih i još dodatnih cca. 650 km2 "contested", dakle nad kojima Rusija nema potpunu kontrolu.
Da se razumijemo, vojni značaj ove operacije ZSU je po mom mišljenju limitiran, iako nikako beznačajan.
Ali poruka i opet još jedan dokaz da je ruski medvjed, u biti samo onaj jadni, vašarsko-cirkuski... to je ključna poruka GS ZSU.
A evo za provjeru teze... za one "koji ruskim izvorima više vjeruju".
Ako "korumpirana, nezainteresirana i od saveznika prodana Ukrajina" ovo u kontinuitetu radi "drugoj vojnoj sili svijeta", šta bi od Rusije ostalo da je ovakva Ukrajina raspolagala ruskim vojnim arsenalom, a ovakva Rusija ukrajinskim?
-
Crvene_brigade
#205261 Re: Ukrajina
https://x.com/front_ukrainian/status/18 ... _ukrainian
-
Bernardinac
#205262 Re: Ukrajina
Tatarigami_UA:
Ima još, pročitajte...
https://x.com/Tatarigami_UA/status/1823 ... 41126?s=19Mit o beskonačnoj radnoj snazi: prosječna dob ruskih vojnika se približava 38 jer trendovi i dalje traju.
Naše nedavno istraživanje pokazuje da sve veći izazovi pri zapošljavanju u Rusiji utječu ne samo na količinu nego i na kvalitetu novaka. Prosječna dob Rusa ubijenih u Ukrajini se približava 38 i raste. Taj bi trend mogao značajno utjecati na tijek rata.
Ima još, pročitajte...
-
Bernardinac
#205263 Re: Ukrajina
https://x.com/Doktor_Klein/status/1823074717529739527
Navodno ruski pilot K52 uništio svoje MSTA haubice misleći da su ukrajinske.
Fino ako je istina
Navodno ruski pilot K52 uništio svoje MSTA haubice misleći da su ukrajinske.
Fino ako je istina
- Čitalac
#205264 Re: Ukrajina
Umerov pozvao Francusku da ukine zabranu upotrebe naoružanja iz te zemlje na teritoriji Rusije. Britanija nije dala odobrenje za upotrebu projektila Storm Shadow u operaciiji Kursk, piše Telegraph.
Britanska vlada nije dala odobrenje Ukrajini za korištenje raketa Storm Shadow u sklopu svoje ofenzive Kursk, doznaje Telegraph. "Nije bilo promjena", rekao je vladin izvor.
Tijekom prošlomjesečnog posjeta Ujedinjenom Kraljevstvu, predsjednik Zelenski je lobirao kod Sir Keira Starmera da ukine ograničenja za korištenje projektila čiji je domet oko 250 kilometara. Ukrajina želi napasti zračne luke i logistička središta daleko od linije bojišnice. Stav o tome kako se rakete Storm Shadow koriste nije samo odluka britanske vlade, budući da se raketa proizvodi s Francuskom, što znači da Pariz također ima pravo glasa o uvjetima.
Glasnogovornik broja 10 rekao je: “Nije bilo promjena u stajalištu UK-a. Pružamo vojnu pomoć kako bismo podržali jasno pravo Ukrajine na samoobranu protiv nezakonitih napada Rusije, u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom. Jasno je da je pomoć koju osigurava Velika Britanija namijenjena obrani Ukrajine.”
- Point.
#205265 Re: Ukrajina
Nema potrebe da mi pišeš referate.preludezalude wrote: ↑12/08/2024 22:44Zabrinut sam pravo, ne znam kako cu usnit.
Zasluzio si da ti nesto sapnem ali ipak necu jer sam pristojan. Iznosim svoje misljenje i to je moje pravo. Tebi ako se ne svidja onda je to tvoj veliki problem. Po cemu si zakljucio da sam zabrinut? Jesam li nesto pogresno rekao kad sam izjavio da su Ukrajinci napali i osvojili nesto sto je bilo gotovo nebranjeno? Cinjenica je da na frontu ne mogu izaci na kraj sa Rusima pa nesto pokusavaju sa strane. Jesam li tu nesto pogresno rekao?
Da li sam nesto pogresno rekao kad sad kazem da umjesto da fokusiraju snage na oslobadjanje svoje zemlje odjednom postaju okupator. To je u kompletnoj slici rata pokusaj odbrane svoje zemlje ali...Cinjenica je da su napali drugu drzavu. Jesam li sta pogresno rekao? U ovom ratu je Rusija napala Ukrajinu i Rusija je okupator a Ukrajina se brani. To je cinjenica. Ali je i cinjenica da me boli neka stvar i za jedne i za druge. Za mene su to ista govna. Rusima psujem mater a Ukrajincima sam to vec odradio kasnih 90-ih.
- GandalfSivi
-
zigzag
#205267 Re: Ukrajina
Teritorijalno je besmisleno.
Mozda cak i da ne dođe do usporavanja ruskih napada na frontu oko donbasa ali je totalno promiješalo situaciju i percepciju na ukrajinski kapacitet.
Da nisu ovo uradili svako bi bio skeptičan da ukrajinci mogu parirati bilo kako
Čak se odavno ne spominje ona kladionička kvota.
A sad su uz minimalne gubitke promijeli pogled svih.
Mozda cak i da ne dođe do usporavanja ruskih napada na frontu oko donbasa ali je totalno promiješalo situaciju i percepciju na ukrajinski kapacitet.
- SanskiBiser
#205268 Re: Ukrajina
Po Kuperu sinoc mimo Sudzukezigzag wrote: ↑13/08/2024 06:52 Teritorijalno je besmisleno.
samo sto su svinje ruski vojnici, oprema, infrastruktura, skladista...
Rusi se nece presabrati jos danima ako ne i sedmicu citavu, raspad je sistema sto bi se reklo i haoticno stanje u vojsci na tom prostoru, ne znaju gdje su Ukrajinci, ne znaju gdje su njihove vlastite trupe, bombarduju vlastite jedinice misleci da su ukrajinske, ulecu u zasjede itd...
https://substack.com/@xxtomcooperxx/p-147637887
Ovo je stanje juce popodne, Ukrajinci ne staju, i Rusi nista nisu stabilizovali kao sto se pise po medijima, pokusavaju ali ne ide im tako da to ukrajinske snage iskoristavaju...
82. zračnodesantna: ova brigada djeluje u tri pravca; blokira ruski garnizon Korenovo; je zauzeo Vetrenoe, napredovao prema Aleksandrovki (evo je jos jedna) na Toplinu. Sad, je li zauzeo potonje mjesto još nije jasno, ali je teško pogodio tamošnji VSRF, i ako je zauzeo to mjesto: ruski garnizon Korenovo je u velikim problemima. Na sjevernoj strani, 82. je osiguravala Novaya Sorochin, Pogrebki i Kamyshovku, a zatim Semenovku. Od večeri 11. kolovoza, napadao je Generalovku, 5 km južno od E38.
103. Teritorijalna obrana: metodično čisti sela duž granice s Rusijom od raštrkanih VSRF trupa i Ruske granične straže.
80. zračnodesantna: ova je brigada nastavila napredovanje prema sjeveru, zaobilazeći nekoliko ruskih uporišta (poput onog u Šeptuhovki), sukobljavajući se s elementima 810. mornaričkog pješaštva u hodu. Nije uvijek bio uspješan, ali se nastavio gurati prema sjeveru sve dok se nije sudario s elementima 11. motostreljačke brigade, koji su ušli u područje južno od E38.
22. mech: ova brigada ima neke od najtežih zadataka u ovoj operaciji, jer je morala probiti lokalni dio izvorne ruske obrambene linije, a zatim napredovati u močvarni teren, pun sela i zaselaka, ispresijecan rijekom. Još uvijek se bori u području Bolshoe Soldatskoe, i morala je barem dva puta oporaviti Marynovku od protunapada 810. mornaričkog pješaštva, ali: kao 'najbolje' (-opremljena i -uvježbana) od uključenih ZSU-ovih jedinica, to joj je jednostavno posao . Iznad svega, u međuvremenu je pomogao osigurati cijelu Sudzhu.
Konačno, mješavina jedinica SSO (ukrajinske specijalne postrojbe) i elemenata nepoznate brigade... 'zakasnjeli u ovoj igri' - probila je granicu na jugu, osigurala Guevo i Plekhovo, a zatim stavila pod kontrolu cestu od Sudzhe do Ulanoka njihovu kontrolu vatre, prisiljavajući ono što je ostalo od 488. motorno-streljačke pukovnije, 4. tenkovske pukovnije i operatera Senezha u ovom području da se povuku prema istoku. Rano 12. kolovoza možda su se približili Belici, možda čak i ušli u Giri. To je trenutno nejasno. Vidjet ćemo što će ispasti iz ovoga.
Bez sumnje, takvi napadi ne znače trajnu prisutnost. I, bez sumnje, ZSU je izgubio veliki broj vozila, onesposobljenih ili oštećenih. Bez sumnje, posebno broj Lanceta i FPV dronova koje su Rusi postavili u posljednjih 48 sati stalno raste (druga je stvar što više od 50% videa koje objavljuju pokazuju promašaje). VSRF također raspoređuje sve veći broj balističkih projektila Iskander-M. No, zasad su ukrajinski gubici u postrojbama minimalni (posebno za operaciju ovakvog opsega i učinaka). Zauzvrat, oni ipak stvarno razbijaju jednu VSRF jedinicu. Naravno, ovdje ne govorimo o 'brigadama' ili 'divizijama', ali ruski gubici su ogromni; Ukrajinci su zarobili stotine vozila, nekoliko skladišta streljiva, oborili 3 Ka-52 i jedan Mi-8, preuzeli najmanje jedan Su-34 itd., itd., itd. Uništavaju ruske rezerve, velikim stilom - i tako sprječavajući njihovo raspoređivanje negdje u Ukrajini, gdje bi njihova pojava mogla imati ozbiljne posljedice.
- Čitalac
#205269 Re: Ukrajina
Kostenko o Kursku, prognozama, mobilizaciji i previranjima u ukrajinskoj vojsci...
Roman Kostenko, narodni poslanik iz frakcije Glas, tajnik Odbora za obranu, pukovnik Službe sigurnosti Ukrajine (Centar za specijalne operacije Alfa), branitelj zračne luke Donjeck.
- Ovo je vrlo težak zadatak – napad na teritoriju neprijatelja. I unatoč činjenici da su nam naši partneri zabranili pucati prema Rusiji, vrhovni zapovjednik (Zelenski) je zajedno s zapovjednikom (Sirskim) odlučio upasti na teritorij neprijatelja. U samo jednom danu osvojili smo 350 četvornih kilometara teritorija. Rusi mjesecima pokušavaju i ne uspijevaju zauzeti toliku teritoriju. Drugo, što smo vidjeli u zadnje vrijeme? Ukrajinska vojska je bila diskreditirana, moral je padao u nedostatku pobjeda. Posljednje velike pobjede koje smo imali, da podsjetim, bile su u Harkovskoj i Hersonskoj oblasti. I pogledajte sada, čak i bez informacija, možete vidjeti kako ukrajinski moral raste. Pokazali smo da smo sposobni i nastavit ćemo provoditi takve operacije. Možda će u bliskoj budućnosti biti i drugih smjerova…(po načinu na koji se smije, vjerojatno hoće)
- Puno se priča o novembru, kao krajnjem roku da postignemo neke operativne uspjehe. Međutim, nitko ne zna koliko imamo vremena. Ne bih davao nikakve prognoze u ovom ratu. Puno ljudi je to već učinilo - vojni stručnjaci, dužnosnici - i što vidimo? Gotovo se ništa nije obistinilo. Jer rat čini svoje, život čini svoje. Rat ovisi o mnogim čimbenicima, od mobilizacije do pitanja o tome kako bataljun stoji na određenom području. Ili kada pozovete zapovjednika i kažete: "Ovdje nas tuku, treba mi HIMARS." A on vam kaže: "Romane Vasiljeviču, ostala mi je samo jedna raketa, a očekujem da će se dogoditi nešto ozbiljnije." Kad čovjek upravlja grupom od nekoliko desetaka tisuća ljudi i ima samo jednu raketu HIMARS, kakve su prognoze? To je konkretno bilo kod Hersona. U ratu smo s velikom zemljom, u uvjetima ograničenih resursa. Čak i ono što nam se daje, prema mojim procjenama, tek je 50% onoga što nam je potrebno za odvraćanje Ruske Federacije. Vjerujte mi, gubici koje nanosimo Rusima su izuzetno postignuće.
- Nitko ne zna kako će se ovaj završiti. Postoji i opcija, za nas najgora, da nas natjeraju na neke ustupke. Ne želim to ni zamišljati. Rusija sada ima taktičku inicijativu, sada ima više resursa, vide da je ovo izborna godina u SAD, pokušavaju manipulirati nekim političkim elitama. Sa Rusima moramo pregovarati onda kada mi budemo imali inicijativu. Sada pregovarati, to znači činiti ustupke i samo odložiti rat…
- Interes države mi je na prvom mjestu. Zaista je problem što nam je vojska sada dosta stara. Bio sam u vojsci od svoje 17. godine i reći ću ovo: smatram da trebamo mobilisati od 20. godine. Svi ostali mogu dobrovoljno ići, ali ne u borbene jedinice. Ako želimo da nam postrojbe normalno funkcioniraju i izvršavaju borbene zadaće, to treba biti u rasponu od 20 do 50 godina….
- Prije početka operacije Kursk suspendiran je zapovjednik 80. brigade, a brigada je stala u njegovu obranu. Ne bih komentirao konkretan slučaj, iako znam dosta o tome i kako se sad izvršavaju zadaće na koje svi gledamo s divljenjem. Vojska je organizam u kojem je izvršenje naredbe vrlo važno. Ne bih rekao da se kod nas radi o sukobu generacija. Sada se često govori da postoje stari generali, mladi generali ili da umjesto starih generala trebaju doći mladi pukovnici. Neki generali nedavno su diskreditirani, čega je društvo itekako svjesno. Dopustite mi da vas podsjetim da sada operaciju Kursk vodi osoba koja je završila Moskovsku višu zapovjednu školu. Već imamo posljedice diskreditiranja generala, pojedini zastupnici izlaze i diskreditiraju vojsku. Pandorina kutija je već otvorena. Nažalost, ljudi koji se ne razumiju u vojne poslove i uopće vojnu kulturu, možda su otvorili ovu Pandorinu kutiju iz dobrih namjera. Ne branim sovjetsku vojsku, kako oni kažu, govorim o disciplini. Vojska je jaka kad u vojsci postoji disciplina...
-
JovicSA
#205270 Re: Ukrajina
Gomila gluposti. Prvo pročitaj definiciju agresije i agresora, Ukrajinci su suprotno. Ako me platiš rado ću te educirati na tom polju, nema besplatnog ručka. Ja sam siguran da Ukrajina i ukrajinski vojni vrh bolje zna šta radi od prosječnog forumaša tako da se ne sekiram za Ukrajinu. Samo zahvaljujući Ukrajini mi danas nismo u rovovima i zato im veliko HVALA! Odlika mudrih ljudi je što pamete prošlost ali na osnovu nje ne donose emotivne i subjektivne odluke već racionalne i one koje su u njihovom interesu. Slava Ukraini!preludezalude wrote: ↑12/08/2024 22:44Zabrinut sam pravo, ne znam kako cu usnit.
-
zigzag
#205271 Re: Ukrajina
Svaki dan ovo da ponavljaš opet bi bilo gomila ljudi koji neće da razmisle. Inače, mi smo kao simpatizeri Ukrajine zašto što smo ko fol tradicionalno vezani za tu zemlju i što su nam od rođenja bile drage oleksandrivke.JovicSA wrote: ↑13/08/2024 07:42Gomila gluposti. Prvo pročitaj definiciju agresije i agresora, Ukrajinci su suprotno. Ako me platiš rado ću te educirati na tom polju, nema besplatnog ručka. Ja sam siguran da Ukrajina i ukrajinski vojni vrh bolje zna šta radi od prosječnog forumaša tako da se ne sekiram za Ukrajinu. Samo zahvaljujući Ukrajini mi danas nismo u rovovima i zato im veliko HVALA! Odlika mudrih ljudi je što pamete prošlost ali na osnovu nje ne donose emotivne i subjektivne odluke već racionalne i one koje su u njihovom interesu. Slava Ukraini!preludezalude wrote: ↑12/08/2024 22:44Zabrinut sam pravo, ne znam kako cu usnit.
- Gandalf
#205272 Re: Ukrajina
Ukrajina je spasila čitavu Evropu, mnogi narodi bi bili sada u rovovima ili gulazima da nije bilo herojskog otpora Ukrajine. Uhvati me popizditis kada sjednem negdje na kafu i onda čujem naše mudrace kako ponavljaju mordorske mantre i još krive Ukrajinu za rat.
- skrbavi-admin
#205273 Re: Ukrajina
realno BMK za ukrajinu i rutalje..... oboje su bili saucesnici agresije na BIH neki vise neki manje neki sluzbenije neki nesluzbenije.... smetlje i nemam nista da se melju.... svjestan sam da je UA otpor produciro remecenje cetnickog sveta ali realno njih libo taki za to, a sumnjam i da imaju pojma o tome..... dobro je, nek se melju i drobe a mi prodajemo municiju a i "srpski svet" prodaje municiju ukrajincima
nemre bolje nemre profitabilnije, zavrsio je srpski svet zauvijek sa majcicom po svojprilici tako da win-win-win

- SanskiBiser
#205274 Re: Ukrajina
Ovi ne staju izbili na E38 eto Kurska pod nosom.
"Ukrajinski specijalci stigli su do puta #E38 i blokiraju važnu rutu opskrbe za ruske trupe koje se približavaju." Frank Obernaus.

"Ukrajinski specijalci stigli su do puta #E38 i blokiraju važnu rutu opskrbe za ruske trupe koje se približavaju." Frank Obernaus.

- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#205275 Re: Ukrajina
vazda mozemo biti srpski ceceni
бакир сила