Ne znam da li Bosnjaci uopste imaju ekvivalent pjesama koje pjevaju srpski i hrvatski sportisti. Ako postoje onda nisu siroko prihvacene.shbc wrote: ↑12/08/2024 12:16"Srbe na vrbe"?Hendrix wrote: ↑12/08/2024 11:28Necemo tako sad, izjednacavanje ne pali vise. Ja jos nikog iz svog naroda nisam cuo da je negirao ratne zlocine s nase strane. S druge strane imas sistemsko negiranje i aktivan rad na brisanju istorije. I svi sudjeluju od ucitelja, politicara do sportista. Svi imaju jedan cilj.
Ko je smislio slogan "Noz zica Srebrenica"? Nestasna djecica neka?
Izvini ali nismo isti sto se toga tice.
Velicanje ustaskih i nacistickih kolaboratora davanjem naziva ulica i skola?
Kopanje ratnih zlocinaca na groblja medju heroje?
Recimo neki od primjera. A ne referisem se na Hrvate u ovom slucaju.
Mozda intenzitet i ucestalost nisu na istom nivou kao kod Srba, ali tvrditi da ne postoji fasizam, mrznja i nacionalizam najnizih poriva medju Bosnjacima je naivna i opasna rabota.
Najsvjeziji primjer su postovi dva forumasa od jutros na ovoj temi, koji naglasavaju da nema izuzetaka i u apsolutno svim Srbima cuci nacionalizam. Prica genocida mora imati svoj pocetak, korijen. A on je najcesce u ovakvim izjavama.
Dešavanja u Srbiji
- ultima_palabra
#65651 Re: Dešavanja u Srbiji
-
shheff
#65652 Re: Dešavanja u Srbiji
Ne treba da brineš, koliko god da ste zla nanijeli, nismo sposobni za genocid.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#65653 Re: Dešavanja u Srbiji
Niti nas ima puno, niti pretendujemo na neku teritoriju (niti smo ikada kroz historiju) i jednostavno ne postoji ni promil šanse da uopšte dođemo do tog stadija.
Sva ova priča je posljedica nepromijenjene prekodrinske retorike i svima je pun kurac zatvaranja očiju na 702 različita ekscesa. Ako su i posrani košarkaši koji su vidjeli svijeta i davno otišli iz Srbije na ovom fonu onda ne želim da se pravim budala nego ću da očekujem da opet krenu nekada. To je realnost i na to treba biti spreman, to je sve.
Sva ova priča je posljedica nepromijenjene prekodrinske retorike i svima je pun kurac zatvaranja očiju na 702 različita ekscesa. Ako su i posrani košarkaši koji su vidjeli svijeta i davno otišli iz Srbije na ovom fonu onda ne želim da se pravim budala nego ću da očekujem da opet krenu nekada. To je realnost i na to treba biti spreman, to je sve.
- shbc
#65654 Re: Dešavanja u Srbiji
Ima vise imena da se ne lazemo (daleko manje nego na srpskoj strani svakako), ali je citava poenta u tome da se ne pravimo nevinascadima, ne da mjerimo ciji je veci. Ako zadjes medju srpske forume, naici ces na identicnu pricu, samo sa druge strane. Kako su svi zlocinci medju Hrvatima i Bosnjacima, a nijedan medju njima - samo nepravedno osudjeni heroji.Velkoski wrote: ↑12/08/2024 13:44S naše strane se uglavnom vrte dva imena - Busuladžić i Caco. S njihove strane se vrti nekih 70.000 imena, nacionalni sport je crtanje murala Mladiću i slavlje sa raznim knindžama.shbc wrote: ↑12/08/2024 12:16
"Srbe na vrbe"?
Velicanje ustaskih i nacistickih kolaboratora davanjem naziva ulica i skola?
Kopanje ratnih zlocinaca na groblja medju heroje?
Recimo neki od primjera. A ne referisem se na Hrvate u ovom slucaju.
Mozda intenzitet i ucestalost nisu na istom nivou kao kod Srba, ali tvrditi da ne postoji fasizam, mrznja i nacionalizam najnizih poriva medju Bosnjacima je naivna i opasna rabota.
Najsvjeziji primjer su postovi dva forumasa od jutros na ovoj temi, koji naglasavaju da nema izuzetaka i u apsolutno svim Srbima cuci nacionalizam. Prica genocida mora imati svoj pocetak, korijen. A on je najcesce u ovakvim izjavama.
Tako da, nemoj brt... Ne ide ove priča nigdje.
Opet kazem, nije ponta mjerenje ciji je veci. Znamo to vrlo dobro. Poenta je da prica kako medju nama nema takvih je pravljenje slijepim i guranje pod tepih nekih stvari od kojih te kasnije moze boliti glava. Da je jedan - jedan je i ne treba se praviti kako ni on ne postoji.
Prica ne ide nigdje, jer se uvijek svede na licno vrijedjanje i optuzbe jer ne ides laksim putem gdje gladis muda svojima a one anamo pljujes. Sto mi je u jednu ruku smijesno i priprosto razmisljanje, a u drugu me plasi jer u tome vidim isti obrazac ponasanja kao i medju najokorjelijim pristalicama ratnih zlocinasa sa one strane Drine.
p.s. Evo post ovog gore: "... nemoj da se brines. Koliko god da STE zla nanijeli...". Case in point. Vec sam stavljen u istu ravan sa onim sto pocinise zlocine i genocid. Nadam se da je sad jasno o cemu pricam sve vrijeme?
Last edited by shbc on 12/08/2024 14:23, edited 1 time in total.
-
shheff
#65655 Re: Dešavanja u Srbiji
Ko nas bre zavadi, kme, kme. Treba vas direktno odmah razotkriti.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
#65656 Re: Dešavanja u Srbiji
U normalnom svijetu bih se složio s tobom instantno. Nažalost, ipak smatram da smo bliže novim mladićima nego normalnim odnosima i zato moramo biti spremni na sve.
I nažalost, jednostavno moramo mjeriti, makar trenutno. Sve dok bar pola druge strane ne progleda, 1% normalnih nije dovoljno.
I nažalost, jednostavno moramo mjeriti, makar trenutno. Sve dok bar pola druge strane ne progleda, 1% normalnih nije dovoljno.
- shbc
#65657 Re: Dešavanja u Srbiji
Ne sporim ja ni sekunde da smo blizi novim mladicima. Stvar je u tome sto sad i sa ove strane imas mladica u najavi. A to je meni porazno.Velkoski wrote: ↑12/08/2024 14:25 U normalnom svijetu bih se složio s tobom instantno. Nažalost, ipak smatram da smo bliže novim mladićima nego normalnim odnosima i zato moramo biti spremni na sve.
A sto se tice broja progledalih. Evo vidis ovu situaciju. Pricamo ovdje anominmo (srecom). Na strani smo gdje ima vise normalnih (srecom). Da nije anonimno, ja bih vec imao metu na sebi zbog ovakvih koji me stavi medju zlocince. Sad zamisli kako je to u Srbiji, gdje se mete crtaju za mnogo manje stvari, gdje je prakticno na sceni diktatura najgorih radikala iz 90-ih. Koliko normalan covjek ima hrabrosti i koliko mu je pametno da se javlja javno u takvom okruzenju?
- Haris.ba
#65658 Re: Dešavanja u Srbiji
To sto se vidi da su vecina Srba nacionalsovinisti nije mit, vec cinjenica koju oni sami pokazuju, dokazuju svakodnevno.
To sto mislis da je to isto ko te izjave iz mrznje o nekoj pradjedovskoj vjeri je do tebe. Nenormalan prekodrinski obrazac razmisljanja.
Kakvu bi metu imao? Ne bi te niko proganjao. Samo ti niko ne bi dopustao da mu objasnjavas neobjasnjive stvari. To vrijeme je proslo. Znas onu, od ZP "kad kafu zakuvas".shbc wrote: ↑12/08/2024 14:33
Da nije anonimno, ja bih vec imao metu na sebi zbog ovakvih koji me stavi medju zlocince. Sad zamisli kako je to u Srbiji, gdje se mete crtaju za mnogo manje stvari, gdje je prakticno na sceni diktatura najgorih radikala iz 90-ih. Koliko normalan covjek ima hrabrosti i koliko mu je pametno da se javlja javno u takvom okruzenju?
Last edited by Haris.ba on 12/08/2024 14:37, edited 1 time in total.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
#65659 Re: Dešavanja u Srbiji
Nemam odgovor na to, ali problem je što ne vidim ni volju. Eno i r/serbia je često normalan, pa onda samo okrenu ploču. Njih neko mora primorati na promjene, nešto a la Njemačka 1945+, to je jedino rješenje za Balkan 
- shbc
#65660 Re: Dešavanja u Srbiji
Slazem se da je katarza srpskog naroda apsolutno potrebna.
Sto se volje tice, tesko ces je i vidjeti. Bas iz razloga o kojem sam pisao. A pricu okrenu jer je lakse uvijek ici sa masom.
Mislis da meni sad ne bi bilo lakse ovdje pisati kako su svi oni govna, ovakvi onakvi. Bruku bi me forumasa tapsalo po ledjima. Ovako se samo redaju jedan po jedan da me proglase prekodrincem. Ali to nije crtanje mete
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
#65661 Re: Dešavanja u Srbiji
Ma dobro, to je već postala ustaljena politika diskusije. Ne samo ovdje, nego bilo gdje, za sve se počelo navijati k'o za klubove
-
harisl
#65662 Re: Dešavanja u Srbiji
Ne znam, od Drazevace, preko nacionalistickih ispada ljudi kojima to nije potrebno... Heeej, ono je MVP u NBA i njemu je potrebno da pjeva onakvo nesto. Jos onoj curici na uho, u sta ce ona izrasti? U sta moze izrasti, osim u "izuzetka"? Aha, izuzetak, jasta radi
... Eto ti nacionalnog heroja... i govana...
- ultima_palabra
#65663 Re: Dešavanja u Srbiji
Pa nisu svi isti… imas jedno 45-50% otvorenih nacionalista/fasista, 45-50% ovih sto su kao fol ugladjeni, ko nas bre zavadi, ali kad zagrebes ispod povrsine isto misle kao ovi prvi. I nekih 5% je normalnih.
-
dixi5
#65664 Re: Dešavanja u Srbiji
Nijanse su u pitanju. To sto ti i slicni ne zelite priznati, to nije moj problem, davno sam se izdigao iznad nacionalisticke barustine.Hendrix wrote: ↑12/08/2024 11:28Necemo tako sad, izjednacavanje ne pali vise. Ja jos nikog iz svog naroda nisam cuo da je negirao ratne zlocine s nase strane. S druge strane imas sistemsko negiranje i aktivan rad na brisanju istorije. I svi sudjeluju od ucitelja, politicara do sportista. Svi imaju jedan cilj.
Da se ne bih raspravljao, samo cu reci da smo bolji ljudi za trideset godina od naseg pasaluka gdje smo "jedini" napravili bi Svicu. Nismo, prema tome nema potrebe dalje diskutovati.
-
DonieBrasco
- ultima_palabra
#65666 Re: Dešavanja u Srbiji
To su babe i zabe, fasizam i korupcija. Ima i drugih naroda koji su siromasni pa ima fasizam nije dominantna ideologija u drustvu.dixi5 wrote: ↑12/08/2024 15:48Nijanse su u pitanju. To sto ti i slicni ne zelite priznati, to nije moj problem, davno sam se izdigao iznad nacionalisticke barustine.Hendrix wrote: ↑12/08/2024 11:28Necemo tako sad, izjednacavanje ne pali vise. Ja jos nikog iz svog naroda nisam cuo da je negirao ratne zlocine s nase strane. S druge strane imas sistemsko negiranje i aktivan rad na brisanju istorije. I svi sudjeluju od ucitelja, politicara do sportista. Svi imaju jedan cilj.
Da se ne bih raspravljao, samo cu reci da smo bolji ljudi za trideset godina od naseg pasaluka gdje smo "jedini" napravili bi Svicu. Nismo, prema tome nema potrebe dalje diskutovati.
-
radostan dan
#65667 Re: Dešavanja u Srbiji
Eee kad sam vam ja pisao za Jokića, a vi svi na radosnog...
-
dixi5
#65668 Re: Dešavanja u Srbiji
Ne bih da sada siljim cij je veci. Moje iskustvo mi kaze da moj komsija u sred Bosne i Hercegovine prije bi da meni crkne krava, nego da obojica budemo uspjesni. Tako da je to meni jedan dokaz mentalne svijesti nas kao naroda. Moze se dati koliko god hoces primjera da smo ostali mentalni patuljci koji ne znaju sta hoce od drzave.ultima_palabra wrote: ↑12/08/2024 16:04 To su babe i zabe, fasizam i korupcija. Ima i drugih naroda koji su siromasni pa ima fasizam nije dominantna ideologija u drustvu.
- ultima_palabra
#65669 Re: Dešavanja u Srbiji
Nidje veze, ne znas ni ti sam sta hoces da kazes.dixi5 wrote: ↑12/08/2024 16:43Ne bih da sada siljim cij je veci. Moje iskustvo mi kaze da moj komsija u sred Bosne i Hercegovine prije bi da meni crkne krava, nego da obojica budemo uspjesni. Tako da je to meni jedan dokaz mentalne svijesti nas kao naroda. Moze se dati koliko god hoces primjera da smo ostali mentalni patuljci koji ne znaju sta hoce od drzave.ultima_palabra wrote: ↑12/08/2024 16:04 To su babe i zabe, fasizam i korupcija. Ima i drugih naroda koji su siromasni pa ima fasizam nije dominantna ideologija u drustvu.
-
konami666
#65670 Re: Dešavanja u Srbiji
Koliko vidim na redditu, svijetu je pun k i vucica i informera i svega. Pitanje je ima li tu dovoljno kriticne mase da se usprotive sistemu. Vjerovarno ne, isto kao i u bosni situacija. Ustvari u bosni se uspjelo usprotiviti vladavini sda, barem u Sarajevu. Nada je da se to prosiri i na ostale sredine na sljedecim izborima. Ako u srbiji ne uspiju da dignu dovoljno ljudi protiv rio tinta, nece se rijesiti manijaka dok je ziv. Misim da je u srbiji situacija sad ili nikad.
- Tvrtko II Kotromanić
#65671 Re: Dešavanja u Srbiji
U svakom žitu ima kukolja
S tim da nije ni politika svakog žita ista
Realno nisu pred rat nikakve muslimanske/bošnjačke autonomne oblasti osnivane
Niti su neke muslimanske/bošnjačke stranke naručivale demografske procjene kretanja stanovništva pa na osnovu njih pravile buduće politike etničkog čišćenja i sl
Na kraju krajeva brojevi i struktura žrtava kao i epilozi haskih suđenja govore svoje
Niko sa moje probosanske strane nije osuđen za genocid ili uzp
Nismo isti pa dzaba sva upinjanja
S tim da nije ni politika svakog žita ista
Realno nisu pred rat nikakve muslimanske/bošnjačke autonomne oblasti osnivane
Niti su neke muslimanske/bošnjačke stranke naručivale demografske procjene kretanja stanovništva pa na osnovu njih pravile buduće politike etničkog čišćenja i sl
Na kraju krajeva brojevi i struktura žrtava kao i epilozi haskih suđenja govore svoje
Niko sa moje probosanske strane nije osuđen za genocid ili uzp
Nismo isti pa dzaba sva upinjanja
- ¤ jelena ¤
#65672 Re: Dešavanja u Srbiji
Što bi se iko upinjao da bude isti kao bilo koje drugo ,,mi" u BiH, pobogu?
Nevjerovatan je to trip....u ravni nekakvog egotripa...
Kad vas neki mrze, onda oni vas vide kao manje vrijedne, ne tretiraju vas kao ljude ravne sebi i hoće po svaku cijenu da vas izbrišu sa lica zemlje... koliko vas mrze. Nema logike da se takvi upinju kako bi se s vama izjednačili.
Nešto vam ne štima u tom viđenju ili sebe ili drugih....

Nevjerovatan je to trip....u ravni nekakvog egotripa...
Kad vas neki mrze, onda oni vas vide kao manje vrijedne, ne tretiraju vas kao ljude ravne sebi i hoće po svaku cijenu da vas izbrišu sa lica zemlje... koliko vas mrze. Nema logike da se takvi upinju kako bi se s vama izjednačili.
Nešto vam ne štima u tom viđenju ili sebe ili drugih....
-
shheff
#65673 Re: Dešavanja u Srbiji
Da citiram jednog forumaša "Jopet će vas bombardovati".
- ¤ jelena ¤
#65674 Re: Dešavanja u Srbiji
Upravo tako.dixi5 wrote: ↑12/08/2024 16:43Ne bih da sada siljim cij je veci. Moje iskustvo mi kaze da moj komsija u sred Bosne i Hercegovine prije bi da meni crkne krava, nego da obojica budemo uspjesni. Tako da je to meni jedan dokaz mentalne svijesti nas kao naroda. Moze se dati koliko god hoces primjera da smo ostali mentalni patuljci koji ne znaju sta hoce od drzave.ultima_palabra wrote: ↑12/08/2024 16:04 To su babe i zabe, fasizam i korupcija. Ima i drugih naroda koji su siromasni pa ima fasizam nije dominantna ideologija u drustvu.
A kad neko ima takav problem u svojoj državi, onda nema kad zvirivati u neku drugu i upirati prstom u tuđe probleme.
Msm...nije zabranjeno, al' je neozbiljno.
-
shheff
#65675 Re: Dešavanja u Srbiji
"Mi lažemo da bismo obmanuli sebe, da utešimo drugoga; lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid srpskog patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno"