Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Rasprave o vjerskim temama.

Moderator: Bloo

Post Reply
sehohari
Grijem se na: Lož ulje
Vozim: Fijaker
Horoskop: Lav

#376 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Post by sehohari »

Vjecita_zavrzlama wrote: 26/07/2024 13:43
sehohari wrote: 26/07/2024 12:53 Reagovali bi slično kao što i reaguju na liberalne muslimane po Turskoj, Beirutu, ovim post-sovjetskim republikama i ostalim liberalnijim dijelovima muslimanskog svijeta.
Ni blizu nisu nasoj Bosni, jedino mozda urbani dio Istanbula
U Bejrutu postoje gej klubovi :-)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#377 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Post by Truba »

Vjecita_zavrzlama wrote: 26/07/2024 13:41
Truba wrote: 26/07/2024 13:12
Vjecita_zavrzlama wrote: 25/07/2024 23:44

A zamisli da tek vide kako prosjecna muslimanka izgleda kod nas,i da saznaju da su ovi iz medrese kod nas medju konzervativnijima i ”ortodoksnijim”
primijetio sam i da rijetko ko vise nosa polumjesec i zvijezdu
sad su u modi ljiljan

bio je neki trend poslije rata do možda 2015
Ljiljani su moderni da, vidjam cesto djevojke s malim privjescima ljiljana.Mjesec i zvijezda je bila hit po selu, sad i seljaci skontali da je to seljacki pa nece :D
kontam krstača ili onaj franjevacki znak TAU
a ono ljiljani međ planinama
:mrgreen:
Vjecita_zavrzlama

#378 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Post by Vjecita_zavrzlama »

sehohari wrote: 26/07/2024 13:44
sehohari wrote: 26/07/2024 12:53 Reagovali bi slično kao što i reaguju na liberalne muslimane po Turskoj, Beirutu, ovim post-sovjetskim republikama i ostalim liberalnijim dijelovima muslimanskog svijeta.
ima li gay parada? Nema! Osim kreme drustva vecina zivi zaostalo za nas pojam

I turska i Libanon su van urbanih djelova tipicni middle east,Bosna je ista sirom BIH…zelim reci kurava mozes biti i u Sa i u Osmacama,niko ti nece nista…nece te amidja u ime casti kazniti,a ni babo
Truba

#379 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Post by Truba »

bejrut sigurno gej klub u kršćanskom dijelu
a ona mia kalifa je čini mi se libanonska kršćanka
Vjecita_zavrzlama

#380 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Truba wrote: 26/07/2024 13:46
Vjecita_zavrzlama wrote: 26/07/2024 13:41
Truba wrote: 26/07/2024 13:12

primijetio sam i da rijetko ko vise nosa polumjesec i zvijezdu
sad su u modi ljiljan

bio je neki trend poslije rata do možda 2015
Ljiljani su moderni da, vidjam cesto djevojke s malim privjescima ljiljana.Mjesec i zvijezda je bila hit po selu, sad i seljaci skontali da je to seljacki pa nece :D
kontam krstača ili onaj franjevacki znak TAU
a ono ljiljani međ planinama
:mrgreen:
Zagledas se da skontas jel ljiljan ili kriz :mrgreen:
Vjecita_zavrzlama

#381 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Truba wrote: 26/07/2024 13:49 bejrut sigurno gej klub u kršćanskom dijelu
a ona mia kalifa je čini mi se libanonska kršćanka
Naravno
sehohari

#382 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Post by sehohari »

Vjecita_zavrzlama wrote: 26/07/2024 13:48

I turska i Libanon su van urbanih djelova tipicni middle east,Bosna je ista sirom BIH…zelim reci kurava mozes biti i u Sa i u Osmacama,niko ti nece nista…nece te amidja u ime casti kazniti,a ni babo
Ja i govorim o urbanim dijelovima.

Region je u nekim dijelovima manje napredan, u nekima više. Samo što smo mi eto u kompletu kao njihovi urbani dijelovi.
Mada i mi nismo Švedska.
Vjecita_zavrzlama

#383 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

sehohari wrote: 26/07/2024 13:58

Region je u nekim dijelovima manje napredan, u nekima više. Samo što smo mi eto u kompletu kao njihovi urbani dijelovi.
Mada i mi nismo Švedska.
Trebas da si ponosan sto smo svoji i drugaciji, nekada sam i ja kao ti trazio slicnosti s islamskim svijetom u Bosni, pisao po forumu kako kod nas treba petak i subota da su slobodni jer vecina Bosnjaka su vjernici itd :-)

Nisu oni bolji od nas vec mi od njih.Balkan je spoj istoka i zapada a Bosna je zapad za islamski svijet, albanci su mozda manji vjernici al opet imaju vise tog zaostalog primitivizma u glavi od nas… sto znaci da religija nije vezana za to
sehohari

#384 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Post by sehohari »

Vjecita_zavrzlama wrote: 26/07/2024 14:06
sehohari wrote: 26/07/2024 13:58

Mada i mi nismo Švedska.
Trebas da si ponosan sto smo svoji i drugaciji, nekada sam i ja kao ti trazio slicnosti s islamskim svijetom u Bosni, pisao po forumu kako kod nas treba petak i subota da su slobodni jer vecina Bosnjaka su vjernici itd :-)

Nisu oni bolji od nas vec mi od njih.Balkan je spoj istoka i zapada a Bosna je zapad za islamski svijet, albanci su mozda manji vjernici al opet imaju vise tog zaostalog primitivizma u glavi od nas… sto znaci da religija nije vezana za to
Ako si to tada pisao, sada ti je 24/7 posao raditi obrnuto.

Bosna je spoj zapada i istoka, da, zato treba pokupiti iz oba svijeta najbolje.
U pogledu na neke stvari biti liberalniji, ali opet uživati u blagodatima naše kuhinje i biti zahvalan bogu što ne koristimo tariguz.
Truba

#385 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Post by Truba »

sad kad smo se izgrlili izljubili vrijeme je da se vratimo pradedovskoj veri

pravoslaaaaavlje :D
Vjecita_zavrzlama

#386 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Truba wrote: 26/07/2024 14:36 sad kad smo se izgrlili izljubili vrijeme je da se vratimo pradedovskoj veri

pravoslaaaaavlje :D
Mir je najveca prijetnja vjeri, bude li mira… vjera je jacala do nekih tamo 2015 , sad vec popusta
sehohari

#387 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Post by sehohari »

Vjecita_zavrzlama wrote: 28/07/2024 11:07 Ovoga ce sve vise biti kako nasi ljudi budu dolazili sve vise u susret s njima.Nije ovo odricanje islama ali jeste distanciranje od tih tamo civilizacija

Image
viewtopic.php?p=19448471

Idi na ovu temu pa diskutuj, ne spamaj ovdje sa off-topicom.
sehohari

#388 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Post by sehohari »

Komentar ti je prijavljen.
Vjecita_zavrzlama

#389 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Zasto je prijavljen? Tekst iz avaza je totalno legitiman ,necznam gdje je offtopik?
sehohari

#390 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Post by sehohari »

Vjecita_zavrzlama wrote: 28/07/2024 11:38 Zasto je prijavljen? Tekst iz avaza je totalno legitiman ,necznam gdje je offtopik?
Da, naravno da je legitiman, jer je eto većina ostatka islamskog svijeta kao onaj čiko o slici.
No, nisam te zbog toga prijavio, već zbog off-topica.

Ovo je tema o Islamskoj zajednici Bosne i Hercegovine, ne o našoj relaciji sa islamskim svijetom.
banjaluka078
Moderator

#391 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Post by banjaluka078 »

Evo ih, na temu. Izjasnili se da nisu krivi.

https://faktor.ba/bosna-i-hercegovina/c ... ivi/193874
Vjecita_zavrzlama

#392 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

sehohari wrote: 28/07/2024 15:10
Vjecita_zavrzlama wrote: 28/07/2024 11:38 Zasto je prijavljen? Tekst iz avaza je totalno legitiman ,necznam gdje je offtopik?
Da, naravno da je legitiman, jer je eto većina ostatka islamskog svijeta kao onaj čiko o slici.
No, nisam te zbog toga prijavio, već zbog off-topica.

Ovo je tema o Islamskoj zajednici Bosne i Hercegovine, ne o našoj relaciji sa islamskim svijetom.
A mislio sam da smo sad dobri ccc :D
Piaty

#393 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Post by Piaty »

Tuga koju god da temu od ove dvije načneš, jal da ideš istočno, jal kod ovih naših.

Drugi put ljepšu sliku pošalji da te ovaj ne prijavi
iClass

#394 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Post by iClass »

Veoma je bitno da se pravi razlika između "liberalnih muslimana" i ljudi kojima je vjera samo običaji i tradicija a pri tom se izjašnjavaju kao muslimani.

Uvijek mi je bilo interesantno kako Bošnjo koji se potpisuje kao muslimanske vjere, pri tom je samo za Bajram u džamiji, a vamo mu Islam, Allah, Kur'an, Muhammed a.s. ne znači ništa odnosno u svakodnevnici je musliman koliko i neki ateista. Bilo mi je interesantno kako se za ovakve ljude prave neka luksuzna imena "liberalni musliman", "evropski musliman", "umjereni musliman" itd.

Čitao sam jednu online zajednicu ultra liberalnih progresivnih woke ljudi koji se izjašnjavaju kao muslimani i bore se za taj svoj "islam". Čak i oni obavljaju 5 dnevnih namaza, čitaju islamske knjige, čitaju redovno Kur'an.
4L0n3

#395 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Post by 4L0n3 »

iClass wrote: 29/07/2024 23:33
Veoma je bitno da se pravi razlika između "liberalnih muslimana" i ljudi kojima je vjera samo običaji i tradicija a pri tom se izjašnjavaju kao muslimani.

Uvijek mi je bilo interesantno kako Bošnjo koji se potpisuje kao muslimanske vjere, pri tom je samo za Bajram u džamiji, a vamo mu Islam, Allah, Kur'an, Muhammed a.s. ne znači ništa odnosno u svakodnevnici je musliman koliko i neki ateista. Bilo mi je interesantno kako se za ovakve ljude prave neka luksuzna imena "liberalni musliman", "evropski musliman", "umjereni musliman" itd.

Čitao sam jednu online zajednicu ultra liberalnih progresivnih woke ljudi koji se izjašnjavaju kao muslimani i bore se za taj svoj "islam". Čak i oni obavljaju 5 dnevnih namaza, čitaju islamske knjige, čitaju redovno Kur'an.
Nes vjerovat, ima vise od jedne interpretacije islama.
Sta to bosnji fali ? Nasi vole drmnut koju rakiju jer smo takav narod, a evo recimo arapi (kolijevka islama jelte) vole ozenit prvu rodicu. I jedni i drugi ako kazu za sebe da su muslimani, onda to sto se ostatka svijeta tice mora biti tako. Sve je to dio tradicije, i nijedna religija nije imuna na asimiliranje tradicije, tako i opstaje.
Ludzak

#396 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Post by Ludzak »

Muslimani ne mogu biti liberalni, onda se protive vjerskim načelima.
Dilibus

#397 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Post by Dilibus »

4L0n3 wrote: 12/08/2024 00:39
iClass wrote: 29/07/2024 23:33

Nes vjerovat, ima vise od jedne interpretacije islama.
Sta to bosnji fali ? Nasi vole drmnut koju rakiju jer smo takav narod, a evo recimo arapi (kolijevka islama jelte) vole ozenit prvu rodicu. I jedni i drugi ako kazu za sebe da su muslimani, onda to sto se ostatka svijeta tice mora biti tako. Sve je to dio tradicije, i nijedna religija nije imuna na asimiliranje tradicije, tako i opstaje.
Isto da kazes da si liberalni sportista. Nezdravo se hranis, nemas nikakve fizicke aktivnosti, gradjen si ko trut, uzimas narkotike, pusis i pijes alkohol, nosis konstantno elegantnu odjecu, vazda cipele i 2 put godisnje potrcis na autobus, i pitas se u cemu je problem sto se ti izjasnjavas kao liberalni sportista. E ovako ljudi koji praktikuju vjeru u bilo kom kraju svijeta pa i ovdje, vide naseg prosjecnog bosnju muslimana.
4L0n3

#398 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Post by 4L0n3 »

Dilibus wrote: 12/08/2024 07:05 Isto da kazes da si liberalni sportista. Nezdravo se hranis, nemas nikakve fizicke aktivnosti, gradjen si ko trut, uzimas narkotike, pusis i pijes alkohol, nosis konstantno elegantnu odjecu, vazda cipele i 2 put godisnje potrcis na autobus, i pitas se u cemu je problem sto se ti izjasnjavas kao liberalni sportista. E ovako ljudi koji praktikuju vjeru u bilo kom kraju svijeta pa i ovdje, vide naseg prosjecnog bosnju muslimana.
Svidja mi se to liberalni sportista :D nesto kao diego maradona
salu na stranu, jedno je forma/uniformisanost a drugo sustina.

Ko po formi ili uniformi sudi, tesko da moze od bukve vidjeti sumu.
Lijepo ophodjenje prema insanima i pravednost, do umjerenosti, predstavljaju srz islamskog ucenja koje je univerzalno.

Sve ostalo su alati kojima se covjek moze koristiti da dodje do prociscenja duse, tj. do stanja gdje je sposoban razumno i pravedno ophoditi se prema drugima.

Paznju rasipat na trivijalnosti i detalje kao sto su kojom nogom u cenifu krocit pa i do tog jel bradu treba imati i kako je odrzavati, koliko i na koji nacin klanjat rekjate su gubljenje vremena i komplikovanje neceg sto je u sustinu vrlo jednostavno za rec al tesko za postic, pa postaje obaveza covjeka dok je ziv.

Jos samo jedna rijec o tome kako ko vidi sa strane prosjecnog bosnju muslimana; Muslimana je mnogo i islamskih skola tumacenja je mnogo. Islam i muslimani nisu monolit niti jednoumlje, ma koliko god bi se necija drzavna politika tako trudila napraviti.

Ako je cilj privuci i ostale nemuslimane da uzmu makar procitat Ku'ran, ja bih rekao da bi sigurno prosjecni bosnjo taj posao bolje odradio od nekog, recemo drugog ekstrema :D
To je nesto sto bi trebalo prepoznati i valjda njegovati, jer u islam nema prisile pa bi muslimani morali biti ambasadori, kroz svoje ponasanje prije svega.
Dilibus

#399 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Post by Dilibus »

4L0n3 wrote: 12/08/2024 11:37
Dilibus wrote: 12/08/2024 07:05 Isto da kazes da si liberalni sportista. Nezdravo se hranis, nemas nikakve fizicke aktivnosti, gradjen si ko trut, uzimas narkotike, pusis i pijes alkohol, nosis konstantno elegantnu odjecu, vazda cipele i 2 put godisnje potrcis na autobus, i pitas se u cemu je problem sto se ti izjasnjavas kao liberalni sportista. E ovako ljudi koji praktikuju vjeru u bilo kom kraju svijeta pa i ovdje, vide naseg prosjecnog bosnju muslimana.

Lijepo ophodjenje prema insanima i pravednost, do umjerenosti, predstavljaju srz islamskog ucenja koje je univerzalno.

Sve ostalo su alati kojima se covjek moze koristiti da dodje do prociscenja duse, tj. do stanja gdje je sposoban razumno i pravedno ophoditi se prema drugima.

Paznju rasipat na trivijalnosti i detalje kao sto su kojom nogom u cenifu krocit pa i do tog jel bradu treba imati i kako je odrzavati, koliko i na koji nacin klanjat rekjate su gubljenje vremena i komplikovanje neceg sto je u sustinu vrlo jednostavno za rec al tesko za postic, pa postaje obaveza covjeka dok je ziv.

Jos samo jedna rijec o tome kako ko vidi sa strane prosjecnog bosnju muslimana; Muslimana je mnogo i islamskih skola tumacenja je mnogo. Islam i muslimani nisu monolit niti jednoumlje, ma koliko god bi se necija drzavna politika tako trudila napraviti.

Ako je cilj privuci i ostale nemuslimane da uzmu makar procitat Ku'ran, ja bih rekao da bi sigurno prosjecni bosnjo taj posao bolje odradio od nekog, recemo drugog ekstrema :D
To je nesto sto bi trebalo prepoznati i valjda njegovati, jer u islam nema prisile pa bi muslimani morali biti ambasadori, kroz svoje ponasanje prije svega.
Jedno je skole Islama i pravci koji se razilaze, a drugo je ljudi koji ne praktikuju Islam, i pokusavaju to opravdati kao pravac u islamu. Jednostavno, tipa koji god pravac da slijedis, moras klanjati, moras zekat davati, hadz obaviti, postiti, dobrocinstvo roditeljima ciniti, ne lagati, zeljeti drugom isto ko i sebi. Zene su duzne se pokriti, propisno obuci, alkohol je zabranjen, nemoral, blud. Vjera se zasniva na Kur'anu i Sunnetu. Ljudi gore pisu kako je uredu malo i popit, mslm smijesno. Jednostavno svakome muslimanu koji vjeruje u Boziju rijec (Kur'an) je Serijat najbolji oblik vladavine. Isto tako ukoliko ne zivi u zemlji koja je serijatska, duzan je da postuje zakone te zemlje i bude uzoran gradjanin, ukoliko mu ta zemlja ne krsi osnove ispoljavanja vjere. Mnogi koji pripadaju extremnim strujama su Serijat shvatili kao samovolju da ga oni sprovode. Ovo sto si napisao da bi muslimani trebali biti ambasadori je prakticna primjena svih ibadeta, i tako bi se trebao svaki musliman ponasati. Problem je sto ljudi malo poznaju ovdje prilike u Arapskom svijetu. Nista oni nisu bolji vjernici nego Bosnje. Imaju represivne aparate koji stvaraju privid nekog Serijata, a nema veze sa serijatom. Puni su nepravde, nepotizma, korupcije, nasilja i slicno. Recimo koliko ljudi zna informaciju da je prvi univerzitet u svijetu osnovala zena Muslimanka FATIMA AL-FIHRI u Maroku 859g. Dok danas Arapi raspravljaju treba li se zena obrazovati ili ne. Islamskom svijetu i Muslimanima niko drugi nije kriv za polozaj do mi sami. Da ne kazem da su drugi i treci najstariji univerzitet opet muslimani osnovali u Kairu i Bagdadu. Taj Islam nam fali. Ti ljudi su klanjali, zene su bile pokrivene, nosile su se brade i u taj vakat. Nije problem u tome. Problem muslimana je sto pokusavaju slijediti krscane i jevreje u svemu a odricati se onog Islamskog. Uzviseni nam je obecao kad god to budemo radili i odaljavali se od Islama, bicemo ponizeni.
Vjecita_zavrzlama

#400 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Dilibus wrote: 12/08/2024 12:05
4L0n3 wrote: 12/08/2024 11:37

Jedno je skole Islama i pravci koji se razilaze, a drugo je ljudi koji ne praktikuju Islam, i pokusavaju to opravdati kao pravac u islamu. Jednostavno, tipa koji god pravac da slijedis, moras klanjati, moras zekat davati, hadz obaviti, postiti, dobrocinstvo roditeljima ciniti, ne lagati, zeljeti drugom isto ko i sebi. Zene su duzne se pokriti, propisno obuci, alkohol je zabranjen, nemoral, blud. Vjera se zasniva na Kur'anu i Sunnetu. Ljudi gore pisu kako je uredu malo i popit, mslm smijesno. Jednostavno svakome muslimanu koji vjeruje u Boziju rijec (Kur'an) je Serijat najbolji oblik vladavine. Isto tako ukoliko ne zivi u zemlji koja je serijatska, duzan je da postuje zakone te zemlje i bude uzoran gradjanin, ukoliko mu ta zemlja ne krsi osnove ispoljavanja vjere. Mnogi koji pripadaju extremnim strujama su Serijat shvatili kao samovolju da ga oni sprovode. Ovo sto si napisao da bi muslimani trebali biti ambasadori je prakticna primjena svih ibadeta, i tako bi se trebao svaki musliman ponasati. Problem je sto ljudi malo poznaju ovdje prilike u Arapskom svijetu. Nista oni nisu bolji vjernici nego Bosnje. Imaju represivne aparate koji stvaraju privid nekog Serijata, a nema veze sa serijatom. Puni su nepravde, nepotizma, korupcije, nasilja i slicno. Recimo koliko ljudi zna informaciju da je prvi univerzitet u svijetu osnovala zena Muslimanka FATIMA AL-FIHRI u Maroku 859g. Dok danas Arapi raspravljaju treba li se zena obrazovati ili ne. Islamskom svijetu i Muslimanima niko drugi nije kriv za polozaj do mi sami. Da ne kazem da su drugi i treci najstariji univerzitet opet muslimani osnovali u Kairu i Bagdadu. Taj Islam nam fali. Ti ljudi su klanjali, zene su bile pokrivene, nosile su se brade i u taj vakat. Nije problem u tome. Problem muslimana je sto pokusavaju slijediti krscane i jevreje u svemu a odricati se onog Islamskog. Uzviseni nam je obecao kad god to budemo radili i odaljavali se od Islama, bicemo ponizeni.
Religija evoluira, niko ti ne brani da si protiv toga ali desava se, islam ke dio procesa kao i sve druge religije..i ako mislis da je islam jedina istina s pbjektivne neutralne strane-sve isto
Post Reply