Ne znam. Ja se samo nadam da i u tom slicaju ima neki plan B, u vidu Poljaka najradije.
Ukrajina
-
emirolini
#205027 Re: Ukrajina
Bjelorusi nemaju nikakvih sansi,i sami to znaju, ovo je klasicno kurcenje Lukasenka da Putku kaze da nesto radi. Bjeloruski arsenal je jednako oslabljen.
-
Tarmac
#205028 Re: Ukrajina
Jbt, Ukrajinci im nedaju ni da pridju
- SanskiBiser
#205029 Re: Ukrajina
Unistena ruska jedinica u Kurskoj oblasti, licni dokument pokazuje ubijenog pripadnika FSIN - federalne ruske sluzbe koja osigurava zatvore u RF. Moguce da su pripadnici one trece zatvorenicke bojne sto je pokusala kontranapad na Ukrajince dok su se druge dvije predale Ukrajincima.
Spoiler
Show
- apsidejzi
#205030 Re: Ukrajina
Nuklearka se baca tamo negdje daleko. Gdje nema rizika da tebi dodje. A Moskva je relativno blizu Kijeva. Doduse, nikada ne treba podcijeniti budale. Ja mislim da je cijela ova igra iscrpljivanja i laganog prelazenja crvenih crta tu da se zaba polako skuha i ako onda budali naumpadne da je baci onda ga generali nece poslusat jer nikome se nece umirat zbog njegovog kurcenja. Nadat se u svakom slucajuHaris.ba wrote: ↑11/08/2024 10:52Osim ako ne bace nuklerke. Do sada nijedno carstvo nije imalo mogucnost genocida u sekundi. Rusija moze rijesiti "ukrainski problem" genocidom. Nadam se samo da tamo nema toliko ludih i zlocinackih glava. Ali, nije ta teza o upotrebi nuklearki koju povremeno puste kroz svoje najgledanije programe onako.apsidejzi wrote: ↑11/08/2024 10:41 Rusija je na putu da iscrpi resurse. Prepolovila se kasa koju su stedili u posljedjnjih 15 godina i koju sada trose za finansiranje rata u Ukrajini. Nove pare koje dolaze nisu dovoljne da obnove te resurse nego samo usporavaju trosenje postojecih. Godina dvije jos i to je to. Onda cemo imati priliku gledati nesto o cemu ce historija pisati kao propadanje jos jednog velikog carstva.
- Haris.ba
#205031 Re: Ukrajina
Imaju tzv. takticke nuklearke koje mogu biti iskoristene bez ikakvih posljedica po Moskvu.apsidejzi wrote: ↑11/08/2024 12:54 Nuklearka se baca tamo negdje daleko. Gdje nema rizika da tebi dodje. A Moskva je relativno blizu Kijeva. Doduse, nikada ne treba podcijeniti budale. Ja mislim da je cijela ova igra iscrpljivanja i laganog prelazenja crvenih crta tu da se zaba polako skuha i ako onda budali naumpadne da je baci onda ga generali nece poslusat jer nikome se nece umirat zbog njegovog kurcenja. Nadat se u svakom slucaju
Meni je bila zanimljiva izjava generala Petreusa da bi amerika unistila ruske trupe u slucaju koristenja nuklearki. Ali, to mi je vise ostalo ko prazna prijetnja da se umiri narod po Evropi.
Ja ne vidim da bi ista Amerika uradila jer upotreba nuklearki bi samo dokazala da Putin bi i u slucaju Amerike upotrijebio nuklearke. I to je kraj svima.
- skrbavi-admin
#205032 Re: Ukrajina
amerika je sa ratom u ukrajini sigurno u nekom DEFCON levelu - sad provjerih i to je DEFCON 3. iako ne mirisem ni to ni rutaljsko carstvo americki sistem odbrane je daleko najnapredniji na svijetu i s tim u vezi sigurno imaju upucane markere sta prvo napast u slucaju bilo kakve pizdarije. mi blage veze nemamo sta i kako ali sigurno je tako. spijunski avioni se danima nalaze u vazduhu sa stratotankerima tako da se podaci skupljaju i filtiraju maksimalno brzo u jedinici vremena.... smatram da i prije nego ista pokusaju ozbiljno tipa lansiranja balistickih projektila da prema njima vec lete projektili.... puno je tu guzova u igri da se tu neko odrekne zivota tek tak tako......Haris.ba wrote: ↑11/08/2024 13:09Imaju tzv. takticke nuklearke koje mogu biti iskoristene bez ikakvih posljedica po Moskvu.apsidejzi wrote: ↑11/08/2024 12:54 Nuklearka se baca tamo negdje daleko. Gdje nema rizika da tebi dodje. A Moskva je relativno blizu Kijeva. Doduse, nikada ne treba podcijeniti budale. Ja mislim da je cijela ova igra iscrpljivanja i laganog prelazenja crvenih crta tu da se zaba polako skuha i ako onda budali naumpadne da je baci onda ga generali nece poslusat jer nikome se nece umirat zbog njegovog kurcenja. Nadat se u svakom slucaju
Meni je bila zanimljiva izjava generala Petreusa da bi amerika unistila ruske trupe u slucaju koristenja nuklearki. Ali, to mi je vise ostalo ko prazna prijetnja da se umiri narod po Evropi.
Ja ne vidim da bi ista Amerika uradila jer upotreba nuklearki bi samo dokazala da Putin bi i u slucaju Amerike upotrijebio nuklearke. I to je kraj svima.
ne treba isto tako bit naivan pa vjerovat da su ukrajinci sami pogadjali neke cudno daleke i tacne ciljeve..... taj nas vajni "prijatelj" je uzivo snimao i gledao genocid i nije nista skoro ucinio da to sprijeci.... haski stenogrami i zapisi kao i dokazni materijal koji je posjedovala americka vlada je uglavnom bio mastiran crnim mastilom sto svjedoci o prljavim igrama koje su se igrale za vrijeme samog rata u BIH i nevelikoj zelji da se pomogne odbrana BIH......
-
Crvene_brigade
#205033 Re: Ukrajina
Direktan pogodak u kamion sa Putinovim fašističkim snagama...
https://x.com/SythUK/status/1822576328249332125
-
JovicSA
#205034 Re: Ukrajina
Amin!drug_profi wrote: ↑11/08/2024 01:18 Šef odbora za obranu njemačkog Bundestaga Markus Faber poželio je Ukrajincima uspjeh u njihovoj ofenzivi na Rusiju:“Dragi prijatelji, onaj tko započne agresivni rat protiv susjedne zemlje, vlastiti teritorij pretvara u ratnu zonu. Stoga je ukrajinski napad na Kursk potpuno legalan i ima vojnog smisla. A također pokazuje ruskom stanovništvu da će agresivni rat koji vodi njihov diktator utjecati i na njih, a ne samo na Ukrajince. Ukrajinskim braniteljima možemo samo poželjeti puno uspjeha, pa tako i u Kursku. Što budu uspješniji, to će Kremlj brže shvatiti da mu nije mjesto u Ukrajini.”
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#205035 Re: Ukrajina
tviterom kruži ovaj animirani prikaz prodora....nisam siguran da je baš realističan....generalno veoma malo vijesti juče i danas
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
-
Tarmac
#205037 Re: Ukrajina
Ljudi ne znam jesam li bolestan ali gledam ovo zaredom vec desetak putaCrvene_brigade wrote: ↑11/08/2024 13:31 Direktan pogodak u kamion sa Putinovim fašističkim snagama...
Gdje je onaj sto kaze da sam preskocio terapiju
- Čitalac
#205038 Re: Ukrajina
Prema objavi ruskog ministarstva odbrane od 14h po tamošnjem vremenu, „zaustavljen je pokušaj proboja neprijateljskih mobilnih skupina na oklopnim vozilima duboko u ruski teritorij u područjima naselja Tolpino - Zhuravli - Obshchey Kolodez“.
Ovo bi trebalo da je nekih 18 kilometara južno od Rilska.
- Ironmen
#205039 Re: Ukrajina
Navodno procurio plan Ukrajinske ofanzive na Kursk i sire.

- drug_profi
#205040 Re: Ukrajina
Veliko je pitanje broja voljnih u oružanim snagama Bjelorusije da ginu za Putina i Brkašenka.
Slutim predaje cijelih jedinica bez otpočnjanja neprijateljstava.
Brkašenko je izgubio zadnje izbore, ali je sam kreirao rezultate po svojoj volji.
- Čitalac
#205041 Re: Ukrajina
Musienko: Prvobitna ideja bila nešto drugačija...
Šef Centra za vojne studije Oleksandr Musienko rekao je da čak ni svi u Kijevu nisu vjerovali u značajan uspjeh operacije Kursk.
"Ne znamo u potpunosti sve ciljeve operacije, cijeli plan. Mislim da je operacija toliko uspješna, reći ću iskreno, da možda ni svi u Kijevu nisu vjerovali da će se sve tako odvijati. Ova je operacija iznenadila sve: neprijatelja je iznenadila vrlo neugodno, a nas ugodno. Po onome što čujem od svojih izvora, ideja je u početku bila nešto drugačija, a zatim je uspješno proširena. Već je jasno da je jedan od ciljeva stvaranje takozvane sanitarne zone u Kurskoj regiji kako bi se izvršio pritisak na Rusiju. Moskva je u svakom slučaju prisiljena reagirati, a nema uvjerenja da Ukrajina neće pokušati dodatno proširiti ovu operaciju. Ipak, što više vremena prolazi, to više vremena Rusija dobiva da donese neke odluke. Priče o zauzimanju nuklearne elektrane Kursk ili slično zvuče sasvim ispravno i ambiciozno, ali treba shvatiti da bi to zahtijevalo značajne snage kako bi se kontrolirale velike površine te osigurala neprekinuta logistika i održiva opskrba. Što dublje ide napredovanje, to više moramo voditi računa o logistici, trebamo više sustava protuzračne obrane. No, bez obzira na to kako ova operacija napreduje, već sada možemo sa sigurnošću reći da nije bila uzaludna", kaže Musienko.
- apsidejzi
#205042 Re: Ukrajina
Iskreno, rusko ministarstvo odbrane je izjavljivalo da nema nigdje nikakvog proboja i Gerasimov izvjestavao Putina da je to sve ocisceno jos prvi dan. Kad ono kurko dokoljenko. Onaj ko vjeruje ruskom ministarstvu odbrane ili bilo kojem drugom ministartstvu je totalna levatina i ovca koju samo treba sisat.Čitalac wrote: ↑11/08/2024 14:02 Prema objavi ruskog ministarstva odbrane od 14h po tamošnjem vremenu, „zaustavljen je pokušaj proboja neprijateljskih mobilnih skupina na oklopnim vozilima duboko u ruski teritorij u područjima naselja Tolpino - Zhuravli - Obshchey Kolodez“.
- Ironmen
#205043 Re: Ukrajina
Bjeloruska ekonomija je u teskom k... a vojne opreme sto su imali su vjerovatno vec odavno poslali Rusiji, tako da su ove parade po meni za neki PR Lukasenka, NATO treba odma odgovoriti slanjem trupa na Poljsko-Bjelorusku granicu.drug_profi wrote: ↑11/08/2024 14:44Veliko je pitanje broja voljnih u oružanim snagama Bjelorusije da ginu za Putina i Brkašenka.
Slutim predaje cijelih jedinica bez otpočnjanja neprijateljstava.
Brkašenko je izgubio zadnje izbore, ali je sam kreirao rezultate po svojoj volji.
- drug_profi
#205044 Re: Ukrajina
- Čitalac
#205045 Re: Ukrajina
Ma to je jasno, nego u nedostatku informacija da se barem stekne neka slika o lokalitetima.apsidejzi wrote: ↑11/08/2024 14:44Iskreno, rusko ministarstvo odbrane je izjavljivalo da nema nigdje nikakvog proboja i Gerasimov izvjestavao Putina da je to sve ocisceno jos prvi dan. Kad ono kurko dokoljenko. Onaj ko vjeruje ruskom ministarstvu odbrane ili bilo kojem drugom ministartstvu je totalna levatina i ovca koju samo treba sisat.Čitalac wrote: ↑11/08/2024 14:02 Prema objavi ruskog ministarstva odbrane od 14h po tamošnjem vremenu, „zaustavljen je pokušaj proboja neprijateljskih mobilnih skupina na oklopnim vozilima duboko u ruski teritorij u područjima naselja Tolpino - Zhuravli - Obshchey Kolodez“.
- apsidejzi
#205046 Re: Ukrajina
Hajde sekundu da budemo skepticni i postavimo si pitanje, a ja evo nesto od jutros sebi postavljam to pitanje i ne mogu da skontam odgovor. Sjecamo se kako je Prigozin krenuo put Moskve iz Rostova i stigao sve do nekih 200km. I sve to za dan. I onda sve to naglo stalo kako je i pocelo i onda njemu avion oboren i to je to.
Ukrajina kad je probila drugu liniju odbrane bio joj je otvoren put do Moskve sto se tice odbrambenih linija. Naravno da je to samoubilacka misija i da niko nije ni pomislio da ce ici dotle, ali realno mogli su. Ili mozda i nije toliko realno??? Ipak su zaustavljeni prije Kurska negdje na pola puta. Zaustavile su ih manje jedinice, rusi su se uspjeli organizvati koliko toliko, iskopati par rovova na brzinu i biti na ceki. Cak su im unistili par tenkova. Sta hocu da kazem: Kad je Prigozin marsirao, niko nije pucao na njega. Ukrajinci nisu ni blizu mogli toliko daleko otici iako su probili liniju.
Ja sad pokusavam sebe ubijediti da ono sa Prigozinom nije bilo iscenirano. Al onda opet ne kontam sto mu oborise avion. Onaj njegov mars apsolutno nema smisla. Ili su svi cekali sta ce bit jer je ipak i on rus, a ukrajinci su neprijatelji pa ce onda i lokalni policajac poceti pucati po neprijatelju i makar ga malo zakociti.
Ukrajina kad je probila drugu liniju odbrane bio joj je otvoren put do Moskve sto se tice odbrambenih linija. Naravno da je to samoubilacka misija i da niko nije ni pomislio da ce ici dotle, ali realno mogli su. Ili mozda i nije toliko realno??? Ipak su zaustavljeni prije Kurska negdje na pola puta. Zaustavile su ih manje jedinice, rusi su se uspjeli organizvati koliko toliko, iskopati par rovova na brzinu i biti na ceki. Cak su im unistili par tenkova. Sta hocu da kazem: Kad je Prigozin marsirao, niko nije pucao na njega. Ukrajinci nisu ni blizu mogli toliko daleko otici iako su probili liniju.
Ja sad pokusavam sebe ubijediti da ono sa Prigozinom nije bilo iscenirano. Al onda opet ne kontam sto mu oborise avion. Onaj njegov mars apsolutno nema smisla. Ili su svi cekali sta ce bit jer je ipak i on rus, a ukrajinci su neprijatelji pa ce onda i lokalni policajac poceti pucati po neprijatelju i makar ga malo zakociti.
- drug_profi
#205047 Re: Ukrajina
Nije Kursk.Crvene_brigade wrote: ↑11/08/2024 13:31 Direktan pogodak u kamion sa Putinovim fašističkim snagama...
Predlazem da prije dijeljenja pogledate komentare jer se najcesce neko javi da ispravi navod.
Bez obzira na gornje, zanimljiv je video.
- drug_profi
#205048 Re: Ukrajina
Da ti kazem, ja proucavam anatomiju ljudskog tijela na snimcima.Tarmac wrote: ↑11/08/2024 13:41Ljudi ne znam jesam li bolestan ali gledam ovo zaredom vec desetak putaCrvene_brigade wrote: ↑11/08/2024 13:31 Direktan pogodak u kamion sa Putinovim fašističkim snagama...
https://x.com/SythUK/status/1822576328249332125![]()
Gdje je onaj sto kaze da sam preskocio terapiju![]()
I ne smatram se bolesnim.
-
Crvene_brigade
#205049 Re: Ukrajina
“More and more footage, entirely from Russian drones, is proving that Ukrainian troops are visually confirmed quite deep in Russian territory. The largest extent I could find so far is east of the village of Sheptukhovka, almost 25 km from the Ukrainian border. I think that the Russian claims of AFU being up to 35 km inside Russia are relatively correct.
The Ukrainian thrust into Russian territory is so substantial that the Ukrainian artillery has to be deployed inside Russia in order to stay in firing range of the front line. The situation in this sector shows what Russians were likely trying to achieve in Kharkiv region. They wanted to have tubed artillery in range of Kharkiv City, but then ended up being bogged down in Vovchansk.“
The Ukrainian thrust into Russian territory is so substantial that the Ukrainian artillery has to be deployed inside Russia in order to stay in firing range of the front line. The situation in this sector shows what Russians were likely trying to achieve in Kharkiv region. They wanted to have tubed artillery in range of Kharkiv City, but then ended up being bogged down in Vovchansk.“
- Čitalac
#205050 Re: Ukrajina
AFP: U operaciji učestvuje više hiljada vojnika.
Tisuće ukrajinskih vojnika sudjeluju u vojnoj operaciji u regiji Kursk s ciljem destabilizacije Rusije, izvijestila je agencija AFP pozivajući se na visokog ukrajinskog dužnosnika.
"Idemo u ofenzivu. Cilj je rastegnuti položaje neprijatelja, nanijeti mu maksimalne gubitke i destabilizirati situaciju u Rusiji, jer on nije u stanju zaštititi svoju granicu", rekao je. Upitan je li točno da u ofenzivi sudjeluje oko 1.000 ukrajinskih vojnika, izvor je odgovorio: "Ima ih mnogo više... Tisuće."
Ofenziva u regiji Kursk "značajno je ojačala moral ukrajinske vojske, države i društva", rekao je drugi ukrajinski dužnosnik za AFP.
"Ova operacija je pokazala da možemo ići u ofenzivu i ići naprijed. Čini se da Rusi imaju problema s koordinacijom, spremnošću za akciju", rekao je dužnosnik.
Međutim, izvor je primijetio da do sada ofenziva Oružanih snaga Ukrajine u regiji Kursk nije imala značajan utjecaj na tijek neprijateljstava u istočnoj Ukrajini.
"Situacija se općenito nije promijenila. Njihov pritisak na istoku se nastavlja, ne povlače trupe s tog područja. Intenzitet ruskih napada tek je neznatno smanjen", rekao je.