Realno, fali nam sistem u sportskom segmentu vezano za igrački kadar, džaba nam sve osim ove finansijske stabilizacije i stadiona, jedino to nekako uspjevaju.
Ovo gomilanje amatra svake sezone ne bi posložio ni Ferguson a kamoli nekakav Ćorić, koji realno nikakve rezultate iza sebe nema osim tog namještenog ulaska u PL a svi znaju da se već sada zna ko ulazi ove godine pa tako je i tada bilo. Imamo takav primjer u komšiluku, vezano za gomilanje amatera, koji godinama tako rade ali džaba kada smo slijepi kod očiju, ništa naučili nismo. Šampioni su pred početak sezone a za par mjeseci uprava napolje i tako svake sezone a Zrinjski koji jedino sistemski radi sa Bilbijom, Jakovljevićem i sličnim dugogodišnjim igračima koji im kostur čine, sa još ponekim kvalitetnim dodatkom svake sezone jaše li jaše.
Glupost smo u startu ove sezone napravili sa trenerom koji je jedini od njih toliko uspio Želju rezultatski da stabilizuje sa istim timom kao i prethodnici. Nisam ni ja baš uvjeren u njegovu stručnost zbog loših iskustava sa njim ali eto čovjek je bar dokazao da je bolji od ovih trenerskih ubleha koje zadnjih godina cirkulišu u klubu. Umjesto da ga zadržimo, kada već boljeg ne možemo dovesti, sa par ovih boljih igrača te probamo dovesti još par provjerenih igrača koje je neko pratio, mi kontra. Rastjeramo sve

pa Jovo na novo. Samo primjer navodim! Ćorić bi trebao biti čarobnjak da ovo sve uklopi bez jedno bar par prelaznih rokova tako da ne možemo ništa ni očekivati.
Shvatam i da Željo nije finansijski jak i da teško može zadržati igrače da bi gradio tim ali bar mora da se riješi načina dovođenja igrača. Ne možemo dovoditi igrače na ćoravo, po preporukama raznoraznih menadžerčića gdje se kose interesne sfere, odnosno njima je posao da ti uvale ublehu koju ne mogu nigdje. Nažalost takvi igrači nama godinama igraju i proizvod toga vidimo iz priloženog. Raznorazni amateri i fudbalske ublehe kruže po klubu i sa njima nema napretka.
Nisu ljudi džaba davno izmislili skauting službu iz istog razloga, bolje i to platiti nego godinama plaćati promašaje zbog kojih, kada se sve sabere, smo u ogromnom gubitku. Znam da je i skauting služba za nas viša matematika zbog tankih finansija ali npr. imamo te legende a ni njih ne znamo iskoristiti, jer se eto razumiju u materiju i mogu za neke simbolične cifre pomoći klubu bar u vidu gledanja utakmica druge lige (kada već ima na TV-u) i preporučiti igrače za koje misle da valjaju pa kroz neke ugovorne klauzule da ako se pokaže da je neko od njih ubo igrača da mu se isplati nešto i u konačnici pa i honorarno na mjesečnom nivou simbolično isplaćuje ako ubode sa više njih. Možda mnogi ne dijele moje mišljenje i ovo im je smiješno ali ja sam uvjeren da u nižim ligama ima boljih igrača za PL od ovih koje nam menadžeri uvaljuju a pred nosom nam i možemo im formu pratiti, uz sve to bi nam bili i jeftinije varijante.
Isto tako griješimo zbog toga što puštamo trenere da nam igrače dovode. Znači ako trener veze nema i dovede nam ovako desetak igrača i on bude promašaj, mi ga smjenimo a klubu ostane deset igrača sa dvije lijeve pod ugovorom, ogroman teret na finansije a nemaš sredstava da pojačaš tim. Ovo govorim vezujući se za vlasnika Manchester UTD koji nedavno uveo zabrane za trenere i još par stavki vezano za dolaske igrača, granice godina … i mislim da je u pravu. Racimo u Milanu osam ljudi mora glasati kada biraju novog trenera reče neku veče komentator i to osam legentarnih fudbalera a ne neki biznismeni. I Milan ima finansijskih problema ali eto takvim načinima gleda da ne baca pare bezveze.
Mislim, milion pozitivnih primjera u svijetu koji ne koštaju a kod nas sve sami pametnjakovići koji pojma nemaju. Toliki im je ego da ne žele ni od uspješnih prepisati, kao oni su pametniji, oni će to bolje.
Izvinjavam se na dugom postu, nisam drugačije mogao, kome je mrsko ne mora čitati.