IRAN

Bosanski_kralj

#36951 Re: IRAN

Post by Bosanski_kralj »

jeza u ledja wrote: 09/08/2024 00:03
Bosanski_kralj wrote: 08/08/2024 23:56
jeza u ledja wrote: 08/08/2024 23:51

Gdje sam napisao da je to opravdanje? Gdje sam to na bilo koji nacin sugerirao?
Suplja prica kojom se izbjegava konstatacija da bez tog napada ne bi bilo ovih zrtava.

Na ZO bar nemaju 40k ljudi manje danas.
Aha znači taktika je šuti i trpi ma šta da ti rade. Nek ti ukrade kuću, ostave te bez ičega. Bitna je živa glava
A koja je Hamasova taktika? Na koji nacin su doprinjeli poboljsanju zivota stanovnika Gaze? Sta su dobili napadom prosle godine? Ako mozes ukratko.
Zašto samo posmatraš rat iz perspektive Gaze? Šta je sa Izraelom? Kakav je život njihovih građana, prije i sad u toku rata? Kakav je ugled Izraela u svijetu prije i sad u toku rata? Je li Izrael sigurnije mjesto prije ili sad u toku rata?
Je li Hamas popularniji sad medu Palestincima ili je bio popularniji prije?
Odgovori na ta pitanja i shvatićeš šta je bila Hamasova taktika.
Samo mene zanima koja je Izraelova taktika, šta su dobili sa svim ovim? Je li misle da će na ovaj način donijeti sigurnost svojim građanima? Dugoročno gledano, uz ovakvu njihovu politiku, poraz im je neminovan
jeza u ledja

#36952 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

Bosanski_kralj wrote: 09/08/2024 00:12
Aha znači taktika je šuti i trpi ma šta da ti rade. Nek ti ukrade kuću, ostave te bez ičega. Bitna je živa glava
A koja je Hamasova taktika? Na koji nacin su doprinjeli poboljsanju zivota stanovnika Gaze? Sta su dobili napadom prosle godine? Ako mozes ukratko.
Zašto samo posmatraš rat iz perspektive Gaze? Šta je sa Izraelom? Kakav je život njihovih građana, prije i sad u toku rata? Kakav je ugled Izraela u svijetu prije i sad u toku rata? Je li Izrael sigurnije mjesto prije ili sad u toku rata?
Samo mene zanima koja je Izraelova taktika, šta su dobili sa svim ovim? Je li misle da će na ovaj način donijeti sigurnost svojim građanima? Dugoročno gledano, uz ovakvu njihovu politiku, poraz im je neminovan
Znaci Hamasova taktika je bila da izazovu Izrael da pokaze svoje pravo lice?
JohnnyS

#36953 Re: IRAN

Post by JohnnyS »

Jest Izrael boli kurac kakav im je ugled u svijetu. Prvi tjedan su im ministri mrtvi hladni govorili da treba bacit atomsku, sad im ministar još mrtvohladnije govori kako treba izgladniti dva milijuna ljudi do smrti.
Pobiše 40 tisuća civila, svaki dan ode par škola u zrak, bez tendencije da uspore jer im pada imidž u svijetu. U slobodno vrijeme organiziraju raketiranje okolnih zemalja kao ia tentate u Iranu, jebe im se.

Ne znam kakva je Hamasova taktika, ali zasad su samo Palestinci najebali
ragib

#36954 Re: IRAN

Post by ragib »

jeza u ledja wrote: 09/08/2024 00:18

Arapi su pravili sa izraelom abrahamski sporazum gdje se palestinci kao faktor nigdje ne spominju. To je moglo ugroziti interese palestine pa su palestinci pokusali na sve nacine da izazovu paznju arapskog naroda,
Bosanski_kralj

#36955 Re: IRAN

Post by Bosanski_kralj »

Pa između ostaloga.
Zapravo ne mogu ja govoriti šta je njihova taktika bila, ali vidim šta su postigli po pitanju Izraela. Da li su to.ovi iz Hamasa baš znali da će se desiti ili se jednostavno stvari slučajno posložile tako, teško je reći, ali mislim da svi možemo potvrditi da je Izrael izgubio mnogo sa ovim ratom u Gazi.

I zaista mislim da je Izrael izgubio tu bitku, a dugoročno će sa
Bosanski_kralj

#36956 Re: IRAN

Post by Bosanski_kralj »

JohnnyS wrote: 09/08/2024 00:22

Jest Izrael boli kurac kakav im je ugled u svijetu. Prvi tjedan su im ministri mrtvi hladni govorili da treba bacit atomsku, sad im ministar još mrtvohladnije govori kako treba izgladniti dva milijuna ljudi do smrti.
Pobiše 40 tisuća civila, svaki dan ode par škola u zrak, bez tendencije da uspore jer im pada imidž u svijetu. U slobodno vrijeme organiziraju raketiranje okolnih zemalja kao ia tentate u Iranu, jebe im se.

Bolio ih ili ne bolio, ali imaju danas puno više neprijetelja nego što su imali ranije.
Osim ugleda, ekonomski su dosta izgubili, sigurnost je jako narušena. Građani im žive u konstantnom strahu od napada sa više strana, iseljavanje se pojačalo, turizam skoro da je mrtav, a sigurno nije mali broj ubijenih i ranjenih vojnika, kao i onih sa psihičkim problemima.

Palestinci jesu najebali daleko više, što se tiče poginulih i ranjenih, ali i Izrael takoder skupo plaća ovaj rat, to je činjenica
jeza u ledja

#36957 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

Bosanski_kralj wrote: 09/08/2024 00:24
Pa između ostaloga.
Zapravo ne mogu ja govoriti šta je njihova taktika bila, ali vidim šta su postigli po pitanju Izraela. Da li su to.ovi iz Hamasa baš znali da će se desiti ili se jednostavno stvari slučajno posložile tako, teško je reći, ali mislim da svi možemo potvrditi da je Izrael izgubio mnogo sa ovim ratom u Gazi.

I zaista mislim da je Izrael izgubio tu bitku, a dugoročno će sa
A u vidu cega se ogledalo to ponasanje Izraela?
Ludzak

#36958 Re: IRAN

Post by Ludzak »

Bosanski_kralj wrote: 09/08/2024 00:30
JohnnyS wrote: 09/08/2024 00:22

Bolio ih ili ne bolio, ali imaju danas puno više neprijetelja nego što su imali ranije.
Osim ugleda, ekonomski su dosta izgubili, sigurnost je jako narušena. Građani im žive u konstantnom strahu od napada sa više strana, iseljavanje se pojačalo, turizam skoro da je mrtav, a sigurno nije mali broj ubijenih i ranjenih vojnika, kao i onih sa psihičkim problemima.

Palestinci jesu najebali daleko više, što se tiče poginulih i ranjenih, ali i Izrael takoder skupo plaća ovaj rat, to je činjenica
Ugled će im biti isti. Nikakve razlike biti neće. Ionako pola svijeta misli da se bori protiv terorističkog svijeta. Oni će i dalje imati globus u šaci. Kakav ugled? Na današnjem vremenu najmanje bitan je ugled.
saimidin

#36959 Re: IRAN

Post by saimidin »

Prilično je jasno da se ni hamas ni izrael nisu nadali da će se stvari odvijati kako jesu 7.10.2023, a zbog toga ni kako će se odvijati nakon toga

Pokolj civila, ali mislim isto bi bilo i da je bez civilnih žrtava u izraelu, iskorišten je od strane izraela da ubrza genocid u gazi, tako što će gazu učiniti nemogućom za život, kad već nije uspjelo protjerivanje u sinaj

Ps
Norman finklstein daje dobru analizu
Haris.ba

#36960 Re: IRAN

Post by Haris.ba »

Prodje jos jedan dan, a Iran nista ne poduze....

Nek jos malo sacekaju, zaboravice narod da je ista bilo. Bolje im je kad su takvi kakvi jesu.....
skupljac_zeljeza

#36961 Re: IRAN

Post by skupljac_zeljeza »

Haris.ba wrote: 09/08/2024 09:43 Prodje jos jedan dan, a Iran nista ne poduze....
Pa kruži nekakav nacrt mirovnog sporazuma o kojem su pisale katarske novine po kojem bi Hamas pustio taoce, Iran odustao od napada na Tel Aviv, a cionistička vojska se povukla iz Gaze. Amerikanci su dovukli i USS Theodore Roosevelta i borbene avione F-22 i po tome se vidi kolika je frka. Ako Iran uspije izboriti odustajanjem mir i smirivanje ubajanja u Gazi onda je to korisnije od napada koji ne bi sigurno uništio cionističku armiju pomognutu Amerikancima, Saudijcima i Jordancima. Samo Hezbollah može nakačiti rat Libanu. Čak idu toliko daleko da Hamasovo promicanje Yahye Sinwara na čelo Hamasa, umjesto Haniyeha, moglo biti pozitivan razvoj u smislu postizanja dogovora jer on predstavlja "zahtjeve otpora". Kada izbacuju ovakve izjave onda se može pretpostaviti kakva je frka.
saimidin

#36962 Re: IRAN

Post by saimidin »

Irani se ne žuri da bude meta taktičkih nuklearki, a samo ih usa udari mogu spasiti

Haris.ba

#36963 Re: IRAN

Post by Haris.ba »

skupljac_zeljeza wrote: 09/08/2024 10:17 Pa kruži nekakav nacrt mirovnog sporazuma o kojem su pisale katarske novine po kojem bi Hamas pustio taoce, Iran odustao od napada na Tel Aviv, a cionistička vojska se povukla iz Gaze.
Ja bih volio da grijesim, ali je li tebi to realno? Pa Izrael jedva ceka iranski napad da vi mogao da angazuje Ameriku da odrade posao za njih.

I mislis da Izrael je spreman napustiti Gazu "nezavrsena posla"?

Bibiju se ne isplati zaustaviti rat. Dok je rat, on je na vlasti.
skupljac_zeljeza

#36964 Re: IRAN

Haris.ba wrote: 09/08/2024 10:21
skupljac_zeljeza wrote: 09/08/2024 10:17 Pa kruži nekakav nacrt mirovnog sporazuma o kojem su pisale katarske novine po kojem bi Hamas pustio taoce, Iran odustao od napada na Tel Aviv, a cionistička vojska se povukla iz Gaze.
Ja bih volio da grijesim, ali je li tebi to realno? Pa Izrael jedva ceka iranski napad da vi mogao da angazuje Ameriku da odrade posao za njih.

I mislis da Izrael je spreman napustiti Gazu "nezavrsena posla"?

Bibiju se ne isplati zaustaviti rat. Dok je rat, on je na vlasti.
A šta ako Amerikancima ovo nije nagodan momenat u predizbornoj kampanji, ratu sa Rusijom u Ukrajini i visećem ratu sa Kinom oko Tajvana? Šta može u tome Amerika hajrovati osim da doživi Faludžu i Kabul. Ratovali su protiv Irana 10 godina preko Sadama i nisu metra pomjerili u korist Iraka.
Haris.ba

#36965 Re: IRAN

Post by Haris.ba »

skupljac_zeljeza wrote: 09/08/2024 10:26 A šta ako Amerikancima ovo nije nagodan momenat u predizbornoj kampanji, ratu sa Rusijom u Ukrajini i visećem ratu sa Kinom oko Tajvana? Šta može u tome Amerika hajrovati osim da doživi Faludžu i Kabul. Ratovali su protiv Irana 10 godina preko Sadama i nisu metra pomjerili u korist Iraka.
Ameri ce uraditi onako kako im Izrael naredi.

Jesi gledao zadnji Bibijev nastup u Kongresu?
skupljac_zeljeza

#36966 Re: IRAN

Haris.ba wrote: 09/08/2024 10:29
skupljac_zeljeza wrote: 09/08/2024 10:26 A šta ako Amerikancima ovo nije nagodan momenat u predizbornoj kampanji, ratu sa Rusijom u Ukrajini i visećem ratu sa Kinom oko Tajvana? Šta može u tome Amerika hajrovati osim da doživi Faludžu i Kabul. Ratovali su protiv Irana 10 godina preko Sadama i nisu metra pomjerili u korist Iraka.

Jesam, 57 frenetičnih aplauza, ali ne vjerujem da su Amerikanci toliki avanturisti jer ne znaju ni oni na šta ovo u konačnici može izaći. Čak mislim da je Amerikancima i najmanja briga od svih koje imaju Bliski istok, ali im taj Bliski istok može napraviti probleme sa Rusima i Kinezima. Iskoristili bi i jedni drugi to trošenje energije za svoje ciljeve. Zar nikoga ne čudi ova kineska smirenost i nekakvo čekanje, a imaju problem Tajvana?
Point.

#36967 Re: IRAN

Post by Point. »

skupljac_zeljeza wrote: 09/08/2024 10:17
Haris.ba wrote: 09/08/2024 09:43 Prodje jos jedan dan, a Iran nista ne poduze....
Pa kruži nekakav nacrt mirovnog sporazuma o kojem su pisale katarske novine po kojem bi Hamas pustio taoce, Iran odustao od napada na Tel Aviv, a cionistička vojska se povukla iz Gaze. Amerikanci su dovukli i USS Theodore Roosevelta i borbene avione F-22 i po tome se vidi kolika je frka. Ako Iran uspije izboriti odustajanjem mir i smirivanje ubajanja u Gazi onda je to korisnije od napada koji ne bi sigurno uništio cionističku armiju pomognutu Amerikancima, Saudijcima i Jordancima. Samo Hezbollah može nakačiti rat Libanu. Čak idu toliko daleko da Hamasovo promicanje Yahye Sinwara na čelo Hamasa, umjesto Haniyeha, moglo biti pozitivan razvoj u smislu postizanja dogovora jer on predstavlja "zahtjeve otpora". Kada izbacuju ovakve izjave onda se može pretpostaviti kakva je frka.
Slično sam juče čitao. Znači piši propalo od iranske osvete, džaba su režali al ništa od ujeda.
Ludzak

#36968 Re: IRAN

Post by Ludzak »

Stvarno se čudim da Iran reži.
Laju, laju, al ne ujedaju.
Iran je toliko slab, i nemaju baš toliko mu.a kao što se predstavljaju. Mada, i oružano su ograničeni. Vazdušnim putem sigurno da ne mogu ugroziti Izrael. Samo bi u minisu bili
BarbaDue

#36969 Re: IRAN

Post by BarbaDue »

Iran bi bio jak samo ako bi ga neko kopneno napao, mada mislim da nikakve snage ne bi smjele ući u Iran.
ragib

#36970 Re: IRAN

Post by ragib »

BarbaDue wrote: 09/08/2024 14:22 Iran bi bio jak samo ako bi ga neko kopneno napao, mada mislim da nikakve snage ne bi smjele ući u Iran.
kopneno i hamas ih razvaljuje
samo ne znam ima li iran hipersonicne rakete?
skupljac_zeljeza

#36971 Re: IRAN

ragib wrote: 09/08/2024 15:01
BarbaDue wrote: 09/08/2024 14:22 Iran bi bio jak samo ako bi ga neko kopneno napao, mada mislim da nikakve snage ne bi smjele ući u Iran.
kopneno i hamas ih razvaljuje
samo ne znam ima li iran hipersonicne rakete?
Ima. Predstavio je prije godinu dana i sigurno je da je nema samo jednu. Pretpostavlja se da su puni tuneli ispod Isfahana raznih vrsta sofisticiranih projektila koje dijele sa Hezbollahom i Hutijima.
Iran predstavio hipersoničnu balističku raketu.
Hipersonični projektili mogu letjeti najmanje pet puta brže od brzine zvuka i na složenoj putanji, što ih čini teškim za presretanje.
“Može zaobići najnaprednije protubalističke raketne sisteme Sjedinjenih Američkih Država i cionističkog režima, uključujući izraelsku ‘Željeznu kupolu'”, prema državnoj televiziji.

https://balkans.aljazeera.net/news/worl ... cku-raketu
Kada se prate pisanja po društvenim mrežama Iran je uspio u sjenu da stavi i Saudiju i Tursku koje su se nametale kao lideri u muslimanskom svijetu. Iran je stvorio koaliciju na Palestini kojoj bi vjerovatno grane bile skresane da sada dođe do otvorenog sukoba sa Amerikom i cionistima. Vjerovatno planira da to stablo ojača za nekakav ozbiljniji sukob ili vrijeme drugačije uređenog svjetskog poretka gdje dolazi lagano do preustroja gdje neće više biti one hladnoratovske podjele na koju smo navilkli nego dosta složenija.

Image
jeza u ledja

#36972 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

saimidin wrote: 09/08/2024 09:41 Prilično je jasno da se ni hamas ni izrael nisu nadali da će se stvari odvijati kako jesu 7.10.2023, a zbog toga ni kako će se odvijati nakon toga

Pokolj civila, ali mislim isto bi bilo i da je bez civilnih žrtava u izraelu, iskorišten je od strane izraela da ubrza genocid u gazi, tako što će gazu učiniti nemogućom za život, kad već nije uspjelo protjerivanje u sinaj

Ps
Norman finklstein daje dobru analizu
E bravo. Slazem se.

Cisto sumnjam da je Hamas uletio u Izrael u zelji da ih izazove da napadnu Gazu i pobiju njihovih 40k ljudi. No onda teorija da im je ovo bio strateski potez kako bi Izrael pokazao pravo lice jednostavno ne pije vode. Planirana strategija i pokolj djece idu jedno s drugim, i onda ispada da je Hamas racunao da ce Izrael pobiti ovoliko njihove djece i zena. Ha jel.
Ne bih rekao da je to bila Hamasova ciljana strategija, ali bih rekao da je ovakva reakcija Izraela bila predvidljiva. Sad, jel 5k ili 40k ljudi to nisu znali. U svakom slucaju, mogli su ocekivati neke svoje zrtve i stoga je pitanje kojem je idiotu palo na pamet da planira ovakav plan na Izrael? Zbog toga svega, Hamas je drasticno ugrozio zivote svojih ljudi, nebitno je li nesmotreno ili planirano. Kao takvi, zasluzuju samo prezir.

Meni je ocito da je Hamas kao militantna organizacija postao svrha samom sebi. Dobijaju ogromnu logistiku iz vana, mahom iz Irana, i logicno da kao takvi moraju biti vojno aktivni da bi ostali relevantni. Ovo sve je proizvod pumpanja podrske iz vana i konstantne potrebe za kontinuiranom borbom protiv vjetrenjaca, ne radi dobrobiti Palestinaca, vec radi politickih poena u Teheranu i drugdje.

I ovo sve naravno pod pretpostavkom da nisu i izraelske tajne sluzbe umjesane.
jeza u ledja

#36973 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

Haris.ba wrote: 09/08/2024 10:29

De ba ne budi smijesan.

Da je tako davno bi Amerika bombardovala Iran.
skupljac_zeljeza

#36974 Re: IRAN

Nije bez logike, ali mislim da je Iranu draža trampa (a vjerujem i Americi) unutar mirovnog sporazuma. Da sačuva obraz i izbjegne još rušenja u Libanu i ko zna gdje bi sve bilo.
Draško Aćimović: Odmazda Irana će početi 13. augusta, nakon završetka Olimpijskih igara. Napad može biti u raznim fazama, smjerovima i nevjerovatnim područjima.
Haris.ba

#36975 Re: IRAN

Post by Haris.ba »

jeza u ledja wrote: 09/08/2024 17:17 De ba ne budi smijesan.

Da je tako davno bi Amerika bombardovala Iran.
Pa nije nikad bio problem u Americi. Uvijek je problem bio u Izraelu. Oni bi to nekako da se zavrsi, a da oni ne budu ukljuceni. Bas kao kod slucaja Libije i Iraka.
Post Reply