IRAN

jeza u ledja

#36926 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

SmokingMan wrote: 08/08/2024 10:43
jeza u ledja wrote: 08/08/2024 03:38
SmokingMan wrote: 07/08/2024 23:51 Ljudima dosadi višedecenijsko tlačenje, pa su primorani u očaju da čine grozne stvari, dijelom da ostanu primjećeni i da se pošalje neka poruka od zaborava i okretanja glave od nasilja koje se trpi, a ono može, ai i moglo je, sasvim, uz više suosjećaja i razumijevanja biti spriječeno.
Sto mi nismo bili tako pametni da odemo pobit par hiljada Srba da skrenemo paznju? :-?

Duplo vise Sarajlija pobijeno u 3 godine nego stanovnika Gaze u zadnjih 15. Gaze koja je 4-5 puta veca od Sarajeva. I mi smo htjeli da nas svijet cuje. Sto smo bili glupi boze, mogli smo skrenuti paznju....svakako bi nas pobili. :-)
Nevjerovatno je da si zanemario čitavu istoriju konflika u tom dijelu, i konliko ona kontinuirano traje, i uporedio je sa iskreno vremenski bezazlenom opsadom Sarajeva, i pri tome koristio statistiku koja ne obuhvata samo broj stradalih od 7. oktobra 2023. Bez obzira što ona spada u najdužu opsadu modernog ratovanja nije postignut ni približan stepen razaranja ( a do sada je uništeno preko 20.000 stambenih objekata / zgrada, samo, što je proizvelo preko 50 miliona tona ruševina), niti broj ubijenih ljudi na dnevnoj bazi, pogotovo mlađih od 21, godinu, i sve je to postignuto za nepunih godinu dana, godinu dana, godinu dana (oko 40.000 od oktobra pa naovamo, naspram 14-15.000 za 3.5 godine opsade). Chrish Hedges, u ono vrijeme amrički novinar, koji je 1995 boravio u Sarajevu je kazao u par navrata, kao gost u nekim od podcasta, da bez obzirana ono što je zatekao u Sarajevu, nije uporedivo sa stanjem u kojem se danas nalazi Gaza.
Wtf? :-)
Pricam o onome sto je prethodilo 7. oktobru.

Ovaj komentar o Sarajevu je uvrjedljiv.
jeza u ledja

#36927 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

sime_cipol wrote: 08/08/2024 09:14
jeza u ledja wrote: 08/08/2024 03:35

Hoces reci ovih 40k stanovnika Gaze bi svakako bilo pobijeno u ovih 10 mjeseci, ili sta?

Manite se suplje. Odu pobiju hipter ljudi i onda prica eto svakako bi nas pobili. :-)
Ne majstore, ti nalazis opravdanje za Genocid nad 40k ubijenih Palestinaca, kao sto Srbi opravdavaju svoj Genocid u Srebrenici nekakvim Naserom Oricem i sl.
Ne, vec ti trazis opravdanje za neopravdivo - cinjenica je da bi ovih 40k ljudi danas bilo zivo da Hamas nije odlucio uletiti u Izrael.
Peacean

#36928 Re: IRAN

Post by Peacean »

Dosta sa palestinsko izraelskim odnosima ima tema za to, gentoo je krenuo sa pucanjem katanaca pa ako ne želite da se tema zaključa vratite fokus na Iran.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#36929 Re: IRAN

Post by sime_cipol »

jeza u ledja wrote: 08/08/2024 14:49
jeza u ledja wrote: 08/08/2024 03:35

Hoces reci ovih 40k stanovnika Gaze bi svakako bilo pobijeno u ovih 10 mjeseci, ili sta?

Manite se suplje. Odu pobiju hipter ljudi i onda prica eto svakako bi nas pobili. :-)
Ne majstore, ti nalazis opravdanje za Genocid nad 40k ubijenih Palestinaca, kao sto Srbi opravdavaju svoj Genocid u Srebrenici nekakvim Naserom Oricem i sl.
Ne, vec ti trazis opravdanje za neopravdivo - cinjenica je da bi ovih 40k ljudi danas bilo zivo da Hamas nije odlucio uletiti u Izrael.
Ovih 40k bi bilo živo da Izrael nije pokrenuo ravnanje nezamislivih razmjera i genocidnom namjerom. Misle genocidno, govore genocidno, provode genocid.
Hamas je izvršio terorističku akciju. Ovi uzvraćaju genocidom nad preko 2mil ljudi.
Upadas u srpsku mantru. Da nije bilo Orica, mi se ne bi svetili i ne bi izvršili genocid u Srebrenici.
jeza u ledja

#36930 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

sime_cipol wrote: 08/08/2024 15:08

Ovih 40k bi bilo živo da Izrael nije pokrenuo ravnanje nezamislivih razmjera i genocidnom namjerom. Misle genocidno, govore genocidno, provode genocid.
Hamas je izvršio terorističku akciju. Ovi uzvraćaju genocidom nad preko 2mil ljudi.
Upadas u srpsku mantru. Da nije bilo Orica, mi se ne bi svetili i ne bi izvršili genocid u Srebrenici.
Ne. Genocid u Srebrenici se desio planski, gdje su cetalji organizovano izdvojili 8000 muskaraca i djecaka i masovno ih likvidirali u roku par sedmica. Znaci ne avionske bombe, ne rakete, vec metak u celo, bez ikakvog drugog izgovora o motivu i namjeri. Prvo da se razumijemo da je to nedvojbeno genocid. I on bi se desio i bez Nasera Orica.
Ovo u Gazi je odmazda za napad 7. oktobra pod izgovorom unistavanja Hamasa. Razaranje i civilne zrtve su toliko velike da nema govora da se ne radi o ratnom zlocinu. Ponasanje Izraela generalno svih ovih godina se definitivno moze opisati i kao etnicko ciscenje. Da li je genocid, mada se mi razbacujemo tim terminom, to je upitno. Ono sto nije upitno je da se 40k pobijenih ljudi u Gazi ne bi desilo bez napada 7. oktobra prosle godine. Znaci prica o Naseru Oricu i izgovorima za Srebrenicu jednostavno ne stoji.

I ti to znas.
armin071

#36931 Re: IRAN

Post by armin071 »

Ovaj genocid u Gazi nije od 7 oktobra već od 48 godine i dešava se konstantno i nisu to samo likvidacije već dehumanizacija jednog čitavog naroda… Ma koliko nas bolila naša Srebrenica treba biti pošten, staviti ruku na srce i reći da je ovo dvoje neuporedivo… Srebrenica i Gaza odnosno Palestina se ne trebaju uopšte mjeriti na taj način… @jeza u ledja glupa ti je i priča i poređenje….
Haris.ba

#36932 Re: IRAN

Post by Haris.ba »

Ja jest ova odmazda Irana unazadila Izrael.

Svaka im cast.
jeza u ledja

#36933 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

armin071 wrote: 08/08/2024 16:29 Ovaj genocid u Gazi nije od 7 oktobra već od 48 godine i dešava se konstantno i nisu to samo likvidacije već dehumanizacija jednog čitavog naroda… Ma koliko nas bolila naša Srebrenica treba biti pošten, staviti ruku na srce i reći da je ovo dvoje neuporedivo… Srebrenica i Gaza odnosno Palestina se ne trebaju uopšte mjeriti na taj način… @jeza u ledja glupa ti je i priča i poređenje….
Uopste nisam ja poceo usporedbu Palestine sa Srebrenicom. Nejasno zasto to nisi napisao onom ko je tu pricu zapoceo?
HelaS

#36934 Re: IRAN

Post by HelaS »

Haris.ba wrote: 08/08/2024 16:32 Ja jest ova odmazda Irana unazadila Izrael.
Svaka im cast.
U pravnoj stvari, Iran nema nikakav dokaz da je počinitelj atentata Izrael, ni da je umiješan. Drugo, žrtva atentata nije iranski državljanin niti je dio iranske državne politike, koliko god postojala blistost sa interesima koje zagovaraju obje strane - strana žrtve atentata i iranska. Treće, najbitnije: za dobro cijelog Svijeta, u smislu spuštanja tenzija, u smislu njihovih sprečavanja, za eliminaciju eskalacije na Bliskom Istoku, najmudrija odluka Irana bila bi prećutno odustajanje od raketiranja izraelske teritorije i komercijalizacija te odluke forsiranjem hitnih pregovora za obustavljanje agresije izraelske vosjke po Gazi, prestanak ubijanja palestinaca Gaze, i njihova rehabilizacija životnim uslovima, hranom, lijekovima i nadom u život i mir.

Rat nikad nikom dobro nije donio.
Haris.ba

#36935 Re: IRAN

Post by Haris.ba »

HelaS wrote: 08/08/2024 19:50
Svaka im cast.
U pravnoj stvari, Iran nema nikakav dokaz da je počinitelj atentata Izrael, ni da je umiješan. Drugo, žrtva atentata nije iranski državljanin niti je dio iranske državne politike, koliko god postojala blistost sa interesima koje zagovaraju obje strane - strana žrtve atentata i iranska. Treće, najbitnije: za dobro cijelog Svijeta, u smislu spuštanja tenzija, u smislu njihovih sprečavanja, za eliminaciju eskalacije na Bliskom Istoku, najmudrija odluka Irana bila bi prećutno odustajanje od raketiranja izraelske teritorije i komercijalizacija te odluke forsiranjem hitnih pregovora za obustavljanje agresije izraelske vosjke po Gazi, prestanak ubijanja palestinaca Gaze, i njihova rehabilizacija životnim uslovima, hranom, lijekovima i nadom u život i mir.

Zamisli da imas Karadzica na celu Izraela. Bi li isto pisao?
HelaS

#36936 Re: IRAN

Post by HelaS »

Haris.ba wrote: 08/08/2024 19:55
HelaS wrote: 08/08/2024 19:50
Svaka im cast.

Zamisli da imas Karadzica na celu Izraela. Bi li isto pisao?
Zamislio sam da ga nemam, zato sam ovako i napisao. Šta bi bilo kad bi bilo je za drugi Pdf
Haris.ba

#36937 Re: IRAN

Post by Haris.ba »

HelaS wrote: 08/08/2024 20:02 Zamislio sam da ga nemam, zato sam ovako i napisao. Šta bi bilo kad bi bilo je za drugi Pdf
Kad tako volis medjunarodno pravo....ti znas da je Izrael trenutno pod sudskim postupkom za genocid?
HelaS

#36938 Re: IRAN

Post by HelaS »

Haris.ba wrote: 08/08/2024 20:03
HelaS wrote: 08/08/2024 20:02 Zamislio sam da ga nemam, zato sam ovako i napisao. Šta bi bilo kad bi bilo je za drugi Pdf
Kad tako volis medjunarodno pravo....ti znas da je Izrael trenutno pod sudskim postupkom za genocid?
Izva si teme, kontroliraj se :-)
Haris.ba

#36939 Re: IRAN

Post by Haris.ba »

HelaS wrote: 08/08/2024 20:06
Haris.ba wrote: 08/08/2024 20:03
Izva si teme, kontroliraj se :-)
Pa ti pozivas na neko fino postupanje, eufemizam "spustanje tenzija" sa rezimom koji je pod postupkom za genocid.

Samo neka se ljudi otkrivaju.
skupljac_zeljeza

#36940 Re: IRAN

Post by skupljac_zeljeza »

Da Iran i Hezbollah odustanu od odmazde ugrađeno u nacrt prijedloga o prekidu vatre.
Zapadni dužnosnici objavili su novi prijedlog o prekidu vatre u Gazi i oslobađanju zarobljenika u posljednja četiri dana koji bi mogao okončati eskalaciju napetosti u regiji, prema medijskoj kući u katarskom vlasništvu.

Al-Arabi Al-Jadid objavljuje izvještaj bez navođenja izvora u kojem se kaže da su zapadni i arapski dužnosnici bliski Izraelu i Iranu pregledali prijedlog, koji bi potencijalno spriječio Teheran i Hezbolah, od pokretanja odmazde protiv Izraela.

To je odjek izvještaja The Washington Posta i Politica od prošlog dana u kojima se citiraju dužnosnici koji govore da bi Iran mogao preispitati svoj obećani veliki napad usred diplomatskog pritiska.

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/vjer ... /240808059
A kolika je frka samo još nisu rampe sa nuklearnim glavama postavili.
Centralna komanda Sjedinjenih Američkih Država objavila je da su borbeni avioni F-22 američkih zračnih snaga stigli na Bliski istok, kao dio promjena položaja snaga SAD-a u regiji.

Amerikanci su ranije najavili da će zadržati na Bliskom istoku nosač aviona, te da će USS Abraham Lincoln zamjeniti USS Theodore Roosevelt koji se nalazi u Omanskom zaljevu.

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/amer ... /240808145
toska

#36941 Re: IRAN

Post by toska »

HelaS wrote: 08/08/2024 19:50 Drugo, žrtva atentata nije iranski državljanin niti je dio iranske državne politike, koliko god postojala blistost sa interesima koje zagovaraju obje strane - strana žrtve atentata i iranska.
Zar nije stradao i iranski državljanin, tjelohranitelj dodijeljen od vlasti?
Centralna komanda Sjedinjenih Američkih Država objavila je da su borbeni avioni F-22 američkih zračnih snaga stigli na Bliski istok, kao dio promjena položaja snaga SAD-a u regiji.
nema dalje od F-22, čuvaju ih samo za najgore situacije.
Bosanski_kralj

#36942 Re: IRAN

Post by Bosanski_kralj »

jeza u ledja wrote: 08/08/2024 15:35

Ne. Genocid u Srebrenici se desio planski, gdje su cetalji organizovano izdvojili 8000 muskaraca i djecaka i masovno ih likvidirali u roku par sedmica. Znaci ne avionske bombe, ne rakete, vec metak u celo, bez ikakvog drugog izgovora o motivu i namjeri. Prvo da se razumijemo da je to nedvojbeno genocid. I on bi se desio i bez Nasera Orica.
Ovo u Gazi je odmazda za napad 7. oktobra pod izgovorom unistavanja Hamasa. Razaranje i civilne zrtve su toliko velike da nema govora da se ne radi o ratnom zlocinu. Ponasanje Izraela generalno svih ovih godina se definitivno moze opisati i kao etnicko ciscenje. Da li je genocid, mada se mi razbacujemo tim terminom, to je upitno. Ono sto nije upitno je da se 40k pobijenih ljudi u Gazi ne bi desilo bez napada 7. oktobra prosle godine. Znaci prica o Naseru Oricu i izgovorima za Srebrenicu jednostavno ne stoji.

I ti to znas.
Ti nikako da shvatiš da ono što je uradio Hamas nije opravdanje za ubijanje 40 hiljada civila.

Nego ima li Hamasa na Zapadnoj obali što Izrael tamo čini zločine? Eto oni su mirni, povinovali su se Izraelu i šta su dobili s tim?
Point.

#36943 Re: IRAN

Post by Point. »

Znači ništa od iranske osvete. Džaba su krečili.
shape of despair

#36944 Re: IRAN

Post by shape of despair »

Point. wrote: 08/08/2024 23:44 Znači ništa od iranske osvete. Džaba su krečili.
sta sam propustio?
jeza u ledja

#36945 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

Bosanski_kralj wrote: 08/08/2024 23:41

I ti to znas.
Ti nikako da shvatiš da ono što je uradio Hamas nije opravdanje za ubijanje 40 hiljada civila.

Nego ima li Hamasa na Zapadnoj obali što Izrael tamo čini zločine? Eto oni su mirni, povinovali su se Izraelu i šta su dobili s tim?
Gdje sam napisao da je to opravdanje? Gdje sam to na bilo koji nacin sugerirao?
Suplja prica kojom se izbjegava konstatacija da bez tog napada ne bi bilo ovih zrtava.

Na ZO bar nemaju 40k ljudi manje danas.
Point.

#36946 Re: IRAN

Post by Point. »

shape of despair wrote: 08/08/2024 23:46
sta sam propustio?
Čitam da su ameri direktno zaprijetili iranskom režimu te da mule polako popuštaju. Šupak Blinken je nagovjestio ponovne razgovore između Hamasa i izraelske barbarske vlade 15 augusta za konačni prekid vatre. To mi sve govori da će ovo iransko režanje završiti samo na režanju.
Bosanski_kralj

#36947 Re: IRAN

Post by Bosanski_kralj »

jeza u ledja wrote: 08/08/2024 23:51

I ti to znas.

Suplja prica kojom se izbjegava konstatacija da bez tog napada ne bi bilo ovih zrtava.

Aha znači taktika je šuti i trpi ma šta da ti rade. Nek ti ukrade kuću, ostave te bez ičega. Bitna je živa glava
Bosanski_kralj

#36948 Re: IRAN

Post by Bosanski_kralj »

Point. wrote: 08/08/2024 23:54
shape of despair wrote: 08/08/2024 23:46
sta sam propustio?
Čitam da su ameri direktno zaprijetili iranskom režimu te da mule polako popuštaju. Šupak Blinken je nagovjestio ponovne razgovore između Hamasa i izraelske barbarske vlade 15 augusta za konačni prekid vatre. To mi sve govori da će ovo iransko režanje završiti samo na režanju.
Nemoguće da ostane samo na režanju. To jednostavno ruši režim iznutra. Nekakav odgovor će biti, samo pitanje kolimo ozbiljno
jeza u ledja

#36949 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

Bosanski_kralj wrote: 08/08/2024 23:56
jeza u ledja wrote: 08/08/2024 23:51

Aha znači taktika je šuti i trpi ma šta da ti rade. Nek ti ukrade kuću, ostave te bez ičega. Bitna je živa glava
A koja je Hamasova taktika? Na koji nacin su doprinjeli poboljsanju zivota stanovnika Gaze? Sta su dobili napadom prosle godine? Ako mozes ukratko.
ragib

#36950 Re: IRAN

Post by ragib »

I siriju sy veceras bombardovali kao I liban

https://x.com/WarMonitors/status/182164 ... swHig&s=19
Post Reply