SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

BadBoy

#83526 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by BadBoy »

Cernes wrote: 07/08/2024 20:13
made_in_sarajevo wrote: 07/08/2024 20:10
Semper123 wrote: 07/08/2024 18:09
Jako stresan posao, prvi dolaze na sve, od samoubistava, ubistava, smrti lica koji leze danima u stanovima, plus kada se na to doda slaba primanja i borba za vlastitom egzistencijom.
Bar KS nije bas da su im danas male plate i egzistencija ugrozena. Sta bi tek trebali granicni policajci, sipa, vojska i direkcija da je do malih plata.
Niko vise kesa za manje rada ne uzima od policije. Mozda prosvjetni radnici jedino.
Moram ti ovako reći: ne zajebaji. Ako misliš da se u prosvjeti tako ubija keš i da se ništa ne radi - bujrum, prekvalifikuj se. Učitelja i nastavnika baš fali. Budi pametan i ubij keš kad mi ostali ne znamo.
Naslovnica

#83527 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

giannibelif wrote: 08/08/2024 08:54 Sami lete u policijsku službu, guraju se na sve moguće načine, legalne i nelegalne i treba da budu svjesni da su ti poslovi taraba, posebno u današnje vrijeme gdje su globalizacijski procesi stigli i do nas. Žele finansijsku sigurnost, žele beneficije koje im pripadaju, eh pa nema besplatnog ručka. Svaki posao nosi neku određenu nesigurnost, veću ili manju, a ovo generalno nisu ljudi čija psiha može da se izbori sa nekim snažnim pritiscima, a po defaultu bi kao trebalo. Čovjek treba mnogo da radi na sebi i da radi kontinuirano, a većina policijskih službenika već u tridesetim razmišlja kako će u penziju sa pedeset i kusur.
Potpis.
Policijski posao je doista stresan posao, pogotovu ako se radi kako treba.
Ali valjda znaju za šta se odluče u životu?
Isto kao i medicinske profesije, tete u vrtićima, vatrogasci itd.
Opasno, stresno, nije za svakoga
laik1981

#83528 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by laik1981 »

Ma pola ih se gledalo da se uhljebe u policiji. Da nisu drotovi otimali bi telefone djevojcicama. To sto su spremni uzeti cvaju govori o njihovom karakteru i moralnim osobinama. Klosari i kriminalci u uniformama.
Thorgerson

#83529 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Thorgerson »

Da, ali sistem i da nametne, to bi bilo kao i zdravstveni pregledi koje obavljaju. Ili obicni gradjani za vozacku.

Uplatis, pogleda te pita par stvari pro forme radi i dovidjenja. Pare legle u budzet. Ti dobio potvrdu. Svi zadovoljni.

Mislim, ne kazem. To bi bilo idealno.

I jos nesto, hajmo biti i realni sad malo. Nije ovo San Francisko jbt.

Bude ubistvo, samoubistvo, nesreca. Ali necemo sad pretjerivati, da se to desava ama bas svaki dan. Jednostavno, taj posao nije za svakoga. A ti sam odlucujes cime ces se baviti. I to neko treba da procjeni, jel posao za tebe ili nije. Ja npr to nikada ne bih mogao raditi. I zato i ne radim. Al mozda neko ne bi mogao moj posao raditi. Pa ga i ne radi.

Isto kao i doktori, hirurzi itd. Zato se svako ne trpa da mu zivotni poziv bude da radi obdukcije ne znam. Moras biti napravljen za te stvari. I takvi ljudi kad dodju kuci sigurni ne razmisljaju o tim stvarima. Imam prijatelja/ica koji su doktori. Cega se to sve nagleda. Svaki ubogi dan. Svaki dan. Slomljena noga ruka. Umrli ljudi. Rasjecene ruke, noge. Rakovi. Bolescure. To im je posao. Oni o lomljenju i namjestanju ruke, pricaju kao ja kad pricam da sam ne znam poslao mail.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#83530 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by sime_cipol »

Raditi bilo koji posao posteno je stresno.
Jel to spremno platiti posao, mozes misliti kako ce ga obavljati. I oni posteni udju u kolotečinu sitne korupcije. Pa javna je tajna da policija nigdje ne placa kafu ili rucak. Danas cevapi u Zelji dzaba, sutra pita u Sacu, prekosutra doner u Zeksu itd itd. Pa u krug.
Policajci voze auta od 50k, kuce i stanovi od 200-300k. Od cega zive?
nepass1

#83531 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nepass1 »

laik1981 wrote: 08/08/2024 09:52 Ma pola ih se gledalo da se uhljebe u policiji. Da nisu drotovi otimali bi telefone djevojcicama. To sto su spremni uzeti cvaju govori o njihovom karakteru i moralnim osobinama. Klosari i kriminalci u uniformama.
Ja koliko sam skontao to ide upisu djete na fax, kad fax ne ide onda daj ganjaj ga bar u policiju bilo kakvu. Neko uleti u sudsku, neko zatvorsku neko ovu obicnu.
Djeca 19-20g veze svakako nemaju, vecina razmazena do bola.
Ateista

#83532 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

Thorgerson wrote: 08/08/2024 09:58 Da, ali sistem i da nametne, to bi bilo kao i zdravstveni pregledi koje obavljaju. Ili obicni gradjani za vozacku.

Uplatis, pogleda te pita par stvari pro forme radi i dovidjenja. Pare legle u budzet. Ti dobio potvrdu. Svi zadovoljni.

Mislim, ne kazem. To bi bilo idealno.

I jos nesto, hajmo biti i realni sad malo. Nije ovo San Francisko jbt.

Bude ubistvo, samoubistvo, nesreca. Ali necemo sad pretjerivati, da se to desava ama bas svaki dan. Jednostavno, taj posao nije za svakoga. A ti sam odlucujes cime ces se baviti. I to neko treba da procjeni, jel posao za tebe ili nije. Ja npr to nikada ne bih mogao raditi. I zato i ne radim. Al mozda neko ne bi mogao moj posao raditi. Pa ga i ne radi.

Isto kao i doktori, hirurzi itd. Zato se svako ne trpa da mu zivotni poziv bude da radi obdukcije ne znam. Moras biti napravljen za te stvari. I takvi ljudi kad dodju kuci sigurni ne razmisljaju o tim stvarima. Imam prijatelja/ica koji su doktori. Cega se to sve nagleda. Svaki ubogi dan. Svaki dan. Slomljena noga ruka. Umrli ljudi. Rasjecene ruke, noge. Rakovi. Bolescure. To im je posao. Oni o lomljenju i namjestanju ruke, pricaju kao ja kad pricam da sam ne znam poslao mail.
Tu dolazimo do problema sto su kod nas generalno zdravestveni pregledi smijurija, pa tako recimo ti pregledi za vozacki su cista formalnost i obicno uzimanje para, ako bi se svelo na taj nivo onda se slazem da ne bi bilo efekta vec pranje para. Ako se tome ozbiljno pristupi, onda bi moglo imati efekta.

Slazem se da nisu svi poslovi za svakoga, da treba znati u sta ulazis i pored benefita tog posla, znati i probleme i rizike koje nosi. Svaki posao ima svoje probleme, manje ili vece, i mi trebamo da se zapitamo da li smo spremni na to, to je neka licna odgovornost. Zbog toga sam i napisao da za licne probleme to vise treba da bude preporuka, kao sto bi preporuka trebala biti za razne poslove da se obavljaju odredjeni ljekarski pregledi specificni za rizike koje nosi taj posao, ali dok god je pitanje licnog zdravlja nije potrebno nametanje.

Stvar je u tome sto neki poslovi mogu dovesti do stete, povreda pa i smrti drugih ljudi ako osoba koja radi taj posao ima neke poteskoce koje ometaju rad, a na zalost nisu svi ljudi dovoljno savjesni i odgovorni da sami shvate kada imaju problem koji ih ometa i sami zatraze pomoc, mnogi svoje probleme sakrivaju da bi mogli nastaviti raditi svoj posao, pa je potrebno da se nametnu kontrole. Zavisno od toga koliki je rizik, koliko ljudi moze biti ugrozeno i slicno, treba i procijeniti koje i koliko ceste kontrole su potrebne.

Opet uzimam primjer pilota koji sigurno mora redovno da prolazi razne testove i preglede jer u njegovim rukama su zivoti stotine ljudi, a potrebna je koncentracija, znanje i vjestina jer mala greska moze biti kobna. Po meni bi i za vozacku dozvolu trebalo povremeno da se nametne pregled, ali naravno kad bi bio ozbiljan a ne ova smijurija od pregleda.
laik1981

#83533 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by laik1981 »

nepass1 wrote: 08/08/2024 10:18
laik1981 wrote: 08/08/2024 09:52 Ma pola ih se gledalo da se uhljebe u policiji. Da nisu drotovi otimali bi telefone djevojcicama. To sto su spremni uzeti cvaju govori o njihovom karakteru i moralnim osobinama. Klosari i kriminalci u uniformama.
Ja koliko sam skontao to ide upisu djete na fax, kad fax ne ide onda daj ganjaj ga bar u policiju bilo kakvu. Neko uleti u sudsku, neko zatvorsku neko ovu obicnu.
Djeca 19-20g veze svakako nemaju, vecina razmazena do bola.
Tako rade oni iz finih porodica :mrgreen: Pola ih se zaposlilo preko familijarnih veza, a likovi su krajnje diskutabilnih moralnih nacela.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#83534 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JoseMujica »

sime_cipol wrote: 08/08/2024 10:02 Raditi bilo koji posao posteno je stresno.
Jel to spremno platiti posao, mozes misliti kako ce ga obavljati. I oni posteni udju u kolotečinu sitne korupcije. Pa javna je tajna da policija nigdje ne placa kafu ili rucak. Danas cevapi u Zelji dzaba, sutra pita u Sacu, prekosutra doner u Zeksu itd itd. Pa u krug.
realno bolje je uletiti u policiju sa srednjom nego studirati
Ateista

#83535 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

sime_cipol wrote: 08/08/2024 10:02 Raditi bilo koji posao posteno je stresno.
Boldirano nije pravilo, znam ljude koji godinama nisu mogli naci posao u struci i bili su spremni platiti za taj posao, ne da bi se uhljebili vec zato sto zele da rade ono za sta su se skolovali. Problem je sto je i do toga valjalo doci, trebalo je naci stelu i da platis i ni to nije svako mogao. Nije u pitanju policija, ali moze se na bilo koga odnositi pa ne treba generalizovati i ne znaci da neko ko plati za posao ga nece raditi kako treba.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#83536 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chmoljo »

Thorgerson wrote: 08/08/2024 09:12
Ne kontam, u savjetovaliste moze otici bilo ko. Uzmes knjizicu u odes.

Pa nece jbt oni ulaziti po stanicama i hvatati policajce da idu kod psihologa.

I ako sam dobro upratio, ovo samoubistvo nema aposlutno nikakve veze sa policijskim poslom.
Nije to pregled zuba. A i to svakako nasi ljudi ne vole otici odraditi, a kamoli nesto sto nosi drustvenu stigmu kao sto je odlazak kod psihologa.

Dakle, umjesto sto karikiras, trebao si se sjetiti da to treba biti organizovano od strane sluzbe, uz saradnju sa oficirima koji su im nadredjeni.

Nema veze iako je ona iz desetog razloga odlucila sebi oduzeti zivot, ni to sto je relativno kratko radila. Psiholog treba da je sveprisutan u policijskom poslu i zbog trauma koje dozivljavaju, ali i zbog cinjenice da su to ljudi koji imaju pristup oruzju. Dakel i zbog seb1e i zbog drugih.
muha_sa

#83537 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by muha_sa »

vjeshalica

#83538 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

Chmoljo wrote: 08/08/2024 11:06

I ako sam dobro upratio, ovo samoubistvo nema aposlutno nikakve veze sa policijskim poslom.
Nije to pregled zuba. A i to svakako nasi ljudi ne vole otici odraditi, a kamoli nesto sto nosi drustvenu stigmu kao sto je odlazak kod psihologa.

Dakle, umjesto sto karikiras, trebao si se sjetiti da to treba biti organizovano od strane sluzbe, uz saradnju sa oficirima koji su im nadredjeni.

Nema veze iako je ona iz desetog razloga odlucila sebi oduzeti zivot, ni to sto je relativno kratko radila. Psiholog treba da je sveprisutan u policijskom poslu i zbog trauma koje dozivljavaju, ali i zbog cinjenice da su to ljudi koji imaju pristup oruzju. Dakel i zbog seb1e i zbog drugih.
I kako ce se otkriti na ljekarskom 100% da ce se neko ubiti?
kB27

#83539 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by kB27 »

...
Last edited by kB27 on 22/08/2024 20:41, edited 1 time in total.
muha_sa

#83540 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by muha_sa »

HelaS

#83541 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by HelaS »

U tramvaju na Dolac Malti u Sarajevu večeras oko 19,00 sati dogodio se fizički obračun među građanima, zbog čega je prekinut tramvajski saobraćaj.
Prema informacijama Crne Hronike, mladić je počeo maltretirati djevojku, te je sve to izazvalo reakciju putnika.
Naime, kada je mladić počeo s nasilnim ponašanjem prema djevojci, trojica mladića su priskočila u pomoć djevojci.
Prema informacijama, napadač je zadobio povrede tokom sukoba.
Hitna pomoć je brzo stigla na mjesto događaja. Napadač je prevezen u bolnicu.
:thumbup:
kB27

#83542 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by kB27 »

...
Last edited by kB27 on 22/08/2024 20:41, edited 1 time in total.
Naslovnica

#83543 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

vjeshalica wrote: 08/08/2024 20:15

100% neće sigurno, ali iskusni psiholog itekako može utvrditi kojekakve psihoze i psihička oboljenja. Opet ponavljam, nikada 100%. Pogotovu samoubistvo.
Kada mi kolega bivši policajac priča ko je sve danas u policiji, da se naježiš.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#83544 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chmoljo »

Je li stvarno moram odgovarati na ovako pretenciozno i glupo postavljeno pitanje?
Cernes

#83545 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Cernes »

HelaS wrote: 08/08/2024 20:19
U tramvaju na Dolac Malti u Sarajevu večeras oko 19,00 sati dogodio se fizički obračun među građanima, zbog čega je prekinut tramvajski saobraćaj.
Prema informacijama Crne Hronike, mladić je počeo maltretirati djevojku, te je sve to izazvalo reakciju putnika.
Naime, kada je mladić počeo s nasilnim ponašanjem prema djevojci, trojica mladića su priskočila u pomoć djevojci.
Prema informacijama, napadač je zadobio povrede tokom sukoba.
Hitna pomoć je brzo stigla na mjesto događaja. Napadač je prevezen u bolnicu.
:thumbup:
Bezveze ce najebat ta trojica a ona ce mu se opet vratiti.
drug_profi

#83546 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Nema veze, slatko je prebit papka...
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#83547 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Bobi »

Kakav psiholog u policiji pa jel ono nisu isli na sistematski 20 godina *?
Cernes

#83548 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Cernes »

drug_profi wrote: 09/08/2024 02:13 Nema veze, slatko je prebit papka...
Ne vrijedi prebit papka zbog papanke. Jednom sam se umijesao i zazalio. Nikad vise. A mogao bi bez problema sa svojih 195 i 100kg.
vjeshalica

#83549 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

Chmoljo wrote: 08/08/2024 21:43

Je li stvarno moram odgovarati na ovako pretenciozno i glupo postavljeno pitanje?
Ne ,ovdje je samo rijec o tvojoh glupoj konstataciji.
vjeshalica

#83550 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

Naslovnica wrote: 08/08/2024 20:23

100% neće sigurno, ali iskusni psiholog itekako može utvrditi kojekakve psihoze i psihička oboljenja. Opet ponavljam, nikada 100%. Pogotovu samoubistvo.
Kada mi kolega bivši policajac priča ko je sve danas u policiji, da se naježiš.
Psihoze i psihicka oboljenja ne mora neko imati da bi se ubio.
Post Reply