OLX.BA - sve o tome
Moderator: anex
- Rothmans
#6151 Re: OLX.BA - sve o tome
Koliko je ogranicenje na prijavljivanje artikala ?
- asmir994
#6152 Re: OLX.BA - sve o tome
Mislim da su stavili na 100 prijava oganičenje...
- semsasuljakovic
#6153 Re: OLX.BA - sve o tome
Čovjek je prevarantu slao kodove koji dolaze na SMS kad želiš nešto platiti na internetu.
Zar očekuješ od tako glupog čovjeka da zna da dežurni broj radi 24/7?
-
1Dante1
#6154 Re: OLX.BA - sve o tome
Jos javno izasao u novine. Mogao je staviti transparent i naslov "Ne budite glupi kao ja, ramisljajte glavom".
- Ateista
#6155 Re: OLX.BA - sve o tome
Nevjerovatno da postoje tako naivni ljudi... 
-
kB27
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#6157 Re: OLX.BA - sve o tome
Tuga...sta se radi
- Rothmans
#6158 Re: OLX.BA - sve o tome
Jel se ovo vise ne moze objavit poklon ?
-
Naslovnica
#6159 Re: OLX.BA - sve o tome
Meni ovo više nije žalosno vego smešno!
Žena (73) iz okolice Čazme zbog prevaranata ostala bez 80.000 eura
https://www.index.hr/mobile/vijesti/cla ... i_ostalo_m
Mlada Slavonka "američkom vojniku" uplatila 60.000 eura
https://www.index.hr/vijesti/clanak/sla ... ostalo_d_0
- semsasuljakovic
#6160 Re: OLX.BA - sve o tome
Poseban kruh džehennema za sve oglašivače koji za telefon napišu *NOV* i BUKVALNO NOV pa u opisu artikla stave da je kao nov i korišten svega par mjeseci. Govna.
- asmir994
#6161 Re: OLX.BA - sve o tome
Slažem se sa Vama, ajd razumijem malo korišten. Kad ono skoro godinu korišten i stave nov...semsasuljakovic wrote: ↑07/08/2024 21:11 Poseban kruh džehennema za sve oglašivače koji za telefon napišu *NOV* i BUKVALNO NOV pa u opisu artikla stave da je kao nov i korišten svega par mjeseci. Govna.
-
Hakiz
#6162 Re: OLX.BA - sve o tome
Da napišu "Kao nov" sve bi riješili.
A i "Kao" je kraće za napisati nego "Bukvalno".
A i "Kao" je kraće za napisati nego "Bukvalno".
- Ateista
#6164 Re: OLX.BA - sve o tome
Ma zna se sta je novo, ako si ga koristio jedan dan to vise nije novo. Cak i kad je samo kutija otvorena ali nije koristeno ni to se ne smatra potpuno novim i morala bi biti posebna kategorija kao na ebayu recimo. Kad pise novo trebalo bi se podrazumijevati potpuno novo i neotpakovano, sve drugo je prevara.
-
kB27
-
Hakiz
#6166 Re: OLX.BA - sve o tome
U oglasima za engleska govorna područja ima izraz "Mint" ili duže "Mint condition".Ateista wrote: ↑08/08/2024 12:53 Ma zna se sta je novo, ako si ga koristio jedan dan to vise nije novo. Cak i kad je samo kutija otvorena ali nije koristeno ni to se ne smatra potpuno novim i morala bi biti posebna kategorija kao na ebayu recimo. Kad pise novo trebalo bi se podrazumijevati potpuno novo i neotpakovano, sve drugo je prevara.
To je opšteprihvaćen izraz za polovnu stvar koja i kozmetički (na izgled) i funkcionalno je kao nova. Starost te stvari je nebitna. Tako da ti "Mint" predmet iz 1980. može koštati više nego istovjetan predmet iz 1995. sa oznakom "B".
Doduše, te ocjene većinom se odnose na izgled, ne na funkcionalnost, pa treba biti oprezan.
Tako da "Kao nov" je OK izraz. Recimo, gitara koja je kupljena prije 10 godina, svirana ukupno 5 sati, bila u koferu na sobnoj temperaturi. Pragovi nisu istrošeni, nema ogrebotina, nema fleka, vrat nije iskrivljen pod tenzijom žica itd. Neka je stara 10 godina, kao nova je praktično.
Ili, laptop, recimo 5 godina star, vrhunski model tada bio. Jedan laptop 100 KM, drugi, isti model kod drugog prodavača 200 KM. Fazon je što je kod drugog osoba koja ga prodaje prije 6 mjeseci kupila novu bateriju. Pa prvi na bateriji radi maksimalno sat, drugi 6 ili 8 sati. Ovaj drugi je, praktično, kao nov.
Itd.
- Ateista
#6167 Re: OLX.BA - sve o tome
Tako je, ne mogu se stvari samo crno-bijelo podijeliti na nove i koristene, puno je tu finesa i sa razlogom imaju te kategorije.Hakiz wrote: ↑08/08/2024 13:09U oglasima za engleska govorna područja ima izraz "Mint" ili duže "Mint condition".Ateista wrote: ↑08/08/2024 12:53 Ma zna se sta je novo, ako si ga koristio jedan dan to vise nije novo. Cak i kad je samo kutija otvorena ali nije koristeno ni to se ne smatra potpuno novim i morala bi biti posebna kategorija kao na ebayu recimo. Kad pise novo trebalo bi se podrazumijevati potpuno novo i neotpakovano, sve drugo je prevara.
To je opšteprihvaćen izraz za polovnu stvar koja i kozmetički (na izgled) i funkcionalno je kao nova. Starost te stvari je nebitna. Tako da ti "Mint" predmet iz 1980. može koštati više nego istovjetan predmet iz 1995. sa oznakom "B".
Doduše, te ocjene većinom se odnose na izgled, ne na funkcionalnost, pa treba biti oprezan.
Tako da "Kao nov" je OK izraz. Recimo, gitara koja je kupljena prije 10 godina, svirana ukupno 5 sati, bila u koferu na sobnoj temperaturi. Pragovi nisu istrošeni, nema ogrebotina, nema fleka, vrat nije iskrivljen pod tenzijom žica itd. Neka je stara 10 godina, kao nova je praktično.
Ili, laptop, recimo 5 godina star, vrhunski model tada bio. Jedan laptop 100 KM, drugi, isti model kod drugog prodavača 200 KM. Fazon je što je kod drugog osoba koja ga prodaje prije 6 mjeseci kupila novu bateriju. Pa prvi na bateriji radi maksimalno sat, drugi 6 ili 8 sati. Ovaj drugi je, praktično, kao nov.
Itd.
Stoji i to da puno znaci kako je nesto koristeno i u kojim uslovima, ali uglavnom sve sto je na bilo koji nacin drugacije od novog i neotpakovanog bi trebalo da ima neku povoljniju cijenu, osim ako su rijetki primjerci pa zbog toga znaju biti skuplji koristeni nego novi, ali to je tek posebna tema i posebno trziste tih rariteta i starih stvari gdje neki artikli znaju imati sulude cijene.
Problem pika je sto ima samo dvije kategorije - novo i koristeno, trebali bi se ugledati na neke druge stranice i dodati vise kategorija, ovako donekle i razumijem zasto beki stave novo ako je bas u dobrom stanju, da se razlikuje od onih koji su vidno koristeni, kad vec nema ostalih kategorija.
-
kB27
- M416
#6169 Re: OLX.BA - sve o tome
Ne cudi me kada fizicko lice objavi oglas npr. za polovan telefon i objavi pod novo,ali ja sam nekoliko puta na piku vidio oglas od radnji da je novo i odem u tu radnju,a telefon otpakovan u izlogu i onda me ubjedjuje uposlenik ma to je samo za izloga,a telefon je nekoristen i otpakovan da poneko od musterija moze pogledati i sl. budalastine.Samo ovakav telefon je nov telefon za mene :
https://olx.ba/artikal/62426157
- Ateista
#6170 Re: OLX.BA - sve o tome
Naravno, slazem se u potpunosti. Pisao sam iznad Hakizu da je to veliki propust PIK-a sto ima samo te dvije kategorije i da donekle razumijem one koji zele da svoj artikal koji je u bas dobrom stanju izdvoje od onih koji su vidljivo koristeni, pa u nedostatku vise kategorija odluce da stave novo iako nije novo, ali svejedno slazem se da to ne bi trebali raditi, jer sto kazes ako stavim filter novo onda hocu stvarno potpuno novo i neotpakovano a ne "kao novo" i necu da mi izbacuje druge opcije osim potpuno novih artikala. Nadam se da neko od njih cita ovo i da ce ubaciti kao ostali jos kategorija, to bilo od velike koristi, iako bi i tad sigurno bilo onih koji bi stavljali pogresne kategorije.kB27 wrote: ↑08/08/2024 13:34Svakako, ali kada imaju dvije kategorije: Novo i Koristeno savrseno je jasno i onom ko nema ni dva razreda osnovne u koju kategoriju treba njegov artikl. Ali jok.
Meni ne smeta nista vezano za cijenu koristenih artikala, pa i to sto znaju biti vise nego cijena novih. Smeta mi to sto kada stavim filter Novo, dobijem 80% koristenih artikala, 15% artikala iz fiktivnih OLX shop-ova koji nista nemaju na stanju, i 5% regularnih prodavaca.
-
kB27
- M416
- Ateista
#6173 Re: OLX.BA - sve o tome
Upravo to, ta opcija iz izloga je sigurno bolja nego kad je neko koristio 10 dana, ali nije isto kao neotpakovan i normalno bi cijena trebala da bude nesto niza, te u posebnoj kategoriji.M416 wrote: ↑08/08/2024 13:39 Ne cudi me kada fizicko lice objavi oglas npr. za polovan telefon i objavi pod novo,ali ja sam nekoliko puta na piku vidio oglas od radnji da je novo i odem u tu radnju,a telefon otpakovan u izlogu i onda me ubjedjuje uposlenik ma to je samo za izloga,a telefon je nekoristen i otpakovan da poneko od musterija moze pogledati i sl. budalastine.Samo ovakav telefon je nov telefon za mene :
-
Hakiz
#6174 Re: OLX.BA - sve o tome
Ako je korišteno, makar sat, korišteno je.Ateista wrote: ↑08/08/2024 13:32Tako je, ne mogu se stvari samo crno-bijelo podijeliti na nove i koristene, puno je tu finesa i sa razlogom imaju te kategorije.Hakiz wrote: ↑08/08/2024 13:09U oglasima za engleska govorna područja ima izraz "Mint" ili duže "Mint condition".Ateista wrote: ↑08/08/2024 12:53 Ma zna se sta je novo, ako si ga koristio jedan dan to vise nije novo. Cak i kad je samo kutija otvorena ali nije koristeno ni to se ne smatra potpuno novim i morala bi biti posebna kategorija kao na ebayu recimo. Kad pise novo trebalo bi se podrazumijevati potpuno novo i neotpakovano, sve drugo je prevara.
Itd.
Stoji i to da puno znaci kako je nesto koristeno i u kojim uslovima, ali uglavnom sve sto je na bilo koji nacin drugacije od novog i neotpakovanog bi trebalo da ima neku povoljniju cijenu, osim ako su rijetki primjerci pa zbog toga znaju biti skuplji koristeni nego novi, ali to je tek posebna tema i posebno trziste tih rariteta i starih stvari gdje neki artikli znaju imati sulude cijene.
Problem pika je sto ima samo dvije kategorije - novo i koristeno, trebali bi se ugledati na neke druge stranice i dodati vise kategorija, ovako donekle i razumijem zasto beki stave novo ako je bas u dobrom stanju, da se razlikuje od onih koji su vidno koristeni, kad vec nema ostalih kategorija.
U detaljima se može opisivati i cijena određivati prema stanju.
Tako da se nedostatak kategorija može kompenzovati opisom.
Ali, ako je samo otpakovano, cijena bi trebala biti 20-25% niža od cijene novog. A onda, u zavisnosti od stanja i niža.
Kolekcionarski primjerci su druga priča.
Imam fotoaparat koji sam nov platio 400 eura. Sada mu je cijena u EU, u zavisnosti od stanja, 600-800 eura. Više se ne proizvodi, model star oko 20 godina. Već je u kategoriji "vintage", antikvitet.
Opet, drugi koštao nov više od 1.000 USD, sada mu je cijena 200-400 USD. Takođe se više ne proizvodi. Ovaj je stariji, sigurno je antikvitet, ali mu je to cijena.
- M416
#6175 Re: OLX.BA - sve o tome
Nedavno sam trazio 13T da kupim i nov vakum pakovanje sa garancijom 800 km,a gledam lik prodaje preko pola godine koristen bez ikakve garancije za 770