Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- Ozimician
#21201 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kome to smeta sto Bosanci zaradjuju od arapskih turista na nacin na koji oni to zele (i kakve to ima veze s ovom temom) ?

-
foton
#21202 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
OK znaci pricam o Bosni s nekim ko ne zivi ovdje i nema pojma o ovdasnjim zakonima, situaciji i siri nebuloze. Btw, protivzakonito je da Arapi imaju zemlju u BiH - zato i dolaze u hotele/resorte gdje IZNAJMLJUJU kuce, bungalove, sobe i sta im vec treba i mogu da plate. Iznajmljuju i kuce od FIRMI koje se bave time.moimoi wrote: ↑07/08/2024 12:39foton wrote: ↑07/08/2024 12:30Ja ne znam zivis li ti u BiH, ali kod nas Arapi ne zive i ne rade kako ti to zelis prikazati. U BiH ima vrlo malo naseljenih Arapa sa dozvolom boravka ili cak sa drzavljanstvom. Postavila si sliku turistickog resorta u Oseniku i predstavljas ga kao neki gated community. Tamo niko ne zivi, kuce se izdaju turistima iz bliskoistocnih zemalja.
Kod nas generanlo NEMA stranaca. Mozda ukupno par hiljada stranaca zivi u BiH, a ako ne racunas azilante, gradjevinske radnike, ambasade i one iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Kosova i ljude iz BiH sa drugim drzavljanstvima, onda mozda par stotina stranaca bas zivi i radi ovdje. Kod nas su stranci toliki raritet da klix pise o onima sto dodju da ZIVE i RADE.
I ja sam protiv prodaje zemlje strancima, i ja bih volio da nam dolazi vise evropskih turista, ali nisam bas toliki ksenofob da se bojim table "ZIMMER FREI".
Imas ti kod nas dosta stranaca koji zive, rade, studiraju… vjerovao ti ili ne.
I to daleko da je problem.
Problem je kada ti pocnes prodavati zemlju. Kada im das pravo da se okruze zidinama i stave svoje osiguranje. E to je vec problem.
I bolje postati svjestan na vrijeme,nego kada je prekasno. Pa se osjecas kao stranac u vlastitoj zemlji.
Za razliku od nas, oni su pametniOni svoju zemlju ne daju.
Dakle pricam s nekim ko ne zivi u BiH nego u zemlji u kojoj je vjerovatno apsolutno i relativno daleko vise Arapa, u zemlji gdje ti Arapi imaju SVOJE trgovine, restorane, dzamije, gdje ti Arapi (a i Turci, Pakistanci...) imaju drzavljanstva, imovinu, stanove, klubove, drustva i ostalo. Ali je problem kad ima hotel u Bosni u kojem su stvari prilagodjene Arapima.
Sto se alkohola tice, istina je da postoje neki hoteli u kojima nema alkohola. Istina je i da postoje mnogi, novi luksuzni hoteli gdje ga ima. Dodju nekad Englezi i popiju SVE sto ima. (Jao meni, ne ostane za mene.)
Ja ne idem u sushi restoran i trazim cevape jer je to nase jelo i cudim se sto ga tamo nema nego odem 20 metara dalje u cevabdzinicu (ovo je figurativno jer inace ne jedem cevape).
Meni Arapi nisu dragi, nije mi niko bas drag od stranaca, ali oni dolaze i trose pare, daleko vise nego Nijemci, Austrijanci, Slovenci... Ja ne volim ni turizam, ne bavim se time, ali mi je draze da moj komsija voza Arape nego da je gladan. Onda je i meni bolje.
- TAFKAP
-
Vjecita_zavrzlama
- So What!
#21205 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne ukidamo mi nista, stvarno pisete gluposti. Svega nekoliko hotela koji ne nude alkohol su u vlasnistvu Arapa, dakle Swissotel, Ibis, Novotel, Sofitel u Tarcinu, Malak na Ilidzi i Mariott Residence Inn na Cobaniji. Jedini za koji znam da je u vlasnistvu naseg covjeka, a da nema alkohol u ponudi je Pino Nature, sada vec dio fransize hotela Best Western. Hotel Central je u vlasnistvu irskih investitora i takodjer nema alkohol.moimoi wrote: ↑07/08/2024 15:59Ne nego apsurd.
Oni upravo radi turizma, jer zele privici zapadnjake, imaju alkohol u hotelima… dok mi ukidamo alkohol u hotelima.
Ljudi na odmoru zele da uzivaju i da se opuste.. sasvim je normalno da popiju uz dobar rucak/veceru casu vina ili vec.
Kod nas ce dobiti serbe.
Courtyard by Mariott je u vlasnistvu nasih ljudi te ima alkohol u ponudi, kao i odlican sky bar, isto vazi za hotele iz Europe grupacije, hotel Evropa i hotel Holiday imaju u ponudi alkohol. Hotel Hollywood na Ilidzi ima u ponudi alkohol, kao i svi ovi Bunjini hoteli (Austria, Bosna, Hercegovina, Crystal, Terme, Oaza). Hotel Bosnia u Kulovica ulici ima u ponudi alkohol.
Sto se tice ovih manjih i vecih hotela, tu bi mogli razgledati, ko ima, a ko ne, Hilton koji ce biti otvoren u Titovoj ulici je u domacem vlasnistvu i vjerovatno ce imati alkohol u ponudi.
Dakle, niko ne pravi dzamahiriju, otvoris hotel, restoran ili sta god hoces i nudis sta hoces.
Statistike pokazuju, da je BiH u junu samo imala 20% vise turista nego prosle godine i vrlo brzo prebacujemo sve kapaciteta koje imamo, i infrastrukturne i ugositetljske.
Turisti iz golfskih zemalja su vrsta turista kojoj bi se svaka zemlja trebala obradovati, nevjerovatna je kolicina novca koju ti ljudi trose, ali apsolutno na sve. Udjes u Azel France, kupuju i tamo, kupuju i kod pijacara, kupuju i u skupljim radnjama, jedu, piju, borave 10 do 15 dana i razgule nazad kuci. Tu u mojoj mahali ima mini-market privatni, svaku vecer kada udjem pred kraj smjene to je skoro pa opustoseno.
Backpackeri su upravo ti koji su unistili Barcelonu, Andaluziju, Portugal, dijelove Italije. Dodju, budu par dana i trose mizerno, nema prevelike koristi od njih. Ja licno nemam nista ni protiv toga da i takvi dolaze, ali prednost bih dao ljudima koji ustvari trose novac na putovanjima.
-
foton
#21206 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Bio je vegeterijanski restoran Vegehana, nisu sluzili meso. Htjeli da nas veganiziraju. Srecom, a i za cudoSo What! wrote: ↑07/08/2024 16:39Ne ukidamo mi nista, stvarno pisete gluposti. Svega nekoliko hotela koji ne nude alkohol su u vlasnistvu Arapa, dakle Swissotel, Ibis, Novotel, Sofitel u Tarcinu, Malak na Ilidzi i Mariott Residence Inn na Cobaniji. Jedini za koji znam da je u vlasnistvu naseg covjeka, a da nema alkohol u ponudi je Pino Nature, sada vec dio fransize hotela Best Western. Hotel Central je u vlasnistvu irskih investitora i takodjer nema alkohol.moimoi wrote: ↑07/08/2024 15:59Ne nego apsurd.
Oni upravo radi turizma, jer zele privici zapadnjake, imaju alkohol u hotelima… dok mi ukidamo alkohol u hotelima.
Ljudi na odmoru zele da uzivaju i da se opuste.. sasvim je normalno da popiju uz dobar rucak/veceru casu vina ili vec.
Kod nas ce dobiti serbe.
Courtyard by Mariott je u vlasnistvu nasih ljudi te ima alkohol u ponudi, kao i odlican sky bar, isto vazi za hotele iz Europe grupacije, hotel Evropa i hotel Holiday imaju u ponudi alkohol. Hotel Hollywood na Ilidzi ima u ponudi alkohol, kao i svi ovi Bunjini hoteli (Austria, Bosna, Hercegovina, Crystal, Terme, Oaza). Hotel Bosnia u Kulovica ulici ima u ponudi alkohol.
Sto se tice ovih manjih i vecih hotela, tu bi mogli razgledati, ko ima, a ko ne, Hilton koji ce biti otvoren u Titovoj ulici je u domacem vlasnistvu i vjerovatno ce imati alkohol u ponudi.
Dakle, niko ne pravi dzamahiriju, otvoris hotel, restoran ili sta god hoces i nudis sta hoces.
Statistike pokazuju, da je BiH u junu samo imala 20% vise turista nego prosle godine i vrlo brzo prebacujemo sve kapaciteta koje imamo, i infrastrukturne i ugositetljske.
Turisti iz golfskih zemalja su vrsta turista kojoj bi se svaka zemlja trebala obradovati, nevjerovatna je kolicina novca koju ti ljudi trose, ali apsolutno na sve. Udjes u Azel France, kupuju i tamo, kupuju i kod pijacara, kupuju i u skupljim radnjama, jedu, piju, borave 10 do 15 dana i razgule nazad kuci. Tu u mojoj mahali ima mini-market privatni, svaku vecer kada udjem pred kraj smjene to je skoro pa opustoseno.
Backpackeri su upravo ti koji su unistili Barcelonu, Andaluziju, Portugal, dijelove Italije. Dodju, budu par dana i trose mizerno, nema prevelike koristi od njih. Ja licno nemam nista ni protiv toga da i takvi dolaze, ali prednost bih dao ljudima koji ustvari trose novac na putovanjima.
- So What!
-
moimoi
#21208 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Odakle ti to da ja ne zivim u BiH? Ja jesam par godina provela na istoku al sam sada u BiH.foton wrote: ↑07/08/2024 16:16OK znaci pricam o Bosni s nekim ko ne zivi ovdje i nema pojma o ovdasnjim zakonima, situaciji i siri nebuloze. Btw, protivzakonito je da Arapi imaju zemlju u BiH - zato i dolaze u hotele/resorte gdje IZNAJMLJUJU kuce, bungalove, sobe i sta im vec treba i mogu da plate. Iznajmljuju i kuce od FIRMI koje se bave time.moimoi wrote: ↑07/08/2024 12:39foton wrote: ↑07/08/2024 12:30
Ja ne znam zivis li ti u BiH, ali kod nas Arapi ne zive i ne rade kako ti to zelis prikazati. U BiH ima vrlo malo naseljenih Arapa sa dozvolom boravka ili cak sa drzavljanstvom. Postavila si sliku turistickog resorta u Oseniku i predstavljas ga kao neki gated community. Tamo niko ne zivi, kuce se izdaju turistima iz bliskoistocnih zemalja.
Kod nas generanlo NEMA stranaca. Mozda ukupno par hiljada stranaca zivi u BiH, a ako ne racunas azilante, gradjevinske radnike, ambasade i one iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Kosova i ljude iz BiH sa drugim drzavljanstvima, onda mozda par stotina stranaca bas zivi i radi ovdje. Kod nas su stranci toliki raritet da klix pise o onima sto dodju da ZIVE i RADE.
I ja sam protiv prodaje zemlje strancima, i ja bih volio da nam dolazi vise evropskih turista, ali nisam bas toliki ksenofob da se bojim table "ZIMMER FREI".
Imas ti kod nas dosta stranaca koji zive, rade, studiraju… vjerovao ti ili ne.
I to daleko da je problem.
Problem je kada ti pocnes prodavati zemlju. Kada im das pravo da se okruze zidinama i stave svoje osiguranje. E to je vec problem.
I bolje postati svjestan na vrijeme,nego kada je prekasno. Pa se osjecas kao stranac u vlastitoj zemlji.
Za razliku od nas, oni su pametniOni svoju zemlju ne daju.
Dakle pricam s nekim ko ne zivi u BiH nego u zemlji u kojoj je vjerovatno apsolutno i relativno daleko vise Arapa, u zemlji gdje ti Arapi imaju SVOJE trgovine, restorane, dzamije, gdje ti Arapi (a i Turci, Pakistanci...) imaju drzavljanstva, imovinu, stanove, klubove, drustva i ostalo. Ali je problem kad ima hotel u Bosni u kojem su stvari prilagodjene Arapima.
Sto se alkohola tice, istina je da postoje neki hoteli u kojima nema alkohola. Istina je i da postoje mnogi, novi luksuzni hoteli gdje ga ima. Dodju nekad Englezi i popiju SVE sto ima. (Jao meni, ne ostane za mene.)
Ja ne idem u sushi restoran i trazim cevape jer je to nase jelo i cudim se sto ga tamo nema nego odem 20 metara dalje u cevabdzinicu (ovo je figurativno jer inace ne jedem cevape).
Meni Arapi nisu dragi, nije mi niko bas drag od stranaca, ali oni dolaze i trose pare, daleko vise nego Nijemci, Austrijanci, Slovenci... Ja ne volim ni turizam, ne bavim se time, ali mi je draze da moj komsija voza Arape nego da je gladan. Onda je i meni bolje.
I da, problem jeste sto kada dovlacis zapadne poslovne ljude i zelis da ih smjestis u bolji hotel, a to su novi hoteli, sto blize gradu… nemas alkohola.
Ja nemam problema sa arapima, nemam problema sa arapskim turistima… imam problema samo s nasim guzicouvlakacima
-
saimidin
#21209 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Jedva skonta da su svi fulili temu, ja kontam ušao na onu o arapskim turistima, ali vidim finog domaćeg rasizma u fazonu "nisam rasista al cigane ne mogu očima vidit"

-
paladinka
#21210 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sami ti hoteli , primjer swissotel , na zapadu nude alkohol u Sarajavu ne...
-
paladinka
#21211 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Mislim , osobe koje zaradjuju od turizma , se u buducnosti moraju vise da koncentrisu na turiste sa zapada , Bosna je se vise i vise aktuelna za turiste sa zapada.
-
Vjecita_zavrzlama
-
paladinka
#21213 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sto se tice samih turista iz citavog svijeta , oni sve vise i vise otkrivaju Bosnu kao jednu zemlju koja ima preljepu prirodu i jos uvjek nije prepuna turista. Ko ce znati , mozda za deset godina bude drugacija prica.
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#21214 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Problem turizma je što je samo skoncentrisan na Sarajevo i užu okolicu.
Naravno, većina posjećuje i druge atrakcije, ali Jajce, Mostar, pa i Blagaj su većinom samo destinacije za jedan dan.
Pravi turizam će biti kada neki turista, bil ga sad iz Ras al-Khajme ili Utrechta, npr. većinu vremenu provede u nekom hotelu u Blagaju na 7 dana, drugi u srednjoj Bosni, treći u Krajini i tkd.
Naravno, većina posjećuje i druge atrakcije, ali Jajce, Mostar, pa i Blagaj su većinom samo destinacije za jedan dan.
Pravi turizam će biti kada neki turista, bil ga sad iz Ras al-Khajme ili Utrechta, npr. većinu vremenu provede u nekom hotelu u Blagaju na 7 dana, drugi u srednjoj Bosni, treći u Krajini i tkd.
-
paladinka
#21215 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
To je sad zadatak za turistiske organizacije.
- PreWiBa
-
Vjecita_zavrzlama
#21217 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Praviti luksuzne fine hotele ili jos bolje vikendice oko prirode , jezerasehohari wrote: ↑07/08/2024 23:35 Problem turizma je što je samo skoncentrisan na Sarajevo i užu okolicu.
Na zapadu ljudi sve vise cijene i vole prirodu, ja vidjam da njemci masovno idu npr u Skandinaviju i idu gdje je priroda.BIH itekako ima da ponudi tu koliko hoces
-
paladinka
#21218 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Od toga zive x-hotela , fina klima , wellness , dobro jelo , aktiviteti...
Last edited by paladinka on 07/08/2024 23:54, edited 1 time in total.
- PreWiBa
#21219 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
To ne funkcioniše tako.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑07/08/2024 23:49Praviti luksuzne fine hotele ili jos bolje vikendice oko prirode , jezerasehohari wrote: ↑07/08/2024 23:35 Problem turizma je što je samo skoncentrisan na Sarajevo i užu okolicu.
Na zapadu ljudi sve vise cijene i vole prirodu, ja vidjam da njemci masovno idu npr u Skandinaviju i idu gdje je priroda.BIH itekako ima da ponudi tu koliko hoces
Na zapadu su ljudi uvijek cijenili prirodu, ali većina ih za takve stvari ipak ostaje u svojim zemljama ili odu u susjedne države.
To je problem, Nijemci odavno idu u prirodu na odmor, ali oni idu ili u Njemačku ili u Austriju, Švedsku, Norvešku.
Ti za takav poduhvat moraš promjeniti mentalitet u tim zemljama. Lako je ako imaš more, jer je to većinom drugačija klijentela od one koja ide u planine ili na jezera.
- PreWiBa
#21220 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Svaka evropska zemlja ima lijepu prirodu. Iako smo mi sigurno među najljepšim, nismo jedini u listi, a drugi imaju već izgrađen imidž i infrastrukturu.
Nije samo napraviti vikendicu i čekati da ti neko dođe.
Nije samo napraviti vikendicu i čekati da ti neko dođe.
-
paladinka
#21221 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ostaju u svoji zemlji jer imaju top uslugu , ali i kosta.
-
paladinka
#21222 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Da , imidz je vrlo vazan , ali i reklama.
- PreWiBa
-
Vjecita_zavrzlama
#21224 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kod nas je ”netaknuta priroda” , Bosna nudi puno vise vjeruj.Svedska je npr toliko jednolicna a Bosna malena ima gotovo sve..sehohari wrote: ↑07/08/2024 23:54To ne funkcioniše tako.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑07/08/2024 23:49Praviti luksuzne fine hotele ili jos bolje vikendice oko prirode , jezerasehohari wrote: ↑07/08/2024 23:35 Problem turizma je što je samo skoncentrisan na Sarajevo i užu okolicu.
Na zapadu su ljudi uvijek cijenili prirodu, ali većina ih za takve stvari ipak ostaje u svojim zemljama ili odu u susjedne države.
To je problem, Nijemci odavno idu u prirodu na odmor, ali oni idu ili u Njemačku ili u Austriju, Švedsku, Norvešku.
Ti za takav poduhvat moraš promjeniti mentalitet u tim zemljama. Lako je ako imaš more, jer je to većinom drugačija klijentela od one koja ide u planine ili na jezera.
I da, da smo kao sto nismo mogli bi i mi zaradit na komsijama
-
Vjecita_zavrzlama