POŠTA (brza, klasična, dostave) - sve o tome

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Mehemed
Vozim: automobil

#1176 Re: POŠTA (brza, klasična, dostave) - sve o tome

Post by Mehemed »

El_comadante wrote: 19/07/2024 22:11 Pa žali se sada šta fali? Imaš slike pošalji i vidi šta će ti reći.
Gdje se šalje? Da pošaljem email BH Pošti ili ima neka druga adresa? Ko je zadužen za ovo, ko lijepi ove naljepnice?
mayab

#1177 Re: POŠTA (brza, klasična, dostave) - sve o tome

Post by mayab »

Mehemed wrote: 20/07/2024 06:30
El_comadante wrote: 19/07/2024 22:11 Pa žali se sada šta fali? Imaš slike pošalji i vidi šta će ti reći.
Gdje se šalje? Da pošaljem email BH Pošti ili ima neka druga adresa? Ko je zadužen za ovo, ko lijepi ove naljepnice?
https://www.posta.ba/contact/

evo ti kontakt strana BH Pošte ,
pa skontaj kome poslati , neće ti to biti problem,
ja bi poslao na više adresa , između ostalog i generalnom direktoru , ko ga :izet:
I daj nam , molim te, javi šta su rekli!
Hakiz

#1178 Re: POŠTA (brza, klasična, dostave) - sve o tome

Post by Hakiz »

nuttyyy wrote: 27/06/2024 21:14
probook wrote: 27/06/2024 20:04 Kada ce nase brze poste uvesti sistem tipa da dobijes sms poruku "dostava je planirana u periodu od 12 do 2 ili od 10 do 12"? Zasto svaka brza posta ocekuje da ja sjedim na adresi od 8 do 16 spreman da u svakom sekundu izadjem po posiljku, jer oni zovu po sistemu "evo mene ispred za 30 sekundi"??? Ako slucajno nisi na adresi nema da te ceka 5 minuta, nego ode on pa se 'ebi?
Onaj ko izmisli sistem dostave optimiziran da predvidi ujutro u 7 sve varijable i osmisli produktivan radni dan npr. količinu pošiljki koja dolazi sa različitih strana, kilaže, veličine, raspored adresa u dostavom reonu, uzme u obzir da je dostavljač zdrav, nema bolovanja i ne mijenja i kolegu, da zna kakve će saobraćajne gužve biti, sudari koji će se desiti, kiše i snjegovi koje će padati, svi primaoci dostupni na telefon i na adresi baš u najavljeno vrijeme, niko drugi ne zove i ne vrišti da mu dato vrijeme ne odgovara itd. zaslužuje dobiti neku Nobelovu nagradu logističke industrije. Eto prilike da neko zaradi milione...možda si to baš ti...
I nazove on, kaže eto me za 2 minuta jesam li na adresi? Ja kažem da nisam, ali sam na ovoj adresi, može li na nju doći? Ne može.

Neće da kažu okvirno vrijeme, šta je standard u drugim državama, neće da budu fleksibilni dolaskom na drugu adresu. I treba ih pravdati?

A dostavljano mi 2-3 puta iz Hercegovine. Zove lik i kaže, eto me za 20 minuta u Sarajevu, gdje da se nađemo. Dogovorimo se. Zadovoljni i on i ja.

Vidiš da može i kod nas ako se hoće.
Hakiz

#1179 Re: POŠTA (brza, klasična, dostave) - sve o tome

Post by Hakiz »

teuta06 wrote: 16/07/2024 13:58
Dzontra_Volta wrote: 16/07/2024 13:53 Naručio sam (tj. kupio online) prije par dana neki proizvod iz Domoda i očekujem da mi dođe danas-sutra.
Danas dobijam ovu poruku.

Image
google photos uploader

Kad klikneš na link u poruci, odvede te na adresu koja izgleda kao službena adresa BH Pošte (boljim gledanjem skontaš da adresa ne počinje sa posta.ba nego posta-ba.nešto) i onda naravno traži kao pravu adresu i da uplatiš 0,3$ za troškove ponovne dostave, uz ostavljanje podataka sa kartice.
Naravno, fishing "u šesnes". I ovaj broj sa kojeg je poslan sms +855 je nekakav iz Kambodže.
I nije to poenta mog pisanja, jer je toga pun internet.
Nego me interesuje kako je neko došao do mog broja telefona i da zna da baš ovih dana očekujem paket!?
Je li to propust Domoda ili BH pošte?
ma to je samo slučajnost da si nešto naručio, pa ti dosla ta poruka. Mom suprugu je dosla poruka u petak, koji nikad nista ne narucuje (ja nekad s njegove kartice narucim nesto, ali stavim svoje podatke za dostavu, ali nisam ni ja nista narucila), dosla mu ta poruka, napade me: STA SI OPET NARUCILA....govorim mu lažna poruka
Meni su jedno vrijeme stalno, 2-3 puta sedmično, dolazile poruke o naručenim proizvodima koje nisam naručio. Na eMail ne SMS .

Ignorišem ih. Prestale dolaziti.
Dzontra_Volta

#1180 Re: POŠTA (brza, klasična, dostave) - sve o tome

Post by Dzontra_Volta »

Hakiz wrote: 20/07/2024 13:00
probook wrote: 27/06/2024 20:04 Kada ce nase brze poste uvesti sistem tipa da dobijes sms poruku "dostava je planirana u periodu od 12 do 2 ili od 10 do 12"? Zasto svaka brza posta ocekuje da ja sjedim na adresi od 8 do 16 spreman da u svakom sekundu izadjem po posiljku, jer oni zovu po sistemu "evo mene ispred za 30 sekundi"??? Ako slucajno nisi na adresi nema da te ceka 5 minuta, nego ode on pa se 'ebi?
Onaj ko izmisli sistem dostave optimiziran da predvidi ujutro u 7 sve varijable i osmisli produktivan radni dan npr. količinu pošiljki koja dolazi sa različitih strana, kilaže, veličine, raspored adresa u dostavom reonu, uzme u obzir da je dostavljač zdrav, nema bolovanja i ne mijenja i kolegu, da zna kakve će saobraćajne gužve biti, sudari koji će se desiti, kiše i snjegovi koje će padati, svi primaoci dostupni na telefon i na adresi baš u najavljeno vrijeme, niko drugi ne zove i ne vrišti da mu dato vrijeme ne odgovara itd. zaslužuje dobiti neku Nobelovu nagradu logističke industrije. Eto prilike da neko zaradi milione...možda si to baš ti...
I nazove on, kaže eto me za 2 minuta jesam li na adresi? Ja kažem da nisam, ali sam na ovoj adresi, može li na nju doći? Ne može.

Neće da kažu okvirno vrijeme, šta je standard u drugim državama, neće da budu fleksibilni dolaskom na drugu adresu. I treba ih pravdati?

A dostavljano mi 2-3 puta iz Hercegovine. Zove lik i kaže, eto me za 20 minuta u Sarajevu, gdje da se nađemo. Dogovorimo se. Zadovoljni i on i ja.

Ja regularno ostavljam adresu sa posla, jer ću tu najvjerovatnije biti kad pozove.
U USA imaju oni boxovi ispred kuće i samo ubaci unutra.
Hakiz

#1181 Re: POŠTA (brza, klasična, dostave) - sve o tome

Post by Hakiz »

Dzontra_Volta wrote: 20/07/2024 14:12
Hakiz wrote: 20/07/2024 13:00

Ja regularno ostavljam adresu sa posla, jer ću tu najvjerovatnije biti kad pozove.
U USA imaju oni boxovi ispred kuće i samo ubaci unutra.
Pun Youtube snimaka krađe tako ostavljene robe u SAD.

Ostavljanje adrese na poslu je dobro rješenje. Vjerovatnije je da će neko u vrijeme rada dostave biti na poslu nego kući.

Problem je kada se plati karticom i ne naznači da je adresa dostave različita od adrese onoga ko plaća karticom, različita od "adrese kartice".
kB27

#1182 Re: POŠTA (brza, klasična, dostave) - sve o tome

Post by kB27 »

...
Last edited by kB27 on 22/08/2024 20:47, edited 1 time in total.
muki_muky

#1183 Re: POŠTA (brza, klasična, dostave) - sve o tome

Post by muki_muky »

Truba wrote: 06/08/2024 16:32
muki_muky wrote: 06/08/2024 15:10 Image
Mamu im … kad ovako slazu. :oops:
Nije stigao
Imaju puno paketa
Ujutro
Evo otisao sam ja po paket, rekla mi je ona iz poste da nisu u grad danas isli, samo okolo (sela).
kB27

#1184 Re: POŠTA (brza, klasična, dostave) - sve o tome

Post by kB27 »

...
Last edited by kB27 on 22/08/2024 20:46, edited 1 time in total.
1Dante1

#1185 Re: POŠTA (brza, klasična, dostave) - sve o tome

Post by 1Dante1 »

muki_muky wrote: 06/08/2024 16:41 Evo otisao sam ja po paket, rekla mi je ona iz poste da nisu u grad danas isli, samo okolo (sela).
Bravo majstore. Poslusni kmet.
muki_muky

#1186 Re: POŠTA (brza, klasična, dostave) - sve o tome

Post by muki_muky »

Prijavit cu ja svakako ako na to mislite, ali je meni trebao sadrzaj paketa sto je prije moguce. :?
1Dante1

#1187 Re: POŠTA (brza, klasična, dostave) - sve o tome

Post by 1Dante1 »

Nekada se mora i vlastiti komoditet narusiti da bi se nesto postiglo. Ja bih volio vidjeti facu kurira koji sutradan, ma i isti dan dostavlja i izvinjava se.

Postoje pravila, ako je dostava narendi dan, ispostuj, nemoj me praviti budalom.
kB27

#1188 Re: POŠTA (brza, klasična, dostave) - sve o tome

Post by kB27 »

...
Last edited by kB27 on 22/08/2024 20:46, edited 1 time in total.
Naslovnica

#1189 Re: POŠTA (brza, klasična, dostave) - sve o tome

Post by Naslovnica »

Ističe vrijeme na Alijaekspresu za dostavu pošiljke, lagano dispute, ovo-ono, (nije registrovana pošiljka).
Kaže seller da provjerim sa poštom, ima neki U broj, odem na tracking BH Pošte, izbacio mi OVO:

Datum i vrijeme Zemlja Lokacija Događaj Napomena
04.07.2024 13:38:00 HU1005 - Prijem pošiljke od korisnika
06.07.2024 08:17:00 Hungary HUBUDA - BUDAPEST 1005 Ubacivanje pošiljke u vreću - IZVOZ
06.07.2024 18:00:00 Hungary HUBUDA - BUDAPEST 1005 Otprema pošiljke u inostranstvo (EDI poruka )
08.08.2024 12:55:00 Hungary HUBUDA - BUDAPEST 1005 Prispijeće pošiljke u Izmjenicnu poštu - UVOZ

Alijaekspres mi daje OVO:

Delivery update
Received by local delivery company
Jul 2, 17:02 (GMT+2)
Arrived in transit country/region
Jun 27, 13:40 (GMT+2)
Arrived at line-haul office
Jun 27, 08:03 (GMT+2)
Leaving from departure country/region
Jun 4, 18:00 (GMT+2)
Left from departure country/region
Jun 4, 18:00 (GMT+2)
Customs clearance complete
Jun 4, 05:55 (GMT+2)
Customs clearance started
Jun 4, 05:25 (GMT+2)
Handed over to line-haul
Jun 1, 11:19 (GMT+2)
Left from departure country/region sorting center
May 31, 00:59 (GMT+2)
Processing at departure country/region sorting center
May 30, 09:50 (GMT+2)
Received by logistics company
May 30, 06:43 (GMT+2)

Dobijam odgovor od BH Pošte:

Poštovani,
Dostavljamo odgovor
· shodno važećim pravilima i uputstvima, međunarodne poštanske pošiljke koje imaju oznaku/obilježje sa početnom oznakom "U" nemaju obavezu praćenja u međunarodnom poštanskom sistemu, te Vam ne možemo provjeriti status predmetne poštanske pošiljaka, jer se ista tretira kao obična pismonosna pošiljka.

Ja nikada nisam dobio žuti listić, jasno se vidi da je došlo u državu prije više od mjesec dana, WTF is going on?!
dixi5

#1190 Re: POŠTA (brza, klasična, dostave) - sve o tome

Post by dixi5 »

Naslovnica wrote: 12/08/2024 15:39 jasno se vidi da je došlo u državu prije više od mjesec dana
Ne vidi se. To sto ti neki eksterni tracking number kaze da je nesto stiglo, moze da bude, a vecinom moze da ne bude. Jedini, ali jedini nacin da mozes potvrditi da je uslo u BIH jeste pracenje preko BHP. Ako nije uslo, nemas dokaza ni ti ni prodavac i mozes samo traziti povrat novca.

Prodavac je duzan da ti vrati novac jer nema dokaz da je stiglo u BIH. Ma cak i da si preuzeo, mogao si reci da nije stiglo i dobio bi novac nazad. Ovo nasi hahari stalno rade.

Nevjerovatno koliko puta se mora naglasiti da ako posiljka nije medjunarodno pracena na osnovu vrste posiljke, tj TN, nikako ne mozes potvrditi da je uslo u drzavu. I ne, ovo nije samo kod nas, vec je standardna praksa u postanskom svijetu, ja BIH, ja neke EU drzave.

Prema tome, posti se zahvali sto su ti dali tacnu info, od prodavaca zatrazi povrat novca, a tu stranicu sto pratis (ili direktno ali ili ebay) IGNORISI, jer status nije tacan.

EDIT: Nisam ti ni morao ovo pisati, ako uporedis podatke sa te dvije stranice vidjet ces da su totalno razlicit podaci i datumi.
Naslovnica

#1191 Re: POŠTA (brza, klasična, dostave) - sve o tome

Post by Naslovnica »

dixi5 wrote: 12/08/2024 15:44
Naslovnica wrote: 12/08/2024 15:39 jasno se vidi da je došlo u državu prije više od mjesec dana
Ne vidi se. To sto ti neki eksterni tracking number kaze da je nesto stiglo, moze da bude, a vecinom moze da ne bude. Jedini, ali jedini nacin da mozes potvrditi da je uslo u BIH jeste pracenje preko BHP. Ako nije uslo, nemas dokaza ni ti ni prodavac i mozes samo traziti povrat novca.

Prodavac je duzan da ti vrati novac jer nema dokaz da je stiglo u BIH. Ma cak i da si preuzeo, mogao si reci da nije stiglo i dobio bi novac nazad. Ovo nasi hahari stalno rade.

Nevjerovatno koliko puta se mora naglasiti da ako posiljka nije medjunarodno pracena na osnovu vrste posiljke, tj TN, nikako ne mozes potvrditi da je uslo u drzavu. I ne, ovo nije samo kod nas, vec je standardna praksa u postanskom svijetu, ja BIH, ja neke EU drzave.

Prema tome, posti se zahvali sto su ti dali tacnu info, od prodavaca zatrazi povrat novca, a tu stranicu sto pratis (ili direktno ali ili ebay) IGNORISI, jer status nije tacan.

EDIT: Nisam ti ni morao ovo pisati, ako uporedis podatke sa te dvije stranice vidjet ces da su totalno razlicit podaci i datumi.
Sve to stoji, ali kada se na stranici posta.ba ukuca taj broj izbaci nekakve datume.
Znam da nije regularni tracking broj, ali je neko nešto uradio, nekuda je prošlo, nisu ti datumi i vremena pala s neba, jel tako?
U svakom slučaju hvala tebi na opširnom odgovoru.
:thumbup:
dixi5

#1192 Re: POŠTA (brza, klasična, dostave) - sve o tome

Post by dixi5 »

Znas kako, uci cemo u diskusiju i nevjericu ako pocnemo objanjavati. Dovoljno je reci da za posiljke koje nemaju medjunarodno pracen TN se ne moze znati da li je usla u BIH, sto znaci da ne mozes traziti od poste asistenciju, ali zato mozes od prodavaca povrat novca.

Ipak da napomenem za podatke. Znalo se desiti da su to cisto generisani podaci na osnovu hrpe podataka koji imaju o nekoj drzavi. Pa tako ako znaju da je proslijek dostave u BIH 50 dana, oni generisu ove statuse. Kako i zasto generisu? Pa eto da se kupac umiri da ima neki info, ceka etc.

Zanimljivih primjera ima, pa tako npr taj "divlji" TN kaze da je u putu, a ono stiglo. Nakon 10-15-20 dana pise da je stiglo u drzavu, a uredjaj se vec i pokvario koliko je koristen :D
Naslovnica

#1193 Re: POŠTA (brza, klasična, dostave) - sve o tome

Post by Naslovnica »

A podaci generirani od strane BH Pošte?
:?
kB27

#1194 Re: POŠTA (brza, klasična, dostave) - sve o tome

Post by kB27 »

...
Last edited by kB27 on 22/08/2024 20:26, edited 1 time in total.
tap3ah75

#1195 Re: POŠTA (brza, klasična, dostave) - sve o tome

Post by tap3ah75 »

Ja ne bih nikada otišao u Poštu preuzeti paket za koji JA plaćam brzu dostavu.

Pa da je ze znam koja hića.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1196 Re: POŠTA (brza, klasična, dostave) - sve o tome

Post by Truba »

Meni je mnogo lakse odnijet i preuzeti u posti nego peglati ukucane i natezati se s kuririma
Nemam ja vremena cekati paket a posta poret tramvajskog terminala
Rszumije da je nekom posta daleko
Meni nije
fusion_ba

#1197 Re: POŠTA (brza, klasična, dostave) - sve o tome

Post by fusion_ba »

Zato pošte u normalnim državama odavno imaju paketomate. Ostave ti paket u najbliži paketomat i podigneš ga kad hoćeš.
toska

#1198 Re: POŠTA (brza, klasična, dostave) - sve o tome

Post by toska »

Naslovnica wrote: 12/08/2024 15:39
Ja nikada nisam dobio žuti listić, jasno se vidi da je došlo u državu prije više od mjesec dana, WTF is going on?!
Ove godine mi skoro ništa ne stiže sa Ebay,
evo brojim, 7 nije stiglo, 3 stigla.
Radilo se o sitnijim stvarima 5 do 15$ i sve iz Kine, već sam bio odlučio da nakon 16 godina odustanem.
Zadnju pošiljku namjenski naručim iz UK a i kao test, račun je 22 funte, TN pravi.

Sad ste me ovdje podsjetili da ima praćenje na pošti, pogledam, stiglo 15.8. "Primalac nije na adresi u vrijeme dostave"
Otići ću sutra mada nikakvog papira nije poštar ostavio, pitanje je da li je paket još u pošti.

Znači, od 10 dobio sam samo 3 paketa i to kad neko bude kući, za ostalih 7 poštar ni jednom nije ostavio žuti papirić.
Reći ću mu to kad ga vidim, ali kakva korist od toga? Usput, ama baš svaki put mu ostavim 2KM dodatno kad donese paket.
tap3ah75

#1199 Re: POŠTA (brza, klasična, dostave) - sve o tome

Post by tap3ah75 »

Nećeš ništa dobiti kad poštaru "kažeš" to.
Samo mejl i žalba pošti.

Pogotovo ako imaš broj pošiljke a pošiljke nema.
I koji mu klinac daješ pare kad ti dostavi paket?
toska

#1200 Re: POŠTA (brza, klasična, dostave) - sve o tome

Post by toska »

tap3ah75 wrote: 02/09/2024 22:02 Nećeš ništa dobiti kad poštaru "kažeš" to.
Samo mejl i žalba pošti.
Pogotovo ako imaš broj pošiljke a pošiljke nema.
hoću i da mu kažem direktno, na stranici pošte ima kontakt i direktno se upisuje šta je tema.
Ako sutra ne nađem paket u pošti napisati ću isto kao u postu plus dokaz sa njihove strane za praćenje.
I koji mu klinac daješ pare kad ti dostavi paket?
baš zato što sam svakog poštara vidio kao nepouzdana.
Post Reply