Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Qler

#20801 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Qler »

Ja vec godinama, ni jeda jedini racun ne primam na papiru, sve mail, bukvalno se ne sjecam kad sam dobio neki racun u sanduce...
kB27

#20802 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by kB27 »

...
Last edited by kB27 on 22/08/2024 20:53, edited 1 time in total.
Qler

#20803 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Qler »

Meni je OKI, njih sam zadnje uganjao da mi salju na mail. Zvao ih da vidim moze li jer nemaju tu opciju na stranici (ne znam sad) i dao im mail adresu, i sad tu dolazi vec mislim oko 2 godine....
drug_profi

#20804 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by drug_profi »

Sa ViK sam davno sve rijesio dopisivanjem mailom. I to se sjecam da su bili vrlo susretljivi.
Doduse, mozda je razlog sto sam imao vec vodomjer u stanu
Isto i za vikendicu zacas zavrsio.
izbjeglica_iz_besmisla

#20805 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by izbjeglica_iz_besmisla »

liaar wrote: 06/08/2024 09:29
Thorgerson wrote: 06/08/2024 09:00 Samo cu navesti primjer drzavne firme uhljeba i privatnika.

VIK
Da bi ukljucio opciju da ti racun dolazi mailom, jednostavnije je odustati i pustiti da dolazi postom. Meni su bukvalno rekli da moram doci do njih da nesto predam, potpisem. Ok reko hvala. Dovidjenja. Doci cu. Radno vrijeme im do 16h. Nalaze se na samo jednoj lokaciji u citavom gradu.

Kaže meni, da bi popunili zahtjev trebaš znati broj ugovora i broj mjerila, ako nemaš moraš doći u direkciju da dobiješ te brojeve, pa onda popuniti zahtjev. Tako nekako, uglavnom dovoljno da se ne zamaram sa tim
Mogu vam mailom poslati ugovor, i onda popunite online formu za eracun. Meni su tako prosli mjesec, jer nema sanse da bi im isao tamo u pola radnog dana samo zbog papirologije.
BadBoy

#20806 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by BadBoy »

Qler wrote: 06/08/2024 10:28 Ja vec godinama, ni jeda jedini racun ne primam na papiru, sve mail, bukvalno se ne sjecam kad sam dobio neki racun u sanduce...
I meni. Samo još Sarajevostan ostao ne znam jesi li oni uveli dostavu računa mailom?

I sve plaćam online bankarstvom. Nisam šaltera vidio godinama. Ko ne vjeruje u tehnologiju nek stoji u redovima :D
Ateista

#20807 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Ateista »

Placam sve preko internet bankarstva ali mi racuni dolaze isprintani. :D
Iznerviralo me kada mi je bh telekom reklamirao opciju e racuna i prodavao pricu o ekologiji, a pri tome se nisu sjetili ni 20 pf da smanje racun na ime toga sto imaju manje troskova printanja, pakovanja, slanja i slicno, pa nisam iz principa prihvatio. Svako ko bar simbolicno smanji cijenu to cu prihvatiti, a ne da oni smanjuju sebi troskove i prodaju mi pricu o ekologiji.
Thorgerson

#20808 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Thorgerson »

kB27 wrote: 06/08/2024 09:44 Razlog za komplikaciju sa ViK-om i e-racunom moze biti u tome sto slabo ko od nas ima bilo sta sa ViK-om potpisano u posljednje vrijeme. Neko nema nista potpisano ni posljednjih 25 godina. Kada potpisani ugovor nije bas mogao predvidjeti da jedna od stavki ugovora bude da se putem telefona ili e-maila moze sluzbeno komunicirati sa ViK-om, kao sto Telemach ili BHTelecom ili neko treci danas ima. Dobiju se ili pristupni podaci za e-usluge, ili se evidentira telefon/email za sluzbenu komunikaciju sa tim firmama. I dalje se moze vecina toga ugovarati putem tih kanala.

Na sta bi, Boga vam, licilo kada bi moglo proci da ja uzmem komsijin fizicki racun za vodu i iz zabave putem telefona registrujem da mu racuni pocnu dolaziti online, bez fizickog racuna.

Tako da, za mnogo sta pa i ViK se slazem da moze brze, bolje, efikasnije, za korisnika lakse; ali brate odvadite malo.
A ko je kriv za te ugovore? Ti i ja, jel? Pa jebote ti si firma i vodi brigu o ugovorima. Necu ja sad pratiti koji ugovor imam, jel treba novi potpisati, jel bilo nekih izmjena i sl. Al to je javasluk.

Kako me telemach svako dvije godine nazove i javi, istekao vam je ugovor, hocete li novi da vam posaljemo. Dodju ti ljudi na vrata, potpises i cao. Sad nude i preko telefona da potpises.

Ovi nemaju pojma ni ko im je korisnik, ni kakve ugovore imaju s ki.. Pa jbt izvrsi reviziju ugovora. Obnovi bazu. Uzmi kontakte telefona. Zovi redom ljude. Znam da je puno korisnika, ali ko da se oni slomise u administraciji radeci? Bolan bolje ti je da ne znas na sta to gore lici. Vjeruj mi.

I sad ja zbog tih uhljupa gore koji se prebacuju s guza na guz citav dan i ispijaju kafe, moram ici njima na noge. Hocu al u qrcu. Nek salju postom racune jebe mi se. Ako je njima to ok, i meni je. Meni je apsolutno svejedno. Al njima ne bi trebalo biti. U ovo doba digitalizacije oni u 18 stoljecu.
Thorgerson

#20809 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Thorgerson »

Ateista wrote: 06/08/2024 11:49 Placam sve preko internet bankarstva ali mi racuni dolaze isprintani. :D
Iznerviralo me kada mi je bh telekom reklamirao opciju e racuna i prodavao pricu o ekologiji, a pri tome se nisu sjetili ni 20 pf da smanje racun na ime toga sto imaju manje troskova printanja, pakovanja, slanja i slicno, pa nisam iz principa prihvatio. Svako ko bar simbolicno smanji cijenu to cu prihvatiti, a ne da oni smanjuju sebi troskove i prodaju mi pricu o ekologiji.
Ja sam ukinuo postu cisto jer ne znam sta vise s tim papirima. Jedno vrijeme ih kao arhivirao, onda se toga nakupilo, kontam koji ce mi djavo. Peglancija. Ovako sve na mail dodje. Pored ViKa i upravitelji su takodjer posebna prica, oni su u 17 stoljecu sto se tice tehnologije. Nevjerovatno.
BadBoy

#20810 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by BadBoy »

Thorgerson wrote: 06/08/2024 12:25
kB27 wrote: 06/08/2024 09:44 Razlog za komplikaciju sa ViK-om i e-racunom moze biti u tome sto slabo ko od nas ima bilo sta sa ViK-om potpisano u posljednje vrijeme. Neko nema nista potpisano ni posljednjih 25 godina. Kada potpisani ugovor nije bas mogao predvidjeti da jedna od stavki ugovora bude da se putem telefona ili e-maila moze sluzbeno komunicirati sa ViK-om, kao sto Telemach ili BHTelecom ili neko treci danas ima. Dobiju se ili pristupni podaci za e-usluge, ili se evidentira telefon/email za sluzbenu komunikaciju sa tim firmama. I dalje se moze vecina toga ugovarati putem tih kanala.

Na sta bi, Boga vam, licilo kada bi moglo proci da ja uzmem komsijin fizicki racun za vodu i iz zabave putem telefona registrujem da mu racuni pocnu dolaziti online, bez fizickog racuna.

Tako da, za mnogo sta pa i ViK se slazem da moze brze, bolje, efikasnije, za korisnika lakse; ali brate odvadite malo.
A ko je kriv za te ugovore? Ti i ja, jel? Pa jebote ti si firma i vodi brigu o ugovorima. Necu ja sad pratiti koji ugovor imam, jel treba novi potpisati, jel bilo nekih izmjena i sl. Al to je javasluk.

Kako me telemach svako dvije godine nazove i javi, istekao vam je ugovor, hocete li novi da vam posaljemo. Dodju ti ljudi na vrata, potpises i cao. Sad nude i preko telefona da potpises.

Ovi nemaju pojma ni ko im je korisnik, ni kakve ugovore imaju s ki.. Pa jbt izvrsi reviziju ugovora. Obnovi bazu. Uzmi kontakte telefona. Zovi redom ljude. Znam da je puno korisnika, ali ko da se oni slomise u administraciji radeci? Bolan bolje ti je da ne znas na sta to gore lici. Vjeruj mi.

I sad ja zbog tih uhljupa gore koji se prebacuju s guza na guz citav dan i ispijaju kafe, moram ici njima na noge. Hocu al u qrcu. Nek salju postom racune jebe mi se. Ako je njima to ok, i meni je. Meni je apsolutno svejedno. Al njima ne bi trebalo biti. U ovo doba digitalizacije oni u 18 stoljecu.
Iz nekog razloga ljudi (građani) su najneodgovorniji kada je u pitanju "sravnjivanje administracije" prema Vodovodu. Znaš li ti koliko računa za vodu se dnevno izdaje na mrtve ljude, ljude koji su decenijama mrtvi i ne žive na adresama na kojima je vodomjer i na koje se dostavlja račun? Najmanje ljudi kad kupi stan ili se preseli na drugu lokaciju prebaci vodu na sebe.

Valjda zato što je vodu najteže ugasiti i zavrnuti. Kod Telemaha je najveća disciplina zato što oni gase uslugu nakon 2 neplaćena računa a modernim ljudima je bitnije da imaju internet za skrolanja po instagramu nego bilo šta drugo. Nakon toga slijedi struja.
izbjeglica_iz_besmisla

#20811 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by izbjeglica_iz_besmisla »

Ne prebacuje niko ko se preseli kao podstanar, sto bi to.
Ali sumnjam da ima puno ljudi da to ne prebaci na sebe nakon kupovine stana
gidra

#20812 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by gidra »

username_here wrote: 04/08/2024 19:41
Šta će biti sa prometom kada se bude riješavala ova rampa ka Briješću, ja ovako laički ne vidim kako se može riješiti bez totalne obustave, ali vjerovatno griješim?
kB27

#20813 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by kB27 »

...
Last edited by kB27 on 22/08/2024 20:47, edited 1 time in total.
video

#20814 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by video »

E usraste i sefa i stanicu!
kB27

#20815 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by kB27 »

...
Ateista

#20816 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Ateista »

kB27 wrote: 06/08/2024 14:55
Ateista wrote: 06/08/2024 11:49 Placam sve preko internet bankarstva ali mi racuni dolaze isprintani. :D
Na pocetku e-racun perioda bila je akcija 1KM nizi racun godinu dana za svaki aktivirani e-racun. Tako da, nije da nema. Ali isto tako, ne bi ih ubilo da lupam svake godine na Dan planete Zemlje naprave slicnu akciju i umanje ljudima npr. 3 racuna po 1KM.
Ko je imao tu akciju, nisam upratio?
To je vec nesto, opet nije mi do marje vec stvar principa da ako vec nude to da i korisnici imaju neku bar simbolicnu finansijsku korist.
kB27

#20817 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by kB27 »

...
kB27

#20818 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by kB27 »

...
neki

#20819 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by neki »

pročitajte naziv teme prije nego nastavite pametovati o plaćanju računa
kB27

#20820 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by kB27 »

...
neki

#20821 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by neki »

kB27 wrote: 06/08/2024 15:19 U cemu je problem? Instalacije ViK-a i Telemach-a su ispod saobracajnica u Kantonu Sarajevo. 8-)
Telemachove zvanično nisu
Ateista

#20822 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Ateista »

kB27 wrote: 06/08/2024 15:09
Ateista wrote: 06/08/2024 14:59
kB27 wrote: 06/08/2024 14:55

Na pocetku e-racun perioda bila je akcija 1KM nizi racun godinu dana za svaki aktivirani e-racun. Tako da, nije da nema. Ali isto tako, ne bi ih ubilo da lupam svake godine na Dan planete Zemlje naprave slicnu akciju i umanje ljudima npr. 3 racuna po 1KM.
Ko je imao tu akciju, nisam upratio?
To je vec nesto, opet nije mi do marje vec stvar principa da ako vec nude to da i korisnici imaju neku bar simbolicnu finansijsku korist.
:)

Image
Image

Opet kazem, slazem se, ovo je bilo prije skoro 10 godina. Sto je tesko nekom akcijom svake godine ili svakih par godina podsjetiti korisnike da ovo postoji i dati im sto kazes simbolicnu finansijsku korist za aktivaciju, ne znam.

Odnosno, mozda i znam. Ne znam kakva je sada situacija kada e-racun hoces platiti na salteru jer vec godinama ne placam, ali ovako je bilo tada 2015. ili malo iza: dodjes na salter bez isprintanog e-racuna i hoces da platis, sluzbenik izgubi dvije minute dok posalje na printer tvoj racun, ode po njega jer je printer nerijetko udaljen 20 metara, vrati se, odcijepi suvisni dio, i tek onda naplati racun.

e-racun koji nece ostati "e" od pocetka do kraja procesa naplate racuna, nema previse smisla.

Opet moji roditelji kao primjer: isto ih molio da predju na ovo, da postar ne hoda, da se smece ne proizvodi, da se racun ne printa, i hajde da se i ustedi 48KM (internet, fiksni telefon, dvije mobilne pretplate, sve im je tada bilo odvojeno). Jok, nema sanse. :-)
:thumbup:
Nisam to upratio, iako sam tad imao pretplatu na bh telekomu. Definitivno bi to trebalo biti cesce, odnosno stalni popust jer su njima troskovi znacajno manji.
To za stare ljude je posebna prica i njihovo bespotrebno hodanje po salterima, mislim da postoje puno bolji nacini socijalizacije i ubijanja vremena od toga. :-)
kB27

#20823 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by kB27 »

...
Thorgerson

#20824 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Thorgerson »

I sta sad, hocemo li dobiti demant iz Kantona da u Opstini Novi Grad lazu da im nisu dostavili dokumentaciju za Juznu long? Neko laze, sad pitanje je ko?

Ovdje smo pisali jos prije 5 godina da je ta trasa cista i da se moze raditi, ali jok. Ono razglaba o zgradi na Grbavici koja blokira izgradnju puta na Aneksu. Kako?

I tako 10-15 godina. I svaki tekst novinara je isto o tome. Ovo je prvi put da vidim novinara da je potegao pitanje sa ostakom juzne, gdje se moze raditi. A ne da ko papagaji ponavljaju o famoznoj zgradi.
DrugaGimnazija

#20825 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by DrugaGimnazija »

kB27 wrote: 06/08/2024 15:38
Ateista wrote: 06/08/2024 15:27 To za stare ljude je posebna prica i njihovo bespotrebno hodanje po salterima, mislim da postoje puno bolji nacini socijalizacije i ubijanja vremena od toga.
Aha... :-)

Moji jos i nisu toliko stari, imaju jos uvijek dovoljno obaveza u zivotu da im je odlazak na salter obaveza a ne zabava, ali dzaba. Ako je suditi po njima, vise nekakav otpor ka bilo kakvim promjenama. Koriste mobitele, laptop/tablet, m-banking, email, dakle nema nikakvog objektivnog razloga da to ne urade - ali jok. Otpor prema promjeni cak i kad je na svoju stetu. Bila nedavno akcija u bhtelecom-u za NetFlat pakete, ako potpises na 24 mjeseca dobijes ili skoro duplo jeftiniji racun ili duplo brzi internet za iste pare cini mi se godinu dana. Oni imaju NetFlat, sigurno ga nece mijenjati jer je na toj lokaciji alternativa/konkurencija nikakva, dakle "zicer" ili da ustedis 200+ KM ili da ni za kakav trud dobijes duplo brzi internet - jok, ni to ih nisam uspio ubijediti. :lol:
To je tip koji na more ide samo preko Doljana, bez obzira gdje isli. Mom starom nikako nije jasno zasto sam ja napravio toliki rizik kad sam jednom s njim u autu kod Capljine skrenuo prema novo-otvorenom autoputu pa na Bijacu. Mislio je da cemo 100% zalutati i izgubiti se negdje u Hercegovini. :lol:
Post Reply