Povrsina kao opstina Stari grad.
U Starom gradu 40000 stanovnika, na Lastovu izdano manje od 800 osobnih/licnih.
32 klinca idu u osnovnu skolu, u svih 8 razreda.
U sezoni kad je spica, cca 500 turista na domicilnih 800.
Plafon 5 kafica, 3 restorana. U radijusu otoka, pa to dodje jedan na 3, 4 kilometra. Od kojih su 4 nizasta.
Radnje ..tri Studenca, dva bankomata, obicno jedan ne radi, a nekad i drugi, pa se ceka par dana da dodju iz Splita, da ga napune.
2 kampa, jedan divlji, jedan ogranicen pristup.
Dvije kladionice , jedna apoteka i neka posta gdje nema dostave paketa sa neta.
Luka Ubli u koju dolazis iz Splita u 10 15 i 17 30 polazak, ako dolazis sa autom, cca 5 sati voznje, il katamaranom ako si pjesak, za 3 sata, staje u Hvaru, Vela Luci i Ublima, krece iz Splita u 15.
Dobro pecanje, cisto more, otocani prijemcivi, posebni, imaju istorijsku poveznicu sa Visanima, a ne vole Korculane..partizanski bunkeri za odbranu od Italije, puno hajkerskih staza, i milina, nakon obilazaka Makarskog primorja, Dubrovnika, Istre,Hvara, Korcule, Losinja,Egipta, Tunisa, Grcke, Albanije, Turske, Spanije u ovih zadnjih 40 godina, konacno mjesto koje mogu smatrati domom.
I nakon silnog istrazivanja, jedino mjesto na planeti koje smo ponovili familijarno. 4 puta. I uopste nemamo dvojbe gdje cemo sljedece , a i one tamo godine.
Tu smo u hotelu, jedinom, pa ako ti se svidja ili ne, sto bi rekli na tripadvajvozoru, il bukingu komentatori iz bijelog svijeta, kao iz horor filmova, sve se raspada, napravljen 1981, nije okrecen od tad, komentar neki sam vidio i zajebancija je bila sa ovom ekipom koja radi tu" hrana kao u partizanskoj bolnici"

.
Mislim da nema jeftinijeg, a boljeg ( a znam da je kod nas, a koliko to kosta ?..sto i je normalno pitanje), 120 eura na dan
.
A sezona je,..spavanje, mijenjaju dnevno rucnike i posteljinu, pospreme , 3 dorucka i tri vecere, vecera tipa, biras od dva jela il iglun il juneci gulas, il svinjsko nesto il skusa.
Bio sam u Amarinu, da ne ispadnem klosar koji ganja jeftinije..spica tamo , 600 eura noc za nas inkluding sve, ako ranije bukiras..al avo je top za cijeli Jadran , kolko sam ja skonto