BH Plivanje

Rukomet, tenis, odbojka, atletika, vaterpolo,...

Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11

Post Reply
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#1401 Re: BH Plivanje

Post by hrasno38 »

konektovan wrote: 03/08/2024 13:05
Ricken wrote: 03/08/2024 12:22
konektovan wrote: 03/08/2024 11:05 Lana se malo gubi..osjeca se spremnom, nikad bolje,.pa onda u nastavku, i ne osjeca se bas najbolje... :-)

@kB27

Ne nazivaj forumase ruljom....nije ti to lijepo. Mozes reci da se ne slazes,..biraj rijeci.
Ima povredu ramena. I dobro bi bilo da odmori da sanira.
Nema povredu jer da ima, to bi rekla, znalo bi se..
Ko bi poslao povrijedjenog sportistu na takmicenje??
Ja isto koliko znam nije sad povridjena mada ima tu povredu koju vuce duze vrijeme koja jeste sanirana ali ne znaci da ne moze praviti probleeme. Njeni pokreti u bazenu su bili vrlo cudni kao i njeno disanje koje je uzimala sa strane. Pogledajte njeno plivanje na EP u Rimu i kako je uzimala zrak a onda pogledajte ako imate gdje oovaj nastup u Parizu.....kako plivac uzima zrak moze se reci da li ima problema ili nema u plivanju....zato kazem vrlo je moguce i da je imala prroblema sa ramenom ali da je mislila da je to nece sprijeciti da udje u prvih 8.....

NeKi_LiK

#1402 Re: BH Plivanje

Post by NeKi_LiK »

kB27 wrote: 03/08/2024 12:16
JohnnyS wrote: 03/08/2024 12:11 Rulja će popljuvati Cristiana Ronalda, Messija, ne može ni Lana očekivati imunitet.
Ne, rulja ce najsocnije popljuvati svoje, i to i radi. Dok im je istovremeno Novak Djokovic "mozda i jedan od najvecih individualnih sportista na ovim prostorima svih vremena". :lol:
Posto su ovo moje rijeci, a cinis se razumnijim od nekih zamolio bih te posto me vec svrstavas u rulju da nadjes ijedan upis gdje sam popljuvao Lanu ili njenog trenera.

Kako bi se reklo da si i ti u sportu, ne smatras li da je za nekoga Laninog kalibra tim nedovoljno velik?

A o tome mozemo na drugoj temi, ali Djokovic je i pored toga koliko ga ja iz x razloga ne cijenio jedan od najboljih individualnih sportista svih vremena na planeti, ne samo na ovim prostorima...
kB27

#1403 Re: BH Plivanje

Post by kB27 »

...
Last edited by kB27 on 22/08/2024 21:00, edited 1 time in total.
hrasno38

#1404 Re: BH Plivanje

Post by hrasno38 »

Napisao sam da kad je Lana u trenaznom procesu sa njom su stalno prof.dr. Damir Đedović koji je predsjednik kluba vodenih sportova Orka z Mostara i koji je od 2023 godine i predsjednik plivackog saveza BiH. Takodje sa Lanom su stalno prof.dr. Goran Grahovac i fizioteraput Miki Randjelovic. E sad dali tu jos poneko uskoci ne zna ali mislim da ne jer to sto neki jednostavno ne mogu da prihvate zanje Grahovca je jedan stvar ali druga je stvarnost i sta on zaista zna o plivanju i o fizickim pripremama. Dakle po mome prije velikih i za vrijeeme velikih takmicenja mozda bi jos dobro dosao jedan sportski psiholog i to je to.
@kb27 odlican si primjer naveo svjetsku prvakinju u brdskom biciklizmu Lejlu Njemcevic koju od pocetaka vodi do titule svjetskog prvaka njen sadasnji muz Amar bez ikakvih dodatnih ljudi konstantno.
Lana vec godinama trenira sa najboljom plivacicom Srbije Anjom Crevar koja je stvarno prije 5-6 godina takodje bila plivacko cudo i onda je dobila mononukleozu i nikada se nije uspjela jos vratiti kakva je bila.
Ovdje je najveci problem u ovoj komunikaciji sto pojedini forumasi ovo pokusavaju da postave kao veliki neuspjeh kao da je lana bila jedan od glavnih favorita za medalju a najveci plivacki portal SwimSwam joj je dodjelio tek osmu poziciju kao mogucu za osvanje medalja. Zasto? Zato sto ljudi koji poznaju plivanje gledaju to sa puno objektivnije strane a ja taj portal citav vec dosta dugo i vrlo rijetko su sta fulili. Reco za Rim on je bila po njima jedan od glavnih favorita. Naravno Lana je utucena jer 2024 godinu jee provela pripremajuci se da pokusa da nesto da uradi na OI i vjerovatno tek sada je shvatila da je to sto je mislila da moze bilo nerealno u ovom trenutku sto ne znaci apsolutno da necee biti realno za 4 godine jer i Mekintos ce pasti kao sto padne svaki psortista. Ja samo molim boga da se sto prije zavrsi taj bazen u Mostaru da ona moze da trenira u svojoj mahali i da bude okruzena sa ljudima koji je zaista iskreno vole (mada ima i izuzetaka). Datum pocetka radova je bio 15.11.2023 a zavrsetak za 18 mjeseci. Bazen vec pocinje da dobija konture tako negdje do sredine sljedece godine on bi treao da bude zavrsen. Ja vjerujem da ce Orka brzo izbaciti nekog novog talenta jeer po meni jedini u BiH rade ispravno i korektno.
I da posto je na celo saveza sada dosao Damir ja vjerujem da ce se sada poceti praviti jedna ozbiljnija reprezentacija i upravo tti momci i djevojke bi mogli da treniraju skupa sa Lanom pod palicom Gorana ali zasto ne i jos nekaih kvalitetnih trenera ako je to finansijski moguce pokriti.
NeKi_LiK

#1405 Re: BH Plivanje

Post by NeKi_LiK »

kB27 wrote: 03/08/2024 15:06 Oprosti, nespretno sam povezao to dvoje tako da se "zatvorilo" preko tebe, sto mi nije bila namjera. Ali nije da nije pravilo da je vecini drugih koji pljuju svoje/nase nesto tudje svetinja i zlato.
:thumbup:

Sve ok, ne volim kada se zaobidje kvalitetna rasprava iz koje moze nesto da korisno da se nauci i ljudi se uhvate detalja ne bi li mjerili qrac sa onim drugim a zanemare bit postova... pomogao sam x roditelja u sportskom lutanju i ubrzao im da ne trose godine sportskog odrastanja djece i da spoznaju ono sto im se moze ako su razumni objasniti u par sati razgovora i onda me uvrijedi kada me neko svrsta u grupu hejtera bilo kojih a posebno domacih sportista...
Iskreno, sta god bih ti za Lanin tim odgovorio bilo bi lupanje bez osnova - vec sam pisao da konkretno za nju ne znam nista znacajno vise od bilo koga drugog ko (sa radoscu) prati njene rezultate od kada je prvi put napravila nesto vrijedno spomena. Da li su 2-3 osobe koje kolega hrasno38 spominje zaista kompletan tim, ili se tu povremeno, po potrebi, ukljuci jos neko (primjer: da li ove 2-3 osobe imaju svoje saradnike, nekoga s kim se konsultuju na teme na koje ima mnogo vecih strucnjaka od njih samih, i slicno), nemam pojma.

Svakako, generalno se moze postaviti pitanje, da li su 2-3 osobe oko jednog vrhunskog sportiste dovoljne? Tesko je reci, ako su 100% posvecene samo tom sportisti, i ako se u svrhu konsultacija povremeno ukljuce i jos neki strucnjaci iz specificnih oblasti (ukoliko ih ove 2-3 osobe ne pokrivaju, svima jasan primjer: nutricionista), onda mislim da su te 2-3 osobe sasvim dovoljne. Treba uvijek imati u vidu da ima i ona stara narodna: "gdje je puno baba kilava su djeca". U slicnim individualnim sportovima tesko je napraviti adekvatno poredjenje, jer rijetko kada se veliki tim ljudi formira oko jednog sportiste. Cesce je to veliki tim ljudi oko grupe sportista (klub ili reprezentacija), a najsrodniji primjeri su atletika, biciklizam, i naravno plivanje. Tada strucni timovi broje (puno) vise od 2-3 osobe, ali isto tako rade sa puno vise od jednog sportiste.

Ja iskreno pojma nemam da li ti ljudi rade samo sa Lanom, ili drze klubove sa jos 50 plivaca, ili mozda imaju full-time job u nekom drugom domenu a dio su strucnog staba sa strane. Zato je nezahvalno da bilo sta kazem za konkretno njen slucaj.
Ni ja nisam imao sve detalje i zbog toga sam pitao ocekujuci odgovore a ne pogled s Olimpa... ono sto cesto zanemarujemo je da je Lana vrhunski sportista i talenat, govorimo o svjetskoj eliti plivanja i da je moramo gledati kroz tu prizmu i da ne mozemo na nju primjenjivati pravila kao za nekog perspektivnog plivaca od 14 godina od koga se ocekuje ucesce na evropskim prvenstvima. Lana je to davno prekucala i sva moja pitanja su bila usmjerena prema tome da li se dovoljno ozbiljno radi, ozbiljno opet ponavljam uzimajuci u obzir da je ona sada svjetska elita a ne talentovana djevojcica iz mostarskog bazena.

Nisam govorio o timu od 30 ljudi, ali ocito je da je potreban specijalista za start. Moze mi se kaciti sta god ali u danasnjem profesionalnom sportu nemati svog trenera fizicke spreme je potpuno neozbiljno, a ne vjerujem da je nutricionizam toliko manje bitan u plivanju u odnosu na biciklizam. Necemo ulaziti u temu (ne)dozvoljenih sredstava za koja su pored bodybuildinga biciklizam, atletika i plivanje testni sportovi. I kada govorimo o Lani opet govorim da su joj potrebni vrhunski strucnjaci u tim oblastima jer je ona vrhunski sportista. Sad koliko je u plivanju ili konkretno Laninom slucaju sa mjestom boravka u BiH organizacijski, finansijski moguce pridruziti takve timu ne znam...
Primjeri koji dolaze iz biciklizma, iz svijeta, ali i iz BiH (namjenski jer su pojedini ovdje ismijavali poredjenje biciklizma i plivanja):
- Tadej Pogacar, koliko mi je poznato, ima dva trenera sa kojim blisko saradjuje, a koji opet ne treniraju ekskluzivno njega. Naravno, tu je prateci tim ukljucen za specificne tehnicke stvari, te nutricionizam koji je u ovom sportu mnogo vaznija komponenta nego u plivanju (preciznije, zbog prirode sporta i discipline koju vozi, nutricionista ima "vise posla" kada je u pitanju biciklizam nego plivanje).
- Lejla Njemcevic, koliko mi je poznato, vec dvocifren broj godina ima jednog trenera, Amara, naravno uz prateci tim koji se brine za njenu opremu i bicikl (cega u plivanju nema), mislim da cak nema ni saradnika nutricionistu vec Amar i ona o tome sami brinu.

Pogacar se bavi sportom u kojem je pa barem 100x vise novca u igri nego u onom cime se Lana bavi, pa je na neki nacin moj rezon takav da kada bi bilo neke aman prednosti da se okupi tim od 30 umjesto troje ljudi koji ce raditi samo sa njim, on (preciznije, njegov klub) bi to bez problema priustili. Za one koji mozda ne znaju, Tadej je najbolji na svijetu u disciplini u kojoj se takmici.

Lejla je takodjer najbolja na svijetu u disciplini u kojoj se takmici, i vjerovatno jedan od najboljih bh. sportista svih vremena. Nazalost, ima "nesrecu" da je iz BiH, da se bavi brdskim biciklizmom i da je uz to jos i zena. Da su okolnosti malo drugacije, bila bi djokovic, pogacar, ili izaberite bilo koga. Vjerujem da i njen tim ima novca i interesa da joj plati siri strucni tim ukoliko bi od toga bilo koristi. Koliko mi je poznato, tim ljudi koji su konstantno uz nju je jako jako mali.

Ovo je na bazi mog skromnog znanja na navedenu temu osvrt na broj ljudi koji se "vrte" vrlo blisko oko Lane, ne na kvalitet i strucnost istih. Vec sam rekao da o tome ne znam puno i svaki komentar o njihovoj strucnosti bi bilo cisto lupanje.
Lejla se nazalost bavi sportom koji mnogi ne smatraju sportom, to je tako i tako ce vjerovatno uvijek biti. Isto kao sto one skakace na trampolini, gadjanje glinenih golubova, bilo koju vrstu streljastva, macevanje niko ne percipira kao ozbiljan sport i tu se mozes istaknuti ili ako imas neku svemirsku auru ili u danasnje vrijeme u vidu memea na instagramu poput onog srebrenog turcina sa rukom u dzepu za koga sad svako zna a nema pojma ko je lik koji je osvojio zlato... daleko od toga da potcjenjujem bilo koji od tih sportova, vjestina ali takvi sportovi su popularni maloj nisi ljudi koja to voli, prati ili se bavi time i nista vise. Pa Ma Long u svjetskim okvirima nece biti popularan ko Boris Beker a ne djokovic, Federer ili Nadal...

Lejlin i Amarov pristup je da oni bukvalno zive to i u tom slucaju je taav svemirski uspjeh moguc, ali na tome se ne smije bazirati razvoj bh niti bilo kojeg drugog sporta jer to je tesko izdrzivo... najbolji primjer je smrt rumunske gimnastike za koju je i svaki laik znao da je vrhunska... rumunska gimnastika koja vise ne postoji, koja ne moze da posalje tim i finalistu discipline na olimpijadu godinama... a sta je bila rumunska gimnastika nego zivot posvecen jedino tome. Vecina gimnasticara u Rumuniji je dolazila iz najsiromasnijih oblasti gdje su ih roditelji bukvalno davali u gimnasticke drzavne kampove, njima jedna usta za hranit manje a mozda i uspije u sportu... ali to dugorocno nije bilo odrzivo jer su ih ubili ljudi i programi koji su radili sistematski...

Tako da nam entuzijasti koji to zive ne trebaju biti primjer jer tim putem ne moze ici ni 0.01% sportista... Ne treba nam biti primjer ni Srbija sa daleko vecom sportskom tradicijom, kvalitetnijim kadrom... ono sto treba da bude primjer je Slovenija i to je neko od koga treba prepisivati pristup sportu...
Takodjer ne znam puno o tome s kim Lana trenira od kolega u bazenu, plivacica i plivaca, a nerijetko nepostojanje iole kvalitetnog kolektiva koji je i u individualnom sportu itekako potreban moze rezultirati usporenim napretkom, ranijim zasicenjem, stagnacijom, itd. Da li je to mjesto gdje se moze traziti uzrok potencijalnog problema (ili prostor za napredak) kada je Lana u pitanju, opet kazem nemam pojma. Ali mozda bi pozitivniji impuls za nju bilo 10 kolega i kolegica u bazenu sa mozda ne tako dobrim rezultatima, ali slicnim ciljevima, ambicijama, zeljom za napretkom, itd. nego 10 najboljih na svijetu trenera nad glavom u papucama izvan bazena.

Tesko je 365 dana u godini, godinama, biti "izrod", a Lana je "izrod" u ocima svih njenih vrsnjaka i kompletnog okruzenja izuzev vjerovatno porodice i strucnog tima oko nje. Primjer (ponovo namjenski jer su pojedini ovdje ismijavali poredjenje trcanja i plivanja): pogledati gdje i kako treniraju najbolji dugoprugasi na svijetu, konkretno Kenija, Iten, mjesto odakle potice gotovo polovina najboljih dugoprugasa na svijetu. Ili pogledati sta Kipchoge kaze o vaznosti kolektiva u ovom sportu i u njegovoj karijeri, te o tome kako atletiku i maraton u buducnosti sve vise vidi kao kolektivni a ne individualni sport.
Ovo za jaku grupu se slazem ali ne u slucaju Lane jer je ona toliko daleko da mislim da bi je samo ometalo, bar grupe u bh okvirima.

O istom je govorio Djokovic kada je rekao da je rast popularnosti tenisa u Srbiji dovela do toga da svi radi brzeg napretka baziraju sve na individualnim treninzima, ali su zanemarili vaznost grupe i kluba gdje mladji djecak ganja onog starijeg u koga gleda ko idola kada dodje u klub, gdje najbolje djevojcice ganjaju djecake...

Na istom, velikim grupama, nenormalnom kompetitivnom duhu se u potpunosti bazira americki skolski i univerzitetski sport gdje su cak i individualni sportovi svedeni na tim. Ko ima glavu, srce, muda i zeludac da izdrzi sve to uz drustvene mreze i slicna sranja moze nenormalno rasti u tim uslovima... ali isto tako moze da te ubije...

Jos jedan primjer velikih grupa i razmjene znanja je onaj norveski centar za sportsku izvrsnost gdje vrhunski treneri, fiziotarapeuti, kondicioni treneri, psihlozi iz desetina sportova dijele znanje i gledaju da li se nesto specificno za pripremu u x sportu moze primjeniti na y sport...

Ali mi smo sa svojim egom, kompleksima i neznanjem toliko daleko od svega toga da samo pokusavamo satrati jedni druge... jedni svjesno se izivljavajuci hejtanjem, drugi ne dopustajuci da postoji igdje iko bolji i pametniji od nas, treci metodom nane/bake neka te tu gdje jesi, ne talasaj i nemoj puno po suncu trenirat moze suncanica da te opali...
Priglavke

#1406 Re: BH Plivanje

Post by Priglavke »

Najbolja zemlja u Evropi za razvoj plivaca je Francuska. Imaju vrhunske trenere, psiholge, nutricioniste, infrastrukturu. Dok o Americi i Australiji ne treba rijeci trositi... U citavaj Bosni jedva da ima olimpijski bazen... Lana, ako zeli napredovati u krijeri mora iz BiH otici...USA, Australija ili Francuska...
hrasno38

#1407 Re: BH Plivanje

Post by hrasno38 »

Priglavke wrote: 03/08/2024 19:52 Najbolja zemlja u Evropi za razvoj plivaca je Francuska. Imaju vrhunske trenere, psiholge, nutricioniste, infrastrukturu. Dok o Americi i Australiji ne treba rijeci trositi... U citavaj Bosni jedva da ima olimpijski bazen... Lana, ako zeli napredovati u krijeri mora iz BiH otici...USA, Australija ili Francuska...
Ja ne znam stvarno napisao sam imena i prezimena BH plivaca koja su otisla iz BiH u USA, ucesnika olimpijade i vi opet gurate svoju pricu jer ni sekunde ne postujete svoju zemlju i njene strucne ljude.
Priglavke

#1408 Re: BH Plivanje

Post by Priglavke »

hrasno38 wrote: 03/08/2024 20:00
Priglavke wrote: 03/08/2024 19:52 Najbolja zemlja u Evropi za razvoj plivaca je Francuska. Imaju vrhunske trenere, psiholge, nutricioniste, infrastrukturu. Dok o Americi i Australiji ne treba rijeci trositi... U citavaj Bosni jedva da ima olimpijski bazen... Lana, ako zeli napredovati u krijeri mora iz BiH otici...USA, Australija ili Francuska...
Ja ne znam stvarno napisao sam imena i prezimena BH plivaca koja su otisla iz BiH u USA, ucesnika olimpijade i vi opet gurate svoju pricu jer ni sekunde ne postujete svoju zemlju i njene strucne ljude.
Drug, radi se o sistemu. Nije dovoljno imati oko sebe kvalitetne trenere. Mi u BIH imamo jednu vrhunsku plivacicu i par kvalitetnih trenera. Dok je u Americi na desetine vrhunskih plivacica i one guraju jedna drugu i tako budu bolje.
kB27

#1409 Re: BH Plivanje

Post by kB27 »

...
Last edited by kB27 on 22/08/2024 20:59, edited 1 time in total.
hrasno38

#1410 Re: BH Plivanje

Post by hrasno38 »

Priglavke wrote: 03/08/2024 20:16
hrasno38 wrote: 03/08/2024 20:00
Drug, radi se o sistemu. Nije dovoljno imati oko sebe kvalitetne trenere. Mi u BIH imamo jednu vrhunsku plivacicu i par kvalitetnih trenera. Dok je u Americi na desetine vrhunskih plivacica i one guraju jedna drugu i tako budu bolje.
Ama ti kad se tamo pojavis budes kao crba ovca, budes sam, snalazi se za ovo snalazi se za oni. Pricala su mi djeca koja su tamo isla. Plivali su tek toliko da bbi odrzali stipendiju ali ozbiljno treniranje nema sanse. Jel mislis da je stipendija dovljna da tamo zivis? Moras nesto i raditi i sve je to super ali ne za sportistu. Pisao sam od njih 100 koji dodju u USA mozda 1-2 prodju. I ne samo u USA nego bilo gdje da odes na neku sportsku stipendiju. To bi bbio kraj karijere Lane Pudar. Francuska jeste odlicna destinacija ako bi se moglo ugajguliti koji mjesec u kampovima kavog dobrog trenera. U biti Lani je ostao start a sve ostalo Lana zna sto pokazuju njeni rezultati i nema tu sad nekog velikog ispravljanja. Kako god sve je bolje nego USA ako u USA nee moze da ode u nekakv plivacki kamp a onda da batali skolovanje. I sta ce onda sa plivanjem...moze se samo ubiti! Ovo je za Lanu trenutno najbolja varijanta vjeruj mi ali naravno ona je punoljetna i moze sama odluciti sta zeli.
NeKi_LiK

#1411 Re: BH Plivanje

Post by NeKi_LiK »

kB27 wrote: 03/08/2024 20:20 Slazem se, racunam da niko razuman nece negirati da je baza svakog sporta koji nije iskljucivo stvar vjestine (streljastvo i slicno) mora biti bazna/kondiciona priprema + nutricionizam. Strucnjaci na tom polju nisu jednorozi koji moraju biti usko specijalizirani za sport i/ili disciplinu konkretnog sportiste, vec ista osoba moze spremati 5 sportista u 5 razlicitih disciplina u 3 razlicita sporta. Specificnost plivanja i specificnosti discipline delfin dolaze sa trenerom plivanja. Slazem se, ako se moze izolirati specifican element sportske vjestine u kojem sportista drasticno kaska za konkurencijom (kako sam vas razumio, to je kod Lane definitivno start) - taj sportista naravno da treba raditi na tome, i on je moze se reci sretnik sto takvo nesto postoji. Lakse joj je skinuti 0.3s tako sto ce popraviti start (u kojem je u poredjenju sa konkurencijom katastrofalna) nego sto ce popraviti sve ostalo (u cemu je odlicna i recimo blizu platoa).

Ono sto mislim da je bitno istaci je sljedece: Lana sa 18 godina se ne moze porediti sa Djokovicem od dvostruko vise godina u kontekstu toga da Lana moze ili treba odluciti ko da je trenira, raspustiti strucni stab, reci hocu trenera za start, i slicno. Njen trener plivanja i da je najbolji na svijetu mora biti svjestan da ne moze u svakoj komponenti posla biti najbolji na svijetu, i da mu treba pomoc u vidu strucnjaka recimo za start. Jednostavno, Lana sa 18 godina ne moze i ne treba biti sama svoj manager koji se brine za svoju karijeru, kao sto mozda moze neko 10 ili 20 godina stariji. Takodjer, nema taj luksuz ni u vidu finansija.
Daleko od toga da sam ja rekao da Lana treba biti svoj menadzer, to je najgora opcija koju jedan sportista moze uraditi. Zbog toga sam i pitao upucenije ko vodi tim jer to cesto nije ni glavni trener. A i tu se ulazi u zamku ide to dobro i zaboravlja se da je Lana mozda ne bas Real Madrid, ali Juventus ili Milan i ne moze biti vodjena kao Sarajevo, Zeljo ili Unis. Ne moze ona biti side job...

I ja nisam govorio o Djokovicu sada, ja govorim o ispravno vodjenoj Djokovicevoj karijeri i Djokovicu u Laninim godinama. Sa jednim trenerom je usao u top100 gdje se prepoznalo da se dalje ne moze. Nakon toga je angazovan Piatti koji se sama krema teniskog trenerskog svijeta i sa kojim ulazi u top40 ali mu je za nesto vise kao i svim teniserima potreban stalno uz njega sto Piatti odbija.. i tu u igru ulazi Vajda sa kojim se nasao i na jednoj drugoj razini. Cak i nakon osvajanja mnostva GSa sa Vajdom timu se prikljucuje Becker, nakon toga prikljucuje Agassija u vrijeme psiholoskih blokada i previranja sa kojima se i Agassi suocavao. Nakon toga se angazuje i Goran kao neko blizak sa ovih prostora i radi se na servisu koji ce postati ubojito oruzje u poznim teniskim godinama gdje su potrebni kraci poeni... uz sve to vrhunski fizio svo vrijeme uz njega, vrhunski kondicioni trener, nutricionisti prilagodjeni njegovim prohtjevima, porodica, vrhunski tim menadzera i publicista koji su se koliko god to smijesno bilo lavovski izborili da pored Srkijevih a i novakovih eskapada ne bude jos 3x omrazeniji...
Za nutricionizam nisam mislio da je manje vazan u plivanju nego u biciklizmu, samo to da je nutricionista puno vise "zaposlen" oko jednog bicikliste. Znacajno simplificiram stvari: Lani ce nutricionista dati smjernice i pratiti njihovo provodjenje na sedmicnoj bazi; Lejli ce dati te iste smjernice, ali joj i biti potreban na dnevnoj bazi jer njeni treninzi traju po 6 sati, hidracija i ishrana u toku treninga i neposredno nakon treninga su bitni jednako kao i sam trening, itd.
Slazem se... u biciklizmu i bodybuildingu ce pratiti na satnoj bazi, u nekim sportovima na dnevnoj u nekim na mjesecnoj bazi...
Lejla se nazalost bavi sportom koji mnogi ne smatraju sportom, to je tako i tako ce vjerovatno uvijek biti. Isto kao sto one skakace na trampolini, gadjanje glinenih golubova, bilo koju vrstu streljastva, macevanje niko ne percipira kao ozbiljan sport ...

Nazalost, mada je Lejlin sport i disciplina medju najkompleksnijim i najzahtjevnijim na svijetu. A jos zalivije, koliko god sportova se u svijetu smatra "meme sportovima" i ne percipira kao ozbiljan sport, kod nas ih je bar deset puta vise. Kod nas su "pravi sportovi" fudbal, kosarka i pomalo tenis. I kad se malo razmisli, svakome ce biti kristalno jasno da u tome lezi jedan od vecih razloga zasto olimpijce brojimo na prste jedne ruke, a o prvoj medalji jos uvijek sanjamo. Dijete proba fudbal, ne ide; proba malo kosarku, ne ide - "ma nije on talentovan za sport". Da ne pricam o tome da je haman pa "sramota" reci da treniras neki sport koji nije u kategoriji "ozbiljnih sportova". Pa cak uprkos svemu tome, broj iole ozbiljnih sportista koji su karijere napravili ili bar poceli u BiH je nemjerljivo veci u "neozbiljnim sportovima" nego ovim ozbiljnim.
Da... npr Norveska koja je u omjeru broj stanovnika - olimpijske medalje mislim najuspjesnija sportska nacija ima x disciplina na zimskoj olimpijadi koje smatra neisplatnim i u koje kao savez i drzava ne ulaze pare...
Slazem se, oni su "eksces" a ne sistem. Ali isto tako su pokazatelj da je nekad jednom sportisti nekad vaznije biti okruzen pravim ljudima kojim bezgranicno vjerujes, koji ce zajedno sa tobom rasti, nego imati na raspolaganju najbolje strucnjake svijeta. Unaprijed se izvinjavam ako grijesim, ali sumnjam da je Amar najbolji trener brdskog biciklizma na svijetu. Bas kao sto sumnjam da bi Lejla uz nekog na papiru strucnijeg i zvucnijeg od njega napravila vise od svoje karijere.

Ovo spominjem iz razloga sto je neko vec (argumentovano i razumno) problematizirao to sto nema njene prve trenerice u strucnom stabu, odnosno trenerice koja, ako sam dobro razumio, je i dovela do vrhunskih juniorskih rezultata na osnovu kojih smo uopce culi za nju. Da za osobu koja je njenu karijeru dovela do te tacke nema mjesta u strucnom stabu, tesko da je moguce. Ne sporim da to mozda nije osoba koja je moze odvesti do olimpijske medalje, ali osim ako je tu nesto zestoko puklo izmedju nje i Lane - to je sigurno osoba kojoj Lana bezgranicno vjeruje.
100%... nisam toliko u biciklizmu, upoznat sam kroz ljubav prema sportu i price sa nekim ljudima sa Amarom i Lejlom i iskreno s obzirom na lifestyle ne mogu tvrditi da Amar nije uspio da nauci toliko da trenutno nije vrhusnki trener... iako je ogromnu ulogu odigrala i ta povezanost na drugom nivou...

Za Lanu i prvu trenericu se slazem. Usamljenicki sport bas kao i tenis, sa dosta psiholoskog pritiska i svi koji imaju priliku zele da imaju uz sebe jaku porodicu i neku osobu uz koju ce se osjecati sigurno, koja ce biti spona sa tim nekim bezbriznijim danima, povezati one prve uspjehe, ljubav prema sportu...
kB27

#1412 Re: BH Plivanje

Post by kB27 »

...
hrasno38

#1413 Re: BH Plivanje

Post by hrasno38 »

kB27 wrote: 03/08/2024 22:47
NeKi_LiK wrote: 03/08/2024 22:23 I ja nisam govorio o Djokovicu sada, ja govorim o ispravno vodjenoj Djokovicevoj karijeri i Djokovicu u Laninim godinama. Sa jednim trenerom je usao u top100 gdje se prepoznalo da se dalje ne moze. Nakon toga je angazovan Piatti koji se sama krema teniskog trenerskog svijeta i sa kojim ulazi u top40 ali mu je za nesto vise kao i svim teniserima potreban stalno uz njega sto Piatti odbija.. i tu u igru ulazi Vajda sa kojim se nasao i na jednoj drugoj razini. Cak i nakon osvajanja mnostva GSa sa Vajdom timu se prikljucuje Becker, nakon toga prikljucuje Agassija u vrijeme psiholoskih blokada i previranja sa kojima se i Agassi suocavao. Nakon toga se angazuje i Goran kao neko blizak sa ovih prostora i radi se na servisu koji ce postati ubojito oruzje u poznim teniskim godinama gdje su potrebni kraci poeni... uz sve to vrhunski fizio svo vrijeme uz njega, vrhunski kondicioni trener, nutricionisti prilagodjeni njegovim prohtjevima, porodica, vrhunski tim menadzera i publicista koji su se koliko god to smijesno bilo lavovski izborili da pored Srkijevih a i novakovih eskapada ne bude jos 3x omrazeniji...
Da, slazem se potpuno. A ko je osoba koja je da kazem "upravljala" njegovom karijerom od pocetka? Po opisanom zvuci da je za njegova postignuca mnogo vaznija nego sto se cini. Jer pogresan izbor u bilo kojem od navedenih koraka vrlo vjerovatno bi rezultirao tim da umjesto 1. bude 51. na svijetu. Ili, poznavajuci njegov temperament, da potpuno batali profesionalni tenis.

Ko bi to u Laninom slucaju mogao biti, mozda neko upuceniji zna. Najprije direktor kluba Orka (Damir Djedovic) jer je on uz nju barem 8 godina.

NeKi_LiK wrote: 03/08/2024 22:23 ... s obzirom na lifestyle ne mogu tvrditi da Amar nije uspio da nauci toliko da trenutno nije vrhusnki trener ...
Da, danas sigurno jeste, najbolji pokazatelj je to dokle je Lejla dogurala i gdje je sada, uprkos tome odakle je i koliko kasno (za profesionalni sport) se uopce pocela baviti biciklizmom. Koliko je rasla ona, toliko je i on. A jos su u svemu bili skoro pa sami. Odnosno, da se bolje izrazim, vjerovatno on nije objektivno najbolji trener na svijetu (iako sigurno jeste vrhunski), ali Lejli niko na svijetu ne bi bio bolji trener.
Ma kod Lane nije uopste u pitanju trener, fizicka pripremljenost ili bilo sta sto je vzano za tadj dio nego nesto sasvim deseto. Hoce li se o tome ikad pricati ne znam ali ja necu. U svakom slucaju biti 12-ti na svijetu iz BiH i to je veliki rezultat kao sto je veliki ispuniti olimpijsku normu a samo ju je ona ispunila iz BiH. Problem je sto nas je Lana navikla na dobro plivanje, medalje, finala itd itd. I ja sam bio jedno vrijeme navikao da je Zeljo stalno jal prvak jal osvajac kupa pa evo 12 godina post. Jednostavno u Parizu su se lose poklopile neke stvari i dobili smo od Lane to sto smo dobili. Ali ona ne da zasluzuje jos jednu prilku nego zasluzuje jos 100 tako da Pariz ce biti upamcen kao druge OI Lane Pudar sa 18 godina sto je zaista veliki uspjeh. Jedino mi zao sto ce preskociti svjetsko prvenstvo u Decembru jer takva takmicenja ona ne smije da propusta a jos je tu pored nosa u Budimpesti.
NeKi_LiK

#1414 Re: BH Plivanje

Post by NeKi_LiK »

kB27 wrote: 03/08/2024 22:47 Da, slazem se potpuno. A ko je osoba koja je da kazem "upravljala" njegovom karijerom od pocetka? Po opisanom zvuci da je za njegova postignuca mnogo vaznija nego sto se cini. Jer pogresan izbor u bilo kojem od navedenih koraka vrlo vjerovatno bi rezultirao tim da umjesto 1. bude 51. na svijetu. Ili, poznavajuci njegov temperament, da potpuno batali profesionalni tenis.
Sportski, iako mi je to tesko priznati, iskljucivo Srdjan Djokovic. Koliko god je stete napravio, napravio je vise dobra, x puta se kockao all in i zakonom velikih brojeva, pravilima kockarnice, matematicki je morao izgubiti i pogrijesiti ali ipak nije. A uradio je to u jednu ruku tesko u drugu jednostavno a to je dajte mi ono sto je najbolje za Novaka na svijetu u ovom trenutku jer je on buduci hodajuci teniski Isus. Srdjan je zaista cijelo vrijeme vjerovao u to i nije se libio otvoreno traziti najbolje za Novaka, bilo pare, bilo trenere, bilo nesto trece. Vecina njegove frustracije izvire iz toga sto to nije vjerovalo mnogo drugih iako sada x njih prica kada je nedvojbeno najbolji teniser svih vremena. Jedini koji su istinski vjerovali u Novaka su Jelena Gencic i Srdjan Djokovic. Ostali su u njemu vidjeli prilicno perpspektivnog tenisera koji moze da desetine turnira i ususput 2 3 grand slama. Da je bilo drugacije, Boba bi odmah dao tada kikiriki pare za njega, Nikola Pilic bi ga mozda besplatno trenirao, Piati bi prekrsio svoje pravilo i ne bi izlazio iz njegovog boksa itd itd..

Sto se tice ostalog tice menadzerski ga je vodio Artaldi koga je upoznao pocetkom svojih dvadesetih kao kontakt osobu u Segiu Tachiniju pa je presao nakon par godina da za njega radi full time.
kB27 wrote: 03/08/2024 22:47 Ko bi to u Laninom slucaju mogao biti, mozda neko upuceniji zna. Najprije direktor kluba Orka (Damir Djedovic) jer je on uz nju barem 8 godina.
Bilo ko ko nece Lanu percipirati kao Golf iz TASa nego jebeni Ferrari. Bilo ko ko nece furati pricu o ribici iz hotelskog bazena u Mostaru nego nekome ko je top10 plivacica u svojoj disciplini sa 18 godina i da moze da bude top3. Mentalitet nam je sjeban, sportski smo na nivou samo nek ne puca i ne talasaj, cuvaj posao... i to je nesto sto treba mijenjati...
kB27

#1415 Re: BH Plivanje

Post by kB27 »

...
NeKi_LiK

#1416 Re: BH Plivanje

Post by NeKi_LiK »

kB27 wrote: 04/08/2024 14:52 :thumbup:

Svaka cast. Ali opet "primjer kako ne treba", kao kod Lejle i Amara. :mrgreen:

Ne kako ne treba, vec cemu se ne treba nadati da ce sistematicno davati rezultate. Iza tog primjera stoji najmanje 999 kontraprimjera gdje mijesanje roditelja na bilo koji nacin rezultira unistavanjem karijere djeteta. Ja ih u BiH iz prvog lica znam desetak djece kojim su roditelji zavrsili karijeru, a bili su na putu da nesto naprave (najbolji u mladjim kategorijama u BiH, top 10-20 u Evropi).

Istina, primjeri koje ja znam su djeca mnogo mladja od godina u kojim je bio Novak kada su se desavale promjene koje si spomenuo. Mozda i to ima veze.

Srecom, kod Lane nije takav slucaj, barem prema intervjuima od prije 2-3 godine - Velibor u njenoj karijeri nikada nije pokusavao biti nista osim roditelja.

Ja sam uvjeren da ce Lanina karijera nastaviti putem kojim je krenula, i da ce za 5 godina kada se pogleda unazad ova Olimpijada biti samo jedna kratkotrajna oscilacija u kontinuiranom napretku.
Pa ne znam bas da je kako ne treba jer je u svakom momentu kada je jedan tim dosegao da moze pratiti njegove ambicije taj tim mijenjan/siren sa ostalima i uvijek se islo samo sa najboljima... nije da je pimplao trenere i osoblje ko nasi premijerligasi...

Donekle se slazem sa ovim tvojim za roditelje, ali isto tako sam ja vidio 9999 primjera gdje je neukljucenost roditelja i prepustanje treneru\klubu od vrhunskih potencijala napravilo ispodprosjecne sportiste ako su to uopste i postali... kada kazem ukljucenost mislim na razgovor, razumjevanje sporta koji dijete trenira, postavljanje pravih pitanja u pravom trenutku, realne ambicije i ciljeve u odnosu na program ali i teske odluke koje dijete samo ne moze donijeti... na tu ukljucenost mislim koja je obavezna a ne na osnivanje kluba i zahtjeva od trenera kako da se radi jer se vidjelo na internetu...

A sto se tice Lane vjeruj da su bili jako, jako ukljuceni i da su znali sta traze za nju...
hrasno38

#1417 Re: BH Plivanje

Post by hrasno38 »

NeKi_LiK wrote: 04/08/2024 18:20

Ne kako ne treba, vec cemu se ne treba nadati da ce sistematicno davati rezultate. Iza tog primjera stoji najmanje 999 kontraprimjera gdje mijesanje roditelja na bilo koji nacin rezultira unistavanjem karijere djeteta. Ja ih u BiH iz prvog lica znam desetak djece kojim su roditelji zavrsili karijeru, a bili su na putu da nesto naprave (najbolji u mladjim kategorijama u BiH, top 10-20 u Evropi).

Istina, primjeri koje ja znam su djeca mnogo mladja od godina u kojim je bio Novak kada su se desavale promjene koje si spomenuo. Mozda i to ima veze.

Srecom, kod Lane nije takav slucaj, barem prema intervjuima od prije 2-3 godine - Velibor u njenoj karijeri nikada nije pokusavao biti nista osim roditelja.

Ja sam uvjeren da ce Lanina karijera nastaviti putem kojim je krenula, i da ce za 5 godina kada se pogleda unazad ova Olimpijada biti samo jedna kratkotrajna oscilacija u kontinuiranom napretku.
Pa ne znam bas da je kako ne treba jer je u svakom momentu kada je jedan tim dosegao da moze pratiti njegove ambicije taj tim mijenjan/siren sa ostalima i uvijek se islo samo sa najboljima... nije da je pimplao trenere i osoblje ko nasi premijerligasi...

Donekle se slazem sa ovim tvojim za roditelje, ali isto tako sam ja vidio 9999 primjera gdje je neukljucenost roditelja i prepustanje treneru\klubu od vrhunskih potencijala napravilo ispodprosjecne sportiste ako su to uopste i postali... kada kazem ukljucenost mislim na razgovor, razumjevanje sporta koji dijete trenira, postavljanje pravih pitanja u pravom trenutku, realne ambicije i ciljeve u odnosu na program ali i teske odluke koje dijete samo ne moze donijeti... na tu ukljucenost mislim koja je obavezna a ne na osnivanje kluba i zahtjeva od trenera kako da se radi jer se vidjelo na internetu...

A sto se tice Lane vjeruj da su bili jako, jako ukljuceni i da su znali sta traze za nju...
Evo ja cu ti reci jer sam 4 godine vodio jedan klub da su roditelji sto se tice sportskog napretka djece uglavno pravo zlo. Puno bolje je bilo kada se rodtilji nisu mijesali u rad kluba ali sad je drugi sistem jer roditelji placaju klubovima da bi njihova djeca trenirala i onda misle da mogu da uticu na sve, ali apolsutno sve. Lana jee odavno postala po tom pitanju profesionalac i Vela i Nada se ne mijesaju sigurno u posao tima koji radi sa njom a pogotovo Velibor koji je bio fudbalski profesionalac, pa onda trener zna odlicno koliko je to kontraproduktivno.
Razzne kombinacije postoje, pljuste pozivi sa svih strana, skolarine i stipendije, pozivi iz Evrope i par njih koji su vise nego zanimljivi ali uvijek postoji sansa da je BiH zauvijek izgubi.
El_comadante

#1418 Re: BH Plivanje

Post by El_comadante »

hrasno38 wrote: 04/08/2024 20:10

Evo ja cu ti reci jer sam 4 godine vodio jedan klub da su roditelji sto se tice sportskog napretka djece uglavno pravo zlo. Puno bolje je bilo kada se rodtilji nisu mijesali u rad kluba ali sad je drugi sistem jer roditelji placaju klubovima da bi njihova djeca trenirala i onda misle da mogu da uticu na sve, ali apolsutno sve. Lana jee odavno postala po tom pitanju profesionalac i Vela i Nada se ne mijesaju sigurno u posao tima koji radi sa njom a pogotovo Velibor koji je bio fudbalski profesionalac, pa onda trener zna odlicno koliko je to kontraproduktivno.
Razzne kombinacije postoje, pljuste pozivi sa svih strana, skolarine i stipendije, pozivi iz Evrope i par njih koji su vise nego zanimljivi ali uvijek postoji sansa da je BiH zauvijek izgubi.
Koji je onda razlog da 2 godine pliva sve sporije?
Semper123

#1419 Re: BH Plivanje

Post by Semper123 »

Odgovorno tvrdim da je Lana imala najviše novca za pripreme za OI, i desilo joj se isto kao i Fazliji ...
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#1420 Re: BH Plivanje

Post by konektovan »

Ako ce nas i u buducnosti razocarati kao i nedavno ....onda nek ide gdje hoce, bez ikakve griznje savjesti.
Maliodmene

#1421 Re: BH Plivanje

Post by Maliodmene »

Cuj da je BiH izgubi, nek vrati pare i nek ide dje hoce onda ako tako razmislja
hrasno38

#1422 Re: BH Plivanje

Post by hrasno38 »

El_comadante wrote: 04/08/2024 20:49
hrasno38 wrote: 04/08/2024 20:10

Koji je onda razlog da 2 godine pliva sve sporije?
Kako to da ti ne znas da je ona svoj najbolji rezultat napravila prije godinu dana u Beogradu
hrasno38

#1423 Re: BH Plivanje

Post by hrasno38 »

konektovan wrote: 04/08/2024 21:00 Ako ce nas i u buducnosti razocarati kao i nedavno ....onda nek ide gdje hoce, bez ikakve griznje savjesti.
Pa onda ces nas vjerovatno ti usreciti :lol: :lol: :lol:
hrasno38

#1424 Re: BH Plivanje

Post by hrasno38 »

Maliodmene wrote: 04/08/2024 21:38 Cuj da je BiH izgubi, nek vrati pare i nek ide dje hoce onda ako tako razmislja
Ma hajde koje pare?? Za ono sto joj je drzava dala ne bi osvojila ni drvenog konjica. Ako je neko od sportista opravdo te pare onda je to ona
kB27

#1425 Re: BH Plivanje

Post by kB27 »

...
Last edited by kB27 on 22/08/2024 20:58, edited 1 time in total.
Post Reply