Crna hronika BH cesta

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#16201 Re: Crna hronika BH cesta

Post by PreWiBa »

Laplace wrote: 03/08/2024 14:24 Još jedno zanimljivo poređenje:

Neko veče prolazim kroz Brezu, iz suprotnog smjera kontra (tj. mojom) trakom prvo ka autu idu tri bicikla, neka dječurlije. Na blicanje i kratko upozorenje sirenom ne reaguju, na dugo upozorenje sirenom također ne reaguju. Nasreću, imao sam prostora i vremena da ih zaobiđem.

Kojih petnaestak sekundi kasnije vidim psa (marke avlijaner) na cesti, kratko upozorim sirenom - on se odmah sklanja.

Da li smo to konačno dostigli tačku u devoluciji kada pas avlijaner ima veći IQ od djece? Onda smo zvanično u novom društvenom uređenju: idiokratiji.
Meni prije par sedmica neki mlađi na biciklu, na sred magistrale od Mostara do Jablanice u 11 sati navečer, uletiše u sredinu ceste (ono kad švrljaju biciklom, ako razumiješ na šta mislim).
kB27

#16202 Re: Crna hronika BH cesta

Post by kB27 »

...
Last edited by kB27 on 22/08/2024 21:00, edited 1 time in total.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#16204 Re: Crna hronika BH cesta

Post by PreWiBa »

kB27 wrote: 03/08/2024 14:37
drug_profi wrote: 03/08/2024 14:33 Moji psi se bolje ponašaju od djece. Prelaze ulicu kad im ja kazem. Dodju kad im kazem. Prekinu neku radnju kad im kazem.
Tako da je to meni odavno poznato.
Cuvaj se druze Drug sa tim izjavama, mene su dezurni dusebriznici i pojedine moralne horizontale foruma oprali na ruke kada sam na temu kucnih ljubimaca u kaficima postavio pitanje Koja je razlika izmedju psa i djeteta u kaficu, i zasto pas na uzici koji lezi kod nogu vlasnika predstavlja problem, a dijete koje u blatnjavim cipelicama hoda po tapacirungu stolice (na koju cu ja nakon njih sjesti) ili po stolu uz euforicno odobravanje roditelja ne predstavlja problem.

:sax:
Kućni ljubimac nema šta tražiti u kafiću, taj krkanluk isto nema prolaza.
kB27

#16205 Re: Crna hronika BH cesta

Post by kB27 »

...
kB27

#16206 Re: Crna hronika BH cesta

Post by kB27 »

...
Laplace

#16207 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Laplace »

sehohari wrote: 03/08/2024 14:36

Neko veče prolazim kroz Brezu, iz suprotnog smjera kontra (tj. mojom) trakom prvo ka autu idu tri bicikla, neka dječurlije. Na blicanje i kratko upozorenje sirenom ne reaguju, na dugo upozorenje sirenom također ne reaguju. Nasreću, imao sam prostora i vremena da ih zaobiđem.

Kojih petnaestak sekundi kasnije vidim psa (marke avlijaner) na cesti, kratko upozorim sirenom - on se odmah sklanja.

Da li smo to konačno dostigli tačku u devoluciji kada pas avlijaner ima veći IQ od djece? Onda smo zvanično u novom društvenom uređenju: idiokratiji.
Meni prije par sedmica neki mlađi na biciklu, na sred magistrale od Mostara do Jablanice u 11 sati navečer, uletiše u sredinu ceste (ono kad švrljaju biciklom, ako razumiješ na šta mislim).
Viđao sam kako noću izvode slalom između auta u pokretu, tako da mogu zamisliti kako je to izgledalo. Doduše, ovi u Brezi su to radili u gradu, gdje se vozilo sporije. Na magistrali, gdje se vozi 100+, je još viši nivo idiotizma.
kB27

#16208 Re: Crna hronika BH cesta

Post by kB27 »

...
Last edited by kB27 on 22/08/2024 21:00, edited 2 times in total.
Laplace

#16209 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Laplace »

drug_profi wrote: 03/08/2024 14:33 Moji psi se bolje ponašaju od djece. Prelaze ulicu kad im ja kazem. Dodju kad im kazem. Prekinu neku radnju kad im kazem.
Cuvaj se druze Drug sa tim izjavama, mene su dezurni dusebriznici i pojedine moralne horizontale foruma oprali na ruke kada sam na temu kucnih ljubimaca u kaficima postavio pitanje Koja je razlika izmedju psa i djeteta u kaficu, i zasto pas na uzici koji lezi kod nogu vlasnika predstavlja problem, a dijete koje u blatnjavim cipelicama hoda po tapacirungu stolice (na koju cu ja nakon njih sjesti) ili po stolu uz euforicno odobravanje roditelja ne predstavlja problem.

Zlatna mladež.
vjeshalica

#16210 Re: Crna hronika BH cesta

Post by vjeshalica »

kB27 wrote: 03/08/2024 15:41 https://crna-hronika.info/hadzici-pogle ... -27/635921

Pitam se, postoji li mjesto na svijetu gdje se ovakve stvari desavaju, izuzev mozda jos negdje na balkanu?

Bez polozenog vozackog ispita stavis u auto vlastitu majku, zenu i jednogodisnje dijete. Izgubis kontrolu nad vozilom (necu prejudicirati zbog cega, ali sam cin da si uradio to sto sam naveo u prethodnoj recenici dovoljno sugerira) i ubijes vlastitu zenu, igrom slucaja ne i dijete i majku.

Postoji li takav mentalni sklop jos igdje?

Navalite sa "mozda tesko zivi nije imao para da polozi", "mozda je vozio dijete doktoru", i slicnim izgovorima.
Glavni izgovor : siroKtiLJa/sjerotinja/sirotilja/sirotinja
Laplace

#16211 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Laplace »

kB27 wrote: 03/08/2024 15:30
sehohari wrote: 03/08/2024 14:53

Kućni ljubimac nema šta tražiti u kafiću, taj krkanluk isto nema prolaza.
Pa ja. Odnosno, odgovor na moje pitanje "Koja je razlika..." je "Razlike nema".

Sto je i bila poenta mog pitanja ako zelimo dati prost odgovor. Ako zelimo detaljisati i konkretizirati, sto je takodjer bila sekundarna poenta (da nije svaki kucni ljubimac isti i nije svako dijete isto), svako razuman ce reci da mu manje smeta miran pas na uzici pored nogu vlasnika nego dijete koje se uz odobravanje roditelja krevelji na sav glas hodajuci u blatnjavim cipelicama po tapacirungu stolice na koju cu ja sjesti u odijelu na pauzi izmedju dva poslovna sastanka (karikiram, ja necu sigurno). Ali ne, zakljucak dusebriznika je bio da "dijete ima savijest a pas je obicni ker koji nema savijest", i zato dijete moze i ja sam bolestan jer mi takvo konkretno dijete u kaficu vise smeta nego takav konkretan pas.

Bas kao sto ni sva djeca nisu idioti koji rade to sto rade na biciklima, a ni svi psi nisu mirni i poslusni kao Drugovi psi.
Uz pretpostavku da si mislio na svijest, ti dušebrižnici bi se trebali malo bolje informisati. Naučna istraživanja za sve više životinja dokazuju da imaju svijest. Svijest i razmišljanje nemaju samo ljudi a životinje nisu samo automati koji djeluju isključivo po instinktima.
Laplace

#16212 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Laplace »

kB27 wrote: 03/08/2024 15:41 https://crna-hronika.info/hadzici-pogle ... -27/635921

Pitam se, postoji li mjesto na svijetu gdje se ovakve stvari desavaju, izuzev mozda jos negdje na balkanu?

Bez polozenog vozackog ispita stavis u auto vlastitu majku, zenu i jednogodisnje dijete. Izgubis kontrolu nad vozilom (necu prejudicirati zbog cega, ali sam cin da si uradio to sto sam naveo u prethodnoj recenici dovoljno sugerira) i ubijes vlastitu zenu, igrom slucaja ne i dijete i majku.

Postoji li takav mentalni sklop jos igdje?

Navalite sa "mozda tesko zivi nije imao para da polozi", "mozda je vozio dijete doktoru", i slicnim izgovorima.
Moj otac nikad nije imao auto i nikad nije ni polagao vozački, ali nije ni vozio. Kad treba dijete voziti doktoru ili bilo kakav drugi posao, ili nekog zamoli ili ide taksijem ili autobusom. Još je to bilo u vrijeme kad je malo ko imao auto, bar u našem kraju (sedamdesete i osamdesete godine prošlog vijeka).

Dakle, izgovor "možda je dijete vodio doktoru" apsolutno ne drži vodu. Ali, ne sumnjam da će takvih izgovora biti, ako ne na forumu ono bar na portalima.
kB27

#16213 Re: Crna hronika BH cesta

Post by kB27 »

...
zli_hordas

#16214 Re: Crna hronika BH cesta

Post by zli_hordas »

Bauljam i čarlijam drogirani i pijan to je to.
Laplace

#16215 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Laplace »

kB27 wrote: 03/08/2024 15:54
Laplace wrote: 03/08/2024 15:48
kB27 wrote: 03/08/2024 15:30

Pa ja. Odnosno, odgovor na moje pitanje "Koja je razlika..." je "Razlike nema".

Sto je i bila poenta mog pitanja ako zelimo dati prost odgovor. Ako zelimo detaljisati i konkretizirati, sto je takodjer bila sekundarna poenta (da nije svaki kucni ljubimac isti i nije svako dijete isto), svako razuman ce reci da mu manje smeta miran pas na uzici pored nogu vlasnika nego dijete koje se uz odobravanje roditelja krevelji na sav glas hodajuci u blatnjavim cipelicama po tapacirungu stolice na koju cu ja sjesti u odijelu na pauzi izmedju dva poslovna sastanka (karikiram, ja necu sigurno). Ali ne, zakljucak dusebriznika je bio da "dijete ima savijest a pas je obicni ker koji nema savijest", i zato dijete moze i ja sam bolestan jer mi takvo konkretno dijete u kaficu vise smeta nego takav konkretan pas.

Bas kao sto ni sva djeca nisu idioti koji rade to sto rade na biciklima, a ni svi psi nisu mirni i poslusni kao Drugovi psi.
Uz pretpostavku da si mislio na svijest, ti dušebrižnici bi se trebali malo bolje informisati. Naučna istraživanja za sve više životinja dokazuju da imaju svijest. Svijest i razmišljanje nemaju samo ljudi a životinje nisu samo automati koji djeluju isključivo po instinktima.
Da, hvala za ispravku, inace nisam previse nepismen ali desi se. 8-)

Naravno, pa cak i bioloski puno manje kompleksni organizmi od psa. A, na drugu stranu, jednako validno pitanje je pitanje svijesti kod djeteta od recimo godinu dana. Mislim jasno je sve samo na osnovu toga sto neko kaze, citiram "pas je obicni ker bez svijesti". Ne ocekujem da osoba koja ima takve izjave cita naucne radove. :lol:
I ja sam neke termine pogrešno pisao pa su me ispravljali.
Laplace

#16216 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Laplace »

kB27 wrote: 03/08/2024 15:33
Isto bilijar, a frajer ne odustaje. Sta napravi casica vise. Vjerujem da je prije ovog dogadjaja tristo hiljada puta iz iste kafane otisao kuci, samo trunku manje pijan. Doboj je jos relativno veliki grad, mogu misliti koliko ovog ima po manjim mjestima, gdje znas da i ako te zaustavi policija to ce biti komsija, jaran, tetak ili neko s kim ces lahko.

:run:
Meni ovo djeluje kao koja flašica više.
nepass1

#16217 Re: Crna hronika BH cesta

Post by nepass1 »

sehohari wrote: 03/08/2024 14:36

Prolazim kraj suda, ide lik sa trebom i samo je gurnu na cestu i ono uhvati za rukav da ne odleti skroz na auto. Na auto ispred mene. Ja mislim da je onaj u autu se sasro. Lik se zavalio od smjeha na trotoaru. Ima sigurno 25g. Haj da su djeca od 10-11g.
drug_profi

#16218 Re: Crna hronika BH cesta

Post by drug_profi »

Ma nek JG.
Pas je clan porodice. I bolje im je to da shvate, da ne bude poslije "sta mu bi?"
Ne da kafana pse u basti? Ok. Ima ih koja cak i vodu psima sluzi. Tamo cemo sjest.
banjaluka078

#16219 Re: Crna hronika BH cesta

Post by banjaluka078 »

Laplace wrote: 03/08/2024 16:25

Meni ovo djeluje kao koja flašica više.
I ozbiljna gramaža.

U BL malo neUrozni.

https://www.bl-portal.com/banjaluka/zau ... banjaluci/
kB27

#16220 Re: Crna hronika BH cesta

Post by kB27 »

...
Last edited by kB27 on 22/08/2024 20:59, edited 1 time in total.
Evolution_IV
Vozim: 3 Leša

#16221 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Evolution_IV »

extasi vjerovatno
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#16222 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Bobi »

1,5 ...meni djeluje da je ono 5,5 :D.
Laplace

#16223 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Laplace »

Laplace wrote: 03/08/2024 14:20 Juče je neki auto udario romobilistu u Brezi, bar prema onome što sam vidio sinoć (prvo na lijevoj strani na cesti stoji romobil a malo dalje neki napucani Golf, vjerovatno neki GT). Ništa na portalima o tome.

Btw, u Brezi si jednom nogom u zatvoru čim upališ auto. Biciklisti, romobilisti i pješaci - ne zna se ko je gori od koga. Vozi se suprotnom stranom, prolazi kroz crveno, izlijeće osvakud, niko ništa ne gleda. Da stvar bude još gora, ulična rasvjeta je takva da naizmjenično prolaziš kroz osvijetljen i neosvijetljen dio, iz svjetla u mrak i obrnuto, na šta se oči privikavaju neko vrijeme pa se lako previdi pješak, romobilista ili biciklista u tamnoj odjeći i bez ikakvog osvjetljenja.

Vozači motocikala i skutera od zaštitne opreme imaju neku jeftinu kinesku kacigu i ništa više. Majica kratkih rukava, šorts i kaciga koja puca ako malo strožije pogledaš u nju im je standardna "zaštitna oprema". A voze kao da su Thor lično i personalno.
Update (+ da ilustrujem koliko su generalizacije pogrešne): ispostavilo se da vozač Golfa nije kriv (ovo na osnovu priče ljudi koji žive u blizini mjesta udesa, ne znam kako je to kvalifikovala policija). Čovjek je, navodno, vozio polako kad su mu iz sa trotoara naglo na cestu u punoj brzini izletjele dvije djevojčice na romobilu (ili romobilima). Vozač nije imao ni teoretske šanse da izbjegne sudar, sve i da je nogu imao spremnu na kočnici.

Da li je to dovelo do ikakve promjene? Da li je brezanska zlatna mladež iz ovog izvukla pouku?

Malo morgen!

Sljedeće veče, tj. sinoć (udes se dogodop preksinoć), dvije djevojčice na romobilu su punom brzinom prošle kroz crveno, nekim čudom nije došlo do kontakta sa vozilom koje se sa sporedne ulice uključivalo na svoje zeleno, i nastavile kao da ništa pogrešno nisu uradile. Još su mu izletjele iz mrtvog ugla, dakle ne bi ih ni vidio do trenutka sudara. I to ukoso, sa trotoara pa kroz sredinu raskrsnice, dijagonalno, bez usporavanja i bez gledanja.
ZoomZoomKiwi

#16224 Re: Crna hronika BH cesta

Post by ZoomZoomKiwi »

:bih:
akcija007

#16225 Re: Crna hronika BH cesta

Post by akcija007 »

I ovi nasi ljudi sa stranim tablicama divljaju ovuda po cestama .
Post Reply