I ono sranje sto walter white vozi u bb je originalno i skroz svoje ali ne mjenja cinjenicu da je ruzno.
Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- nepass1
#32751 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
-
citroen xm
#32752 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Meni nije ružna. Ružan mi je BMW XM, Multipla recimo nije.
- House
#32753 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
ne volim ove "tanke" farove. a la hyundai kona
-
citroen xm
#32754 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Nije samo to. Ja ne volim, a danas je to baš aktuelno, dizajn koji je nadrkan, nervozan i ljutit.
Multipla ovakva ili onakva meni ima taj neki mediteranski šmek.
Multipla ovakva ili onakva meni ima taj neki mediteranski šmek.
-
1Dante1
#32755 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Zato sam i rekao da prije zakljucenja odnosno finalizacije ode u banku s parama. Banke mogu da rade sta god zele dok ne nalete na pravnika kojem nece biti mrsko da se s njima nadmece i provodi zakonski dio.
Ako zakonski nije moguce, sve jasno, no morali su ti tacno citirati clan taj i taj, a ne "zakon o sprecavajnju pranja novca ili porjekla", sto inace rade.
- House
#32756 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
hajde tanke štope, ali naprijed... brate.
-
caseytron
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#32758 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Vakosam ja doduse 12000 svaki dan polagao po 1000 na bankomat...na kraju stize sms da donesem svjez cipsnepass1 wrote: ↑02/08/2024 17:14Nece da banka primi pare. Prodao, ugovor, ovjeren sve. Donio pare u banku nece da pricaju.1Dante1 wrote: ↑02/08/2024 15:38 Iznos? Generalno tebi ne bi trebao biti problem kao prodavacu da polozis novac, jer imas porijeklo, ugovor o kupoprodaji.
Ako je iznos do 30k, ono sto bih ja uradio je:
-napravio kupoprodajni ugovor
-otisao u banku s kupcem i polozio eure na racun + provizija za konverziju
-nakon toga kompletirao kupoprodaju.
U slucaju bilo kakvog problema, odosutao od prodaje. Jes da banke znaju jest govna, ali mislim da ne bi trebalo biti problema po gore navedenoj proceduri do 30kKM
Nisam htio gledati njuske na standu
-
preludezalude
#32759 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Banke jedu govna, rade po svojim internim pravilima i krse zakon. Do 30000 KM nebi trebalo traziti porijeklo novca. Ako traze porijeklo novca onda je kupoprodajni ugovor taj dokaz. Nego...oni hoce da ja dokazujem odakle tebi novac. To nije moj posao i svaki advokat ce to potvrditi.
- nepass1
#32760 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Ko se ima vremena zajebavati sa advokatom zbog polaganja para. Sto se tice banaka sve bi one prihvatile, jebe se njima otkud ti 100k 500k ali ih jebe agencija za bankarstvo.preludezalude wrote: ↑02/08/2024 19:06 Banke jedu govna, rade po svojim internim pravilima i krse zakon. Do 30000 KM nebi trebalo traziti porijeklo novca. Ako traze porijeklo novca onda je kupoprodajni ugovor taj dokaz. Nego...oni hoce da ja dokazujem odakle tebi novac. To nije moj posao i svaki advokat ce to potvrditi.
-
preludezalude
#32761 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Ja ti kazem da banke jedu govna i krse zakon. Zakonom je propisano da svaka gotovinska transakcija od 30000KM i vise treba banka da prijavi SIPI. Znaci...banka mora izvrsiti transakciju a po potrebi prijaviti.
- Optimist
#32762 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Drug podigao novac sa svog racuna u namjeri da obavi neku kupovinu.
Kupovina propala, par dana kasnije htio da polozi novac nazad na racun.
Kurko, ne moze. Traze dokaz o porijeklu.
Evo dokaz izvod, podigao novac prije 3 dana, sad ga vracam nazad.
Ne moze, taj izvod vrijedi 24h.
I tako ostade sa kesom sa kojim ne moze nista.
- ZoomZoomKiwi
#32763 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Nek promijeni banku.
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#32764 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Uh van pameti!
bar je trebo sa sefom kakvim porazgovarati
usluge ili servisi 0 bodova
bar je trebo sa sefom kakvim porazgovarati
usluge ili servisi 0 bodova
-
preludezalude
#32765 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
To znam da se desava ali... Banka mora izvrsiti transakciju a ako im je sumnjivo onda prijave sipi. To je njihova duznost. Njih samo treba tuziti i drugacije bi se postavili. Bankina duznost nije da odbiju transakciju vec da prijave sumnjivu transakciju.Optimist wrote: ↑02/08/2024 21:07 Drug podigao novac sa svog racuna u namjeri da obavi neku kupovinu.
- Optimist
#32766 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Banke imaju FBA agenciju koja je krovna organizacija i propisuje pravila po kojima se radi.
Obzirom da su kod nas uglavnom strane banke, one imaju svoja pravila i procedure koje su im propisane od strane maticnih zemalja, koje su cesto strozije od onih pravila koja su definisana lokalnim zakonima.
Tako da u svakom slucaju, banka postuje odredjenu proceduru.
Nama kao pojedincu ako se to ne svidja, jedino sto preostaje je promjena banke.
Tuzbom se nece nista dobiti, osim gubljenja vremena.
Obzirom da su kod nas uglavnom strane banke, one imaju svoja pravila i procedure koje su im propisane od strane maticnih zemalja, koje su cesto strozije od onih pravila koja su definisana lokalnim zakonima.
-
probook
#32767 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Uplacuj malo po malo na racun i nek se 'ebunepass1 wrote: ↑02/08/2024 17:14Nece da banka primi pare. Prodao, ugovor, ovjeren sve. Donio pare u banku nece da pricaju.1Dante1 wrote: ↑02/08/2024 15:38 Iznos? Generalno tebi ne bi trebao biti problem kao prodavacu da polozis novac, jer imas porijeklo, ugovor o kupoprodaji.
Ako je iznos do 30k, ono sto bih ja uradio je:
-napravio kupoprodajni ugovor
-otisao u banku s kupcem i polozio eure na racun + provizija za konverziju
-nakon toga kompletirao kupoprodaju.
U slucaju bilo kakvog problema, odosutao od prodaje. Jes da banke znaju jest govna, ali mislim da ne bi trebalo biti problema po gore navedenoj proceduri do 30kKM
-
preludezalude
#32768 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Tuzba je definitivno gubitak zivaca i vremena. Ali bilo bi sasvim dovoljno samo jedan dopis od advokata da bi banka promijenila pristup. Siguran sam da bi cak samo razgovor sa sefom i pravnikom u banci promijenilo njihov stav.Optimist wrote: ↑03/08/2024 07:30 Banke imaju FBA agenciju koja je krovna organizacija i propisuje pravila po kojima se radi.
Problem je sto je kod nas pravi divlji zapad, radi kako ko hoce, ne postuju zakone i propise koji postoje. Licno sam bio u Unicredit banci i slusao razgovor izmedju salteruse i klijenta koji je dosao da polozi pare na racun. Ona ga pita za porijeklo jebenih 2000KM. Meni doslo da dreknem na nju i da joj kazem sta radis zenska glavo.
- canvra888
#32769 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Što je najgore, nije ona ništa kriva, džaba bi se na nju derao. Ona samo prati upute od nalogodavca, nije ih ona implementirala sigurno.preludezalude wrote: ↑04/08/2024 01:58Tuzba je definitivno gubitak zivaca i vremena. Ali bilo bi sasvim dovoljno samo jedan dopis od advokata da bi banka promijenila pristup. Siguran sam da bi cak samo razgovor sa sefom i pravnikom u banci promijenilo njihov stav.Optimist wrote: ↑03/08/2024 07:30 Banke imaju FBA agenciju koja je krovna organizacija i propisuje pravila po kojima se radi.
Problem je sto je kod nas pravi divlji zapad, radi kako ko hoce, ne postuju zakone i propise koji postoje. Licno sam bio u Unicredit banci i slusao razgovor izmedju salteruse i klijenta koji je dosao da polozi pare na racun. Ona ga pita za porijeklo jebenih 2000KM. Meni doslo da dreknem na nju i da joj kazem sta radis zenska glavo.
- Optimist
#32770 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Sta bi to tuzba ili razgovor promijenili?preludezalude wrote: ↑04/08/2024 01:58Tuzba je definitivno gubitak zivaca i vremena. Ali bilo bi sasvim dovoljno samo jedan dopis od advokata da bi banka promijenila pristup. Siguran sam da bi cak samo razgovor sa sefom i pravnikom u banci promijenilo njihov stav.Optimist wrote: ↑03/08/2024 07:30 Banke imaju FBA agenciju koja je krovna organizacija i propisuje pravila po kojima se radi.
Sve i da bude, oni kazu:
Da, FBA nam je propisala provjeru porijekla novca za sume iznad 30k. Mi to postujemo i mi smo cak internim procedurama uveli da trazimo porijeklo vec za 3k.
Banka je u svakom slucaju tu zastitila sebe, i nikakve tuzbe i razgovori ne vode nigdje.
-
preludezalude
#32771 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Upravo o ovome se radi...
Banka MORA prihvatiti transakciju do 30000KM bez uslovljavanja uz samo identifikaciju klijenta. Tek od 30000KM banka moze da pokrene sistem pracenja i eventualne prijave nadleznoj instituciji i moze da odbije transakciju ako nema odgovarajucih dokumenata.
Tako Zakon kaze. Sve drugacije sta banke rade je krsenje Zakona. Interni pravilnici ne mogu biti jaci od Zakona.
Banka MORA prihvatiti transakciju do 30000KM bez uslovljavanja uz samo identifikaciju klijenta. Tek od 30000KM banka moze da pokrene sistem pracenja i eventualne prijave nadleznoj instituciji i moze da odbije transakciju ako nema odgovarajucih dokumenata.
Tako Zakon kaze. Sve drugacije sta banke rade je krsenje Zakona. Interni pravilnici ne mogu biti jaci od Zakona.
- Optimist
#32772 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Kao sto vidis, praksa kaze da ne mora.
Uostalom, sve banke funkcionisu na vrlo slican nacin.
Mislis da se vec neko nije nasao sa istom idejom.
Banke pune pravnika i ekonomista.
Uostalom, sve banke funkcionisu na vrlo slican nacin.
Mislis da se vec neko nije nasao sa istom idejom.
Banke pune pravnika i ekonomista.
- canvra888
#32773 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
I osiguravajuće kuće su isto pune, pa opet love u mutnom i nerijetko pokušaju grlom u jagode pa onda popuše na sudu.
-
preludezalude
#32774 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Upravo tako. Eto moj slucaj sa nezgodom. Prva ponuda bila 800KM a sad se doslo do 3000KM sa advokatom. Pare na mom racunu, ja zadovoljan. Neki dan pitam advokata jel ovo gotov slucaj...kaze ma kakvi. Kad su ovako bili bezobrazni onda idemo da kraja. Zapisnik o ostecenjima je predat sudskom vjestaku na izracun stete. Ako bude razlika u iznosu veca od 200KM onda ide tuzba.
- Optimist
#32775 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Ja vam od srca zelim da pokusate isto i sa bankom.
Donesite 29k da polozite na racun i onda ih tuzite zasto nece da uzmu novac.
Donesite 29k da polozite na racun i onda ih tuzite zasto nece da uzmu novac.