Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2
- skupljac_zeljeza
- skupljac_zeljeza
-
MAha
#1953 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2
Sve moze bit od recenog osim "ne bi me cudilo da je Iran izveo ovu likvidaciju". Znaci, nemoguce. Pogotovo to kao dio nekog cilja unistavanja Turske. Nikakve logike ni smisla, poveznice, nista apsolutno...hatemondays wrote: ↑01/08/2024 00:23Cilj je razjebati Tursku, ne bi me cudilo da je Iran izveo ovu likvidaciju. Turke niko od Arapa ne voli. Turska se opasno pocela naoruzavati i ona je jedina prijetnja Izraelu. Cilj je razjebati Tursku iz vise razloga i dovesti cijelu regiju u ratno stanje i usput uzeti emiratske i saudijske pare. Iran je pokazao svoje lice sa najavom raketiranja Izraela. Oni bi se najvise obradovali sranju u Turskoj. I da budemo realni za rat trebaju dvije usijane glavu a to su Bibi i Erdo. Ovi ostali mogu mahati mojim. Interesanto je gledati sta ce Kina uraditi, ocigledno nece stati na stranu onih koje uncle Sam podrzava.Škobo Habu wrote: ↑01/08/2024 00:11 Situacija se komplikuje. Turska otvoreno staje na stranu Hamasa, a članica je NATO-a. Još otvorenije prijeti Izraelu.
Prije deset godina, u vrijeme Islamske države, Izrael je stajao po strani i gledao kako se na tlu Sirije kolju šiiti i suniti, dok su arapske zemlje i Turska, sa jedne strane, i Iran i sirijski režim, sa druge, trošili resurse na sukobljene frakcije. Danas je situacija posve drugačija.
Najveća šiitska država stala otvoreno iza čisto sunitskog Hamasa, a šiitski Hezbolah mu je prvi saveznik.
Zapravo, najvažnija stvar u cijeloj ovoj situaciji je li Izrael spreman ući u sukob sa članicom NATO-a. Turska je isuviše važna za NATO-o savez, poglavito radi situacije u Ukrajini, da bi se otvoreno podržao Izrael.
-
Schumann
#1954 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2
Azerbejdzan, plinovod, ovo ono... Sve je to puno kompleksnije nego sto mislimo
- ultima_palabra
#1955 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2
Tacno znaju sta rade.In a divided Hamas, political leader Ismail Haniyeh was the strongest voice advocating for a cease-fire, clashing at times with other Hamas officials in heated discussions since the war in Gaza began.
- GandalfSivi
#1956 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2
Jadna majko, eto lik mirotvorac bio u pm… De ba…ultima_palabra wrote: ↑01/08/2024 02:18Tacno znaju sta rade.In a divided Hamas, political leader Ismail Haniyeh was the strongest voice advocating for a cease-fire, clashing at times with other Hamas officials in heated discussions since the war in Gaza began.
- GandalfSivi
#1957 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2
To isto da sutra neko rokne Bibija i da se ovdje pocne pisati kako je on bio jedina brana ovim jastrebovima u izraelskoj vladi…
- ultima_palabra
#1958 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2
Ne vidim neki razlog da ga WSJ velica ili da izmislja.GandalfSivi wrote: ↑01/08/2024 02:48Jadna majko, eto lik mirotvorac bio u pm… De ba…ultima_palabra wrote: ↑01/08/2024 02:18Tacno znaju sta rade.In a divided Hamas, political leader Ismail Haniyeh was the strongest voice advocating for a cease-fire, clashing at times with other Hamas officials in heated discussions since the war in Gaza began.
- hatemondays
#1959 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2
Ovaj je roknut posto je potrosen, on je uradio posao i sad livada. Trebao je i jednima i drugima, sad kad je zakuhalo sretan put . Vjerskim liderima u Iranu rat ne treba inace odose i oni. Ovako toplo - hladno ko kod nas i tako decenijama na vlasti. Za rat trebaju budale a Bibi I Erdo su perfektan par.MAha wrote: ↑01/08/2024 00:38Sve moze bit od recenog osim "ne bi me cudilo da je Iran izveo ovu likvidaciju". Znaci, nemoguce. Pogotovo to kao dio nekog cilja unistavanja Turske. Nikakve logike ni smisla, poveznice, nista apsolutno...hatemondays wrote: ↑01/08/2024 00:23Cilj je razjebati Tursku, ne bi me cudilo da je Iran izveo ovu likvidaciju. Turke niko od Arapa ne voli. Turska se opasno pocela naoruzavati i ona je jedina prijetnja Izraelu. Cilj je razjebati Tursku iz vise razloga i dovesti cijelu regiju u ratno stanje i usput uzeti emiratske i saudijske pare. Iran je pokazao svoje lice sa najavom raketiranja Izraela. Oni bi se najvise obradovali sranju u Turskoj. I da budemo realni za rat trebaju dvije usijane glavu a to su Bibi i Erdo. Ovi ostali mogu mahati mojim. Interesanto je gledati sta ce Kina uraditi, ocigledno nece stati na stranu onih koje uncle Sam podrzava.Škobo Habu wrote: ↑01/08/2024 00:11 Situacija se komplikuje. Turska otvoreno staje na stranu Hamasa, a članica je NATO-a. Još otvorenije prijeti Izraelu.
Prije deset godina, u vrijeme Islamske države, Izrael je stajao po strani i gledao kako se na tlu Sirije kolju šiiti i suniti, dok su arapske zemlje i Turska, sa jedne strane, i Iran i sirijski režim, sa druge, trošili resurse na sukobljene frakcije. Danas je situacija posve drugačija.
Najveća šiitska država stala otvoreno iza čisto sunitskog Hamasa, a šiitski Hezbolah mu je prvi saveznik.
Zapravo, najvažnija stvar u cijeloj ovoj situaciji je li Izrael spreman ući u sukob sa članicom NATO-a. Turska je isuviše važna za NATO-o savez, poglavito radi situacije u Ukrajini, da bi se otvoreno podržao Izrael.
Ovog sranja ne bi bilo da nije njih dvojice, ovaj manijak iz Izraela da bi pobjegao od zatvora a ovaj drugi bi bio na vlasti dok ne crkne. Ostali bogati Arapi ce kupovati oruzje da se brane od "neprijatelja" i sve tako u krug. Turska sa najvaznijim strateskim polozajem a jaka, pogotovo vojno, ne treba nikome pogotovo zapadnim strucnjacima. Mozete biti sa nama ali da budete Panama.
- Sanjarko
#1960 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2
Liku ubili 50+ clanova porodice, malo ko bi bio mirotvorac u tom slucaju.GandalfSivi wrote: ↑01/08/2024 02:48Jadna majko, eto lik mirotvorac bio u pm… De ba…ultima_palabra wrote: ↑01/08/2024 02:18Tacno znaju sta rade.In a divided Hamas, political leader Ismail Haniyeh was the strongest voice advocating for a cease-fire, clashing at times with other Hamas officials in heated discussions since the war in Gaza began.
- ultima_palabra
#1961 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2
Erdogan nije nikakva usijana glava, nego duboko proracunat politicar. Da nije takav ne bi jahao 20+ godina.
On se kurci tamo gdje moze, a to sasvim sigurno nije Izrael. Osim retoricki.
On se kurci tamo gdje moze, a to sasvim sigurno nije Izrael. Osim retoricki.
- skupljac_zeljeza
#1962 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2
Daleko će čovječanstvo dogurati sa ovakvim nositeljima civilizacijskih vrijednosti koje brane od barbarskog Irana.
- Point.
#1963 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2
Šta kažu, jedina demokratija dole 
-
Hakiz
#1964 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2
Turska je na strani Palestine, ne Hamasa.Škobo Habu wrote: ↑01/08/2024 00:11 Situacija se komplikuje. Turska otvoreno staje na stranu Hamasa, a članica je NATO-a. Još otvorenije prijeti Izraelu.
Kada neće Arapi, neka pomogne ko hoće.
-
MAha
#1965 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2
Koliko je sve ovo nakaradno. I ne prica se vise o desetinama hiljada ubijene djece i zena, masakrima, mucenjima, palestinaca u Gazi. Uporedo se desava strasna represija sa nebrojenim ubistvima na Zqpadnoj obali. I sad se prica o par raketa ispqljenih od strane Hezbollaha, i "opravdanoj" osveti Izraela. Ja.nemam vise snage, stomak me boli od ove planetarne neoravde i boli i nesrece koje ti ljudi svakodnevno osiecaju i trpe. Allahu pomozi, ne moze niko ko Ti. Uh, jest mi tesko ovo sve ljudi.
Edit: evo citam vijest da ce Kamala vjerovatno izabrati onog guvernera Pensilvanije za potpredsjenickog kandidata, covjek jevrej (i to je ok), ali je izrazito proizraelski nastrojen. Idel ista u prilog tom napacenom narodu?
Edit: evo citam vijest da ce Kamala vjerovatno izabrati onog guvernera Pensilvanije za potpredsjenickog kandidata, covjek jevrej (i to je ok), ali je izrazito proizraelski nastrojen. Idel ista u prilog tom napacenom narodu?
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#1966 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2
samo da tramp ne pobijedi onda bi bio rat u ukrajini i gaziMAha wrote: ↑01/08/2024 12:20 Koliko je sve ovo nakaradno. I ne prica se vise o desetinama hiljada ubijene djece i zena, masakrima, mucenjima, palestinaca u Gazi. Uporedo se desava strasna represija sa nebrojenim ubistvima na Zqpadnoj obali. I sad se prica o par raketa ispqljenih od strane Hezbollaha, i "opravdanoj" osveti Izraela. Ja.nemam vise snage, stomak me boli od ove planetarne neoravde i boli i nesrece koje ti ljudi svakodnevno osiecaju i trpe. Allahu pomozi, ne moze niko ko Ti. Uh, jest mi tesko ovo sve ljudi.
- Sanjarko
#1967 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2
Izrael preko Jevreja ima oba kandidata, muz od Kemale je Jevrej, a zet od Trampa isto tako, sad kako uticu na njih oni i kako ce uticati i da li su hard core Cionisti i Fasisti kao BN ne znam.
-
Moenx
#1968 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2
Svaka Vam čast jer iznosite istinu, imate toliko snage i čisto srce da je viditeMAha wrote: ↑01/08/2024 12:20 Koliko je sve ovo nakaradno. I ne prica se vise o desetinama hiljada ubijene djece i zena, masakrima, mucenjima, palestinaca u Gazi. Uporedo se desava strasna represija sa nebrojenim ubistvima na Zqpadnoj obali. I sad se prica o par raketa ispqljenih od strane Hezbollaha, i "opravdanoj" osveti Izraela. Ja.nemam vise snage, stomak me boli od ove planetarne neoravde i boli i nesrece koje ti ljudi svakodnevno osiecaju i trpe. Allahu pomozi, ne moze niko ko Ti. Uh, jest mi tesko ovo sve ljudi.
- Truba
#1969 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2
veliki su spinovi na sceni samo da ne gledamo pokolj u gazi
otkako je kamala izletjela u prvi plan neš ne vidim blinkena ni one krvave ruke progresivne demokratske omladine kako su upadali na skupove
kao da su na dugme svi odlučili stati jer više bijeli muškarac na položaju moći ne odlučuje nego žena
otkako je kamala izletjela u prvi plan neš ne vidim blinkena ni one krvave ruke progresivne demokratske omladine kako su upadali na skupove
kao da su na dugme svi odlučili stati jer više bijeli muškarac na položaju moći ne odlučuje nego žena
- Truba
#1970 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2
https://avaz.ba/vijesti/globus/920720/e ... -netanjahu
Dok pojedini analitičari smatraju da je Izrael postigao svoje ciljeve postavljene nakon napada 7. oktobra, te da se eventualno može očekivati i zaustavljanje napada na Gazu, Dizdarević kaže da smirivanje nije opcija, prvenstveno zbog panike izraelskog premijera Benjamina Netanjahua (Netanyahu) nakon protesta i zahtjeva za njegovu smjenu u samom Izraelu.
svašta je nadrobio ko maksim po diviziji kad je roko
nevezano na ovo dizdarevć vuče na komunistu...
Dok pojedini analitičari smatraju da je Izrael postigao svoje ciljeve postavljene nakon napada 7. oktobra, te da se eventualno može očekivati i zaustavljanje napada na Gazu, Dizdarević kaže da smirivanje nije opcija, prvenstveno zbog panike izraelskog premijera Benjamina Netanjahua (Netanyahu) nakon protesta i zahtjeva za njegovu smjenu u samom Izraelu.
svašta je nadrobio ko maksim po diviziji kad je roko
nevezano na ovo dizdarevć vuče na komunistu...
-
Hakiz
#1971 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2
Ina tu nešta.Truba wrote: ↑01/08/2024 13:32 veliki su spinovi na sceni samo da ne gledamo pokolj u gazi
-
swanfilter
#1972 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2
Biden je njoj prepustio kandidaturu. A uslovi su poznati ...MAha wrote: ↑01/08/2024 12:20 Koliko je sve ovo nakaradno. I ne prica se vise o desetinama hiljada ubijene djece i zena, masakrima, mucenjima, palestinaca u Gazi. Uporedo se desava strasna represija sa nebrojenim ubistvima na Zqpadnoj obali. I sad se prica o par raketa ispqljenih od strane Hezbollaha, i "opravdanoj" osveti Izraela. Ja.nemam vise snage, stomak me boli od ove planetarne neoravde i boli i nesrece koje ti ljudi svakodnevno osiecaju i trpe. Allahu pomozi, ne moze niko ko Ti. Uh, jest mi tesko ovo sve ljudi.
- Truba
#1973 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2
viudjeli smo na primjeru biljane i medline albrajt i margaret tačer kakve su žene u politiciHakiz wrote: ↑01/08/2024 13:49Ina tu nešta.Truba wrote: ↑01/08/2024 13:32 veliki su spinovi na sceni samo da ne gledamo pokolj u gazi
slijedi desetljeće ratova i sukoba
suprotvno od onoga što je tramp pričao o stoljeću mira
- apsidejzi
#1974 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2
Ne bih da ti pristajem na muku al ja sam mislio da je taj kojeg zoves svemocan i da samo kaze budi i ono bude. Na primjeru Palestine haman ne funkcionise. Kvrc Milojko. Neko nekog tu debelo laze.MAha wrote: ↑01/08/2024 12:20 Koliko je sve ovo nakaradno. I ne prica se vise o desetinama hiljada ubijene djece i zena, masakrima, mucenjima, palestinaca u Gazi. Uporedo se desava strasna represija sa nebrojenim ubistvima na Zqpadnoj obali. I sad se prica o par raketa ispqljenih od strane Hezbollaha, i "opravdanoj" osveti Izraela. Ja.nemam vise snage, stomak me boli od ove planetarne neoravde i boli i nesrece koje ti ljudi svakodnevno osiecaju i trpe.Uh, jest mi tesko ovo sve ljudi.Allahu pomozi, ne moze niko ko Ti.
Ne bih da ti ovo zvuci kao da te napadam il nesto tako, al ako tog tvog boga boli klinac za Palestinom i palestincima... sto se onda ti sikiras? Kazes da te stomak boli, tebe koji ne mozes nista uradit, a onaj koji navodno sve moze i koji samo kaze ciribu ciriba... njega ne boli stomak...
Popusti. Nemoj sebe opterecivati bespotrebnim stvarima. Ljudi na tom prostoru ubijaju jedni druge jos od bronzanog doba a garant su to radili i u kamenom dobu samo nije ostalo zapisano.
-
BAK-eV
#1975 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2
Iransko drustvo je izrazito sekularno i okrenuto Zapadu.MAha wrote: ↑31/07/2024 23:02Ne bih rekao ovaj put da ce se na tome i na takav nacin zavrsiti. Nije bas Iran p..ka takva, to je ozbiljna drzava sa ozbiljnim vojnim i ljudskim potencijalom, plus dobri su s Rusima i Kinom, koji jedva cekaju da ih poguraju da se zabelaji dobro. Turska daje sve ostrije izjave. Ne zbam, svasta je moguce. A Izrael, odnosno cionisti drze USA za mu.a i oajecaju da mogu kako hoce. I izgleda da je tako. Ali nece dokle hoce.ultima_palabra wrote: ↑31/07/2024 22:46Ko i prosli put, opalit ce par raketa a prethodno im javiti koordinate i tajming.
Jedva cekaju da se otarase mula.
Zato i nece biti neka posebna reakcija.
Last edited by BAK-eV on 01/08/2024 14:58, edited 1 time in total.