OC Bjelasnica i Igman
-
18mn97
#201 Re: OC Bjelasnica i Igman
Malo polje je potpuno zapostavljeno, nazalost.
-
Naslovnica
-
18mn97
#203 Re: OC Bjelasnica i Igman
Klasicna kombinacija nesposobnosti, neznanja i ima li mene tu filozofije.
- Haris.ba
#204 Re: OC Bjelasnica i Igman
Ta ce oni, mi sve znamo....
https://www.klix.ba/biznis/investicije/ ... /240731024U ski centru Ravna planina, u blizini Pala, planiraju izgraditi prvu skijašku dvoranu na Balkanu.
- Ateista
#205 Re: OC Bjelasnica i Igman
Gledam bas clanak, svidja mi se ideja. Sama dvorana i staza su mali ali opet daj sta das, bar nesto da se ima i pored zime.Haris.ba wrote: ↑31/07/2024 12:11 Ta ce oni, mi sve znamo....
https://www.klix.ba/biznis/investicije/ ... /240731024U ski centru Ravna planina, u blizini Pala, planiraju izgraditi prvu skijašku dvoranu na Balkanu.
Ono sto nisu naveli je kad ce biti u funkciji, da li cijelu godinu ili samo neki prelazni period kad vani nije dovoljno hladno ali kad nije ni pretoplo, imam utisak da se to tesko moze isplatiti odrzavati tokom ljeta.
Mislim da bi bio dobar fazon neke staze pokriti onom podlogom za ljetno skijanje, to bi trazilo manje para za odrzavanje a vjerujem da bi se preko toga mogao snijeg nabacati zimi.
- Thorgerson
#206 Re: OC Bjelasnica i Igman
Dobra ideja to za ljetno skijanje.Ateista wrote: ↑31/07/2024 16:48Gledam bas clanak, svidja mi se ideja. Sama dvorana i staza su mali ali opet daj sta das, bar nesto da se ima i pored zime.Haris.ba wrote: ↑31/07/2024 12:11 Ta ce oni, mi sve znamo....
Ono sto nisu naveli je kad ce biti u funkciji, da li cijelu godinu ili samo neki prelazni period kad vani nije dovoljno hladno ali kad nije ni pretoplo, imam utisak da se to tesko moze isplatiti odrzavati tokom ljeta.
Mislim da bi bio dobar fazon neke staze pokriti onom podlogom za ljetno skijanje, to bi trazilo manje para za odrzavanje a vjerujem da bi se preko toga mogao snijeg nabacati zimi.
Privatnik se mora snalaziti na sve nacine. Jbg. Gore je lij ulozio dosta novca, a prosla sezona je bas bila losa.
- Haris.ba
#207 Re: OC Bjelasnica i Igman
Gore imas parking, platis parking, imas voznju, platis, dzabane ti je koristiti jezero za plivanje, imas kucare, dzabane je, imas rostilj da vatru sam nalozis, dzabane je. Ziplajn, pedalina i lopta se naplacuju. Ulaz u Dinopark se naplacuje. Restoran i kafana je samosluzna. Za smece imas kanti okolo dovoljno.Thorgerson wrote: ↑01/08/2024 09:05 Dobra ideja to za ljetno skijanje.
Privatnik se mora snalaziti na sve nacine. Jbg. Gore je lij ulozio dosta novca, a prosla sezona je bas bila losa.
Sve to bi se moglo i na Velikom i Malom polju.
- Thorgerson
#208 Re: OC Bjelasnica i Igman
Da, moglo bi, ali ko ce to raditi? Nacelnici Hadzica i Trnova. Dvojica mejtova koji nisu makli dalje od kantona.Haris.ba wrote: ↑01/08/2024 12:07Gore imas parking, platis parking, imas voznju, platis, dzabane ti je koristiti jezero za plivanje, imas kucare, dzabane je, imas rostilj da vatru sam nalozis, dzabane je. Ziplajn, pedalina i lopta se naplacuju. Ulaz u Dinopark se naplacuje. Restoran i kafana je samosluzna. Za smece imas kanti okolo dovoljno.Thorgerson wrote: ↑01/08/2024 09:05 Dobra ideja to za ljetno skijanje.
Sve to bi se moglo i na Velikom i Malom polju.
Moglo bi se svasta na Velikom polju narocito. Napraviti izletiste. Ali to niko ne zeli da uradi. Jednostavno se namjenski urusava da se sutra da nekome privatniku. Iskreno, mozda je bolje i to, nego da cekamo drzavu, kanton ili opstinu da urade nesto.
- Haris.ba
#209 Re: OC Bjelasnica i Igman
Pa upravo sada imas primjer Javorovog dola.Thorgerson wrote: ↑01/08/2024 23:09 Moglo bi se svasta na Velikom polju narocito. Napraviti izletiste. Ali to niko ne zeli da uradi. Jednostavno se namjenski urusava da se sutra da nekome privatniku. Iskreno, mozda je bolje i to, nego da cekamo drzavu, kanton ili opstinu da urade nesto.
Zoi. Ima firma kojoj je to posao. Neka rade.Thorgerson wrote: ↑01/08/2024 23:09
Da, moglo bi, ali ko ce to raditi? Nacelnici Hadzica i Trnova. Dvojica mejtova koji nisu makli dalje od kantona.
-
F&N
- Location: Od Ciglana do Podhrastova, Breke i Mejtasa including Jezero...
#210 Re: OC Bjelasnica i Igman
Javorov je privatna zemlja i privatni protor. Isto kao i Ravna planina. Kako je vlasnik Ravne planine dobio na koncesiju ili kupio toliku zemlju to ne znam. Isto tako je i Jahorina data na upravljanje firmi koja funkcionise po principu privatnih kompanija.Haris.ba wrote: ↑01/08/2024 23:13Pa upravo sada imas primjer Javorovog dola.Thorgerson wrote: ↑01/08/2024 23:09 Moglo bi se svasta na Velikom polju narocito. Napraviti izletiste. Ali to niko ne zeli da uradi. Jednostavno se namjenski urusava da se sutra da nekome privatniku. Iskreno, mozda je bolje i to, nego da cekamo drzavu, kanton ili opstinu da urade nesto.
Zoi. Ima firma kojoj je to posao. Neka rade.Thorgerson wrote: ↑01/08/2024 23:09
Da, moglo bi, ali ko ce to raditi? Nacelnici Hadzica i Trnova. Dvojica mejtova koji nisu makli dalje od kantona.
S druge strane imas ZOI koji je kantonalna firma, i sve sta se radi mora proci skupstine odbore p.materine ne znam ni ja vise koje ne nivoe odlucivanja i glasanja da bi se krenulo u realizaciju.
Da ne pricam o kompleksosti naseg uređenjea opstinski-kantonalni-federalni nivo. U RSu to ide mnogo mnogo lakse i brze. I nemas npr situaciju da imas kantonalnu i opstinsku vlast iz dvije stranke pa jedni drgue opstruiraju kao npr sto sad imas na relaciji ZOI (trojka)- Trnovo(SDA) sto je vec pisano na ovoj temi.
No to ne opravdava ZOI za zanemarivanje i javasluk na Malom polju.
S malo para gore se moze napraviti odrziv biznis jer ljudi na Malo polje dolaze samo zbog zraka i boravka u borovini kojom je okruzeno Malo polje, i ne zahtjevaju puno.
-
F&N
#211 Re: OC Bjelasnica i Igman
Op op ode i nedodirljivi Berilo...
Kako ce se ovo odraziti na rad ZOI-a, da li ce ovo zaustaviti projekte koji su cekali njegov potpis ili ce biti suprotno?
Kako ce se ovo odraziti na rad ZOI-a, da li ce ovo zaustaviti projekte koji su cekali njegov potpis ili ce biti suprotno?
-
kB27
-
kB27
-
Naslovnica
#214 Re: OC Bjelasnica i Igman
Slatki su.
Nakod decenija urbicida i ekocida za koji su svi znali i niko ništa nije uradio, danas, kada je manje-više, kompletirano sve što je trebalo biti posječeno i izgrađeno, našli da hapse i istražuju.
Pa ptice na grani su znale šta Berilo i ta ekipa rade, niko se nije ni počešao.
Ista stvar kao i sa raspalim Memićem.
EDIT: A znaju se svi busati u prsa i razmetati patriotizmom i riječima kada Dodik krčmi državnu imovinu. Ovo je ista stvar i još gora.
Nakod decenija urbicida i ekocida za koji su svi znali i niko ništa nije uradio, danas, kada je manje-više, kompletirano sve što je trebalo biti posječeno i izgrađeno, našli da hapse i istražuju.
Pa ptice na grani su znale šta Berilo i ta ekipa rade, niko se nije ni počešao.
Ista stvar kao i sa raspalim Memićem.
EDIT: A znaju se svi busati u prsa i razmetati patriotizmom i riječima kada Dodik krčmi državnu imovinu. Ovo je ista stvar i još gora.
-
kB27
-
Naslovnica
#216 Re: OC Bjelasnica i Igman
Po meni nije pitanje da li treba graditi ili ne na Bjelašnici.kB27 wrote: ↑05/08/2024 14:02 Pa i on sam se javno busao u prsa, govorio sta mi mogu, zvao i sam inspektore da mu napisu (hiljadu maraka) kaznu. Toliko je mislio da je nedodirljiv.
Nema veze, nas dobri Ibro iz svega izlazi jos jaci, a narod ce opet glasati za njega. A i sudeci po ovoj i mnogim drugim temama, raji se svidja ovaj ekocid i projekat.
Ibro nije razocarenje. Ali razocarenje ce za mnoge biti ko mu je, svjesno ili nesvjesno - ja ne znam, pomogao u svemu ovome. A brzo ce i to u medije.
Naravno da se treba graditi, u sklopu regulacionog plana koji treba biti transparentan i odobren od struke.
Pri tome poštovati zakone, norme i propise, transparentno i bez korupcije.
Sve što nije urađeno.
-
kB27
-
F&N
#218 Re: OC Bjelasnica i Igman
Naslovnica wrote: ↑05/08/2024 14:07Po meni nije pitanje da li treba graditi ili ne na Bjelašnici.kB27 wrote: ↑05/08/2024 14:02 Pa i on sam se javno busao u prsa, govorio sta mi mogu, zvao i sam inspektore da mu napisu (hiljadu maraka) kaznu. Toliko je mislio da je nedodirljiv.
Nema veze, nas dobri Ibro iz svega izlazi jos jaci, a narod ce opet glasati za njega. A i sudeci po ovoj i mnogim drugim temama, raji se svidja ovaj ekocid i projekat.
Ibro nije razocarenje. Ali razocarenje ce za mnoge biti ko mu je, svjesno ili nesvjesno - ja ne znam, pomogao u svemu ovome. A brzo ce i to u medije.
Naravno da se treba graditi, u sklopu regulacionog plana koji treba biti transparentan i odobren od struke.
Sve što nije urađeno.
Ova tema se odnosi iskljucivo na sadrzaje koji se odnosi na staze, vertikalni transport, igralista za djecu isl. Nikako na apartmane i zgrade za koji svi manje vise imamo isti stav.
Najgore je sto ljudi poistovjecuju kriminal sa apartmanima i razvoj sportsko turistickih kapaciteta Bjelasnice i Igmana.
- Ludzak
#219 Re: OC Bjelasnica i Igman
Šta Bošnjo dohvati to i razvali svojim koruptivnim aferama. Nisu za nas ni planine, ni rijeke, a vala ni država.
-
kB27
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
- Ludzak
#222 Re: OC Bjelasnica i Igman
Samokritičnost je vrlina koju je većina nema. Već o sebi misle da su najpametniji, najpošteniji, naj ovakav, naj onakav. Realno, mi smo koruptivni kao narod.
-
HelaS
#223 Re: OC Bjelasnica i Igman
Zar planine i područja Igmana, Bjelašnice, Treskavice i Visočice, uz kanjon Rakitnice, nije zakonom zaštićeno područje i proglašeno nacionalnim parkom, u kojem odobrenje za gradnju objekata izdaje federalno ministarstvo prostornog uređenja u saradnji sa lokalnom zajednicom?Naslovnica wrote: ↑05/08/2024 14:07 Po meni nije pitanje da li treba graditi ili ne na Bjelašnici.
Usput, treba provjeriti odobrenja za gradnju mnogih objekata i po Javorovom dolu, s druge strane Hojte sve prema Šabićima, niz Bijelu rijeku, itd. Tamo gore gradi kako kome na pamet padne, u onolikoj mjeri koliko ima novaca
Bjelašnica je planina na kojoj trebaju biti izgrađeni sportsko-rekreativna područja i prateći objekti, ali u mjeri, prema normama koje zahtijeva priroda i ljudska kultura življenja koja štiti tu prirodu. Dosadašnji način "Berilo-gradnje" mora biti zaustavljen, učesnici takve gradnje procesuirani, a objekti, ne porušeni, već oduzeti i predani državi na eksploataciju, bez prava na povrat.
-
Naslovnica
#224 Re: OC Bjelasnica i Igman
Ja nigdje nisam spomenuo ko treba da dozvolu za izgradnju. Samo sam izrazio svoje mišljenje da treba da se gradi i pod kojim uslovima.HelaS wrote: ↑06/08/2024 00:43Zar planine i područja Igmana, Bjelašnice, Treskavice i Visočice, uz kanjon Rakitnice, nije zakonom zaštićeno područje i proglašeno nacionalnim parkom, u kojem odobrenje za gradnju objekata izdaje federalno ministarstvo prostornog uređenja u saradnji sa lokalnom zajednicom?Naslovnica wrote: ↑05/08/2024 14:07 Po meni nije pitanje da li treba graditi ili ne na Bjelašnici.
Usput, treba provjeriti odobrenja za gradnju mnogih objekata i po Javorovom dolu, s druge strane Hojte sve prema Šabićima, niz Bijelu rijeku, itd. Tamo gore gradi kako kome na pamet padne, u onolikoj mjeri koliko ima novacaSkorojevićki mentalitet je najveća i najopasnija tegoba našeg društva, taj moderni primitivizam
![]()
Bjelašnica je planina na kojoj trebaju biti izgrađeni sportsko-rekreativna područja i prateći objekti, ali u mjeri, prema normama koje zahtijeva priroda i ljudska kultura življenja koja štiti tu prirodu. Dosadašnji način "Berilo-gradnje" mora biti zaustavljen, učesnici takve gradnje procesuirani, a objekti, ne porušeni, već oduzeti i predani državi na eksploataciju, bez prava na povrat.
To da su Bjelašnica, Treskavica...i sve što si nabrojao - nacionalni parkovi, to prvi put čujem i pretpostavljam da si se pogrešno izrazio.
- VladaFBiH
#225 Re: OC Bjelasnica i Igman
nije a izgleda da neće ni biti jer to ne žele ovi na vlasti... bile su ideje ali to je negdje ni na nebu ni na zemlji. Kanton bi sa svoje strane mogao da proglasi zaštićeno područje ali "vlasti" ne žele ni to već im je cilj sjeća šume i uništavanje prirodeHelaS wrote: ↑06/08/2024 00:43Zar planine i područja Igmana, Bjelašnice, Treskavice i Visočice, uz kanjon Rakitnice, nije zakonom zaštićeno područje i proglašeno nacionalnim parkom, u kojem odobrenje za gradnju objekata izdaje federalno ministarstvo prostornog uređenja u saradnji sa lokalnom zajednicom?Naslovnica wrote: ↑05/08/2024 14:07 Po meni nije pitanje da li treba graditi ili ne na Bjelašnici.
Usput, treba provjeriti odobrenja za gradnju mnogih objekata i po Javorovom dolu, s druge strane Hojte sve prema Šabićima, niz Bijelu rijeku, itd. Tamo gore gradi kako kome na pamet padne, u onolikoj mjeri koliko ima novacaSkorojevićki mentalitet je najveća i najopasnija tegoba našeg društva, taj moderni primitivizam
![]()