Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#20926 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Bjezte iz njemacke, spasavaj se ko moze 
- Maharadza
#20927 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Takoe, idite, vraćajte se ćiku, neJma selameta u tudjoj DE, bolje u Bosni gdje mi evo stari svaki mjesec haman mora uložiti žalbu elektroprivredi jer izrodi uhljebljeni napamet pišu vrijednost brojila (naravno astronomske vrijednosti koje veze nemaju sa zdravom pameću, pa koga uspiju oderati, njima dobro) umjesto da izađu i očitaju tj. da rade svoj jebeni posao. (Alipašino Polje u pitanju) 'bemti rupetinu uhljeba, prevaranata i klošara. 
-
moimoi
#20928 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
A zasto mislis da tako nije na zapadu? Mislis da mjesecno obilaze i ocitavaju?Maharadza wrote: ↑31/07/2024 13:09 Takoe, idite, vraćajte se ćiku, neJma selameta u tudjoj DE, bolje u Bosni gdje mi evo stari svaki mjesec haman mora uložiti žalbu elektroprivredi jer izrodi uhljebljeni napamet pišu vrijednost brojila (naravno astronomske vrijednosti koje veze nemaju sa zdravom pameću, pa koga uspiju oderati, njima dobro) umjesto da izađu i očitaju tj. da rade svoj jebeni posao. (Alipašino Polje u pitanju) 'bemti rupetinu uhljeba, prevaranata i klošara.![]()
Na osnovu godisnje potrosnje naprave mjesecne racune… na kraju godine podvuku crtu ili refundiraju ili doplatis.
A negdje i sam ocitavas.. uslikas brojilo inposaljes.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#20929 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
tako ja radim s vodovodom
a ne mogu sa strujom jer ih je 5 za 4 stana i biznis
plus zamagljena stakla
a ne mogu sa strujom jer ih je 5 za 4 stana i biznis
plus zamagljena stakla
- Ozimician
#20930 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne znam da li je istina, ali negdje sam naletio na clanak gdje pise da u Irskoj imas ti svoje brojilo, a ne stan, kad se selis iz stana u stan (kao podstanar), nosis brojilo za sobom?
-
1Dante1
#20931 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pricamo evo o tri konretna primjera
-zenska osoba pocela da radi kao vozac za DHL, nakon 8 mjeseci pocela da radi u struci, njegovatelj, uslovi fenomenalni.
-muska osoba pocela da radi kao vozac za DHL, nakon 6 mjeseci napredovala toliko da ne misli napustati posao, koji je odlicno placen i bez bosanskog stresa gdje te gazda izjebe.
Na sve to dodaj ogromne bonuse za sve prekovremeno, 14 plata i raznorazni bonusi.
I da, posla nikada vise za one koji hoce da rade, eventualno da se prekvalifikuju. Opet ce vise postici za 2 godine, nego za 5 i vise nego u BIH.
-
Karikaturist
#20932 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa normalno da nece Hrvati u Njemacku kad mogu sa putovnicom na 3-4 bolje lokacije.
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#20933 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Njemačka nema 14 plata1Dante1 wrote: ↑31/07/2024 14:30Pricamo evo o tri konretna primjera
-zenska osoba pocela da radi kao vozac za DHL, nakon 8 mjeseci pocela da radi u struci, njegovatelj, uslovi fenomenalni.
-muska osoba pocela da radi kao vozac za DHL, nakon 6 mjeseci napredovala toliko da ne misli napustati posao, koji je odlicno placen i bez bosanskog stresa gdje te gazda izjebe.
Na sve to dodaj ogromne bonuse za sve prekovremeno, 14 plata i raznorazni bonusi.
I da, posla nikada vise za one koji hoce da rade, eventualno da se prekvalifikuju. Opet ce vise postici za 2 godine, nego za 5 i vise nego u BIH.
-
1Dante1
#20934 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Dobro, nema 14 platu, ali ima bonus. OK
- Ozimician
#20935 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
OK, meni je drago kad neko mnogo napreduje za samo 6 mjeseci i kad se prepozna kvalitet.
Ne znam kad stigose primiti 14 plata, al hajde.
Ja bih rekao da je to honeymoon faza jos uvijek, no dobro.
Takvih kicmeno intenzivnih poslova ce uvijek biti, ne sporim. U DE jedan njegovatelj uradi "njege" - kupanje, presvlacenje, mijenjanje pelena za jedan dan vise nego u BIH za sedmicu, tako da je to struka odakle apsolutno svi bjeze cim nadju nesto bolje (bolnica npr. ali za to treba priznanje diplome, sto je proces koji takodjer zahtjeva vrijeme i sve ostalo).
https://www.klix.ba/biznis/privreda/sto ... /240731074
U momentima kad imas rekordnu nezaposlenost ti govoris kako "posla nikad vise".
Usput svaki dan procitas kako je neka firma otisla u bankrot i otpusta par stotina radnika. U mojoj firmi se desava da su poceli otpustati ljude u probnom roku, sto se nije desavalo godinama unazad.
Sto se tice Hrvata i odlazaka, ovdje se radi o onima koji su zivjeli u Njemackoj vec, pa sad se vracaju.
Hrvatska je u prosloj godini imala daleko vise useljenika nego iseljenika.
Ne znam kad stigose primiti 14 plata, al hajde.
Ja bih rekao da je to honeymoon faza jos uvijek, no dobro.
Takvih kicmeno intenzivnih poslova ce uvijek biti, ne sporim. U DE jedan njegovatelj uradi "njege" - kupanje, presvlacenje, mijenjanje pelena za jedan dan vise nego u BIH za sedmicu, tako da je to struka odakle apsolutno svi bjeze cim nadju nesto bolje (bolnica npr. ali za to treba priznanje diplome, sto je proces koji takodjer zahtjeva vrijeme i sve ostalo).
U momentima kad imas rekordnu nezaposlenost ti govoris kako "posla nikad vise".
Usput svaki dan procitas kako je neka firma otisla u bankrot i otpusta par stotina radnika. U mojoj firmi se desava da su poceli otpustati ljude u probnom roku, sto se nije desavalo godinama unazad.
Sto se tice Hrvata i odlazaka, ovdje se radi o onima koji su zivjeli u Njemackoj vec, pa sad se vracaju.
Hrvatska je u prosloj godini imala daleko vise useljenika nego iseljenika.
- geralt
#20936 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nema to nikakve veze sa navodnim vracanjem Hrvata iz Njemacke, useljenici u Hrvatsku su vecinom ukrajinske izbjeglice.
Ako te interesuje konkretno Njemacka, iz Njemacke u Hrvatsku je doslo 6230 ljudi (ukljucujuci njemacke penzionere koji zele zivjeti na moru), a u suprotnom pravcu je otislo 11 083 ljudi.U Hrvatsku se u 2023. godini iz inozemstva doselilo 69.396 osoba, a u inozemstvo se odselilo 39.218 osoba. Saldo migracije stanovništva Republike Hrvatske s inozemstvom bio je pozitivan i iznosio je 30.178. U 2023. iz inozemstva se doselilo 15,6 posto hrvatskih državljana i 84,4 posto stranaca, a odselilo se 64,8 posto hrvatskih državljana i 35,2 posto stranaca, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
U ukupnom broju doseljenih i odseljenih osoba znatan je udio stranaca u okviru izdanih dozvola za boravak i rad. Ukupan broj osoba doseljenih iz inozemstva uključuje raseljene osobe iz Ukrajine kojima je odobrena privremena zaštita u Republici Hrvatskoj.
Od ukupnog broja osoba doseljenih u Republiku Hrvatsku, 18,8 posto doselilo ih se iz Ukrajine, a 12,2 posto iz Bosne i Hercegovine. Od ukupnog broja osoba odseljenih iz Republike Hrvatske, najviše ih se odselilo u Njemačku (28,3 posto).
Last edited by geralt on 31/07/2024 15:40, edited 1 time in total.
-
Karikaturist
#20937 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Stop the party
- Ozimician
#20938 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ukupni saldo nema s tim veze pretjerano. Tacno.geralt wrote: ↑31/07/2024 15:36Nema to nikakve veze sa navodnim vracanjem Hrvata iz Njemacke, useljenici u Hrvatsku su vecinom ukrajinske izbjeglice.
SpoilerShowU Hrvatsku se u 2023. godini iz inozemstva doselilo 69.396 osoba, a u inozemstvo se odselilo 39.218 osoba. Saldo migracije stanovništva Republike Hrvatske s inozemstvom bio je pozitivan i iznosio je 30.178. U 2023. iz inozemstva se doselilo 15,6 posto hrvatskih državljana i 84,4 posto stranaca, a odselilo se 64,8 posto hrvatskih državljana i 35,2 posto stranaca, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
U ukupnom broju doseljenih i odseljenih osoba znatan je udio stranaca u okviru izdanih dozvola za boravak i rad. Ukupan broj osoba doseljenih iz inozemstva uključuje raseljene osobe iz Ukrajine kojima je odobrena privremena zaštita u Republici Hrvatskoj.
Od ukupnog broja osoba doseljenih u Republiku Hrvatsku, 18,8 posto doselilo ih se iz Ukrajine, a 12,2 posto iz Bosne i Hercegovine. Od ukupnog broja osoba odseljenih iz Republike Hrvatske, najviše ih se odselilo u Njemačku (28,3 posto).
Ali Hrvati jednostavno ne iseljavaju kao nekada, eto najvise ih se odselilo u Njemacku, a otamo se vise vraca nego sto odlazi:
https://www.destatis.de/DE/Themen/Gesel ... at-03.html
-
izvrsni direktor
- geralt
#20940 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Evo ti direktno podatak hrvatskog zavoda za statistiku: https://podaci.dzs.hr/media/yuulvhlw/st ... acije.xlsxOzimician wrote: ↑31/07/2024 15:40Ukupni saldo nema s tim veze pretjerano. Tacno.geralt wrote: ↑31/07/2024 15:36Nema to nikakve veze sa navodnim vracanjem Hrvata iz Njemacke, useljenici u Hrvatsku su vecinom ukrajinske izbjeglice.
SpoilerShowU Hrvatsku se u 2023. godini iz inozemstva doselilo 69.396 osoba, a u inozemstvo se odselilo 39.218 osoba. Saldo migracije stanovništva Republike Hrvatske s inozemstvom bio je pozitivan i iznosio je 30.178. U 2023. iz inozemstva se doselilo 15,6 posto hrvatskih državljana i 84,4 posto stranaca, a odselilo se 64,8 posto hrvatskih državljana i 35,2 posto stranaca, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Ali Hrvati jednostavno ne iseljavaju kao nekada, eto najvise ih se odselilo u Njemacku, a otamo se vise vraca nego sto odlazi:
Iz Njemacke doslo 6230 ljudi, u Njemacku otislo 11 083 ljudi.
- Ozimician
#20941 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
OK, ti meni podatke iz hrvatskog zavoda za statistiku, ja tebi postavljam iz njemackog (zadnjih 12 mjeseci, zakljucno sa aprilom 2024) -geralt wrote: ↑31/07/2024 15:41Evo ti direktno podatak hrvatskog zavoda za statistiku: https://podaci.dzs.hr/media/yuulvhlw/st ... acije.xlsxOzimician wrote: ↑31/07/2024 15:40Ukupni saldo nema s tim veze pretjerano. Tacno.
Svaki mjesec pojedinacno, imaju i druge drzave, medju njima i BiH.
Pitanje je sad ciji zavod laze?
Po ovim njemackim podacima samo u periodu januar-april 2024 (4 mjeseca) je iz Njemacke u Hrvatsku doslo 6794 ljudi.
U isto vrijeme je iz Hrvatske u pravcu njemacke otislo 5227 ljudi.
- geralt
#20942 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Super, hvala na podacima. I dalje mislim da te dvije grupe po strukturi nisu ni slicne jedna drugoj. Na jug idu penzioneri, na sjever radno sposobni ljudi sa djecom.Ozimician wrote: ↑31/07/2024 15:42OK, ti meni podatke iz hrvatskog zavoda za statistiku, ja tebi postavljam iz njemackog (zadnjih 12 mjeseci, zakljucno sa aprilom 2024) -geralt wrote: ↑31/07/2024 15:41Evo ti direktno podatak hrvatskog zavoda za statistiku: https://podaci.dzs.hr/media/yuulvhlw/st ... acije.xlsxOzimician wrote: ↑31/07/2024 15:40
Ukupni saldo nema s tim veze pretjerano. Tacno.
Po ovim njemackim podacima samo u periodu januar-april 2024 (4 mjeseca) je iz Njemacke u Hrvatsku doslo 6794 ljudi.
- Ozimician
#20943 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Naravno, s tim se mogu sloziti i to je tako oduvijek bilo, ali mislim da je prosle godine po prvi put se pocelo desavati da se i radno sposobni vracaju (ne u velikom procentu naravno), ali do tad je to bilo skoro nezamislivo.geralt wrote: ↑31/07/2024 15:55Super, hvala na podacima. I dalje mislim da te dvije grupe po strukturi nisu ni slicne jedna drugoj. Na jug idu penzioneri, na sjever radno sposobni ljudi sa djecom.Ozimician wrote: ↑31/07/2024 15:42OK, ti meni podatke iz hrvatskog zavoda za statistiku, ja tebi postavljam iz njemackog (zadnjih 12 mjeseci, zakljucno sa aprilom 2024) -geralt wrote: ↑31/07/2024 15:41
Evo ti direktno podatak hrvatskog zavoda za statistiku: https://podaci.dzs.hr/media/yuulvhlw/st ... acije.xlsx
Evo kad gledas i podatke za BIH, ugrubo na 2 koja odu, 1 se vrati.
I to su vrlo vjerovatno penzioneri ili oni kojima je porodica svakako ostala u BIH.
Imas i ovaj clanak za proslu godinu.
https://www.poslovni.hr/hrvatska/prvi-p ... lo-4446953
- Didier
#20944 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Njegovatelj i fenomenalni uslovi ne idu u istu rečenicu.
Prati guzice nacističkim babama i dedama se ne može platiti.
Ali Bošnjo će im još i podudlati ako treba.
Prati guzice nacističkim babama i dedama se ne može platiti.
Ali Bošnjo će im još i podudlati ako treba.
-
belfy
#20945 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
naravno da mogu. uslovi rada variraju od Afrike, preko Europe pa do Amerike i/ili Bliskog Istoka po tom pitanju... lako je vidjeti sta ljudi biraju radije.
naravno da moze, a o cemu govori sama cinjenica da se gore to radi radije nego kod nas. bas kao i za tvoju gornu nedoumicu.
jesi ti Bosnjo?
-
belfy
#20946 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
trenutacna istina je da je najbolji primjer Poljska. u nju se varaca sve vise radnika, pa i Njemacke firme sele tamo. isti proces ce zasigurno biti i u Hrvatskoj, ali definitivno nesto kasnije. istina je da mnogi Njemci, Austrijanci i ostatak Evrope koriste mogucnosti "jefine" kupovine kuca u Hrvatskoj i da i oni sele tamo. prije je bila Spanija, a sada je u istoj racunici i Hrvatska.
zasigurno je samo da bilo koji statisticki brojevi bi morali biti cijepani na atome da se utvrdi pravo stanje, ali za tim, generalno, nema ni potrebe. pitanje toga da li se vracaju da nastave raditi u Hrvatskoj ili samo uzivati u jeftinijem mjestu gdje im je penzija "vrednija" je dovoljno pogledati u uvozu radnika u Hrvatsku. koliko mi se cini, za ovu godinu je to nesto oko 160k... ili, prostije receno - radnici i poslovi se nece vracati uskoro u Hrvatsku. ne vracaju se ni u Sloveniju jos. tek je pocelo sa Poljskom ciji su radnici tamo i "prebjegavali". drugo mjerilo bi (mozda) mogla biti Madzarska, ali sa ovim (politickim) odnosima sada to se mozda poremeti. jedini pravi parametar ce tu biti Slovenia. ako se tamo krenu vracati, onda je Hrvatska sljedeca... osim ako ne dodje opet do nekih tektonskih pomjeranja koja bi promijenila takav tok...
- Ecci
- Vozim: Biciklam
#20947 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
U zadnjih godina samo jedno otislo. I to u Austriju
-
Karikaturist
#20948 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nasi njegovatelji su pretpostavljam sad druga-treca generacija, vjerovatno napredovali i ne rade to vise 
-
izvrsni direktor
#20949 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
U njemackom jeziku je i medicinar koji radi u bolnici "njegovatelj", pa i onaj koji radi na operacijama je "njegovatelj na operacijama". Bosnji je samo pranje guzica u glavi.Karikaturist wrote: ↑31/07/2024 18:34 Nasi njegovatelji su pretpostavljam sad druga-treca generacija, vjerovatno napredovali i ne rade to vise![]()
U starackom domu rade oni koji iz bosne nisu odma u bolnicu uspjeli naci, ili oni koji ne znaju jezik.
Naseg naroda ima puno u njemackoj kao medicinara, 90% ih radi u bolnici a razni didjeri iz bosne ih nazivaju "peraci guzica". Tj ono sto ih je oatalo u njemackoj, ovi ostali su procitali ozijeva upozorenja o propasti njemacke pa brze bolje pobjegli
- ZoomZoomKiwi
#20950 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Stopa nezaposlenosti u Njemačkoj nikad veća, broj nezaposlenih raste iz mjeseca u mjesec