Besmislenost raznoraznih oglasa za posao

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

semsasuljakovic

#1 Besmislenost raznoraznih oglasa za posao

Post by semsasuljakovic »

Čovjek malo prelista oglase za posao i vidi koliko su besmisleni uslovi koji nude.
U klix rubrici posao, firma traži čistačicu i traži, ni manje ni više, nego sljedeće:
https://posao.klix.ba/oglasi/cistacica- ... swiper_ads

Uslovi:

Poželjno iskustvo na sličnim poslovima (baš će se na oglas za čistačicu prijaviti neko ko nema iskustva u čišćenju, pa makar svog stana)
Odgovornost i pažnja prema detaljima (ok, prihvatam - da može nanišaniti svaku kapljicu mokraće pored wc šolje)
Sposobnost rada u timu (wtf?)
Fleksibilnost i spremnost na rad u smjenama (dakle, zvat ćemo te kad nam bude ćeif, radno vrijeme je misaona imenica)

A nude sljedeće:

Redovnu i stimulativnu zaradu (redovna zarada je minimalac, a stimulativna potapšavanje po glavi uz "svaka čast")
Rad u prijatnom i dinamičnom okruženju (za čistačicu je bitno samo koliko dinamično treba očistiti)
Mogućnost usavršavanja (wtf, u čemu?)

Pa, evo, zgodna tema da se kače ovakve gluposti od oglasa. Ako ista postoji (a ja je nisam uspio naći), zamolit ću da se post prebaci u nju.
zigzag

#2 Re: Besmislenost raznoraznih oglasa za posao

Post by zigzag »

evo doprinos :lol: ( za elementarne nepogode. budžetska organizacija 010040)
Armin2013

#3 Re: Besmislenost raznoraznih oglasa za posao

Post by Armin2013 »

Kao i svaki drugi oglas i oglas za poso se uljepša, naravno da se privuče masa. Lično vjerujem sa se oglasi samo kopiraju i malo urede da nije ofirno.
perfect_guy

#4 Re: Besmislenost raznoraznih oglasa za posao

Post by perfect_guy »

nudimo:
prijavu na obavezno osiguranje
Ozimician

#5 Re: Besmislenost raznoraznih oglasa za posao

Post by Ozimician »

Sad je ocito to kao neki svjetski trend, sve firme kao primaju radnike, oglasi stalno otvoreni, svi se zale kako nema radnika.
Prijavis se, posaljes E-Mail, niko ziv ne odgovara.

Vjerujem da ce vrlo brzo ove platforme s oglasima uvesti opciju da se ocjenjuju firme po tome da li su odgovorile na E-Mail, pozvale na interview i sl.

Onda u medijima npr. ovdje pisu kako ima 2 mil. otvorenih oglasa za poslove u Njemackoj, how yes no. :D
pinkman

#6 Re: Besmislenost raznoraznih oglasa za posao

Post by pinkman »

semsasuljakovic wrote: 26/07/2024 09:42 Čovjek malo prelista oglase za posao i vidi koliko su besmisleni uslovi koji nude.
U klix rubrici posao, firma traži čistačicu i traži, ni manje ni više, nego sljedeće:

Uslovi:

Poželjno iskustvo na sličnim poslovima (baš će se na oglas za čistačicu prijaviti neko ko nema iskustva u čišćenju, pa makar svog stana)
Odgovornost i pažnja prema detaljima (ok, prihvatam - da može nanišaniti svaku kapljicu mokraće pored wc šolje)
Fleksibilnost i spremnost na rad u smjenama (dakle, zvat ćemo te kad nam bude ćeif, radno vrijeme je misaona imenica)

A nude sljedeće:

Redovnu i stimulativnu zaradu (redovna zarada je minimalac, a stimulativna potapšavanje po glavi uz "svaka čast")
Rad u prijatnom i dinamičnom okruženju (za čistačicu je bitno samo koliko dinamično treba očistiti)

Pa, evo, zgodna tema da se kače ovakve gluposti od oglasa. Ako ista postoji (a ja je nisam uspio naći), zamolit ću da se post prebaci u nju.
Ne smiju se ovakvi oglasi objavljivati, ali eto kod nas jos prolazi.

Treba pisati Cistac/ica (m/f) :D

U Njemackoj stave (m/f/x) :D
kakavdanakneiskustvu

#7 Re: Besmislenost raznoraznih oglasa za posao

Post by kakavdanakneiskustvu »

pinkman wrote: 26/07/2024 11:46
semsasuljakovic wrote: 26/07/2024 09:42 Čovjek malo prelista oglase za posao i vidi koliko su besmisleni uslovi koji nude.

Uslovi:

A nude sljedeće:

Ne smiju se ovakvi oglasi objavljivati, ali eto kod nas jos prolazi.

Treba pisati Cistac/ica (m/f) :D

U Njemackoj stave (m/f/x) :D
logično,zašto vršiti diskrminaciju na osnovu spola
DaysleepeR

#8 Re: Besmislenost raznoraznih oglasa za posao

Post by DaysleepeR »

Dovoljno je vidjeti koja je firma objavila oglas i sve ti je jasno
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#9 Re: Besmislenost raznoraznih oglasa za posao

Post by Truba »

imal smisla javljat se na radio sarajevo portal
svako malo traže nekog

ja bih nešto hororrano aplicirao sat dva dnevno
:D
dosta je više samo partizanštine
Dilibus

#11 Re: Besmislenost raznoraznih oglasa za posao

Post by Dilibus »

Cudo nije umjesto Cistacica "Senior Hygiene Manager"
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#12 Re: Besmislenost raznoraznih oglasa za posao

Post by Truba »

kako mi je drago što mladi ne fermaju ove levate

sjećam se dok sam bio u teretani tada sam posljednji put imao kontakt s generacijom 1999-2004
kontakt u smislu da sam slusao njihove razgovore o poslu

prije korone kaže dogovorili se 980 mobitel i auto
nakon mjesec dana dobijem plaću bon od 20 maraka a ništa gorivo
nismo se tako dogovorili :lol: otkaz

u moje doba dobro je da imaš poso kakav bon kakav kupon
a plaća kad bude
El_comadante

#13 Re: Besmislenost raznoraznih oglasa za posao

Post by El_comadante »

I meni nema smisla mogućnost napredovanja na lijevim poslovima ili kaže opis posla pa doda po naređenju šef, znaće možeš raditi sve i svašta.
Grb1

#14 Re: Besmislenost raznoraznih oglasa za posao

Post by Grb1 »

Ti "lijepi" oglasi za posao kao onaj gore za cistacicu su rezultat nesposobnosti HR u firmama, pola ih postoji tu u firmi samo pro forme radi i nista drugo, nisam protiv te funkcije, al mi je nekasno zasto poslodavci finansiraju te neradnike toliko, ukoliko bi oglasi za posao bili iskreniji, da doslo bi manje ljudi al bi lakse i brze pronasao i zaposlio nekoga, jer pokazjes realnu sliku, vako ti se prijavi 100 ljudi pa kao HR ima posla da razabere....
Da pricam sto pola njih uopce ne zna definisat funkciju, u jednoj firmi u Sa, bio konkurs za produkt menadzera za toplotnu pumpu, kazu bit ce ispitani da vide koliko imas znanja o topl pumpama, u 3 kruga intrvjua niti jedno pitanje o tp, pricali o fne i sl ... a da ne pricam sto radis zapravo sales i ne samo tp, nego svega ostalog...
dzeko1

#15 Re: Besmislenost raznoraznih oglasa za posao

Post by dzeko1 »

Najgore mi je kad odes na intervju za posao, pa te pita zasto ste se prijavili na oglas kod nas. Eto da tebe gledam, dosadno mi, svi, apsolutno svi radimo zbog plate, sad treba da mu lafinam nesto, ospem se od takvih pitanja. :-) :-)
Digla_da_kreci

#17 Re: Besmislenost raznoraznih oglasa za posao

Post by Digla_da_kreci »

dzeko1 wrote: 12/08/2024 14:01 Najgore mi je kad odes na intervju za posao, pa te pita zasto ste se prijavili na oglas kod nas. Eto da tebe gledam, dosadno mi, svi, apsolutno svi radimo zbog plate, sad treba da mu lafinam nesto, ospem se od takvih pitanja. :-) :-)
Od 3:00 :D
Dozer

#18 Re: Besmislenost raznoraznih oglasa za posao

Post by Dozer »

Na znam cemu se uopste cudite... Pa u ovoj zemlji je preko 50% funkcionano nepismenih ljudi, i sta onda ocekujete...? Smislen, posten i precizan oglas za posao? Kako, kad poslodavac/vlasnik nema pojma ni o cemu, a ponajmanje o tome kako i sta napisati u takav oglas. Logicno, u stopu ga prati i osoba zaduzena za to, sto bi trebao biti neki HR menadzer. Naravno, ni ta osoba u 90 slucajeva nema pojma o HR-u.

Gledam jucer neki oglas, traze Administrativnog asistenta, u prevodu - sekretaricu. U opisu posla nema sta nema. Od vodjenja administratcije, preko izigravanja hostese na sastancima i eventima, pa do simultanog prevodjenja....
Gdje i kad je sekretarica bila zaduzena za prevodjenje? Valjda je to posao prevodioca....
O ostaloj kamari nebuloza ne treba ni pricati.... I sve to za cca. 800-1000 KM.

O oglasima za neku budzetsku sluzbu suvisno je bilo sta reci. To je sve nastimano i uvijek se unaprijed zna ko ce tu biti primljen, ili preci na to mjesto jer vec radi tu. Ti oglasi su u 99,9% slucajeva samo pro-forme radi, i nista vise.
dzeko1

#19 Re: Besmislenost raznoraznih oglasa za posao

Post by dzeko1 »

Digla_da_kreci wrote: 12/08/2024 14:12 Od 3:00 :D
2017. zavrsio fakultet (pravni), prijavim se tada u Klas, traze pravnika pripravnika, i to naravno sufinansiranje preko biroa, dakle mizerna plata, ali daj sta das odmah poslije faksa. Zena me izmrcvarila sat vremena, nema kakvih gluposti me nije pitala, a ja tek izasao sa faxa, svako normalan zna da nemas pojma o praksi, zato i jest sufinansiran posao od strane biroa. Vidim i ovi 'silni' advokati i notari, samo tako uzimaju radnike preko programa, da ima besplatnu radnu snagu godinu dana, i nijednog ne zadrze. Otisao ja kod neke advokatice u Centru, kod Vojne bolnice na razgovor, prijem pravnika pripravnika, opet program naravno. Prvo sto me je pitala imas li iskustva, ja mislio da me zajebava. :mrgreen:
Ateista

#20 Re: Besmislenost raznoraznih oglasa za posao

Post by Ateista »

Ma danas je sve neka vrsta sminke i uljepsavanja, razumijem ja da se ulaze u HR, marketing i sve to, ali previse se ulaze u sminku a malo u sustinu. Umjesto da firme ulazu u to da se poprave uslovi rada, poveca efikasnost i slicno, vise se cini mi se ulaze u to kako reklamirati firmu, kako napisati sto bolji i privlacniji oglas za posao, i onda svi idu copy/paste odredjenih fraza koje mozemo vidjeti u bukvalno svakom oglasu za posao - "dinamicno okruzenje", "strucno usavrsavanje", "timski rad" i slicno. Eto, kad je doslo do toga da se i za cistacicu koriste takve fraze, sta dalje reci.

Problem je sto od tih fraza koje su tu da bi oglas zvucao fensi, malo ko napise konkretne i korisne informacije koje stvarno imaju veze sa tom firmom i sa tim randim mjestom, dzaba kad konkretne informacije ne zvuce fensi kao ove fraze.

Onda to dovodi do toga da pored HR strucnjaka imamo i strucnjake koji savjetuju kako napisati CV, tako da to dovodi do slicne pojave i kod radnika, manje vise svaki CV izgleda u 5 deka jer opet svi koriste fraze i fazone koje dijele razni strucnjaci kako treba pisati CV, i onda je svako ko posalje CV osoba koja je sposobna za timski rad, za dinamicno okruzenje, sposoban za rad pod pritiskom i slicno, a sve ce to napisati cak i oni koji su suprotnost tome, jer to se trazi i to se savjetuje, a negdje mozda i treba neko ko je suprotnost tim "standardima". Ni radnici od tih copy/paste fraza ne stignu napisati konkretne informacije o sebi. Kao sto firme vise ulazu u marketing i HR nego u konkretne stvari, tako i radnici sve vise ulazu u to kako da se sto bolje prodaju i pokazu nego u konkretne vjestine znanja.

Dobro je rekao @Grb1 , koliko bi lakse svima bilo kada bi oglasi bili posteniji, ali i kada bi randici bili posteniji u svojim prezentacijama i kada bi se i jedni i drugi realnije prikazali, ne bi bilo toliko odlazaka i otkaza nakon par mjeseci kada radnik vidi da posao nije onakav kako mu se predstavljao ili kad poslodavac vidi da radnik nije onakav kakav se predstavlja. Dzaba sva sminka i uljepsavanje oglasa i CV-a, istina se brzo vidi kada dodje do konkretnog posla.
konami666

#21 Re: Besmislenost raznoraznih oglasa za posao

Post by konami666 »

Truba wrote: 02/08/2024 09:08 kako mi je drago što mladi ne fermaju ove levate

sjećam se dok sam bio u teretani tada sam posljednji put imao kontakt s generacijom 1999-2004
kontakt u smislu da sam slusao njihove razgovore o poslu

prije korone kaže dogovorili se 980 mobitel i auto
nakon mjesec dana dobijem plaću bon od 20 maraka a ništa gorivo
nismo se tako dogovorili :lol: otkaz

u moje doba dobro je da imaš poso kakav bon kakav kupon
a plaća kad bude
Pa tako i treba, dogovor i ugovor se prate, ne treba slijegati ramenima i govoriti bit ce sta bude :D
Cherry-Cherry

#22 Re: Besmislenost raznoraznih oglasa za posao

Post by Cherry-Cherry »

A da pitaš poslodavce šta znači dinamično okruženje, ne bi znali. Čuj dinamično okruženje 🙄 Znači jebu te u zdrav mozak :mrgreen:
Samprotivsviju

#23 Re: Besmislenost raznoraznih oglasa za posao

Post by Samprotivsviju »

Uslovi:

A nude sljedeće:

Ma gluposti HR-ova, vjerovatno puca oglase po istom urneku...jel cistacica ili sef racunovodstva
Samprotivsviju

#24 Re: Besmislenost raznoraznih oglasa za posao

Post by Samprotivsviju »

Cherry-Cherry wrote: 12/08/2024 22:53 A da pitaš poslodavce šta znači dinamično okruženje, ne bi znali. Čuj dinamično okruženje 🙄 Znači jebu te u zdrav mozak :mrgreen:
Moras ocistiti WC, a lik obavio prije 5 min veliku nuzdu u istom :D

Slusas kako jedni druge mahalaju itd
mishic

#25 Re: Besmislenost raznoraznih oglasa za posao

Post by mishic »

Rijetki su, vrlo rijetki oglasi/konkursi koji se raspisuju a da već nije izvjesno ko će biti primljen.
Da bi se to osiguralo onda se ubacuju ovako besmisleni i bezvezni uvjeti koje čitamo.
Post Reply