Ukrajina

Dimu1927

#203826 Re: Ukrajina

Post by Dimu1927 »

Peacean wrote: 25/07/2024 11:37 Ne znam vrijedi li ovo nastaviti braniti

Otvori google maps pa vidi gdje je ovo, 4 ili 5 livada od bakhmuta. Kad je ono bakhmut pao ?

Koliko je hordi izginulo u medjuvremenu na ovih 5 livada da dodje do ovih zgrada...

5km razdaljine kao od stupa do pofalica...
madner

#203827 Re: Ukrajina

Post by madner »

Omjer je garant 9:1 :D
Čitalac

#203828 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Oleg Sentsov, 47. brigada: Kad bi ljudi znali punu istinu o ratu, bili bi užasnuti…
Prošlo je deset godina otkako je cijela Ukrajina saznala za Olega Sentsova, filmaša s Krima, jer su ga uhitile ruske sigurnosne snage. Pet godina proveo je u ruskom zatvoru dok nije razmijenjen, a više od dvije godine je na frontu gdje zapovijeda jurišnom četom. Sentsov priznaje da u trećoj godini rata ukrajinska vojska ostaje pretežno sovjetska u stilu zapovijedanja. Vojska se često boji reći istinu zapovjedništvu, javljajući samo "dobre vijesti". No, unatoč svim poteškoćama, uvjeren je u pobjedu i sprema se vratiti na ukrajinski Krim. BBC se susreo s Olegom Sentsovim nakon njegova povratka s 58. Međunarodnog filmskog festivala u Karlovym Varyma. Tamo je predstavio svoj dokumentarni film "Real", koji prikazuje bitku na jugu Ukrajine u kojoj sudjeluje njegova četa 47. brigade.

- Ne gledam teleton (jedinstveni informativni progam). Ali znam da se tamo prikazuju samo dobre vijesti. S takvim "vijestima" nećete daleko stići. Smatram da je potrebno prikazati i neatraktivnu stranu rata. Istodobno, tijekom rata treba postojati neka zdrava propaganda i autocenzura. Ne možete govoriti stvari koje će koristiti neprijatelju. Osim toga, kada bi ljudi sada znali cijelu istinu o tome kako se odvija rat kod nas, bili bi užasnuti…

- Vidim da nam dolaze mobilizirani. Dolaze različiti ljudi. Ima ih koji iz nekih osobnih razloga nisu otišli u rat na početku, pa su sada mobilizirani. Bore se sasvim dobro. Ima i stvarno bolesnih starijih ljudi koji nekako završe u jurišnom pješaštvu. Jednostavno to fizički ne mogu podnijeti. Ima slučajeva korupcije i zlouporabe. Moramo razgovarati o tome. Protiv toga se mora boriti. Dokle god govorimo o korupciji, borimo se protiv nje. Ako to prestanemo činiti, onda nas je svladala…

- Zapovjednik sam jedinice, mogu pričati o onome što vidim. Ako Putinu damo teritorije samo tako, to će značiti naš djelomični poraz i odgodu rata. On neće stati. Ne treba mu samo Krim, ni Donbas, ni Hersonska oblast. Putinu treba cijela Ukrajina. Ići će i dalje kako bi proširio svoju sferu utjecaja. Europljani to razumiju, pogotovo oni koji žive bliže nama. Za njih je bolje da se neprijateljstva odvijaju na teritoriju Ukrajine. Članak 5 NATO-a za njih je "glavobolja"...Možda nećemo uspjeti poraziti Ruse vojnim putem, doći na granice iz 1991. i ući na Krim. Ali mi ćemo pobijediti na malo drugačiji način: kada Rusija polomi zube na Ukrajini i sama ode, jer neće više mariti za nas, možda zbog svojih unutarnjih procesa…

- Imamo mnoga postignuća u korištenju bespilotnih letjelica, razvili smo nove taktike borbenih djelovanja, ali na razini zapovijedanja i nadzora ostajemo stara sovjetska vojska. Ne postoji NATO planiranje i standardi na općoj razini. Nastavljamo živjeti po statutima napisanim 1990-ih. Ako idemo u NATO, moramo koristiti njihove protokole. U Ukrajini, većina zapovjednika bataljuna sada su borbeni časnici. Ali u stožeru ima generala koji nastavljaju raditi po starom - netko glumi Žukova. Skandali u posljednje vrijeme nisu ni prvi ni posljednji. Nitko ne želi donositi loše vijesti na vrh. "Situacija je teška, ali pod kontrolom" - ovo je već postalo meme…Zašto je došlo do proboja u regiji Harkov? Jer je prije toga javljeno da je sve u redu. Živimo u stalnoj laži. Moramo tome stati na kraj jer ima posljedice...

- Mi smo (47. brigada) prošle godine bili glavna brigada proboja, na smjeru glavnog udara. Morali smo probiti rupu u ruskoj obrani oko Robotina, kako se kasnije pokazalo. Isprva nam se o tome nije govorilo. Znali smo samo da imamo težak zadatak, bili smo spremni za to. Ali mnoge nijanse operacije bile su nedovoljno razvijene...Trebalo je da budemo postrojba novog NATO modela. To nije bilo moguće učiniti. Brigada ima NATO naoružanje, Bradley je izvrsno borbeno vozilo i moramo učiniti sve da ih imamo što više, ali mimo slogana i PR kampanje, mi smo zapravo ista ona sovjetska vojska…

- Za mene osobno nema velike razlike tko je zapovjednik - Zalužni ili Sirski. Problemi su se nagomilali u sustavu: ljudi su iscrpljeni, nedostaje opreme i streljiva. U protuofenzivu je utrošen resurs koji sada nedostaje. I vidite da nas u proteklih šest mjeseci ruska vojska malo po malo istiskuje. Osjećaju da sada možda nismo tako jaki kao prije godinu dana. Promjenom zapovjednika sve se to neće riješiti. Postoje i drugi problemi koje treba riješiti. Na primjer, izgubi se neki položaj, a oni izvješćuju vrh da ga još drže. Vi kažete da je neprijatelj već tamo i da puca odatle, ali vam kažu da vi niste u pravu. To je sistemski problem, jedan od glavnih…

- U medijima i dalje imamo priču o ruskim šmokljanima koji se ne znaju boriti. To nije istina. Rusi uče jer žele pobijediti. Oni ne žele umrijeti tek tako. Netko misli da su to nekakvi zombiji ili roboti. Ne. Ovo su ljudi koji nas mrze. Na početku rata “samljeli” smo njihove profesionalne vojnike. Sada ne štede mobilizirane ljude. Oni se u kratkom vremenu obučavaju u određenim jurišnim akcijama i bacaju u male skupine. Te skupine ispituju našu obranu i pronalaze slabosti, kao što se dogodilo kod Očeretina. Došlo je do proboja, koji još uvijek traje u smjeru Pokrovska. Nemojte misliti da je neprijatelj slab, plašljiv ili nepripremljen…

- Na Krimu imam staru kuću, a kraj nje raste orah. Kad me ljudi pitaju što želim osloboditi, odgovaram: "Moj orah". Mjesec dana prije nego što sam pritvoren, u maju 2014, posadio sam orah u dvorištu. Za ovih deset godina je narastao. Želim ga vidjeti.
karanana

#203829 Re: Ukrajina

Post by karanana »

Ali znam da se tamo prikazuju samo dobre vijesti. S takvim "vijestima" nećete daleko stići.
e jarane, nisi ti bio na kix forumu jos.

edit: mada "meksa" situacija i ovde, malo pomalo konvertiracemo mi vas.
drndalo

#203830 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

madner wrote: 25/07/2024 15:50 Omjer je garant 9:1 :D
Pa prema svemu vidjenom na frontovima nije to daleko od istine, mada Rusi sigurno za barem 100.000 svojih ne znaju gdje su (ostavljeni)... Mozda znaju da ih nema.

Ako uracunas pobijene civile, onda se tvoja aluzija o omjeru malo koriguje.
drndalo

#203831 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

alijagoro wrote: 25/07/2024 15:41
karanana wrote: 25/07/2024 15:11
alijagoro wrote: 25/07/2024 14:49 A sta bi sa onom njemackom fabrikom tenkova ili transportera koja se pominjala u ukrajini,jel se to napravilo ili se to pravi ili je bila propaganda u pitanju.
realno, zar je ovo ikad bila opcija dok iskanderi i kh101-102 relativno precizno pogadjaju svaki cilj bilo gdje u ukrajini?
I meni nije imalo logike, ali rat na duze staze
Rajnmetal ako je rekao da ce praviti, pravice. Dokle je to, sigurno nije tema za javnost. Lokacija, odbrana? Kada budu to trebali cuvati od raketa, ne sumnjam da ce fabrika imati svoje PVO baterije.

Ja bih ih imao.

To ne ide preko noci, na zalost. Zalost (Rusima) stize malo kasnije kada proizvodnja bude u pogonu...
drndalo

#203832 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Sa ovakvim umovima dobro da nije 13:1

Rothmans

#203833 Re: Ukrajina

Post by Rothmans »

:lol:

Koji pacijenti neopjevani...
BiBi911

#203834 Re: Ukrajina

Post by BiBi911 »

drndalo wrote: 25/07/2024 18:50 Sa ovakvim umovima dobro da nije 13:1

Ako igras warthunder znas za onu rusku Rush B ... svi ko mutavi jurnu na jednu tacku i zaginu
emirolini

#203835 Re: Ukrajina

Post by emirolini »

Ima mina, aha, da ima. Mina?, da... okey idemo.
sumirprimus

#203836 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Ko kaze da pogon mora biti u hali na nultoj tacki?
sumirprimus

#203837 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

https://x.com/Gerashchenko_en/status/18 ... gcy2Q&s=19
Bore se momacki, ne moze im to niko osporit
CrveniKuk

#203838 Re: Ukrajina

Post by CrveniKuk »

Glasine, vidjecemo da li su tačne.
sumirprimus

#203839 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Jel to onaj sto su ga vec nesto krivicno gonili ili bar optuzivali? Bilo je nesto s njim
karanana

#203840 Re: Ukrajina

Post by karanana »

slavni i provjereno siguran izvor dame i gospodo: igor shushko.
sumirprimus

#203841 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Il su njegovoj zeni hakovali mobitel sa nekim slikama golotinje??
karanana

#203842 Re: Ukrajina

Post by karanana »

nisam znao za to. blokiro me je prije mozda 18 mjeseci - dvije godine kad sam mu rekao da je pun govana sa pricom o migu31 sa nuklearnim glavama i naredbom za ispaljivanje koji ceka na pisti da uzleti.
kenjator dezerterski trkaci vozac postao glavni izvor informacija. ne bi me cudilo da je komprovitovani kontraobavjestajac.
sumirprimus

#203843 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Ma nije susko ba ovom generalu. Njegovoj zeni.
A susko jest ispala vise puta
AliceInChains

#203844 Re: Ukrajina

Post by AliceInChains »

madner wrote: 25/07/2024 15:50 Omjer je garant 9:1 :D
Garant, ako ne i veći, jer npr. nakon pada fab-a na ukrajinski (podzemni) položaj teško da možeš prebrojat bilo šta. I uz to da ne ovjeriš putem ruskih videozapisa.
zigzag

#203845 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

ili u prevodu sa salonskog jezika, svaki fab ubije 150 ukrajinskih nacista jel.

I na osnovu ovoga će salonci(već je vikend jelte) tvrditi da neko ovdje govori da ukrajinci nemaju gubitke. Imaju sigurno i ko zna koliko ih je. Sad ih većina pogine od ruskih dronova jer su i rusi usavršili korištenje.

Ali logika ratovanja govori, ako već niko ne vjeruje snimcima, da onaj koji napada uvijek ima bar tri puta veće gubitke.
JMGuti

#203846 Re: Ukrajina

Post by JMGuti »

zigzag wrote: 26/07/2024 08:05 Ali logika ratovanja govori, ako već niko ne vjeruje snimcima, da onaj koji napada uvijek ima bar tri puta veće gubitke.
Zanemarimo snimke, ovdje se na ovoj temi konstantno provlače ukrajinski snimci, prate se pro-ukrajinski twitter nalozi i čitaju pro-ukrajinski mediji. Jedina nepobitna činjenica o kojoj se može raspravljati, iako je to na ovoj temi također besmisleno jer su neki toliko puta o tome pisali da i ekspertizu mogu graditi, je upravo to što si ti napisao - agresor uvijek ima bar tri puta veće gubitke u ovakvom načinu ratovanja. Rusi će iz ovog rata izaći sa daleko više gubitaka u ljudstvu i opremi i tu treba stati sa tom raspravom.
zigzag

#203847 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Mada, ne treba više brojati ni ruske gubitke. Raja je pokazala da je voljna poginuti a ruska vlast to obilato koristi. Jer ta vlast zna da se sad definiše imidž Rusije za narednih 100 godina.
Da su odustali nakon prvih 100.000 poginulih, u bilo kojem sljedećem sukobu protivnik bi znao da je dovoljno pobiti 100.000 vojnika da Rusija odustane a to je dovoljno da i mali protivnici budu odlučni.
drug_profi

#203848 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Americka vlada pronasla gresku u racunovodstvu, pa se pojavilo 2 milijarde dolara neisporucenog oruzja municije.

drug_profi

#203849 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Inace, Saky aerodrom je nocas ugostio ATACMS-e.
Dosta kmeke kod rusa.
Vjerovatno im nije nista.

Excel2

#203850 Re: Ukrajina

Post by Excel2 »

drug_profi wrote: 26/07/2024 10:24 Americka vlada pronasla gresku u racunovodstvu, pa se pojavilo 2 milijarde dolara neisporucenog oruzja municije.

Ovo dokazuje sta zeli duboka drzava, pa se suprostavi tome.
Post Reply