BRAVO ZA KOMENTAR! Upravo je taj trenutak presudan, taj dan, to jutarnje budjenje itd itd. Mozes ti biti spreman 101% ali jednostavno nije tvoj dan i dzaba sve. Gledao sam u kosarci svjetske igracine koje su zmireci pogadjali suteve sa 10m ali kad dodje los dan ne ide ni zicer.haubica_i_to_teshka wrote: ↑28/06/2024 13:56 Isplivala Olimpijsku normu (prosle godine u Barceloni) sa 17 godina sto je uspijeh sam po sebi.
Sama, bez bilo cije pomoci. Nema “stela”,namjestanja.Od starta do cilja, sve zavisi samo i iskljucivo od nje.
Kako ce proci na OI, million sitnica moze da odluci.Samo mala dekoncetracija na startu,okrętu i veoma je tesko ponovo uhvatiti ritam, onda trema,adrenalin,pozicija (koja linija) hoce li neka plivacica “povuci” na startui reakcia na to….Kako ce joj kostim “lezati”.18 god,tijelo jos uvijek u psiho-fizickom razvoju.
Isplivavanjem A forme )prosle godine u Barceloni) za OI sama sebi je dala taj l”uksuz” da moze tempirati pravu formu na OI.Nije to samo jedna utrka,nego kvalifikacije,polufinalna i od sveg se srca nadam finalna.A onda, nek’ se “pobije” u finału, pa kako god!!! Zao mi je sto nema ni priblizno dobre uslove kao neke druge plivace..gdje kompletna nauka (bazen sa podvodnim kamerama gdje se analizira svaki pokret,jacina zahvata,linija,visina izlaska iz vode,dubina urona, start, kret…vrhunski treneri,doktori, izioterapeuti,psiholozi,ishrana, “suhe” i vjezbe za snagu,fizika,hemija,da ne nabrajam dalje) stoji iza njih.
Koliko je potrebno uloziti truda,samoodricanja od svakodnevnih sitnica narocito u tim tinejdzerskim god i provoditi sate i sate u bazenu…
To moze samo onaj ko iskreno voli plivanje,a Lana je ta.
Od mene ima OGROMNU podrsku i nemam dovoljno rijeci da se zahvalim sto je odlucila da pliva po zastavom BiH!
Uciniti tako nesto u drzavi koja evo ni na ovim OI NEMA NITI JEDNOG PREDSTAVNIKA U EKIPNIM SPORTOVIMA I KOJA SMATRA “USPIJEHOM” DA NA EVROPSKOM PRVENSTVU U FUDBALU IMA CETVRTOG SUDIJU (datedragibogsakloniisacuva)e nesto sto se, ako nista drugo mora postovati!
Lana je nas najbolji ambasador i prilika da se za BiH cuje nesto pozitivno!
Evo snimak sa kvalifikacia za OI u Laninoj disciplini.
Uz sve uslove koje imaju treceplasirana Bella
( druga u barsi iza Lane)nije uspjela isplivati normu (2:07.72) mada na nekim takmicenjima ima vrijeme ispod 2:06)..nije izdrzala pritisak.Drugoplasirana Debi je nesto manjje od god starija od lane, a prvoplasirana nesto manje od 2god starijja o Lane)
Prvoplasirana Lizi je imala pauzu od nekih 6mjeseci, mislila da zauvijek napusti plivanje, vrati se treninzima pobijjedi, ispliva normu.Svi su ocekivali obratno.
To je taj problem sa plivacicama i plivacima u tim god (nnne samo u tim ,ali tad najcesce).Nikad ne znas kako ce psiha i tijelo reagovati u pojedinim trenutcima.
Lani sretno I do medalje zajedno!!!
Mjesec dana ponavljam vrhunskom plivacu je dovoljno ako je fizicki spreman da upliva u TOP formu za manje od mjesec dana ali ne mora znaciti da ce uplivati pogotovo kad su zene u pitanju radi svojih ciklusa. Ja kad napisem nekome da je to citava nauka neki mi se podmjevaju.
Lana za medalju mora plivati ispod 2:06 jer ce ona mala kanadjanka vjerovatno sve poderati naravno ako i ona dodje TOP spremna i ima po rezultatu ispred Lane jos 5 plivacica. Ali kao sto se pojavila Lana u BiH tako se radjaju i novi talenti sirrom svijeta i nikada ne znas kad neko moze da ispadne kao sto se pojavila i ova maala kanadjanka.
Ja opet kazem da meni apsolutno ako ne osvoji Lana nista to nece biti nikakvo izneenadjenje i da sljedece OI 2028 i 2032 kada ce ona imati 22 i 26 godina ssu optimum kad se moze ocekivati njena ssigurna borba za medalje. Lana je vrlo sistematicna plivacica i prvo je pokorila juniorsku Evropu uzevsi 3 zlata i oborivsi tri rekorda, pa je pokorila Mediteran sa dva zlata, pa je uu Evropi sa 16 godina uzela seniorsko zlato, pa je pokorila juniorski svijet sa dva zlata i po meni ona sad treba kao prioritet da ganja zlata na svjetskom seniorskom nivou sljedece 4 godine a onda da napadne OI!