TIFA-Bio i ostao KRALJ!!!

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Ommadawn

#926 Re: TIFA-Bio i ostao KRALJ!!!

Post by Ommadawn »

dezurni_ucenik wrote:
Sarajevo ima pravo dobrih grupa. Momci fino sviraju. Al jok ba Tifa zaaaaakon.

Al zipa komentar "Tifa nam kost u grlu". :lol: :lol:
Sarajevo ima dobrih grupa ali ne mogu da dodju do izrazaja.
Negdje 2001 godine sam sjedio u baru Marquee, picio je neki pravo dobar progresivni rock, pomalo u retro stilu - pitam rodjaka koja je ovo grupa. Rece mi ime i jos zovnu momka koji navodno svira u tom bendu, sjede sa nama i popi pice.
Ne sjecam se imena benda i bezuspjesno sam pokusavao pitati rodjaka ali ni on se vise ne sjeca "...ih, pa znas kad je to bilo".
Ommadawn

#927 Re: TIFA-Bio i ostao KRALJ!!!

Post by Ommadawn »

zateznistub wrote:
dezurni_ucenik wrote: Al zipa komentar "Tifa nam kost u grlu". :lol: :lol:
I te kakva kost! Da ne povjerujes.
motachjointa wrote:Da nije grbavicu otpjevao bio bi kolektivno prekrižen, ovako ima jednu struju koja mu naginje... Kralj nikad nije bio :bih: :run:
bio, jeste i ostaće
Kralj po tome sto je uprkos svim drogama uspio prezivjeti.
dezurni_ucenik

#928 Re: TIFA-Bio i ostao KRALJ!!!

Post by dezurni_ucenik »

Ommadawn wrote:
dezurni_ucenik wrote:
Sarajevo ima pravo dobrih grupa. Momci fino sviraju. Al jok ba Tifa zaaaaakon.

Al zipa komentar "Tifa nam kost u grlu". :lol: :lol:
Sarajevo ima dobrih grupa ali ne mogu da dodju do izrazaja.
Negdje 2001 godine sam sjedio u baru Marquee, picio je neki pravo dobar progresivni rock, pomalo u retro stilu - pitam rodjaka koja je ovo grupa. Rece mi ime i jos zovnu momka koji navodno svira u tom bendu, sjede sa nama i popi pice.
Ne sjecam se imena benda i bezuspjesno sam pokusavao pitati rodjaka ali ni on se vise ne sjeca "...ih, pa znas kad je to bilo".

Hmmm, znaci poslijeratna grupa, aktuelna sa pocetka 2000 - tih... prog rock u retro stilu . Pokusacu i ja da skontam ko je sve u to doba bio popularan.
Pocetak 2000 - tih: Erogene Zone, Adi Lukovac, Konvoj, Sikter,

Znam da nije ovo, al barem da probam:

Ommadawn

#929 Re: TIFA-Bio i ostao KRALJ!!!

Post by Ommadawn »

dezurni_ucenik wrote:

Nisam potpuno siguran da li su ovi.
No i ovi zvuce sasvim solidno, ako se uzme u obzir koja je godina a da je godinu dana ranije prestao rat u drzavi.
Nije lose, nije lose.
Ali zato Tifa... :lol:
dezurni_ucenik

#930 Re: TIFA-Bio i ostao KRALJ!!!

Post by dezurni_ucenik »

Ommadawn wrote:
dezurni_ucenik wrote:

Nisam potpuno siguran da li su ovi.
No i ovi zvuce sasvim solidno, ako se uzme u obzir koja je godina a da je godinu dana ranije prestao rat u drzavi.
Nije lose, nije lose.
Ali zato Tifa... :lol:

Disidenti iz Zenice. Imali jedan album.

Evo jos grupa iz tog perioda

A ovdje se mozes zaroviti medju sve te poslijeratne grupe.

https://www.youtube.com/user/egagula/videos
Better Man

#931 Re: TIFA-Bio i ostao KRALJ!!!

Post by Better Man »

Ommadawn wrote:
motachjointa wrote:Da nije grbavicu otpjevao bio bi kolektivno prekrižen, ovako ima jednu struju koja mu naginje... Kralj nikad nije bio :bih: :run:
Pa i Grbavicu je napisao covjek koji se kasnije ispalio za Beograd.
I nije samo Grbavica Tifina patriotska pjesma.
Jedan od autora Grbavice je bivši basista, a kasnije pjevač grupe Bolero Mustafa Čizmić. Zadnji relevantan album Tifa je snimio još prije rata,a zove e Samo ljubav postoji. Kompletan album su napisali on i njegov prijatelj još iz vremena grupe Top Zlatan Čehić Čeha. Gitaru je svirao na tom albumu Lazy. Nakon tog albuma Tifa nije snimo poštenu rock ploču, već u glavnom neke jeftine pop ili pop folk pjesmuljke.
edd_77

#933 Re: TIFA-Bio i ostao KRALJ!!!

Post by edd_77 »

Bio i ostao KRALJ!!!

Qler

#934 Re: TIFA-Bio i ostao KRALJ!!!

Post by Qler »

Inace odlican podcast.
giovanni008

#935 Re: TIFA-Bio i ostao KRALJ!!!

Post by giovanni008 »

Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#936 Re: TIFA-Bio i ostao KRALJ!!!

Post by Entropio »

Goran Bregovic, najjaci kompozitor u historiji ovih prostora. Tifa, najbolji glas ovih prostora.
Better Man

#937 Re: TIFA-Bio i ostao KRALJ!!!

Post by Better Man »

Entropio wrote: 22/07/2024 21:42

Goran Bregovic, najjaci kompozitor u historiji ovih prostora. Tifa, najbolji glas ovih prostora.
Tifa ni pod tačkom razno nije najbolji glas ovih prostora. Tifa je bio dobar samo na studijskim snimcima. Uživo jako loš. Krene dobro i onda mu pukne.glas, jer nikad nije naučio tehniku pjevanja i kontroliranja glasa. Danas Tifa nike u stanju da jedan suvisao ton otpjeva.
Altsa

#938 Re: TIFA-Bio i ostao KRALJ!!!

Post by Altsa »

Dovoljno je samo jednom poslusati Tifu uzivo pa skontati da je nikakav pjevac. U studiju je sve ok ali uzivo patnja. Sto je najgore takav je bio i sa dugmetom nakon objavljivanja albuma tj.kad je bio mlad.
Naslovnica

#939 Re: TIFA-Bio i ostao KRALJ!!!

Post by Naslovnica »

Bolje "pjeva" Žera nego Tifa.
:gunjastajl:
Haris.ba

#940 Re: TIFA-Bio i ostao KRALJ!!!

Post by Haris.ba »

Altsa wrote: 25/07/2024 12:18 Dovoljno je samo jednom poslusati Tifu uzivo pa skontati da je nikakav pjevac. U studiju je sve ok ali uzivo patnja. Sto je najgore takav je bio i sa dugmetom nakon objavljivanja albuma tj.kad je bio mlad.
Tifa je (bio) odlican pjevac. Ali, kad je odmoran.
Last edited by Haris.ba on 25/07/2024 12:24, edited 1 time in total.
Altsa

#941 Re: TIFA-Bio i ostao KRALJ!!!

Post by Altsa »

Haris.ba wrote: 25/07/2024 12:23
Altsa wrote: 25/07/2024 12:18 Dovoljno je samo jednom poslusati Tifu uzivo pa skontati da je nikakav pjevac. U studiju je sve ok ali uzivo patnja. Sto je najgore takav je bio i sa dugmetom nakon objavljivanja albuma tj.kad je bio mlad.
Tifa je odlican pjevac. Ali, kad je odmoran.
Znaci uvijek je umoran :lol:
Haris.ba

#942 Re: TIFA-Bio i ostao KRALJ!!!

Post by Haris.ba »

Altsa wrote: 25/07/2024 12:24
Takav nacin zivota. Mislim da ima negdje snimak gdje Brega objasnjava kakve su probleme imali jer mu je glas pucao na drugom vecernjem nastupu, i da su skratili turneju zbog njega. Nije mogao izdrzati.
Alena je sljedećih dana ipak pronašao Raka i odveo ga Goranu. Navečer su se prošetali po sarajevskim kafićima. O tome su sutradan svi sve znali i bilo je to zamišljeno kao posljednja opomena Bebeku i demonstracija Alenu da može imati puno više nego sada. No nije upalilo ni kod jednog ni kod drugog – Bebek je bio ozbiljno uvrijeđen, a Alen ozbiljno zabrinut. Stalno su mu govorili: “Nemoj se zezati. Na kraju će se Bregović i Bebek pomiriti, a ti ćeš ostati i bez Dugmeta i bez Jagoda”. Nekoliko dana zatim Alen je javio da “ipak ne bi ostavljao svoje”.

Zoka Redžić tada se sjetio da je za dječju emisiju “Nedjeljni zabavnik snimao pjevača koji mu se svidio. Bio je to Mladen Vojičić Tifa. Bregović je odmah vidio sve mogućnosti Tifina glasa, ali i svako odsustvo tehnike pjevanja. Vidio je i manjak zuba zbog kojega je nejasno govorio. Dakle, trebalo je puno raditi na njemu pa su prionuli na posao: ošišali su ga, ofarbali, učili kako da prilazi ljudima, poslali ga zubaru i logopedu...

Bregović je tada bio svjestan da mora napraviti vrhunski album pa je pozvao pojačanje: Lazu Ristovskog. Za Tifu nitko nije bio siguran da će ostati u bendu. Pričalo se da je nekoliko puta došao pijan na snimanje, pa da je potpuno zaboravio doći u studio. Milić Vukašinović prisjeća se da je Brega u afektu govorio Raki da “zove Bebeka”, ali i da je onda on sam uvjeravao Bregovića da ipak ostavi Tifu. Na kraju, Tifa je preživio – govorio je da ga je Bregović tjerao da jednu pjesmu pjeva i po devet sati, ali isplatilo se. Album, koji je ostao bez naziva, prodan je u 420.000 primjeraka!
https://www.vecernji.hr/showbiz/bebeka- ... vio-964838
Last edited by Haris.ba on 25/07/2024 12:35, edited 1 time in total.
Altsa

#943 Re: TIFA-Bio i ostao KRALJ!!!

Post by Altsa »

Haris.ba wrote: 25/07/2024 12:25

Takav nacin zivota. Mislim da ima negdje snimak gdje Brega objasnjava kakve su probleme imali jer mu je glas pucao na drugom vecernjem nastupu, i da su skratili turneju zbog njega. Nije mogao izdrzati.
Znaci qurcev pjevac.
Hakiz

#944 Re: TIFA-Bio i ostao KRALJ!!!

Post by Hakiz »

Uvijek sam imao osjećaj da pjeva s naporom. Teško se opustiti i slušati kada očekuješ da pjevač neće "izvući". Ta napetost kvari užitak. To me sprečava da mi se sviđa kao pjevač.

Ako baš moram, od tih "promuklih" rokera, prvi mi je Dado Topić.
Naslovnica

#945 Re: TIFA-Bio i ostao KRALJ!!!

Post by Naslovnica »

Hakiz wrote: 25/07/2024 12:35 Uvijek sam imao osjećaj da pjeva s naporom. Teško se opustiti i slušati kada očekuješ da pjevač neće "izvući". Ta napetost kvari užitak. To me sprečava da mi se sviđa kao pjevač.

Ako baš moram, od tih "promuklih" rokera, prvi mi je Dado Topić.
Neka priča ko šta hoće, Alen Islamović je institucija što se tiče kvalitete i postojanosti tog rokerskog glasa.
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#946 Re: TIFA-Bio i ostao KRALJ!!!

Post by Entropio »

Boja glasa Tife je nenadjebiva i tu mu nema ravnog. Pjeva lik iz duse, emotivno, osjetis svaku notu i rijec.

Alen je tehnicki top, ali nikakav osjecaj, nista.
Altsa

#947 Re: TIFA-Bio i ostao KRALJ!!!

Post by Altsa »

Entropio wrote: 25/07/2024 20:11 Boja glasa Tife je nenadjebiva i tu mu nema ravnog. Pjeva lik iz duse, emotivno, osjetis svaku notu i rijec.
De odvadi malo.
:lol:
Naslovnica

#948 Re: TIFA-Bio i ostao KRALJ!!!

Post by Naslovnica »

Sretoh ga nedavno na AP, deduka pravi.
Better Man

#949 Re: TIFA-Bio i ostao KRALJ!!!

Post by Better Man »

Haris.ba wrote: 25/07/2024 12:25

Alena je sljedećih dana ipak pronašao Raka i odveo ga Goranu. Navečer su se prošetali po sarajevskim kafićima. O tome su sutradan svi sve znali i bilo je to zamišljeno kao posljednja opomena Bebeku i demonstracija Alenu da može imati puno više nego sada. No nije upalilo ni kod jednog ni kod drugog – Bebek je bio ozbiljno uvrijeđen, a Alen ozbiljno zabrinut. Stalno su mu govorili: “Nemoj se zezati. Na kraju će se Bregović i Bebek pomiriti, a ti ćeš ostati i bez Dugmeta i bez Jagoda”. Nekoliko dana zatim Alen je javio da “ipak ne bi ostavljao svoje”.

Zoka Redžić tada se sjetio da je za dječju emisiju “Nedjeljni zabavnik snimao pjevača koji mu se svidio. Bio je to Mladen Vojičić Tifa. Bregović je odmah vidio sve mogućnosti Tifina glasa, ali i svako odsustvo tehnike pjevanja. Vidio je i manjak zuba zbog kojega je nejasno govorio. Dakle, trebalo je puno raditi na njemu pa su prionuli na posao: ošišali su ga, ofarbali, učili kako da prilazi ljudima, poslali ga zubaru i logopedu...

Bregović je tada bio svjestan da mora napraviti vrhunski album pa je pozvao pojačanje: Lazu Ristovskog. Za Tifu nitko nije bio siguran da će ostati u bendu. Pričalo se da je nekoliko puta došao pijan na snimanje, pa da je potpuno zaboravio doći u studio. Milić Vukašinović prisjeća se da je Brega u afektu govorio Raki da “zove Bebeka”, ali i da je onda on sam uvjeravao Bregovića da ipak ostavi Tifu. Na kraju, Tifa je preživio – govorio je da ga je Bregović tjerao da jednu pjesmu pjeva i po devet sati, ali isplatilo se. Album, koji je ostao bez naziva, prodan je u 420.000 primjeraka!
https://www.vecernji.hr/showbiz/bebeka- ... vio-964838
Kad je pala konačna odluka da Tifa bude novi pjevač Dugmeta, danima je trajala potraga za njim. Našao ga je moj dobar prijatelj, koji je najljepše godine života proveo radeći s Dugmetom. Tifa je bio pijan ko letva i moj prijatelj mu je rekao idi kući i otrijezni se kako god znaš i idi kod Brege na razgovor, jer trebaš biti novi pjevač Dugmeta.
Point.

#950 Re: TIFA-Bio i ostao KRALJ!!!

Post by Point. »

Forumski znalci koji ne znaju razliku činele i doboša nešto fol znaju da je Tifa kurčev pjevač.
Post Reply