Ne. Oni bi da se oni pitaju ko je kandidat. Nebitna je Kamala. Ovdje se radi o pravljenju pozicije da ih se mora pitati uvijek ko ce biti predsjednik.Tvrtko II Kotromanić wrote: ↑24/07/2024 11:34 i opet ima zena koje ce glasati za njega![]()
vidim da org BLM (ako uopce postoji tako nesto) su rekli da nece Kamalu podrzat jer smatraju da nije demokratski izabrana za kandidata
ne kontam fakat, sta bi oni radije, da narandza dodje![]()
AMERIKA
- Haris.ba
#13026 Re: AMERIKA
-
Hakiz
#13027 Re: AMERIKA
Ali, nisu u krivu. Valjda su trebali biti održani unutarstranački izbori na kojima će se izabrati kandidat iz te stranke. Može se izvlačiti na to da nema vremena ili bilo šta, ali u suštini Kamala je nametnuta dekretom, ne izborima na kojima ju je članstvo stranke izabralo. Dakle, nedemokratski.Haris.ba wrote: ↑24/07/2024 11:37Ne. Oni bi da se oni pitaju ko je kandidat. Nebitna je Kamala. Ovdje se radi o pravljenju pozicije da ih se mora pitati uvijek ko ce biti predsjednik.Tvrtko II Kotromanić wrote: ↑24/07/2024 11:34 i opet ima zena koje ce glasati za njega![]()
vidim da org BLM (ako uopce postoji tako nesto) su rekli da nece Kamalu podrzat jer smatraju da nije demokratski izabrana za kandidata
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#13028 Re: AMERIKA
izdade Elon
- DaysleepeR
#13029 Re: AMERIKA
Kamala je osigurala dovoljan broj kandidata i unutarstranački izbori će biti formalnost.Hakiz wrote: ↑24/07/2024 11:55Ali, nisu u krivu. Valjda su trebali biti održani unutarstranački izbori na kojima će se izabrati kandidat iz te stranke. Može se izvlačiti na to da nema vremena ili bilo šta, ali u suštini Kamala je nametnuta dekretom, ne izborima na kojima ju je članstvo stranke izabralo. Dakle, nedemokratski.Haris.ba wrote: ↑24/07/2024 11:37Ne. Oni bi da se oni pitaju ko je kandidat. Nebitna je Kamala. Ovdje se radi o pravljenju pozicije da ih se mora pitati uvijek ko ce biti predsjednik.Tvrtko II Kotromanić wrote: ↑24/07/2024 11:34 i opet ima zena koje ce glasati za njega![]()
- drndalo
#13030 Re: AMERIKA
Izda, pizda!
- ultima_palabra
#13031 Re: AMERIKA
Kamala je odlicna u debatama, nije ona zbog debate lose prosla tada… sjecam se kako je Pencea stalno drzala u defanzivi, a ni on uopste nije bio los tada (to je ono kad mu je muha sletjela na glavu).Haris.ba wrote: ↑24/07/2024 09:45Kamala je streber. Ona nauci odredjene teze i ponavlja ih. Dobra je u tome. Bila je i Klintonka.sime_cipol wrote: ↑24/07/2024 09:41Kad znamo kako izgleda sudjenje u USA, da se dosta stvari i u stvarnom životu vodi u debate, mislim da ce ga Kamala poderati ko Rudonja krivu ogradu u debati, ako uopste i dodje do nje. Imam osjećaj da ce Trump odglumiti neku bolest (korona) da to izbjegne.Chmoljo wrote: ↑24/07/2024 08:56 Kamala me pozitivno iznenadila. odlično držanje, elokventna žena i ostavlja dojam nekoga ko zna šta radi.
obzirom da je bila tužilac, teško će u debati pored nje isplivati lik kojem je vrunski domet ljudske interakcije maltretiranje ljudi u rijalitiju.
aj hev best vrds.
aha, vidjećemo.
Kamala![]()
Tramp konstantno testira svoje napade. Sta se lijepi. Vidjecemo sta ce naci za Kamalu. I kako ce se Kamala snaci kada diskurs ode u dio bez scenarija.
Pogledajte njenu debatu kada su bili demokratski predizbori kada je Bajden uzeo.
- ultima_palabra
#13032 Re: AMERIKA
Ne ide to tako, clanstvo moze glasati samo jednom.Hakiz wrote: ↑24/07/2024 11:55Ali, nisu u krivu. Valjda su trebali biti održani unutarstranački izbori na kojima će se izabrati kandidat iz te stranke. Može se izvlačiti na to da nema vremena ili bilo šta, ali u suštini Kamala je nametnuta dekretom, ne izborima na kojima ju je članstvo stranke izabralo. Dakle, nedemokratski.Haris.ba wrote: ↑24/07/2024 11:37Ne. Oni bi da se oni pitaju ko je kandidat. Nebitna je Kamala. Ovdje se radi o pravljenju pozicije da ih se mora pitati uvijek ko ce biti predsjednik.Tvrtko II Kotromanić wrote: ↑24/07/2024 11:34 i opet ima zena koje ce glasati za njega![]()
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#13033 Re: AMERIKA
kad se sve sabere i oduzme, dobro im ga šuknu "senilni" Joe 
-
Hakiz
#13034 Re: AMERIKA
Ne sporim ja to.DaysleepeR wrote: ↑24/07/2024 12:00Kamala je osigurala dovoljan broj kandidata i unutarstranački izbori će biti formalnost.Hakiz wrote: ↑24/07/2024 11:55Ali, nisu u krivu. Valjda su trebali biti održani unutarstranački izbori na kojima će se izabrati kandidat iz te stranke. Može se izvlačiti na to da nema vremena ili bilo šta, ali u suštini Kamala je nametnuta dekretom, ne izborima na kojima ju je članstvo stranke izabralo. Dakle, nedemokratski.
Ali, demokratija je i forma, ne samo sadržaj. Štaviše veoma je forma, to jeste fomalnosti, poštovanje procedura su temelj demokratije. U demokratiji rezultat mora biti postignut kroz procedure. U suprotnom nemaš demokratiju nego diktaturu.
- drndalo
#13035 Re: AMERIKA
Bez starca nema udarca...
Devet (i pol) tjedana...
- DaysleepeR
#13036 Re: AMERIKA
Primaries su prošli, Biden-Harris su dobili drugi mandat.Hakiz wrote: ↑24/07/2024 12:18Ne sporim ja to.DaysleepeR wrote: ↑24/07/2024 12:00Kamala je osigurala dovoljan broj kandidata i unutarstranački izbori će biti formalnost.Hakiz wrote: ↑24/07/2024 11:55
Ali, nisu u krivu. Valjda su trebali biti održani unutarstranački izbori na kojima će se izabrati kandidat iz te stranke. Može se izvlačiti na to da nema vremena ili bilo šta, ali u suštini Kamala je nametnuta dekretom, ne izborima na kojima ju je članstvo stranke izabralo. Dakle, nedemokratski.
Ali, demokratija je i forma, ne samo sadržaj. Štaviše veoma je forma, to jeste fomalnosti, poštovanje procedura su temelj demokratije. U demokratiji rezultat mora biti postignut kroz procedure. U suprotnom nemaš demokratiju nego diktaturu.
Demokratija je zadovoljena.
- drndalo
#13037 Re: AMERIKA
A kada neko nece da sidje po proceduri s vlasti, jerbo je "POKRADEN", onda se desava sta...?Hakiz wrote: ↑24/07/2024 12:18Ne sporim ja to.DaysleepeR wrote: ↑24/07/2024 12:00Kamala je osigurala dovoljan broj kandidata i unutarstranački izbori će biti formalnost.Hakiz wrote: ↑24/07/2024 11:55
Ali, nisu u krivu. Valjda su trebali biti održani unutarstranački izbori na kojima će se izabrati kandidat iz te stranke. Može se izvlačiti na to da nema vremena ili bilo šta, ali u suštini Kamala je nametnuta dekretom, ne izborima na kojima ju je članstvo stranke izabralo. Dakle, nedemokratski.
Status quo, dok ne umre od starosti...?
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#13038 Re: AMERIKA
u stvari je demokratija zadovoljena, jer je Bidena zamijenio pazi sad - njegov zamjenik.Hakiz wrote: ↑24/07/2024 12:18Ne sporim ja to.DaysleepeR wrote: ↑24/07/2024 12:00Kamala je osigurala dovoljan broj kandidata i unutarstranački izbori će biti formalnost.Hakiz wrote: ↑24/07/2024 11:55
ova tlapnja BLMa posebno nema veze sa demokratijom, nego prilikom da na leđima Floyda i ostalih imaju prstiće u odlučivanju, ne za široke narodne mase, nego za svoje interesee.
- DaysleepeR
-
Hakiz
#13040 Re: AMERIKA
Kako? Da li je Kamala bila demokratski kandidat za kandidaturu za predsjednika SAD i članstvo ju je izabralo kao kandidata za predsjednika? Nije. Članstvo je glasalo za Bajdena kao predsjedničkog kandidata i nju kao potpredsjedničkog kandidata. Koliko god ružno zvučalo, ona je bila samo vagon zakačen za lokomotivu.DaysleepeR wrote: ↑24/07/2024 12:19Primaries su prošli, Biden-Harris su dobili drugi mandat.Hakiz wrote: ↑24/07/2024 12:18Ne sporim ja to.DaysleepeR wrote: ↑24/07/2024 12:00
Kamala je osigurala dovoljan broj kandidata i unutarstranački izbori će biti formalnost.
Treba sada članstvo da odluči da li je želi kao lokomotivu. Možda članstvo smatra da kao potpredsjednik je OK, ali ne žele je kao predsjednika? Možda je žele baš kao predsjednika? Kako se to može znati bez izbora?
Ovo nije situacija u kojoj je Biden kao predsjednik iz bilo kog razloga postao nesposoban za obavljanje predsjedničkih dužnosti, pa ga po procedurama i Ustavu mijenja potpredsjednik. Ovo je izbor za osobu koja će bitikandidat stranke za predsjednika. Tu nema automatizma da predsjednika mijenja potpredsjednik, nije obavljanje funkcije, nije obezbjeđenje kontinuiteta obavljanja predsjedničke funkcije, u pitanju, nego je u pitanju kandidatura. Da li je negdje u pravilima stranke napisano "Ako kandidat za predsjednika odustane, njegovo mjesto automatski dobija onaj koji bi bio potpredsjednik da je kandidat koji odustaje osvojio predsjedničku poziciju". Ako to piše, tada Kamala može biti automatski Bidenova zamjena kao kandidat. Ako ne piše, onda bi ona morala proći proceduru izbora kao bilo ko ko bi se prijavio za izbor kao kandidat.
Opet kažem, možda se za to nema vremena pa će se zažmiriti na jedno oko, ali oni koji prigovaraju imaju ne samo pravo, nego i osnovu, da prigovaraju.
I mi imamo ovdje često situacije u kojima "znamo" šta je najbolje, pa svaka procedura, formalnost koja bi možda dovela to u pitanje bude dočekana sa "De ba, pusti to, kao da je to bitno".
Znamo šta valja, to da se uradi, šta se o tome ima raspravljati, odlučivati, glasati, provjeravati. Ko je odlučio da baš to valja nema veze, "znamo svi" da valja.
Svakim danom po svijetu se demokratija sve više suspenduje, a kako se vidi suspenduje se i u "najdemokratskijem društvu". I to od stranke koja se zove "Demokratska".
Last edited by Hakiz on 24/07/2024 12:39, edited 1 time in total.
- DaysleepeR
#13041 Re: AMERIKA
Ne bih se složio.Hakiz wrote: ↑24/07/2024 12:32Kako? Da li je Kamala bila demokratski kandidat za kandidaturu za predsjednika SAD i članstvo ju je izabralo kao kandidata za predsjednika? Nije. Članstvo je glasalo za Bajdena kao predsjedničkog kandidata i nju kao potpredsjedničkog kandidata. Koliko god ružno zvučalo, ona je bila samo vagon zakačen za lokomotivu.DaysleepeR wrote: ↑24/07/2024 12:19Primaries su prošli, Biden-Harris su dobili drugi mandat.
Treba sada članstvo da odluči da li je želi kao lokomotivu. Možda članstvo smatra da kao potpredsjednik je OK, ali ne žele je kao predsjednika? Možda je žele baš kao predsjednika? Kako se to može znati bez izbora?
Opet kažem, možda se za to nema vremena pa će se zažmiriti na jedno oko, ali oni koji prigovaraju imaju ne samo pravo, nego i osnovu, da prigovaraju.
I mi imamo ovdje često situacije u kojima "znamo" šta je najbolje, pa svaka procedura, formalnost koja bi možda dovela to u pitanje bude dočekana sa "De ba, pusti to, kao da je to bitno".
Znamo šta valja, to da se uradi, šta se o tome ima raspravljati, odlučivati, glasati, provjeravati. Ko je odlučio da baš to valja nema veze, "znamo svi" da valja.
Svakim danom po svijetu se demokratija sve više suspenduje, a kako se vidi suspenduje se i u "najdemokratskijem društvu". I to od stranke koja se zove "Demokratska".
Izabrana je sa punim povjerenjem kao neko ko će sa full ovlastima preuzeti mjesto POTUS-a dan nakon reizbora ako Biden iznenada umre.
Čak su u najoptimističnijim predviđanjima procjene bile da Biden ne bi ostao na mjestu POTUS-a do kraja drugog mandata.
Dakle od Harris se očekivalo da u roku od dvije godine drugog mandata preuzme mjesto POTUS-a.
Ja ne znam za veći nivo kredibiliteta, iskreno.
Pored toga, da se i raspisu primaries, niko od ambicioznih demokrata ne želi trumpu na megdan.
Ovo je win-win situacija za sve.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#13042 Re: AMERIKA
upravo si ti taj koji piša po procedurama i po titulama. potpredsjednika zoveš "vagonom" jer ti tako argumentacijski odgovara, a radi se o funkciji koja MIJENJA PREDSJEDNIKA.Hakiz wrote: ↑24/07/2024 12:32
Kako? Da li je Kamala bila demokratski kandidat za kandidaturu za predsjednika SAD i članstvo ju je izabralo kao kandidata za predsjednika? Nije. Članstvo je glasalo za Bajdena kao predsjedničkog kandidata i nju kao potpredsjedničkog kandidata. Koliko god ružno zvučalo, ona je bila samo vagon zakačen za lokomotivu.
dakle, ako glasaš za starca od 80 godina, postoji izvjesna mogućnost da će isti umrijeti na toj poziciji i naslijediće ga "vagon", odnosno, neće btii raspisani vanredni izbori zbog toga. dakle potpuno zanemaruješ kontekst, ali i proceduru, propis i sve ostalo.
al hej, bitno je pišati uz vjetar.
-
Osmi Socrates
#13043 Re: AMERIKA
Male zabune su tu napisane.
Delegati kojima je dato povjerenje na primaries da glasaju za kandidata ne moraju uopšte svoj glas dati onom kandidatu za kojeg su glasali ljudi. Zapravo, izričito se spominje da glasaju i po savjesti.
Tako, zbog nastale situacije, niko ne garantira da bi oni glasali za Bidena na Konvenciji. Čak i sam Biden to kaže na neko pitanje novinara o delegatima, "they can do whatever the hell they want".
Kad je Biden odstupio, Harris je skupila delegatsku većinu. Dakle, nije nominaciju dobila na lijepe oči, nego je morala skupljati sve ove ljude i tražiti njihov glas.
Ništa tu nema nedemokratski. Amerika se nikad nije pretvarala da je direktna demokracija.
Delegati kojima je dato povjerenje na primaries da glasaju za kandidata ne moraju uopšte svoj glas dati onom kandidatu za kojeg su glasali ljudi. Zapravo, izričito se spominje da glasaju i po savjesti.
Tako, zbog nastale situacije, niko ne garantira da bi oni glasali za Bidena na Konvenciji. Čak i sam Biden to kaže na neko pitanje novinara o delegatima, "they can do whatever the hell they want".
Kad je Biden odstupio, Harris je skupila delegatsku većinu. Dakle, nije nominaciju dobila na lijepe oči, nego je morala skupljati sve ove ljude i tražiti njihov glas.
Ništa tu nema nedemokratski. Amerika se nikad nije pretvarala da je direktna demokracija.
- JohnnyS
#13044 Re: AMERIKA
Jel to Kamila majorizirala pojedine demokrate 
Ili su samo simpatizeri Trumpa zabrinuti za procese u demokratskoj stranci
Meni ta priča o demokratskim izborima nema smisla. Demokratski izbori tek slijede. Predizbori su bili, i Harrisova je sudjelovala na njima tako da je i ta formalnost ispunjena
Ili su samo simpatizeri Trumpa zabrinuti za procese u demokratskoj stranci
Meni ta priča o demokratskim izborima nema smisla. Demokratski izbori tek slijede. Predizbori su bili, i Harrisova je sudjelovala na njima tako da je i ta formalnost ispunjena
- DaysleepeR
#13045 Re: AMERIKA
Kamala je legit, BLM sad pominju Trumpovci a znamo koliko Trump drži do BLM-a 
Sad ih se sjetio izvući
Baš su se sasrali
Sad ih se sjetio izvući
Baš su se sasrali
-
Hakiz
#13046 Re: AMERIKA
E, ako je tako, a ne sumnjam da jeste, onda OK.Osmi Socrates wrote: ↑24/07/2024 12:54 Male zabune su tu napisane.
Jedino se tu postavlja pitanje čemu biti član stranke ako si kao član nebitan.
Ali, to je druga tema.
-
Osmi Socrates
#13047 Re: AMERIKA
Članovi stranke bi valjda trebali znati procedure u stranci kojoj pripadaju.
Ovo nije situacija koja se dešava svaki dan, nego je izuzetak.
Još bi gora, barem ja tako mislim, bila situacija da je Biden zvanično nominiran i da je onda odustao. Onda bi Harris dobila kandidaturu automatski. Imala bi manje vremena za pripremu. Bilo bi sigurno više svađe u stranci. Itd.
Ovo nije situacija koja se dešava svaki dan, nego je izuzetak.
Još bi gora, barem ja tako mislim, bila situacija da je Biden zvanično nominiran i da je onda odustao. Onda bi Harris dobila kandidaturu automatski. Imala bi manje vremena za pripremu. Bilo bi sigurno više svađe u stranci. Itd.
-
Gibraltar10
#13048 Re: AMERIKA
Ja pogledao kladionice,ukucao na google
"betting odds us election"
provjerio 5-6 stranica i svugdje Trump favorit za pobjedu
- ultima_palabra
#13049 Re: AMERIKA
Gibraltar10 wrote: ↑24/07/2024 13:30 Ja pogledao kladionice,ukucao na google
A jesi vidio da su mu sanse pale sa 65% na 56% za par dana?
-
Gibraltar10
#13050 Re: AMERIKA
Pa prije par dana nije bilo ni 100posto sigurno jel Kamala kandidat ili neko drugi,sad kad se zna logicno da ce pasti sanse.ultima_palabra wrote: ↑24/07/2024 13:48Gibraltar10 wrote: ↑24/07/2024 13:30 Ja pogledao kladionice,ukucao na google
A jesi vidio da su mu sanse pale sa 65% na 56% za par dana?