Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Porediti Sarajevo i Berlin je nemoguce. Berlin je bio jedinstven grad sa istim narodom i vjestacki podjeljen na dva dijela protivno volji tog istig naroda.
U Sarajevu su zivila tri naroda.
Sarajevo je napustilo svojom voljom oko 100 000 srba u ratu i tokom reintegracije. Jos oko 50 000 ih je napustilo posle rata .
Jer nisu zeljeli da zive sa druga dva naroda nikako i u tome bili izriciti i jasni. Nepravili su IS koje nije postijalo samo ostaci dvije razrusene kasarne i tu ih sad ima oko 40 000. Iluzorno je ocekivati da ce pozeliti neko spajanje ili ujedinjenje grada.
Super je ta priča, baš onako s visine.
I sve je to tako dok se može raditi u Sarajevu i živjeti od Sarajeva a stanovati u Istočnom Sarajevu.
Pa onda se po danu trpiš a popodne srbuješ.
Ali neće uvijek biti tako, vjeruj mi, nema garancije da će za 4 godine biti tako.
Bit ce samo jos gore druze. Bolje ne moze nikako. Kakav scenario zamisljas da bi bilo bolje - ja jesam pesimista ali ne mogu vidjeti nijedan realan scenario koji ce nas zbliziti.
Sitna administrativna promjena će se desiti gdje se neće isplatiti raditi u Sarajevu a živjeti u Istočnom Sarajevu.
Ništa više od toga ne treba. A to vrijeme će doći jer će sam KS biti prinuđen na to iz ekonomskih razloga.
Sitna administrativna promjena će se desiti gdje se neće isplatiti raditi u Sarajevu a živjeti u Istočnom Sarajevu.
Ništa više od toga ne treba. A to vrijeme će doći jer će sam KS biti prinuđen na to iz ekonomskih razloga.
Ogranicenje roba, ljudi i kapitala unutar drzave, mislim da nije moguce po Ustavu. Ako se sjetis koliko je sloge bilo da nismo uspjeli u vecini gradova ni da kladionice oporezujemo po mjestu uplate listica, nego sve ode u skutoriju. Samo je Fudo nesto u Zenici progurao bio.
Mrka kapa. ali kao sto rekoh, ja sam pesimista. Vjerujem da ce se Srbin koji ostane bez posla radije preseliti kod Vucica nego u Sa. Ja znam desetke izuzetaka, ali to nije i nece biti pravilo, ponajvise zbog pritiska od crkve i okoline.
DaysleepeR wrote: ↑23/07/2024 15:09
Placanje poreza/doprinosa prema mjestu rada a ne prebivalista? Ne zvuci mi previse logicno/moguce, ali nista pametnije nemam na umu kao opciju...
Ako je to, mnoge firme ce jednostavno zaobici novi okvir poslovanja - osnivanjem podruznica u RS-u za 2000KM troska. Naravno, izvodivo samo za IT i slicne branse. Helem, mozda sam na potpuno krivom tragu.
Nema nikakvih ograničenja, samo mala administativna fintica da se ne isplati.
Ne ograničavaš ti nikog. Ljudi nastave raditi bez problema, samo se ne isplati.
Pa se onda moraju osloniti na silno razvijenu ekonomiju Istočnog Sarajeva, čujem da Sokolac ima potencijala.
Ili da se grad ujedini pa da nema problema.
Eto bi letili nijemci iz Istočnog Berlina da se ujedine sa onom grudvicom od Zapadnog da nije bilo vamo neimaština totalna.
Vidimo po rezultatim izbora u Njemačkoj da je mindset i dalje nepromijenjen.
Ali šuške svima drage.
Kako vam se da izgovorit/ napisat istocno Sarajevo istocni kurac vazda bili Vojkovici, Krupac, Lukavica....................................cuj istocno novo sarajevo--istocni stari grad--istocna ilidza....
Dobrinjac-u-Pragu wrote: ↑23/07/2024 09:39
generalno politicari u lukavici u idioti i vide samo kako je jucer bilo dobro ljudima tamo a ne kako izgraditi buducnost lukavice. elem, ni 1985. nisu ljudi mislili da ce jednog dana berlin biti ujedinjen a samo cetiri godine kasnije, vidi sta se desilo. treba pustiti vrijeme da prodje i sve ce se rijesiti prirodno. sarajevo treba da se ekonomski digne i samim tim ce privuci ljudi i otvoriti pitanje daljnog administrativnog ujedinjenja. vrijeme radi za nas.
Porediti Sarajevo i Berlin je nemoguce. Berlin je bio jedinstven grad sa istim narodom i vjestacki podjeljen na dva dijela protivno volji tog istig naroda.
U Sarajevu su zivila tri naroda.
Sarajevo je napustilo svojom voljom oko 100 000 srba u ratu i tokom reintegracije. Jos oko 50 000 ih je napustilo posle rata .
Jer nisu zeljeli da zive sa druga dva naroda nikako i u tome bili izriciti i jasni. Nepravili su IS koje nije postijalo samo ostaci dvije razrusene kasarne i tu ih sad ima oko 40 000. Iluzorno je ocekivati da ce pozeliti neko spajanje ili ujedinjenje grada.
I sve je to tako dok se može raditi u Sarajevu i živjeti od Sarajeva a stanovati u Istočnom Sarajevu.
Ali neće uvijek biti tako, vjeruj mi, nema garancije da će za 4 godine biti tako.
Ne znam sta je sa visine . Ovo su sve cinjenice. Oni ne zele zajednicki zivot. Posao je druga prica. Svi teze ka boljem poslu tako da granica ne postoji u tom pogledu. Ne rade samo oni u Sarajevu nego i građani Sarajeva rade u IS ako nadju bolji posao.
Sta mislis da ce biti drugacije za 4 godine ?
DaysleepeR wrote: ↑23/07/2024 15:25
Nema nikakvih ograničenja, samo mala administativna fintica da se ne isplati.
Ne ograničavaš ti nikog. Ljudi nastave raditi bez problema, samo se ne isplati.
Pa se onda moraju osloniti na silno razvijenu ekonomiju Istočnog Sarajeva, čujem da Sokolac ima potencijala.
Ili da se grad ujedini pa da nema problema.
Eto bi letili nijemci iz Istočnog Berlina da se ujedine sa onom grudvicom od Zapadnog da nije bilo vamo neimaština totalna.
Vidimo po rezultatim izbora u Njemačkoj da je mindset i dalje nepromijenjen.
Ali šuške svima drage.
Znas li ti koliko je truda ulozeno da se napravi jedinstven ekonomski prostor u BiH i ti bi sad da pravis neke podjele da bi prisilio nekog na ujedinjenje . Dodik bi se odusevio takvim potezom.
Znas li koliko ljudi iz Sarajeva i drugih gradova FBiH radi u IS ?
Znas li koliko ima drzavnij institucija u IS ? Znas li koliko ima privatnih firmi pa cak ima i nastavnika i profesora koji predaju u skolama u IS. Ugostiteljskih objekata i drugih radnji cij su vlasnici iz Sarajeva a koje su registrovane i posluju u IS.
Ocigledno nisi upucen u sadasnjost ili si jos u vremenu 96 98
Bit ce samo jos gore druze. Bolje ne moze nikako. Kakav scenario zamisljas da bi bilo bolje - ja jesam pesimista ali ne mogu vidjeti nijedan realan scenario koji ce nas zbliziti.
radostan dan wrote: ↑23/07/2024 21:49
Trokadero ne stanuje, on stražari...
Dosadi i to...pa neću dovjeka.Samo do penzije i eto me kod tebe pod Goricu. Tamo bar semafori stalno rade. Nema kao kod nas da škrtare pa ih samo tokom sezone na Kuli uključe a u Trebinju isključe.
radostan dan wrote: ↑23/07/2024 22:31
Žuto da se ukine i eto uštede, mogu semafori u oba...
Možda ti znaš , ono kad samo žuto trepće li trepće a zeleno i crveno ne radi. Jel tad semafor troši isto ili malo manje struje nego dok radi normalno ?
Dino79 wrote: ↑23/07/2024 12:07
Nepravili su IS koje nije postijalo samo ostaci dvije razrusene kasarne i tu ih sad ima oko 40 000. Iluzorno je ocekivati da ce pozeliti neko spajanje ili ujedinjenje grada.
U Istočnom Sarajevu tj u dvije opštine koje čine urbaniji dio (I. Ilidža i INS) živi samo 25 000 ljudi, kakvih 40 000?!
Lukavica ima 7 785 stanovika po popisu, istočna Dobrinja 3 384 dakle urbani dio IS ukupno 11 169.
To su brojevi iz 2013. U međuvremenu su kroz negativan priraštaj izgubili minimum 1 000.
Stvorili ljudi famu da ih je sa Rusima 300 miliona, a ovi s druge strane gutaju propagandu ko ćurka.
Nepravili su IS koje nije postijalo samo ostaci dvije razrusene kasarne i tu ih sad ima oko 40 000. Iluzorno je ocekivati da ce pozeliti neko spajanje ili ujedinjenje grada.
U Istočnom Sarajevu tj u dvije opštine koje čine urbaniji dio (I. Ilidža i INS) živi samo 25 000 ljudi, kakvih 40 000?!
Lukavica ima 7 785 stanovika po popisu, istočna Dobrinja 3 384 dakle urbani dio IS ukupno 11 169.
To su brojevi iz 2013. U međuvremenu su kroz negativan priraštaj izgubili minimum 1 000.
Stvorili ljudi famu da ih je sa Rusima 300 miliona, a ovi s druge strane gutaju propagandu ko ćurka.
Mozda po popisu nema ali po broju stanova ima ili su stanovi prazni.
Zadnjih par godina doselilo je bar 500 bosnjaka mozda i vise.
Kako
Svakako pričamo hipotetski, a načina i administrativnih prepreka uvijek ima.
Mozda po popisu nema ali po broju stanova ima ili su stanovi prazni.
Zadnjih par godina doselilo je bar 500 bosnjaka mozda i vise.
Ne bi se gradilo toliko da niko ne kupuje. Ali realno veliki broj ljudi se i ne prijavljuje tamo, pa i ne ulaze u statistiku.
Vizualno za usporedbu (2002-2012-2022), s tim da je trenutno još desetak minimum zgrada u izgradnji. Neko će to kupiti...
dječak sa šibicama wrote: ↑21/07/2024 21:22
A sto ne bi dolazili, gastronomska ponuda IS je solidna, solidni lokali ima se popiti dobra piva, ja cu uvijek ici.
Ko nece, ne mora, stvar izbora.
Shvatljivo...popit i pojesti, zabaviti se , svadbu napraviti sasvim normalno.
Još da znate koliko ih samo iz Sarajeva kod njih tamo studira i obrazuje se!