Kako ba ne treba?
Uživancija dolaska i odlaska sa posla trolom i tramvajem su blagodatne.
Kako ba ne treba?
Porediti Sarajevo i Berlin je nemoguce. Berlin je bio jedinstven grad sa istim narodom i vjestacki podjeljen na dva dijela protivno volji tog istig naroda.Dobrinjac-u-Pragu wrote: ↑23/07/2024 09:39 generalno politicari u lukavici u idioti i vide samo kako je jucer bilo dobro ljudima tamo a ne kako izgraditi buducnost lukavice. elem, ni 1985. nisu ljudi mislili da ce jednog dana berlin biti ujedinjen a samo cetiri godine kasnije, vidi sta se desilo. treba pustiti vrijeme da prodje i sve ce se rijesiti prirodno. sarajevo treba da se ekonomski digne i samim tim ce privuci ljudi i otvoriti pitanje daljnog administrativnog ujedinjenja. vrijeme radi za nas.![]()
Zele sve ono sto ima grad Sarajevo a vecinu toga oni ne. Zato po citave dane provode u Sarajevu po trznim centrima, kinima, šetajuci gradom a sada i po bazenima. Ljudi koji zive u IS su ogorceni na situciju koja vlada tamo. Sve su preuzeli politacari i mafija sto je ustvari isto. Od restorana, kafica, salona automobila do gradnje stanova. Sve se vrti oko istih ljudi koji su na zalost na visokim politickim pozicijama na nivou BiH i RS-a. Obicni ljudi ne razmisljaju o nikakvom razdruzivanju osim tih bolesnih politicara koji stalno seru o tome i zakuhavaju. Bitno im je da imaju posao, platu i da imaju od necega da zive.Haris.ba wrote: ↑23/07/2024 11:44Ljudi imaju javni prevoz koji im odgovara. Radnike ujutru dobaci, radnike poslijepodne vrati.HelaS wrote: ↑23/07/2024 11:41A šta je realnost: Mržnja spram Srba u jednom dijelu BiH, spram Bošnjaka u drugom dijelu i spram Hrvata u trećem dijelu BiH i beskrano jarcanje... Takva nam je politika i postavila ovakve okove na vrat, i zbog takve "realnosti" nalazimo se na repu Evrope, jadni i bijedni, i trpimo raznorazne politilke interese lešinara i mrzitelja ljudi. Patologija.
Ono sto im treba, i cime su zadovoljni, vec postoji.
Ne treba im nista vise, niti zele ista vise.
Sve isto kao "kod nas", samo sto kad odes "tamo negdje" ne znas ko sta drzi pa ti je ljepse.dulekrele wrote: ↑23/07/2024 12:07 Zele sve ono sto ima grad Sarajevo a vecinu toga oni ne. Zato po citave dane provode u Sarajevu po trznim centrima, kinima, šetajuci gradom a sada i po bazenima. Ljudi koji zive u IS su ogorceni na situciju koja vlada tamo. Sve su preuzeli politacari i mafija sto je ustvari isto. Od restorana, kafica, salona automobila do gradnje stanova. Sve se vrti oko istih ljudi koji su na zalost na visokim politickim pozicijama na nivou BiH i RS-a. Obicni ljudi ne razmisljaju o nikakvom razdruzivanju osim tih bolesnih politicara koji stalno seru o tome i zakuhavaju. Bitno im je da imaju posao, platu i da imaju od necega da zive.
Kako nema racunice kad se prodaje. Ne prave se stanovi za narod nego da se prodaju. To sto 10% posjeduje 90%, ili cak jos ekstremnije, nije briga onog ko gradi da proda.
Ne znam zasto vrsis ikakvo poredenje jer je tema IS ako nisi znao.kB27 wrote: ↑23/07/2024 12:11Sve isto kao "kod nas", samo sto kad odes "tamo negdje" ne znas ko sta drzi pa ti je ljepse.dulekrele wrote: ↑23/07/2024 12:07 Zele sve ono sto ima grad Sarajevo a vecinu toga oni ne. Zato po citave dane provode u Sarajevu po trznim centrima, kinima, šetajuci gradom a sada i po bazenima. Ljudi koji zive u IS su ogorceni na situciju koja vlada tamo. Sve su preuzeli politacari i mafija sto je ustvari isto. Od restorana, kafica, salona automobila do gradnje stanova. Sve se vrti oko istih ljudi koji su na zalost na visokim politickim pozicijama na nivou BiH i RS-a. Obicni ljudi ne razmisljaju o nikakvom razdruzivanju osim tih bolesnih politicara koji stalno seru o tome i zakuhavaju. Bitno im je da imaju posao, platu i da imaju od necega da zive.![]()
U koji to poznatiji restoran/kafic "kod nas" mozes sjesti a da nije ili u vlasnistvu politicara, dilera, korumpiranog policajca, ili makroa, ili da nije bio dio afere utaje poreza, prevare drzave, i slicno. Ali kad odes u drugi grad u kojem je sve isto tako, a ti nista o tome ne znas, lijepo ti.
Da, u pravu si, ali me čudi što onda u Federaciji nema tolike gradnje.
Ko je od srba zelio zajednicki zivot vratio se u svoj stan ili kucu u sarajevu posle rata ali NE. Nisu se vratili nego su otisli i oni srbi koji su citav rat proveli u sarajevu cak i i dosta njih koji su bili u armiji BiH su otisli " svojim " u srbiju sa pricom kako su bili prisisiljeni.HelaS wrote: ↑23/07/2024 11:37Nisu Srbi protiv, već političari koji ih predstavljaju. Kad bi neko otvorio referendumsko pitanje, preko 90% odgovora bilo bi poztivno.18mn97 wrote: ↑23/07/2024 11:28 Srbi su protiv toga da Bosna i Hercegovina ima jedinstveni broj za hitne slucajeve. Sto mislite da bi pristali na zajednicki javni prijevoz?
Pa jasno je da je svrha srpske politike stvaranje privida nefunkcionalnosti i nepostojanja drzave.
Zato zovu helikoptere iz Srbije da im gase pozare, dok helikopteri Oruzanih snaga Bosne i Hercegovine "odmaraju" u garzama.
U tome je razlika između običnih ljudi i političara.
Kroz gradnju se peru najbolje pare.sehohari wrote: ↑23/07/2024 12:14Da, u pravu si, ali me čudi što onda u Federaciji nema tolike gradnje.
Sem Sarajeva, slabo je igdje jaka stanogradnja kao po gradovima u RS-u.
Cini mi se da sam citirao tvoj post koji poredi sta ima/nema u S/IS ili nemaju a zele ljudi u IS.dulekrele wrote: ↑23/07/2024 12:14Ne znam zasto vrsis ikakvo poredenje jer je tema IS ako nisi znao.kB27 wrote: ↑23/07/2024 12:11Sve isto kao "kod nas", samo sto kad odes "tamo negdje" ne znas ko sta drzi pa ti je ljepse.dulekrele wrote: ↑23/07/2024 12:07 Zele sve ono sto ima grad Sarajevo a vecinu toga oni ne. Zato po citave dane provode u Sarajevu po trznim centrima, kinima, šetajuci gradom a sada i po bazenima. Ljudi koji zive u IS su ogorceni na situciju koja vlada tamo. Sve su preuzeli politacari i mafija sto je ustvari isto. Od restorana, kafica, salona automobila do gradnje stanova. Sve se vrti oko istih ljudi koji su na zalost na visokim politickim pozicijama na nivou BiH i RS-a. Obicni ljudi ne razmisljaju o nikakvom razdruzivanju osim tih bolesnih politicara koji stalno seru o tome i zakuhavaju. Bitno im je da imaju posao, platu i da imaju od necega da zive.![]()
U koji to poznatiji restoran/kafic "kod nas" mozes sjesti a da nije ili u vlasnistvu politicara, dilera, korumpiranog policajca, ili makroa, ili da nije bio dio afere utaje poreza, prevare drzave, i slicno. Ali kad odes u drugi grad u kojem je sve isto tako, a ti nista o tome ne znas, lijepo ti.
Onda ne kontas bas najbolje.kB27 wrote: ↑23/07/2024 12:20Cini mi se da sam citirao tvoj post koji poredi sta ima/nema u S/IS ili nemaju a zele ljudi u IS.dulekrele wrote: ↑23/07/2024 12:14Ne znam zasto vrsis ikakvo poredenje jer je tema IS ako nisi znao.kB27 wrote: ↑23/07/2024 12:11
Sve isto kao "kod nas", samo sto kad odes "tamo negdje" ne znas ko sta drzi pa ti je ljepse.![]()
Ne znam zasto vrsis ikakvo poredenje jer je tema IS ako nisi znao.
Mislim, a mozda grijesim, da u RS peru i oni koji grade i oni koji kupuju. U FBiH uglavnom peru samo oni koji kupuju. Jos ni vlast nije tako unitarna kao u RS, pa mozda zbog toga u FBiH sve malo teze ide tamo gdje stvari nisu ciste.sehohari wrote: ↑23/07/2024 12:14Da, u pravu si, ali me čudi što onda u Federaciji nema tolike gradnje.
Sem Sarajeva, slabo je igdje jaka stanogradnja kao po gradovima u RS-u.
Oni su sebi odredili. Da nije tako oni bi sami trazili nesta vise.
Sjetih se da je nekad bilo govora da se izgradi kružni tok ovdje i nađoh tu vijest:Naslovnica wrote: ↑23/07/2024 13:19 Glavno je kada u sezoni namjerno upale semafor na raskrsnici na Kuli, samo da zajebavaju narod.
Oni su to napravili vec odavno,..da im je "glavna" ona koja ide pored adninistrativnog centra prema Tom-u, a magistralni put nije vise prioritet..iz inata, cistog..a predlagalo se pravljenje kruznog..i nistaNaslovnica wrote: ↑23/07/2024 13:19 Glavno je kada u sezoni namjerno upale semafor na raskrsnici na Kuli, samo da zajebavaju narod.
Ne znam jesi li glup ili se samo pravis?!HelaS wrote: ↑23/07/2024 11:41A šta je realnost: Mržnja spram Srba u jednom dijelu BiH, spram Bošnjaka u drugom dijelu i spram Hrvata u trećem dijelu BiH i beskrano jarcanje... Takva nam je politika i postavila ovakve okove na vrat, i zbog takve "realnosti" nalazimo se na repu Evrope, jadni i bijedni, i trpimo raznorazne politilke interese lešinara i mrzitelja ljudi. Patologija.
Zato KS bi trebao uvesti bus vinjete dok se to ne rijesiHaris.ba wrote: ↑23/07/2024 13:12Oni su sebi odredili. Da nije tako oni bi sami trazili nesta vise.
Znaci, povezan javni saobracaj postoji. Ljudi udju na stanicama u Lukavici, Palama, Sokocu i izlaze na stanicama u Sarajevu.
Ja ti crtam, ali ti ne zelis da shvatis.
Oni ne zele da gras tramvajom ili trolom prelazi entitetsku liniju. Dovoljan im je trenutni sistem buseva.
Peru pare od droge.
Super je ta priča, baš onako s visine.Dino79 wrote: ↑23/07/2024 12:07Porediti Sarajevo i Berlin je nemoguce. Berlin je bio jedinstven grad sa istim narodom i vjestacki podjeljen na dva dijela protivno volji tog istig naroda.Dobrinjac-u-Pragu wrote: ↑23/07/2024 09:39 generalno politicari u lukavici u idioti i vide samo kako je jucer bilo dobro ljudima tamo a ne kako izgraditi buducnost lukavice. elem, ni 1985. nisu ljudi mislili da ce jednog dana berlin biti ujedinjen a samo cetiri godine kasnije, vidi sta se desilo. treba pustiti vrijeme da prodje i sve ce se rijesiti prirodno. sarajevo treba da se ekonomski digne i samim tim ce privuci ljudi i otvoriti pitanje daljnog administrativnog ujedinjenja. vrijeme radi za nas.![]()
U Sarajevu su zivila tri naroda.
Sarajevo je napustilo svojom voljom oko 100 000 srba u ratu i tokom reintegracije. Jos oko 50 000 ih je napustilo posle rata .
Jer nisu zeljeli da zive sa druga dva naroda nikako i u tome bili izriciti i jasni. Nepravili su IS koje nije postijalo samo ostaci dvije razrusene kasarne i tu ih sad ima oko 40 000. Iluzorno je ocekivati da ce pozeliti neko spajanje ili ujedinjenje grada.
Bit ce samo jos gore druze. Bolje ne moze nikako. Kakav scenario zamisljas da bi bilo bolje - ja jesam pesimista ali ne mogu vidjeti nijedan realan scenario koji ce nas zbliziti.DaysleepeR wrote: ↑23/07/2024 14:57Super je ta priča, baš onako s visine.Dino79 wrote: ↑23/07/2024 12:07Porediti Sarajevo i Berlin je nemoguce. Berlin je bio jedinstven grad sa istim narodom i vjestacki podjeljen na dva dijela protivno volji tog istig naroda.Dobrinjac-u-Pragu wrote: ↑23/07/2024 09:39 generalno politicari u lukavici u idioti i vide samo kako je jucer bilo dobro ljudima tamo a ne kako izgraditi buducnost lukavice. elem, ni 1985. nisu ljudi mislili da ce jednog dana berlin biti ujedinjen a samo cetiri godine kasnije, vidi sta se desilo. treba pustiti vrijeme da prodje i sve ce se rijesiti prirodno. sarajevo treba da se ekonomski digne i samim tim ce privuci ljudi i otvoriti pitanje daljnog administrativnog ujedinjenja. vrijeme radi za nas.![]()
U Sarajevu su zivila tri naroda.
Sarajevo je napustilo svojom voljom oko 100 000 srba u ratu i tokom reintegracije. Jos oko 50 000 ih je napustilo posle rata .
Jer nisu zeljeli da zive sa druga dva naroda nikako i u tome bili izriciti i jasni. Nepravili su IS koje nije postijalo samo ostaci dvije razrusene kasarne i tu ih sad ima oko 40 000. Iluzorno je ocekivati da ce pozeliti neko spajanje ili ujedinjenje grada.
I sve je to tako dok se može raditi u Sarajevu i živjeti od Sarajeva a stanovati u Istočnom Sarajevu.
Pa onda se po danu trpiš a popodne srbuješ.
Ali neće uvijek biti tako, vjeruj mi, nema garancije da će za 4 godine biti tako.