Kartica kosta 5KM, i ne moze u svakoj. Teško je naci pravo, meni je drug uzeo u mepas centru u Mostaru. U Zenici ja nisam našao
BANKE ALL ABOUT!!!
Moderator: anex
-
bob_1921
#3427 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
- xPaco1337
#3428 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Trebalo bi moci, idem na more u Augustu pa cu vidjet jel ima u Metkoviću
-
dzenanalic22
#3429 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
-
starboy018
-
gidra
#3431 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Imaš i limit koliko možeš para uplatiti mjesečno, nije sad da možeš desetine hiljada u bonovima kupiti i položiti na Aircash račun i tako ih "oprati"...dzenanalic22 wrote: ↑23/07/2024 13:08Sve je usklađeno sa Zakonom o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma. Potvrđuješ svoj identitet.
Licencirana smo institucija za elektronički novac s licencom Hrvatske narodne banke koja vrijedi u svim državama Europske unije. Upisani smo u EU registar institucija za elektronički novac od krovnog regulatora EBA (European Banking Authority).
Strogo poštujemo zakone i regulativu oko pranja novca i financiranja terorizma.
https://aircash.eu/hr/o-nama/
Vani imamo i Revolut, na istom principu radi kao Aircash.
Meni je ovo odlično došlo, obzirom da sam u Ziraat banci, zbog hajmo reći poslovnih okolnosti sada, gdje imam debitnu i kreditnu na jednoj kartici - njihove nove Bankkart kartice - što je najveća glupost na dunjaluku.
Ne mogu plaćati ni beskontaktno više, mislim mogu, ali im je podešeno tako po defaultu, da ako platiš beskontaktno skidaju ti iznos sa kreditnog računa, lopovi.
I sada kada koristim karticu za obične sitne piljarske iznose, svaki put moraju mi na POS aparatu ubaciti karticu, pa moram izabrati debitni/transakcioni račun i svaki put kucati PIN
Ovako ću prebaciti svaki mjesec par stotina eura na Aircash, provizija će mi biti 1 KM (prema Ziraat tarifniku usluga) na tih nekoliko stotina prebačenih eura, i ostalo plaćam putem mobitela sa Google Pay/Walleta tj. Aircash računa bilo u granapu ili online kupovine. Kurs fiksni BAM/EUR, nema naknade, nema mjesečnog održavanja računa i Ziraat vozdra.
-
gidra
#3432 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Ovdje su sugerisali da se kartica može kupiti na Dobirnji preko puta velike sportske dvorane, ja tu nisam našao za vikend (sve prodali) i provozao se do WWIN-a kojeg imaš na velikoj/centralnoj autobuskoj stanici u Lukavici i tu nađem.. Kartica košta 5 KM.
-
kB27
#3433 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
@gidra
Znas li slucajno:
- da li bon kupljen u jednoj zemlji moze dopuniti korisnik iz druge?
- da li postoji mogucnost transfera novca izmedju AirCash korisnika (bez provizije)?
Ako da, ovo onda moze poklopiti i mnoge servise transfera novca iz inostranstva.
Znas li slucajno:
- da li bon kupljen u jednoj zemlji moze dopuniti korisnik iz druge?
- da li postoji mogucnost transfera novca izmedju AirCash korisnika (bez provizije)?
Ako da, ovo onda moze poklopiti i mnoge servise transfera novca iz inostranstva.
-
dzenanalic22
#3434 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
1. Može. Kupiš abon i pošalješ nekome kod (u zemlji ili inozemstvu). Nema provizije.
2. Moguć je izravan instant prijenos novca između Aircash korisnika. Provizija 1%. (0% ako mu pošalješ abon)
Uskoro će biti slanje i na IBAN (svi AC korisnici će dobiti svoj IBAN)

Last edited by dzenanalic22 on 23/07/2024 13:50, edited 1 time in total.
-
gidra
#3435 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
1. Možeš. U sklopu Aircash aplikacije svi možemo mijenjati lokacije/države i na osnovu odabrane lokacije ti se otvaraju mogućnosti uplate na Aircash račun. Za BIH je moguće izvršiti uplatu putem svoje debitne kartice i ABona koji se može kupiti u Hrvatskoj na trafici.
2. Postoji, a što se tiče provizija evo imaš ovdje sve jednostavno objašnjeno i transparentno:
https://aircash.eu/hr/naknade/
Ako šalješ 10 €, stanje na tvom Aircashu smanjit će se za 10,10 €. 10 € se pošalje u Aircash novčanik primatelja, a 0,10 € je naknada za slanje.
-
kB27
#3436 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Super, hvala obojici. Nadam se da ce za ovo cuti sto vise ljudi koji salju novac porodici iz inostranstva i slicno. Jer je i tih 1% bezveze naknada u odnosu na standardne (a 100x jednostavnije). Roditelji, ako su stariji, "nauce" prisloniti karticu u Bingu i to je to. Niko ne salje hiljade i hiljade mjesecno, i taj slucaj upotrebe ce sigurno biti ispod mjesecnih limita.
I do sada je bilo metoda, cak i bez provizije, ali su uglavnom ukljucivale kriptovalute. Pa je ljudima to bilo malo suhveli, iako nema razloga.

I do sada je bilo metoda, cak i bez provizije, ali su uglavnom ukljucivale kriptovalute. Pa je ljudima to bilo malo suhveli, iako nema razloga.
-
gidra
#3437 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
U Hrvatskoj se masovno koristi, jer imaju akciju besplatnog plaćanja komunalnih usluga i računa od svog osnivanja još, a posluju par godina već tamo na tržištu i njihov su startup, izravna konkurencija Revolutu.
Sarađuju kao partner sa Mastercardom, Google i Apple ih verificirali za njihova plaćanja (što mnoge BH banke još nisu), ne vidim razlog za skepticizam u BIH za korištenje ovakvog načina bankarstva..
Sarađuju kao partner sa Mastercardom, Google i Apple ih verificirali za njihova plaćanja (što mnoge BH banke još nisu), ne vidim razlog za skepticizam u BIH za korištenje ovakvog načina bankarstva..
-
kB27
#3438 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Ni ja, osim ukoliko veliki igraci kojima ovo uzima dio kolaca ne nadju nacin da eliminiraju konkurenciju. A do sada su se uspjesno borili i opirali protiv slicnih koncepata.
U haman pa svakoj drzavi u Evropi imas neobank opciju gdje za 0EUR mjesecno imas najosnovniji pristup finansijskom sistemu u vidu mogucnosti da primis i potrosis platu, a u zadnje vrijeme i da stedis, saljes novac drugim korisnicima, i slicno. A kod nas prosjecna cijena pristupa finansijskom sistemu cca. 1% plate za vecinu stanovnistva. Sto je bolesna cifra.
Banke su zasticene na nacin da niti jedan neobank ovdje (jos uvijek) ne moze poslovati, kladionice su zasticene na nacin da se legalno ne mozes kladiti vani (ili ne mozes na jednostavan nacin), neki su takodjer privilegovani na nacin da pristup trzistu kriptovaluta nemas osim kroz njihove kanale, itd.
U haman pa svakoj drzavi u Evropi imas neobank opciju gdje za 0EUR mjesecno imas najosnovniji pristup finansijskom sistemu u vidu mogucnosti da primis i potrosis platu, a u zadnje vrijeme i da stedis, saljes novac drugim korisnicima, i slicno. A kod nas prosjecna cijena pristupa finansijskom sistemu cca. 1% plate za vecinu stanovnistva. Sto je bolesna cifra.
Banke su zasticene na nacin da niti jedan neobank ovdje (jos uvijek) ne moze poslovati, kladionice su zasticene na nacin da se legalno ne mozes kladiti vani (ili ne mozes na jednostavan nacin), neki su takodjer privilegovani na nacin da pristup trzistu kriptovaluta nemas osim kroz njihove kanale, itd.
-
Dr Arsla
#3439 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Jest šipak. Opet diskriminacija. Sad mi dođe obavijest da sam neverificirani profil i da treba uraditi verifikaciju EU dokumenta
-
pinkman
#3440 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Nece banka iz BIH dopustiti da saljes novac na neki Aircashgidra wrote: ↑23/07/2024 14:03 U Hrvatskoj se masovno koristi, jer imaju akciju besplatnog plaćanja komunalnih usluga i računa od svog osnivanja još, a posluju par godina već tamo na tržištu i njihov su startup, izravna konkurencija Revolutu.
-
dzenanalic22
-
starboy018
#3442 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
ko kaze da nece?pinkman wrote: ↑23/07/2024 14:28Nece banka iz BIH dopustiti da saljes novac na neki Aircashgidra wrote: ↑23/07/2024 14:03 U Hrvatskoj se masovno koristi, jer imaju akciju besplatnog plaćanja komunalnih usluga i računa od svog osnivanja još, a posluju par godina već tamo na tržištu i njihov su startup, izravna konkurencija Revolutu.
Sarađuju kao partner sa Mastercardom, Google i Apple ih verificirali za njihova plaćanja (što mnoge BH banke još nisu), ne vidim razlog za skepticizam u BIH za korištenje ovakvog načina bankarstva..![]()
-
gidra
#3443 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Uplatu izvrsio Regularno putem svoje debitne kartice (broj kartice, datuma vazenja i CCV kod) - isto sve kao i za bilo koju drugu online kupovinu, čak sam i dobio SMS kod da verificiram kupovinu.pinkman wrote: ↑23/07/2024 14:28Nece banka iz BIH dopustiti da saljes novac na neki Aircashgidra wrote: ↑23/07/2024 14:03 U Hrvatskoj se masovno koristi, jer imaju akciju besplatnog plaćanja komunalnih usluga i računa od svog osnivanja još, a posluju par godina već tamo na tržištu i njihov su startup, izravna konkurencija Revolutu.
Sarađuju kao partner sa Mastercardom, Google i Apple ih verificirali za njihova plaćanja (što mnoge BH banke još nisu), ne vidim razlog za skepticizam u BIH za korištenje ovakvog načina bankarstva..![]()
U ovom slučaju možemo izjednačiti kupovinu i slanje. Jer sam doslovno kupio/poslao 10 eura na Aircash račun.
-
kB27
#3444 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Mislim da je u pravu covjek, i da se takvo nesto vrlo lako moze desiti kada AirCash malo dobije na popularnosti.
Recimo, na isti nacin i pod istim izgovorom pod kojim je 95% banaka, ako ne i sve zabranilo da uplatis novac na AdvCash i slicne servise. Pod izgovorom da preko njega mozes kockati, kupovati kriptovalute, i raditi jos razne druge "nelegalne" aktivnosti na internetu.
U pocetku je moglo, kasnije jedna po jedna banka zabranjivala, cak i kontaktirala direktno klijente kod koji su uplate na navedeni servis zabiljezene da ih "posljednji put opomene prije zatvaranja racuna". Ista prica za platforme za kupovinu/trgovinu kriptovaluta, na kojim cijela Evropa i skoro cijeli svijet bez problema trosi svoj novac.
Zbog toga je sustina u dopunjavanju kartice putem bonova koje kupujes na trafici za gotovinu. To pravi razliku.
Recimo, na isti nacin i pod istim izgovorom pod kojim je 95% banaka, ako ne i sve zabranilo da uplatis novac na AdvCash i slicne servise. Pod izgovorom da preko njega mozes kockati, kupovati kriptovalute, i raditi jos razne druge "nelegalne" aktivnosti na internetu.
U pocetku je moglo, kasnije jedna po jedna banka zabranjivala, cak i kontaktirala direktno klijente kod koji su uplate na navedeni servis zabiljezene da ih "posljednji put opomene prije zatvaranja racuna". Ista prica za platforme za kupovinu/trgovinu kriptovaluta, na kojim cijela Evropa i skoro cijeli svijet bez problema trosi svoj novac.
Zbog toga je sustina u dopunjavanju kartice putem bonova koje kupujes na trafici za gotovinu. To pravi razliku.
-
dzenanalic22
#3445 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
S tim da moraš uzeti u obzir da će Aircash imati licencu Agencije za bankarstvo RS za poslovanje na teritoriji BiH, što ostali servisi koje spominješ nemaju.kB27 wrote: ↑23/07/2024 14:45 Mislim da je u pravu covjek, i da se takvo nesto vrlo lako moze desiti kada AirCash malo dobije na popularnosti.
Drugo, Aircash se može (kada službeno postane dostupan) prilagoditi zakonima ove države i zabraniti kupovinu kripta preko AC računa verificiranih BiH dokumentima.
Treće, bit će i gotovinska uplata.
- gentoo
- Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25
#3446 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
RFB je zabranio ima 2+ mjeseca.. Sparkasse radi i dalje OK. Unicredit necu ni da oprobavam jer imam platu/kredit tu 
-
kB27
#3447 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Da, ovo za licencu pravi ogromnu razliku.dzenanalic22 wrote: ↑23/07/2024 14:49S tim da moraš uzeti u obzir da će Aircash imati licencu Agencije za bankarstvo RS za poslovanje na teritoriji BiH, što ostali servisi koje spominješ nemaju.kB27 wrote: ↑23/07/2024 14:45 Mislim da je u pravu covjek, i da se takvo nesto vrlo lako moze desiti kada AirCash malo dobije na popularnosti.
Drugo, Aircash se može (kada službeno postane dostupan) prilagoditi zakonima ove države i zabraniti kupovinu kripta preko AC računa verificiranih BiH dokumentima.
Treće, bit će i gotovinska uplata.
Ne postoji zakon u BiH koji zabranjuje kupovinu kripta, ali razumijem poentu. Ako nesto nije u skladu sa zakonom, AirCash ce biti duzan da svoje poslovanje prilagodi tome.
-
starboy018
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#3449 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

sad uplatio rfb visom, čisto da probam
ali, vjerujem da će se desiti upravo ovo što kb piše ako ikada postane masovno.
-
gidra
#3450 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Razumljivo, vidjećemo dokle će ići i da li će se desiti.kB27 wrote: ↑23/07/2024 14:45 Mislim da je u pravu covjek, i da se takvo nesto vrlo lako moze desiti kada AirCash malo dobije na popularnosti.
Ovo je klasični finetech banking dostupan svakog građaninu EU, ali naći ćemo način i tada da "zajebemo sistem", ako nam ukinu uplate karticama
Najavili su dolazak na BIH tržište u posljednjem kvartalu i uvođenja BAM računa, to znači da ćemo i mi bonove moći kupiti na trafikama, ako ništa biće sigurno ponovo u WWIN kladionicama.
Evo u mom primjeru, napisao sam šta Ziraat radi i kakve gluposti trpaju pod jednu karticu, ne daju mi da plaćam beskontaktno, odnosno tjeraju me da trošim novac sa kreditne kartice, a sve u cilju ubiranja ekstra profita.
Hipotetički, dignem 300 KM na bankomatu i napunim račun za taj iznos i selam.