https://www.klix.ba/scitech/tehnologija ... /240719078
Humano samoubistvo, Znam 3 osobe koje anjaju o ovome, 2 više ni morfij ne pomaže, a treća ne može da se nosi sa teškoćama života.
Znam da će me moraljisti odmah napasti ali ja bih ovo podhitno zakonski odobrio i kod nas.
Ne želim da neko mora oko mene da brine ako mozak ode u "stand by", demencija, alzhajmer i sl ili ako ne budem u stanju da brinem o sebi.
Ovo je ipak bolja opcija od balkona, konopca, bombe ili utoke.
Ne mora niko da se pati na ovom svijetu.
EUTANAZIJA - mišljenja
Moderator: anex
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#2 Re: EUTANAZIJA - mišljenja
odgovaram samo da ti ne propadne tema znam kako je kad nesto pokrenes a nikakve reakcije
bilo je 10ak slicnih tema mozda bi ih trebalo spojiti
ovo je pitanje isto ko za pobacaj
zivot je od zaceca do prirodne smrti
sve petljanje u to izaziva velike moralne dvojbe
kao sto se radnjanje pretvorilo u show biznis
tako je i sa smrću
mislim da ne bi trebalo biti tako
ako nekog boli nek se ubije sam
ako neko ne moze da se ubije nek ga ubije njegova obitelj
nikako se tu ne bi smjele trositi drzavne pare niti novci preusmjeravati s drugih projekata na ovo
to je moj cisto utilitaristicki stav
trebalo bi pojacati palijativnu njegu da ljudi dostojsnatveno dozive smrt
eutanaziaj je dozvoljeno ubojstvo isto ko pobacaj ili smrtna kazna koju sprovodi neka drzava
u europi je smrtna kazna ukinuta a forsiraju se druge smrti
takodjer... postavlja se pitanje danas je razlog za eutanaziju velika bol pojedinca...smrtna bolest...a sutra će to biti godine...problemi s memorijom...niska inteligencija...
hoce li drzava sutra odlucivati ko ce se roditi (to vec ima u pojedinim državama svijeta) i ko će umrijeti ( i to ima)
veliki moralni i filozofski problem ako me kopčaš
bilo je 10ak slicnih tema mozda bi ih trebalo spojiti
ovo je pitanje isto ko za pobacaj
zivot je od zaceca do prirodne smrti
sve petljanje u to izaziva velike moralne dvojbe
kao sto se radnjanje pretvorilo u show biznis
tako je i sa smrću
mislim da ne bi trebalo biti tako
ako nekog boli nek se ubije sam
ako neko ne moze da se ubije nek ga ubije njegova obitelj
nikako se tu ne bi smjele trositi drzavne pare niti novci preusmjeravati s drugih projekata na ovo
to je moj cisto utilitaristicki stav
trebalo bi pojacati palijativnu njegu da ljudi dostojsnatveno dozive smrt
eutanaziaj je dozvoljeno ubojstvo isto ko pobacaj ili smrtna kazna koju sprovodi neka drzava
u europi je smrtna kazna ukinuta a forsiraju se druge smrti
takodjer... postavlja se pitanje danas je razlog za eutanaziju velika bol pojedinca...smrtna bolest...a sutra će to biti godine...problemi s memorijom...niska inteligencija...
hoce li drzava sutra odlucivati ko ce se roditi (to vec ima u pojedinim državama svijeta) i ko će umrijeti ( i to ima)
veliki moralni i filozofski problem ako me kopčaš
-
korisnicki
#3 Re: EUTANAZIJA - mišljenja
Po meni granica za opravdanost postojanja je da je jedinka sposobna se skrbiti za sebe(naravno tu se ne ubrajaju mala djeca).Donijeti takve zakone? U korumpiranim društvima ni to nebi moglo bez zloupotreba.
Može tzv. civilizacija izigravati humanost bla bla ali životinjski zakoni opstanka su neumitni i nepromjenjivi. Čovjek kao "najnaprednija" životinja najviše što može umirućima je omogućiti bezbolno gašenje.
Može tzv. civilizacija izigravati humanost bla bla ali životinjski zakoni opstanka su neumitni i nepromjenjivi. Čovjek kao "najnaprednija" životinja najviše što može umirućima je omogućiti bezbolno gašenje.
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
#4 Re: EUTANAZIJA - mišljenja
Bezbolno i dostojanstveno. Imao sam priliku gledati snimak jednog takvog gašenja, Starija gospođa, s metastazama, okružena najmilijim, koliko se sječam brat, sin i snaha. Samo se ugasila.korisnicki wrote: ↑22/07/2024 21:51 Po meni granica za opravdanost postojanja je da je jedinka sposobna se skrbiti za sebe(naravno tu se ne ubrajaju mala djeca).Donijeti takve zakone? U korumpiranim društvima ni to nebi moglo bez zloupotreba.
-
Naslovnica
#5 Re: EUTANAZIJA - mišljenja
Ja sam za.arman1 wrote: ↑19/07/2024 13:43 https://www.klix.ba/scitech/tehnologija ... /240719078
Humano samoubistvo, Znam 3 osobe koje anjaju o ovome, 2 više ni morfij ne pomaže, a treća ne može da se nosi sa teškoćama života.
Znam da će me moraljisti odmah napasti ali ja bih ovo podhitno zakonski odobrio i kod nas.
Ne želim da neko mora oko mene da brine ako mozak ode u "stand by", demencija, alzhajmer i sl ili ako ne budem u stanju da brinem o sebi.
Ovo je ipak bolja opcija od balkona, konopca, bombe ili utoke.
Ne mora niko da se pati na ovom svijetu.
- JohnnyS
#6 Re: EUTANAZIJA - mišljenja
Da vidite dovoljno ljudi koji umiru u mukama, bili biste za
-
Naslovnica
- Pandakonda
#8 Re: EUTANAZIJA - mišljenja
Svako je vlasnik vlastitog zivota i ima pravo da radi sa njim sta god zeli pa makar to znacilo da ga zeli prekinuti "prije vremena". Ovo posebno vazi za teske bolesnike koji se vise pate nego sto zive. Naravno prije ovoga bi se trebale raditi rigorozne psiholoske procjene da je osoba svjesna sta radi i da nije u pitanju neka psiho epizoda ili depresija.