Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
-
NediM17
#20551 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Sto kokuz moze namastati...
-
kB27
#20552 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Dok, sa druge strane, za milion-dva mozes polijepiti plocice na jednoj metro stanici.izbjeglica_iz_besmisla wrote: ↑19/07/2024 13:28 Metro stanica ispod podhrastova ili drugih brda? Pa se liftom spustas ili stepenicama od 200m?
Nemamo mi broj stanovnika koji opravdava toliku investiciju, niti teren za to - a da se iole razlikuje od linije metroa.
Mozda mogu bolje uvezati vozove i tramvaj (a la velike stanice u parizu i londonu), pojacati liniju 1 i za milion-dva nam rijesiti problem za sljedecih 50 godina
Da, zeljeznicka stanica treba biti hub javnog gradskog prevoza. Slicno terminalu na Ilidzi (slicno po namjeni). Sto ce i biti nakon sto bude trolejbus prema Vogosci, tramvaj prema Sipu, ubaciti je kao polaznu stanicu za naselja na brdima iznad pruge, ubaciti krak trolejbuskog saobracaja duz Sjeverne longitudinale (nepravedno zapostavljene po pitanju javnog gradskog prevoza, ranije nije bilo potrebno dok se u Sarajevu "zivjelo na lijevoj strani Miljacke", sto vec odavno nije slucaj i 95% novih stambenih i poslovnih objekata je sada na desnoj strani Miljacke, dosta njih uz ili jako blizu trase Sjeverne longitudinale). Naravno uz postojece linije 1 i 4.
-
kB27
#20553 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Ali cemu toliki trud, kad mozes postaviti kameru koja prepoznaje tablice i prekrsaj. Na vec postojeci elektrificirani stub. 15 dana, problem rijesen na neprimjetan nacin. Samo, nije u cilju.Better Man wrote: ↑19/07/2024 13:37 Sve se to da vrlo lako riješiti. Ogradiš tramvajsku prugu na način da nijedno auto ne može preći preko šina i stati na istima. ostaviš slobodno samo na dijelovima gdje skrećeš u drugu ulicu i moraš preko šina. Autobuska stajališta ogradiš stubićima na daljinski. Iste bi imali isključivo vozači autobusa. Kad se približi stajalištu, pritisne dugme na daljinskom, stubići se spuste i uđe na stajalište. Kad završi isti postupak.
Jedna takva kamera ce poboljsati i kvalitet i sigurnost saobracaja vise nego svaka kamera za prekoracenje brzine. Nije zgoreg dodati, da po cijeni jedne kamere za prekoracenje brzine mozes postaviti 20 ili vise kamera ove namjene.
"Takav smo narod" moze biti argument, ali u kurcu.
-
El_comadante
#20554 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
I šta kad ga kamera snimi? Koliko ih je bez vozačkih, sa kaznama po nekoliko hiljada maraka pa opet nikom ništa.kB27 wrote: ↑19/07/2024 13:40Ali cemu toliki trud, kad mozes postaviti kameru koja prepoznaje tablice i prekrsaj. Na vec postojeci elektrificirani stub. 15 dana, problem rijesen na neprimjetan nacin. Samo, nije u cilju.Better Man wrote: ↑19/07/2024 13:37 Sve se to da vrlo lako riješiti. Ogradiš tramvajsku prugu na način da nijedno auto ne može preći preko šina i stati na istima. ostaviš slobodno samo na dijelovima gdje skrećeš u drugu ulicu i moraš preko šina. Autobuska stajališta ogradiš stubićima na daljinski. Iste bi imali isključivo vozači autobusa. Kad se približi stajalištu, pritisne dugme na daljinskom, stubići se spuste i uđe na stajalište. Kad završi isti postupak.
Jedna takva kamera ce poboljsati i kvalitet i sigurnost saobracaja vise nego svaka kamera za prekoracenje brzine. Nije zgoreg dodati, da po cijeni jedne kamere za prekoracenje brzine mozes postaviti 20 ili vise kamera ove namjene.
-
kB27
#20555 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Koliko? Jel ih na desetine hiljada? Nije.El_comadante wrote: ↑19/07/2024 13:48I šta kad ga kamera snimi? Koliko ih je bez vozačkih, sa kaznama po nekoliko hiljada maraka pa opet nikom ništa.kB27 wrote: ↑19/07/2024 13:40Ali cemu toliki trud, kad mozes postaviti kameru koja prepoznaje tablice i prekrsaj. Na vec postojeci elektrificirani stub. 15 dana, problem rijesen na neprimjetan nacin. Samo, nije u cilju.Better Man wrote: ↑19/07/2024 13:37 Sve se to da vrlo lako riješiti. Ogradiš tramvajsku prugu na način da nijedno auto ne može preći preko šina i stati na istima. ostaviš slobodno samo na dijelovima gdje skrećeš u drugu ulicu i moraš preko šina. Autobuska stajališta ogradiš stubićima na daljinski. Iste bi imali isključivo vozači autobusa. Kad se približi stajalištu, pritisne dugme na daljinskom, stubići se spuste i uđe na stajalište. Kad završi isti postupak.
Kad bi sve one koji imaju "po nekoliko hiljada maraka kazni" poredao na sva autobuska stajalista u gradu, ne bi napunio stajalista. A i bez njih, danas su puna.
To se zove princip "necemo nista raditi jer se uvijek moze naci outlier koji ce zaobici/zloupotrijebiti sistem koji smo napravili".
-
black64
#20556 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
sve se moze, uraditi prugu do granice KS dalje nek nastavlja kome treba
čvorišta jp napraviti na Ilidži, Stupu, Otoci i ŽS
-
El_comadante
#20557 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Dobro. Kako bi ti riješio problem? Vozač u trolejbus neće da upali displej u troši i pusti na razglas koja je stanica a ti bi dodao da on i studije kontroliše. On bi ih spustio pitanje poslije da li bi podigao.kB27 wrote: ↑19/07/2024 13:51Koliko? Jel ih na desetine hiljada? Nije.El_comadante wrote: ↑19/07/2024 13:48I šta kad ga kamera snimi? Koliko ih je bez vozačkih, sa kaznama po nekoliko hiljada maraka pa opet nikom ništa.kB27 wrote: ↑19/07/2024 13:40
Ali cemu toliki trud, kad mozes postaviti kameru koja prepoznaje tablice i prekrsaj. Na vec postojeci elektrificirani stub. 15 dana, problem rijesen na neprimjetan nacin. Samo, nije u cilju.
Kad bi sve one koji imaju "po nekoliko hiljada maraka kazni" poredao na sva autobuska stajalista u gradu, ne bi napunio stajalista. A i bez njih, danas su puna.![]()
To se zove princip "necemo nista raditi jer se uvijek moze naci outlier koji ce zaobici/zloupotrijebiti sistem koji smo napravili".
-
kB27
#20558 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Ne kontam.El_comadante wrote: ↑19/07/2024 14:33Dobro. Kako bi ti riješio problem? Vozač u trolejbus neće da upali displej u troši i pusti na razglas koja je stanica a ti bi dodao da on i studije kontroliše. On bi ih spustio pitanje poslije da li bi podigao.kB27 wrote: ↑19/07/2024 13:51Koliko? Jel ih na desetine hiljada? Nije.El_comadante wrote: ↑19/07/2024 13:48
I šta kad ga kamera snimi? Koliko ih je bez vozačkih, sa kaznama po nekoliko hiljada maraka pa opet nikom ništa.
Kad bi sve one koji imaju "po nekoliko hiljada maraka kazni" poredao na sva autobuska stajalista u gradu, ne bi napunio stajalista. A i bez njih, danas su puna.![]()
Sta bih ja dodao, kakve studije, ili su studiji stubici, i otkud to da bih ja dodavao ili oduzimao bilo kakve studije ili stubice kao zaduzenje vozacu trolejbusa. Ja govorim o kameri, kutiji dimenzija ne vise od 15x15x15cm, spojenoj na struju i na optiku, koja vrsi videonadzor trolejbuskog stajalista, salje video-materijal na server na kojem se isti obradjuje u svrhu detekcije prekrsaja (najprije, nedozvoljeno parkiranje i zaustavljanje na trolejbuskom prosirenju, a zasto ne i nedopustanje vozilu javnog prevoza da se ukljuci u saobracaj, i slicno). Dalje isti server salje kazne prekrsiocima, i pohranjuje video-materijal u svrhu dokazivanja prekrsaja.
Vozac nema nikakvo dodatno zaduzenje, cak ni ne zna da postoje te kamere, samo se vrati sa godisnjeg odmora i sjebe se kako nigdje nikog nema na trolejbuskim prosirenjima.
Ili te jebe autocorrect, ili si prolupao, ili imas jako debele prste.
-
El_comadante
#20559 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Onda je drugi foruma napisao da bi stavio na stajališta studije koje bi moga vozač podizati ili spuštati po potrebi. Misliš da bi kamere riješile problem? Ja mislim da ne. Evo ima kamera po gradu pa to ih nesprijačava da jure kroz grad, prolaze kroz crveno i slično.kB27 wrote: ↑19/07/2024 14:46Ne kontam.El_comadante wrote: ↑19/07/2024 14:33Dobro. Kako bi ti riješio problem? Vozač u trolejbus neće da upali displej u troši i pusti na razglas koja je stanica a ti bi dodao da on i studije kontroliše. On bi ih spustio pitanje poslije da li bi podigao.kB27 wrote: ↑19/07/2024 13:51
Koliko? Jel ih na desetine hiljada? Nije.
To se zove princip "necemo nista raditi jer se uvijek moze naci outlier koji ce zaobici/zloupotrijebiti sistem koji smo napravili".![]()
Sta bih ja dodao, kakve studije, ili su studiji stubici, i otkud to da bih ja dodavao ili oduzimao bilo kakve studije ili stubice kao zaduzenje vozacu trolejbusa. Ja govorim o kameri, kutiji dimenzija ne vise od 15x15x15cm, spojenoj na struju i na optiku, koja vrsi videonadzor trolejbuskog stajalista, salje video-materijal na server na kojem se isti obradjuje u svrhu detekcije prekrsaja (najprije, nedozvoljeno parkiranje i zaustavljanje na trolejbuskom prosirenju, a zasto ne i nedopustanje vozilu javnog prevoza da se ukljuci u saobracaj, i slicno). Dalje isti server salje kazne prekrsiocima, i pohranjuje video-materijal u svrhu dokazivanja prekrsaja.
Vozac nema nikakvo dodatno zaduzenje, cak ni ne zna da postoje te kamere, samo se vrati sa godisnjeg odmora i sjebe se kako nigdje nikog nema na trolejbuskim prosirenjima.
Ili te jebe autocorrect, ili si prolupao, ili imas jako debele prste.![]()
-
izbjeglica_iz_besmisla
#20560 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Autocorrect definitvno 
-
kB27
#20561 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Sprijeci 99.9% ili vise ljudi, ostalih 0.1% samo svevisnji moze sprijeciti. Ja ne pamtim da sam vidio da neko prozuji 100 km/h pored RTVa ili ispod Stupske petlje. Ili na Otoki, ili kod Bazena, ili bilo gdje drugo gdje apsolutno svako zna da ima kamera. Znaci da rjesavaju problem, ali samo na tom mjestu.El_comadante wrote: ↑19/07/2024 15:04 Onda je drugi foruma napisao da bi stavio na stajališta studije koje bi moga vozač podizati ili spuštati po potrebi. Misliš da bi kamere riješile problem? Ja mislim da ne. Evo ima kamera po gradu pa to ih nesprijačava da jure kroz grad, prolaze kroz crveno i slično.
Uostalom, nije tesko testirati. Postaviti ovakve kamere na 5 trolejbuskih stajalista, i jos vaznije - staviti ogromni znak kao obavijest da postoji ta kamera, pa uporediti stanje nakon 2 mjeseca.
-
bumerangss
#20562 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Ali vecina glumi gospodu i.smatra mizeriom tj sramota je sjesti u tramvaj jos u kravatiThorgerson wrote: ↑15/07/2024 10:28 Ko god ide u grad s autom, znajuci za radove, guzve. Taj i treba da se zaglavi u guzvi.
Kaze mora poslovno. Sta ba poslovno? Uredu ako vozis alat, materijal. To jeste poslovno.
Al uhljup nosi laptop, il ne nosi nista. I mora doci metar od mjesta sastanka. Parkiraj na Skenderiji, sjedi na tramvaj il prosetaj.
Ova prica da ima tu ljudi koji tu stanuju. Stari Grad je opstina sa najmanje stanovnika. Prema tome ne bi trebalo da bude vecih guzvi. Uostalom i ti ljudi koji zive tu bi trebali da skontaju vise gdje zive.
Zao mi je, ali zivjeti u turistickom sredistu grada, pa i drzave nosi odredjene nedostatke. Sto se prije to shvati, bice vam lakse.
Ali fakat ne znam to je samo u Sarajevu a svugdje u svijeti ministri se voze javnjm prevozom ili biciklom
Treba da poskupi parking kao u Dubrovniku od Mdvora do Bascarsije da bude sat 10€
A i druga parking mjesta petak sat
- petunija
#20563 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
kB27 wrote: ↑19/07/2024 13:40 Ali cemu toliki trud, kad mozes postaviti kameru koja prepoznaje tablice i prekrsaj. Na vec postojeci elektrificirani stub. 15 dana, problem rijesen na neprimjetan nacin. Samo, nije u cilju.
-
El_comadante
#20564 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Sve se to da vrlo lako riješiti. Ogradiš tramvajsku prugu na način da nijedno auto ne može preći preko šina i stati na istima. ostaviš slobodno samo na dijelovima gdje skrećeš u drugu ulicu i moraš preko šina. Autobuska stajališta ogradiš stubićima na daljinski. Iste bi imali isključivo vozači autobusa. Kad se približi stajalištu, pritisne dugme na daljinskom, stubići se spuste i uđe na stajalište. Kad završi isti postupak.
Ovo je napisao betterman nije autocorrect niti sam ja falio, osim što sam pogriješio koji je foruma ovo napisao, a tebi nešto smiješno.
-
El_comadante
#20565 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Sve se to da vrlo lako riješiti. Ogradiš tramvajsku prugu na način da nijedno auto ne može preći preko šina i stati na istima. ostaviš slobodno samo na dijelovima gdje skrećeš u drugu ulicu i moraš preko šina. Autobuska stajališta ogradiš stubićima na daljinski. Iste bi imali isključivo vozači autobusa. Kad se približi stajalištu, pritisne dugme na daljinskom, stubići se spuste i uđe na stajalište. Kad završi isti postupak.kB27 wrote: ↑19/07/2024 14:46Ne kontam.El_comadante wrote: ↑19/07/2024 14:33Dobro. Kako bi ti riješio problem? Vozač u trolejbus neće da upali displej u troši i pusti na razglas koja je stanica a ti bi dodao da on i studije kontroliše. On bi ih spustio pitanje poslije da li bi podigao.kB27 wrote: ↑19/07/2024 13:51
Koliko? Jel ih na desetine hiljada? Nije.
To se zove princip "necemo nista raditi jer se uvijek moze naci outlier koji ce zaobici/zloupotrijebiti sistem koji smo napravili".![]()
Ili te jebe autocorrect, ili si prolupao, ili imas jako debele prste.![]()
Ovo je napisao drugi foruma, ja greškom mislio ti.
-
Naslovnica
#20566 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Treba sve da poskupi 4000% ne bi li vi sa tim svojim idejama o dubrovačkim parkinzima i sl malo ohanuli i zabavili se o sebi.bumerangss wrote: ↑19/07/2024 15:15Ali vecina glumi gospodu i.smatra mizeriom tj sramota je sjesti u tramvaj jos u kravatiThorgerson wrote: ↑15/07/2024 10:28 Ko god ide u grad s autom, znajuci za radove, guzve. Taj i treba da se zaglavi u guzvi.
Kaze mora poslovno. Sta ba poslovno? Uredu ako vozis alat, materijal. To jeste poslovno.
Al uhljup nosi laptop, il ne nosi nista. I mora doci metar od mjesta sastanka. Parkiraj na Skenderiji, sjedi na tramvaj il prosetaj.
Ova prica da ima tu ljudi koji tu stanuju. Stari Grad je opstina sa najmanje stanovnika. Prema tome ne bi trebalo da bude vecih guzvi. Uostalom i ti ljudi koji zive tu bi trebali da skontaju vise gdje zive.
Zao mi je, ali zivjeti u turistickom sredistu grada, pa i drzave nosi odredjene nedostatke. Sto se prije to shvati, bice vam lakse.![]()
Ali fakat ne znam to je samo u Sarajevu a svugdje u svijeti ministri se voze javnjm prevozom ili biciklom
Treba da poskupi parking kao u Dubrovniku od Mdvora do Bascarsije da bude sat 10€
A i druga parking mjesta petak sat
-
username_here
#20567 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Asfaltiran je konacno prvi sloj na kruznom u Halilovicima, sad ne bi trebalo biti guzvi bar dok se most ne otvori.
-
DebelinJoe
#20568 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
O Željezničkoj stanici kao hubu gradskog prijevoza govori se još od 1998. I od tada po tom pitanju baš ništa nije urađeno.kB27 wrote: ↑19/07/2024 13:39izbjeglica_iz_besmisla wrote: ↑19/07/2024 13:28 Metro stanica ispod podhrastova ili drugih brda? Pa se liftom spustas ili stepenicama od 200m?
Nemamo mi broj stanovnika koji opravdava toliku investiciju, niti teren za to - a da se iole razlikuje od linije metroa.
Mozda mogu bolje uvezati vozove i tramvaj (a la velike stanice u parizu i londonu), pojacati liniju 1 i za milion-dva nam rijesiti problem za sljedecih 50 godina
Dok, sa druge strane, za milion-dva mozes polijepiti plocice na jednoj metro stanici.![]()
Da, zeljeznicka stanica treba biti hub javnog gradskog prevoza. Slicno terminalu na Ilidzi (slicno po namjeni). Sto ce i biti nakon sto bude trolejbus prema Vogosci, tramvaj prema Sipu, ubaciti je kao polaznu stanicu za naselja na brdima iznad pruge, ubaciti krak trolejbuskog saobracaja duz Sjeverne longitudinale (nepravedno zapostavljene po pitanju javnog gradskog prevoza, ranije nije bilo potrebno dok se u Sarajevu "zivjelo na lijevoj strani Miljacke", sto vec odavno nije slucaj i 95% novih stambenih i poslovnih objekata je sada na desnoj strani Miljacke, dosta njih uz ili jako blizu trase Sjeverne longitudinale). Naravno uz postojece linije 1 i 4.
-
DebelinJoe
#20569 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Gdje nabraše 20 stanica od Ilidze do Hrasnice?
- Haris.ba
#20570 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Pa 20 stanica, 10 u jednom smjeru, 10 u drugom.
Kakav ono policajac prica da ce saobracaj biti spor, pa se nece koristiti? Misli na tramvaj?
- Thorgerson
#20571 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Od zime se nisam vozio trolom. Ovih dana sam par puta usao, novi trolejbus, klime ugasene. Unutra 60 stepeni.
U cemu je jeboga fazon?!?! Zasto se ne pale jebene klime po ovim vrucinama?
-
izbjeglica_iz_besmisla
#20572 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Zar se nisi vec vozio prosli mjesec, a ne zimus, pa si bio zabrinut kako "prokisnjavaju". A ono kondenz.Thorgerson wrote: ↑22/07/2024 00:58 Od zime se nisam vozio trolom. Ovih dana sam par puta usao, novi trolejbus, klime ugasene. Unutra 60 stepeni.
Jel to nemate vise sta za tramvaj prigovoriti, pa treba traziti mane na drugim mjestima? Nisam siguran jel mi muka ovo citati ili zapravo trebam biti sretan.
PS kritike treba biti ako nema klime, al ne ide ni "hrak pljuc" dva od dva posta u zadnjih mjesec. I to na temi o tramvaju..
- Hajlac
#20573 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Za sve nadobudne i psihopate za volanom, koji bi najradije gazili bicikliste na gradskim saobracajnicama jer "ne placaju odrzavanje cesta":

https://roaddamagecalculator.com/
Troskovi po drzavu (PDV) pravljenja i odrzavanja silnih tunela, mostova, autoputeva i cesta su ASTRONOMSKI (i aaaapsolutno neusporedivi s troskovima biciklisticke infrastrukture) - a placa ih svo stanovnistvo ove zemlje indirektno, dakle ne samo direktno oni koji kupuju gorivo na pumpi ili placaju koristenje autoputa na naplatnim kucicama.
https://roaddamagecalculator.com/
Troskovi po drzavu (PDV) pravljenja i odrzavanja silnih tunela, mostova, autoputeva i cesta su ASTRONOMSKI (i aaaapsolutno neusporedivi s troskovima biciklisticke infrastrukture) - a placa ih svo stanovnistvo ove zemlje indirektno, dakle ne samo direktno oni koji kupuju gorivo na pumpi ili placaju koristenje autoputa na naplatnim kucicama.
Last edited by Hajlac on 22/07/2024 08:53, edited 1 time in total.
- Thorgerson
#20574 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Znaci ti ces za botovski sendvic opravdati nepaljenje klime dok je vami 45 stepeni?izbjeglica_iz_besmisla wrote: ↑22/07/2024 07:21Zar se nisi vec vozio prosli mjesec, a ne zimus, pa si bio zabrinut kako "prokisnjavaju". A ono kondenz.Thorgerson wrote: ↑22/07/2024 00:58 Od zime se nisam vozio trolom. Ovih dana sam par puta usao, novi trolejbus, klime ugasene. Unutra 60 stepeni.
Jel to nemate vise sta za tramvaj prigovoriti, pa treba traziti mane na drugim mjestima? Nisam siguran jel mi muka ovo citati ili zapravo trebam biti sretan.
PS kritike treba biti ako nema klime, al ne ide ni "hrak pljuc" dva od dva posta u zadnjih mjesec. I to na temi o tramvaju..
Tada kad sam se vozio prokisnjavalo je. Kakav kondenz. Padala je kisa. I na dijelu gdje ventilacija je kapalo.
I evo, tada isto napsiah, sve i da je kondenz jel normalno da bude lokva nasred novog trolejbusa?!?
Evo da ti kupis novo auto, ne znam sa onim vecim siberon, i pocne ti kapati sa krova ti ces reci ma kondenz. Nema veze. I nastavit voziti. Hoces al u qrcu.
- Thorgerson
#20575 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Potez Stup - Pofalici, vozim cesto na posao. Na prste mozes izbrojati broj bicikala. Ili je staza prazna ili je raja na romobilima.Hajlac wrote: ↑22/07/2024 08:43 Za sve nadobudne i psihopate za volanom, koji bi najradije gazili bicikliste na gradskim saobracajnicama jer "ne placaju odrzavanje cesta":
https://x.com/BobFromAccounts/status/18 ... 3320761358
Ne znam ima li 100-200 ljudi koji biciklom idu na posao u citavom gradu. Ako nista ima dosta ljudi na romobilima, ali opet vecina je u autu.