Hodža nema na namazima, sabah u BL je teška lutrija, a, evo, vidim, u Jezeru efendija ni na džumu jednom nije tošao, jer vozi turističke ture.
Nakon mojih iskustava u Sultan Bajazidovoj dzamiji u Jezeru kod Jajca: IMAM ILI TURISTICKI RADNIK? Pisao sam vec nekoliko godina unazad, pa i ove, da kada bih god posjetio Sultan Bajazidovu dzamiju u Jezeru kod Jajca i klanjao podne u njoj, nikada, ali doslovno nikada, ne bih zatekao imama u njoj niti bilo koga drugog. Posto je dzamija u to doba dana otkljucana, usao bih u nju, proucio ezan preko mikrofona i klanjao bih sam. Dakle, to se nije desilo jednom ili dva puta pa da se kaze da je izuzetak. Ne, desilo mi se svake od posljednje cetiri godine. Znaci, nije izuzetak nego pravilo.
Zagrebao sam ovih dana malo po tom dzematu i Semin ef. Cesi i saznao da se jednom desilo da nije jednog petka dosao ni na dzumu. Dzematlija koji mi je ovo ispricao navodno je pitao nekoga u dzamiji “gdje je efendija”, i dobio odgovor “ima turu”. Potom je objasnjeno da je efendija i turisticki radnik i prevozi turiste na razne destinacije poput Dubrovnika, Turske itd.
Dakle, ja sam onaj koji ne odobrava da jedan covjek radi dva paralelna posla i pri tom na stetu jednog od njih. Lijecnici rade u drzavnim ili drugog nivoa bolnicama i istovremeno imaju tzv. privatnu praksu. Neka se sami opredjele za jedno od to dvoje jer to je klasicni sukob interesa. Jednako tako neka se i ovaj imam opredjeli gdje ce raditi - u Islamskoj zajednici sto podrazumjeva da na svih pet vakata MORA biti u dzamiji, a petkom pogotovo, ili ce raditi u turistickoj privredi? Obadvoje ne moze i ne smije! Zapravo, ovo je vise pitanje za njegovog primarnog poslodavca - Medzlis IZ Jajce nego za njega samog. No, ako tako odgovara glavnom imamu MIZ Jajce Zehrudin ef. Hadzicu i dzematlijama Jezera odgovara i meni.
Umrle Jezerake gasule u Jajcu i vraćaju u Jezero, iako Jezero ima gasulhanu. Obračunaju svaki kilometar, naravno.