INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Moderator: anex
-
Naslovnica
#18926 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Faner meščini narandža dvije kile preko 6KM u Bimgetu, i to još, ono, eksta cijena označeno.
Grohotom sam se nasmijao, grohotom.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#18927 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Faner je sad luksuz teski. Svugdje je preko 6 KM.Naslovnica wrote: ↑20/07/2024 20:36 Faner meščini narandža dvije kile preko 6KM u Bimgetu, i to još, ono, eksta cijena označeno.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#18928 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Limeta 13 mambi kilakonektovan wrote: ↑20/07/2024 20:38Faner je sad luksuz teski. Svugdje je preko 6 KM.Naslovnica wrote: ↑20/07/2024 20:36 Faner meščini narandža dvije kile preko 6KM u Bimgetu, i to još, ono, eksta cijena označeno.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- duh_sa_sjekirom
#18930 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Kupujem đus samo po akcijama...
Inače, kako je krenulo, biće red prebacit se na onaj "na razmućivanje"... piše na njemu 6+1 al može se komotno razgodit 7+1, znači 8 litara soka...za 5-6 markica

Inače, kako je krenulo, biće red prebacit se na onaj "na razmućivanje"... piše na njemu 6+1 al može se komotno razgodit 7+1, znači 8 litara soka...za 5-6 markica
-
kB27
#18931 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Pa recimo u kontekstu resursa tipa hrane - lov zivotinja u svrhu razonode, kolekcionarstva, prikupljanja nekih specificnih organa/tkiva/"dijelova" koji predstavljaju 0.1% zivotinje a bacanje ostatka, itd. Takodjer, u kontekstu hrane - sve vise i vise se uzgaja hrana kojoj je odnos ulozenih resursa i dobivenih proizvoda toliko neoptimalan da takvo nesto nema opravdanje. Primjer: XX litara vode za jedan avokado, i slicno.
U kontekstu resursa tipa energije, cijela industrija turizma, zabave, festivala i slicnih cuda - sa posebnim fokusom na transport koji trosi ogromnu kolicinu energije, i gotovo uvijek je energetski bar 10-100x neefikasniji nego prije (najjednostavniji primjer: transport osobe od 80kg na kafu automobilom mase 1600kg).
U kontekstu resursa tipa materijala i sirovina - od kada je konzumerizam uzeo maha, posjedujemo pa barem 20x vise stvari nego sto smo nekad posjedovali i nego sto nam treba, a s obzirom na njihov nizak kvalitet i na modu, tokom svog zivota kupimo sigurno 200x vise stvari nego ljudi prije 100-200 godina. Banalan primjer: nekada je jednu tavu (npr. cast iron) posjedovalo i koristilo 5 generacija jedne porodice, danas jedna porodica u svom zivotnom vijeku sigurno kupi 50 tava. Ma kakvi 200x, vjerovatno 2000x vise. Da ne pricam o odjeci, potrosackoj elektronici, i slicno. Zamisli svog dedu kako kupuje Krampu 15 Pro Max 6 mjeseci nakon sto je kupio 14 Pro; ili nanu kako kupuje tirkizne dimije jer one boje trule visnje od prosle godine ne nosi niti jedan influenser u selu.
Sve ovo je na ovaj ili onaj nacin zabava za sire narodne mase i samo je sebi svrha, a skoro nicem od navedenog nije svrha da nam ucini zivot boljim, cak suprotno. Takodjer, nista od navedenog nije esencijalno za zivot a vecina toga ima i negativne efekte na psihicko/fizicko zdravlje.
Sve ovo donekle jeste postojalo i puno prije perioda koji sam naveo, ali je bilo rezervisano za 0.001% populacije.
Last edited by kB27 on 20/07/2024 21:27, edited 1 time in total.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#18932 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
JakokB27 wrote: ↑20/07/2024 21:25Pa recimo u kontekstu resursa tipa hrane - lov zivotinja u svrhu razonode, kolekcionarstva, prikupljanja nekih specificnih organa/tkiva/"dijelova" koji predstavljaju 0.1% zivotinje a bacanje ostatka, itd. Takodjer, u kontekstu hrane - sve vise i vise se uzgaja hrana kojoj je odnos ulozenih resursa i dobivenih proizvoda toliko neoptimalan da takvo nesto nema opravdanje. Primjer: XX litara vode za jedan avokado, i slicno.
U kontekstu resursa tipa energije, cijela industrija turizma, zabave, festivala i slicnih cuda - sa posebnim fokusom na transport koji trosi ogromnu kolicinu energije, i gotovo uvijek je energetski bar 10-100x neefikasniji nego prije (najjednostavniji primjer: transport osobe od 80kg na kafu automobilom mase 1600kg).
U kontekstu resursa tipa materijala i sirovina - od kada je konzumerizam uzeo maha, posjedujemo pa barem 20x vise stvari nego sto smo nekad posjedovali i nego sto nam treba, a s obzirom na njihov nizak kvalitet i na modu, tokom svog zivota kupimo sigurno 200x vise stvari nego ljudi prije 100-200 godina. Banalan primjer: nekada je jednu tavu (npr. cast iron) posjedovalo i koristilo 5 generacija jedne porodice, danas jedna porodica u svom zivotnom vijeku sigurno kupi 50 tava. Ma kakvi 200x, vjerovatno 2000x vise. Da ne pricam o odjeci, potrosackoj elektronici, i slicno. Zamisli svog dedu kako kupuje Krampu 15 Pro Max 6 mjeseci nakon sto je kupio 14 Pro.
Sve ovo je na ovaj ili onaj nacin zabava za sire narodne mase i samo je sebi svrha, a skoro nicem od navedenog nije svrha da nam ucini zivot boljim, cak suprotno. Takodjer, nista od navedenog nije esencijalno za zivot a vecina toga ima i negativne efekte na psihicko/fizicko zdravlje.
Sve ovo donekle jeste postojalo i puno prije perioda koji sam naveo, ali je bilo rezervisano za 0.001% populacije.
-
Ci-Nick
#18933 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Glavni problem je sto kapitalizam pociva na rastu ko kršćanstvo na uskrsnuću.
Nikad se nije razmisljalo o tome da se povećanjem efikasnosti smanji radno vrijeme nego poveća profit i poveća potrosnja.
Nikad se nije razmisljalo o tome da se povećanjem efikasnosti smanji radno vrijeme nego poveća profit i poveća potrosnja.
- dječak sa šibicama
#18934 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ne volim pametovati i neka jede pije ko sta hoce, ali ti kupovni sokovi to je nevidjeno smece prepuno secera, nema tu voca ni 30% u najboljem slucaju.
- mayab
#18935 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Slažem se , ko sebi želi dobro, treba to totalno eliminisati , ili , ako je baš ćeif, čaša-dvije mjesečno neće učiniti veliku štetudječak sa šibicama wrote: ↑20/07/2024 22:54 Ne volim pametovati i neka jede pije ko sta hoce, ali ti kupovni sokovi to je nevidjeno smece prepuno secera, nema tu voca ni 30% u najboljem slucaju.
-
bumerangss
#18936 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
U crvena jabuka losos peceni 60 km a tuna steak 50 km/kh i ide ko halva a srdele 10 km i idu i onedječak sa šibicama wrote: ↑18/07/2024 22:40 Imam da kupim sta mi se kupuje, ali covjece 50 km potrosis nista ne kupis, pare se samo tope... Dodjem kuci, izvadim iz kese, nista, nema rucka, 50 kaem otislo.
Vecera za cetvero hajducka na Blidinju, 120 km. Ok to ni ne mora, nije trgovina, ali halo. A opet bolje i tih par mesnih plata, nego crkotina u Jablanici kilo 70.
Vise nista ne mozes kupiti za cenera.
-
Lain Coubert
#18937 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Da izreklamiram dvije domaće firme
ŽEKS DONER - naručio samo jednom, mali doner, ljuti sos, 6 KM....dobio parče lepine sa skroz malo mesa, malo više salate samo zato što sam tražio da stavi sve pa nije mogao izbjeći, stavljao je minimalno svega, list salate, tri krastavca, kašiku paradajza....znači da je bilo moguće normalno ga pojesti da se ne raspada pojeo bih ga u 2 zalogaja a doner nije bio nimalo ljut nego više neki kiseli sos. Nisam neki ekspert za donere ali ono je bilo očajno, ocjena ukusa 6/10 a sveukupni dojam 4/10.
McTeb - Ćevapi na putu Tuzla - Doboj. Možda je loš dan bio ali za 6 KM dobio pola skroz male lepine, 5 ćevapa koji su se baš skvrčili, mali pa opet ne mogu stati u nju. Iako sam naručio polivene naravno da nisam dobio, al barem su stavili luka za tri velike porcije. Ocjena 5/10.
Možda sam ja poremećen i zaostao ali nekad je ovo drugačije bilo. U Tuzli prije veliki doner uglavnom nisam mogao pojesti kad sam uzimao ili je bilo nazor, mali doner je otprilike kao pola nekadašnjeg malog donera što se tiče količine a i kvalitet je prije bio bolji, dosta bolji. Danas je sve 2 ili 3x puta skuplje za skoro 2x manje porcije.
Pa prije 2 godine uzimao ćevape u komšiluku za 3,5 marke a danas su 6 a osjetno manji ćevapi, da ne spominjem davna vremena iz kraja 2000-ih kada su bureci bili po marku ili ćevapi za 1,5 ili 2.
ŽEKS DONER - naručio samo jednom, mali doner, ljuti sos, 6 KM....dobio parče lepine sa skroz malo mesa, malo više salate samo zato što sam tražio da stavi sve pa nije mogao izbjeći, stavljao je minimalno svega, list salate, tri krastavca, kašiku paradajza....znači da je bilo moguće normalno ga pojesti da se ne raspada pojeo bih ga u 2 zalogaja a doner nije bio nimalo ljut nego više neki kiseli sos. Nisam neki ekspert za donere ali ono je bilo očajno, ocjena ukusa 6/10 a sveukupni dojam 4/10.
McTeb - Ćevapi na putu Tuzla - Doboj. Možda je loš dan bio ali za 6 KM dobio pola skroz male lepine, 5 ćevapa koji su se baš skvrčili, mali pa opet ne mogu stati u nju. Iako sam naručio polivene naravno da nisam dobio, al barem su stavili luka za tri velike porcije. Ocjena 5/10.
Možda sam ja poremećen i zaostao ali nekad je ovo drugačije bilo. U Tuzli prije veliki doner uglavnom nisam mogao pojesti kad sam uzimao ili je bilo nazor, mali doner je otprilike kao pola nekadašnjeg malog donera što se tiče količine a i kvalitet je prije bio bolji, dosta bolji. Danas je sve 2 ili 3x puta skuplje za skoro 2x manje porcije.
Pa prije 2 godine uzimao ćevape u komšiluku za 3,5 marke a danas su 6 a osjetno manji ćevapi, da ne spominjem davna vremena iz kraja 2000-ih kada su bureci bili po marku ili ćevapi za 1,5 ili 2.
- Ironmen
#18938 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ovakvih primjera ima u nedogled, isto se zapitam kao i ti iz godinu u godinu sve je ocajnija ponuda u nekada top restoranima i cevabdzinicama, kod mene ima jedna mala ascinica uvjek su imali ok kuhanu hranu u zadnje vrijeme porcije su postale mizerne a recimo 1 ljutu papricicu naplacuje 1 km a prije je bila kao besplatna ako narucis.Lain Coubert wrote: ↑21/07/2024 16:17 Da izreklamiram dvije domaće firme
-
Naslovnica
#18939 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Hadžibajrić prekuc'o.
- pepeljara
#18940 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
kB27 wrote: ↑20/07/2024 21:25Pa recimo u kontekstu resursa tipa hrane - lov zivotinja u svrhu razonode, kolekcionarstva, prikupljanja nekih specificnih organa/tkiva/"dijelova" koji predstavljaju 0.1% zivotinje a bacanje ostatka, itd. Takodjer, u kontekstu hrane - sve vise i vise se uzgaja hrana kojoj je odnos ulozenih resursa i dobivenih proizvoda toliko neoptimalan da takvo nesto nema opravdanje. Primjer: XX litara vode za jedan avokado, i slicno.
U kontekstu resursa tipa materijala i sirovina - od kada je konzumerizam uzeo maha, posjedujemo pa barem 20x vise stvari nego sto smo nekad posjedovali i nego sto nam treba, a s obzirom na njihov nizak kvalitet i na modu, tokom svog zivota kupimo sigurno 200x vise stvari nego ljudi prije 100-200 godina. Banalan primjer: nekada je jednu tavu (npr. cast iron) posjedovalo i koristilo 5 generacija jedne porodice, danas jedna porodica u svom zivotnom vijeku sigurno kupi 50 tava. Ma kakvi 200x, vjerovatno 2000x vise. Da ne pricam o odjeci, potrosackoj elektronici, i slicno. Zamisli svog dedu kako kupuje Krampu 15 Pro Max 6 mjeseci nakon sto je kupio 14 Pro; ili nanu kako kupuje tirkizne dimije jer one boje trule visnje od prosle godine ne nosi niti jedan influenser u selu.
Ovo me podsjeti na podckast koji sam slusao skoro a frajer je strucnjak za ptice.
Kaze da na balkanu, pretezno u srbiji imas organizacije koje se bave svim i svacim izmedju ostalog organizacijom masovnog ubijanja svih mogucih ptica.
Pa kazu ima tipa akcija ubijanje jarebica po komadu cca marka. i zna se za mjesec ubiti par hiljada, sve se pobacaju.
Ovo na onu temu da trosimo previshe na sve i vecinom iz dosade i zabave...
- dječak sa šibicama
#18941 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Tokio, dakle jedan "malo veci" grad, dnevno baci hrane da nahrani cijelu Afriku, taj dan.
Prije par godina sam cijelu emisiju o tome gledao, dakle samo restorani i svi oni njihovi silni vending aparati i slicno. Bace toliko hrane da mogu jedan kontinent nahraniti.
U nekom prosjeku, mozda su malo pretjerali a mozda i nisu.
Prije par godina sam cijelu emisiju o tome gledao, dakle samo restorani i svi oni njihovi silni vending aparati i slicno. Bace toliko hrane da mogu jedan kontinent nahraniti.
U nekom prosjeku, mozda su malo pretjerali a mozda i nisu.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#18942 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Da...jest...da su umjesto kanti za smece
Teleportacijske sprave
Teleportacijske sprave
-
suspect_zero
#18943 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Smanjila sam drastično kupovinu sokova bilo koje vrste, hajde što je nezdravo ali brate po ovoj vrućini se ništa bolje ne paše od vode, kad oteče sa česme....može i mg mivela hladna jedna čaša dnevno.duh_sa_sjekirom wrote: ↑20/07/2024 21:03 Kupujem đus samo po akcijama...
![]()
Sokovi ponekad samo ako je neki novi okus izašao čisto da ubijem znatiželju.
I tu se zahebah neki dan, kupila onu flašicu onog sa okusom žvake....bezzzze skroz.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#18944 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
E cuj sok sa okusom zvake..?! 
- mc-twin
#18945 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ja sam trazio taj novi Fruc, al' ga jos ne vidjeh.
Sad mi se i ne probava. 
-
kB27
#18946 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
To ti je princip "dok svi probaju po jednom (i skontaju da je smece) ja bogat".
- fortaleza
#18947 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ovo je jedan dobar razlog za kompletno izbacivanje ovakve hrane, barem za sebe mogu reći. Ne više samo cijena već i bijedna porcija.Lain Coubert wrote: ↑21/07/2024 16:17 Da izreklamiram dvije domaće firme
Za taj sitniš od donnera mogu ručak napraviti sa nekoliko vrsta zelenjave.
Na takvim mjestima pojedem dva puta godišnje, radije uzmem 200 grama mljevene junetine i složim bolonjez za satak.
A i ćevapi su precjenjeni jer su postali jako nekvalitetni, doslovno bolje doma napravim na roštilju jer ekipa svašta miješa da dobije na količini.
- Javier Pena
#18948 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Svi znaju da se kući može sve napraviti. Razlog zašto se jede vani, pa makar i bilo smeće, iz praktičnih je razloga, jer se prosječnom čovjeku ne da svaki božiji dan do kraja života praviti kući da jede.
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
-
kB27
#18950 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Slicno iskustvo od jucer, samo od mene ocjena 2/10. Poslije pogledam reviews na Google Maps, nije do tebe i mene.Lain Coubert wrote: ↑21/07/2024 16:17 ŽEKS DONER - naručio samo jednom, mali doner, ljuti sos, 6 KM....dobio parče lepine sa skroz malo mesa, malo više salate samo zato što sam tražio da stavi sve pa nije mogao izbjeći, stavljao je minimalno svega, list salate, tri krastavca, kašiku paradajza....znači da je bilo moguće normalno ga pojesti da se ne raspada pojeo bih ga u 2 zalogaja a doner nije bio nimalo ljut nego više neki kiseli sos. Nisam neki ekspert za donere ali ono je bilo očajno, ocjena ukusa 6/10 a sveukupni dojam 4/10.
Prije nekih malo vise od godinu dana, kad sam ga zadnji put jeo (u Sarajevu): normalni Durum je bio da se fino najedes, Maxi ako si bas gladan da se fino "ubijes", a ako bas i nisi nesto gladan vec da pregrizes onda je Maxi bio taman za dvije osobe. Dolazim gladan jucer, uzimam Maxi za ponijeti (naravno nema pileci, ali ok hajde moze i juneci), dolazim kuci - hljeb manji nego prije i poluprazan, doslovno identificiram tri listica mesa (tri tanka lista nastala povlacenjem uredjaja za "brijanje" donera
Pojedem Maxi, otvaram frizider da "dojedem".