AMERIKA
-
Osmi Socrates
#12451 Re: AMERIKA
Razmišljaju i o ostalim opcijama. Mini primary, brokered convention ili open convention. Svaka od mogućih opcija može biti haos. To ne znači neophodno i da mora biti haos. 
- Isner
- insaneinthebrain
#12453 Re: AMERIKA
spremte se spremte demokrate, eto kamile
-
Osmi Socrates
#12454 Re: AMERIKA
Meni uopšte nije jasno kako "hrvatsko pitanje" i navijanje za Trumpa stanu u istu glavu. It doesn't make any sense.
Jedan od najboljih primjera kako je politika često iracionalna.
Jedan od najboljih primjera kako je politika često iracionalna.
- ultima_palabra
#12455 Re: AMERIKA
Ne znaci da bi svi prihvatili Kamalu. Opet, ne znam da li bi veliki igraci kao Newsom ili Whitmer smjeli izaci na crtu.
I ko bi bio running mate? Ici sa jos jednom zenom bi bio overkill.
- jeza u ledja
- jeza u ledja
#12457 Re: AMERIKA
Mislim da bi ne-izborom Harris izgubili ogroman broj glasaca. Jedinu da izaberu drugu crnkinju ili da ona sama kaze da nece. Sad, druga je stvar sto Harris nije popularna kod sire populacije. Ali o tome je trebalo ranije misliti.ultima_palabra wrote: ↑19/07/2024 18:25 Ne znaci da bi svi prihvatili Kamalu. Opet, ne znam da li bi veliki igraci kao Newsom ili Whitmer smjeli izaci na crtu.
Da ne govorimo da bi to mozda povuklo neke probleme u vezi vec odrzanih predizbora, ili kako vec. (A problema ce svakako biti ako Biden odustane).
-
Osmi Socrates
#12458 Re: AMERIKA
Ovo najvjerovatnije ide na brokered convention. Znači, ako nakon prvog glasanja na konvenciji niko ne dobije većinu, počinje dogovaranje između najmoćnijih igrača u Demokratskoj Stranci.
- ultima_palabra
#12459 Re: AMERIKA
Pa biraci na primaries su birali Bidena, ne nju. Teoretski je Joe mogao na konvenciji odabrati nekog drugog kao running mate.jeza u ledja wrote: ↑19/07/2024 18:32Mislim da bi ne-izborom Harris izgubili ogroman broj glasaca. Jedinu da izaberu drugu crnkinju ili da ona sama kaze da nece. Sad, druga je stvar sto Harris nije popularna kod sire populacije. Ali o tome je trebalo ranije misliti.ultima_palabra wrote: ↑19/07/2024 18:25 Ne znaci da bi svi prihvatili Kamalu. Opet, ne znam da li bi veliki igraci kao Newsom ili Whitmer smjeli izaci na crtu.
Da ne govorimo da bi to mozda povuklo neke probleme u vezi vec odrzanih predizbora, ili kako vec. (A problema ce svakako biti ako Biden odustane).
- jeza u ledja
#12460 Re: AMERIKA
Znam ali oni koji su glasali na tim predizborima su imali nju u vidu. Njih kao tim.ultima_palabra wrote: ↑19/07/2024 18:40Pa biraci na primaries su birali Bidena, ne nju. Teoretski je Joe mogao na konvenciji odabrati nekog drugog kao running mate.jeza u ledja wrote: ↑19/07/2024 18:32Mislim da bi ne-izborom Harris izgubili ogroman broj glasaca. Jedinu da izaberu drugu crnkinju ili da ona sama kaze da nece. Sad, druga je stvar sto Harris nije popularna kod sire populacije. Ali o tome je trebalo ranije misliti.ultima_palabra wrote: ↑19/07/2024 18:25 Ne znaci da bi svi prihvatili Kamalu. Opet, ne znam da li bi veliki igraci kao Newsom ili Whitmer smjeli izaci na crtu.
Teoretski, Biden bi izgubio necije glasove da je odlucio na primjer promjeniti VP sad na ljeto.
-
Osmi Socrates
#12461 Re: AMERIKA
Taj argument se može formulirati i na drugačije načine.
Ako Joe Biden nije u stanju da vodi zemlju u naredne četiri godine, kako se može tvrditi da je u stanju birati najboljeg kandidata za svog potpredsjednika?
Automatski njoj dodijeliti nominaciju, u tako postavljenom argumentu, nema nikakvog smisla.
Glasači na primaries su glasali za Bidena. Da je bilo ko drugi bio njegov potpredsjednik prethodne četiri godine, rezultati glasanja na primaries bi bili uglavnom isti.
Jednom kad je Biden van utrke, jedino ima smisla da se nominacija opet mora zaraditi, a ne dobiti je "u nasljedstvo".
Naravno, ovo nema nikakve veze sa tim šta je najpragmatičnije ili politički najbolje rješenje za Demokrate.
Ako Joe Biden nije u stanju da vodi zemlju u naredne četiri godine, kako se može tvrditi da je u stanju birati najboljeg kandidata za svog potpredsjednika?
Automatski njoj dodijeliti nominaciju, u tako postavljenom argumentu, nema nikakvog smisla.
Glasači na primaries su glasali za Bidena. Da je bilo ko drugi bio njegov potpredsjednik prethodne četiri godine, rezultati glasanja na primaries bi bili uglavnom isti.
Jednom kad je Biden van utrke, jedino ima smisla da se nominacija opet mora zaraditi, a ne dobiti je "u nasljedstvo".
Naravno, ovo nema nikakve veze sa tim šta je najpragmatičnije ili politički najbolje rješenje za Demokrate.
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
#12462 Re: AMERIKA
Zar nisu Ameri Protestanti i ne priznaju Papu?!
Protestantizam je naziv za sva kršćanska vjerska učenja koja su se odijelila od katolicizma nakon reformacije u 16. stoljeću. Izvorno je bila obilježena naglašavanjem vjerovanja u opravdanje po vjeri, u svećenstvo svih svetih, tj. vjernika i u autoritet Biblije. Protestanti odbacuju autoritet Pape.
https://hr.wikipedia.org/wiki/Protestantizam
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
#12463 Re: AMERIKA
Ti si moderator ko moderatorica što je 2022. pravdala rutalje Dostjevskim - zalutao si na temu.
A i nema te nešto na temi Ukrajina, gdje se borba vodi i ljudi umiru.
Nema veze, neka ostane upisano šta si.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#12464 Re: AMERIKA
Sta ba pricas ti laveHame_ wrote: ↑19/07/2024 21:32Ti si moderator ko moderatorica što je 2022. pravdala rutalje Dostjevskim - zalutao si na temu.
A i nema te nešto na temi Ukrajina, gdje se borba vodi i ljudi umiru.
Nema veze, neka ostane upisano šta si.
Za elektorski sistem izbora u USA zna svako
- jeza u ledja
#12465 Re: AMERIKA
Sve to super. No reci ti to crncu koji cini kljucan segment u glasackom bloku Demokrata, a koji ce se zapitati zasto se prvi pretpostavljeni zamjenik predsjednika, a koji je usput crnkinja, uklanja?Osmi Socrates wrote: ↑19/07/2024 19:40 Taj argument se može formulirati i na drugačije načine.
- jeza u ledja
#12466 Re: AMERIKA
Stice se dojam da svi koji svo ovo vrijeme prizeljkuju da se Biden povuce iz trke ne shvataju da to gotovo sigurno znaci da ce Harris biti novi kandidat.
I generalno se cini da malo ko razmislja da bi trazenje novog kandidata nabrzaka automatski znacilo mnostvo nezadovoljnih ljudi jer nije izabran neko koga su oni imali u glavi.
(Govorim generalno, ne nuzno o forumu).
I generalno se cini da malo ko razmislja da bi trazenje novog kandidata nabrzaka automatski znacilo mnostvo nezadovoljnih ljudi jer nije izabran neko koga su oni imali u glavi.
(Govorim generalno, ne nuzno o forumu).
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#12467 Re: AMERIKA
Upravo, za to su demokrate u ćorsokaku.
Bilo je suludo napadati svog kanditata na ovaj način, amaterski. Nahranili su i "obistinili" sve navode Fox news komentatora u ove zadnje četiri godine.
Iskreno rečeno, ne vidim po kojem osnovu bi Trump do novembra mogao izgubiti izbore. Samo da iskoristi ovaj raskol u Bidenovoj stranci, dovoljno mu je.
Bilo je suludo napadati svog kanditata na ovaj način, amaterski. Nahranili su i "obistinili" sve navode Fox news komentatora u ove zadnje četiri godine.
Iskreno rečeno, ne vidim po kojem osnovu bi Trump do novembra mogao izgubiti izbore. Samo da iskoristi ovaj raskol u Bidenovoj stranci, dovoljno mu je.
- Point.
#12468 Re: AMERIKA
Da li bi Harris imala izgledne šanse protiv narandžokljunca?
-
Osmi Socrates
#12469 Re: AMERIKA
Sve to zavisi kako će se ponašati i Biden i vrh stranke od dana kad se on odluči povući.
Mogu organizirati mini primary. O tome razmišljaju. Dvije sedmice intenzivnih debata svih kandidata za nominaciju pred čitavom Amerikom.
Biden se može povući sa pozitivnom porukom, a može ovu glupost gurati do Konvencije, gdje neće dobiti podršku delegata. Barem ne većinsku. Onda će se uključiti super-delegati, i tu svakako neće dobiti podršku.
Onda će odlučivati najveći igrači stranke ko će biti nominiran. Taj proces je automatski haos, jer oni mogu izabrati nekoga koga glasači uopšte ne poznaju.
Mogu organizirati mini primary. O tome razmišljaju. Dvije sedmice intenzivnih debata svih kandidata za nominaciju pred čitavom Amerikom.
Biden se može povući sa pozitivnom porukom, a može ovu glupost gurati do Konvencije, gdje neće dobiti podršku delegata. Barem ne većinsku. Onda će se uključiti super-delegati, i tu svakako neće dobiti podršku.
Onda će odlučivati najveći igrači stranke ko će biti nominiran. Taj proces je automatski haos, jer oni mogu izabrati nekoga koga glasači uopšte ne poznaju.
- PreWiBa
-
geoxx
#12471 Re: AMERIKA
Vi jednostavno zanemarujete da nije stvar da je Biden napravio gresku i ok, to je to. Stvar je da ce se ti gafovi ponavljati i da ce biti gore.sehohari wrote: ↑19/07/2024 22:00 Upravo, za to su demokrate u ćorsokaku.
Sta ce biti kad padne niz stepenice dan prije izbora ili pomijesa Putina i Zelenskog dva dana prije? Grohne u debati mjesec prije izbora?
Dzaba govoriti to se znalo i prije itd., ali sve to ima puno veci znacaj u kampanji i dok je frisko pred izbore.
-
Osmi Socrates
#12472 Re: AMERIKA
Ma kakav second choice. Imaju Republikanci plan kako da se ponašaju u slučaju njene nominacije.
Bukvalno, jedan od planova im je da to nazovu državnim udarom.
Naravno, sve zavisi od Bidena. Ako izabere da se povuče tako što će pokazati da i sam vjeruje da nije sposoban izgurati drugi mandat iz zdravstvenih razloga, onda je to pozitivan korak.
Ako se povuče kenjkajući, onda će dati inicijativu Republikancima.
Osnovno pitanje nije ko može poraziti Trumpa, nego da li je Biden mentalno i fizički sposoban izgurati drugi mandat. To je glasačima važno. To šta je strankama važno je u ovom slučaju nebitno.
Bukvalno, jedan od planova im je da to nazovu državnim udarom.
Naravno, sve zavisi od Bidena. Ako izabere da se povuče tako što će pokazati da i sam vjeruje da nije sposoban izgurati drugi mandat iz zdravstvenih razloga, onda je to pozitivan korak.
Ako se povuče kenjkajući, onda će dati inicijativu Republikancima.
Osnovno pitanje nije ko može poraziti Trumpa, nego da li je Biden mentalno i fizički sposoban izgurati drugi mandat. To je glasačima važno. To šta je strankama važno je u ovom slučaju nebitno.
Last edited by Osmi Socrates on 19/07/2024 22:18, edited 1 time in total.
- PreWiBa
#12473 Re: AMERIKA
Ne razumijem šta mi želiš da kažeš.geoxx wrote: ↑19/07/2024 22:11Vi jednostavno zanemarujete da nije stvar da je Biden napravio gresku i ok, to je to. Stvar je da ce se ti gafovi ponavljati i da ce biti gore.sehohari wrote: ↑19/07/2024 22:00 Upravo, za to su demokrate u ćorsokaku.
Sta ce biti kad padne niz stepenice dan prije izbora ili pomijesa Putina i Zelenskog dva dana prije? Grohne u debati mjesec prije izbora?
Dzaba govoriti to se znalo i prije itd., ali sve to ima puno veci znacaj u kampanji i dok je frisko pred izbore.
Moj punkt nije da je Biden sada bolji, već da su izbori faktički već izgubljeni.
Trebali su razmišljati o ovome ranije, kasno je sada.
Mislim, da sam neki Amerikanac, zapitao bih se kakvi su to amateri koji puštaju osobu sa tim problemima da pobjedi primaries i onda se tek predomisle kada ga vide u debati. Znači, nije ni bilo bitno kakvo mu je zdravlje dok je bio predsjednik, a ne bi ni sad bilo bitno da se ne boje da će biti debakl?
Ovo je sramota. Ma, ovo bi bilo i kod nas skandal a kamoli u Americi.
Zamisli dovedu kod nas nekoga za bude kandidat za predsjedništvo u 85. godini, i onda se tek 2-3 mjeseca prije izbora predomisle (ili malo kasnije, američka kampanja je ipak duža općenito) i postave nekog drugog.
Kakve šanse bi taj lik imao? Prvi bi doživio debakl, ali ni drugi ne bi bio nešto posebno bolji.
-
geoxx
#12474 Re: AMERIKA
Ne znam sta tebi znaci “pustaju mu”. Covjek je sjedeci predsjednik. Takvog ne diras osim ako on sam ne odstupi.sehohari wrote: ↑19/07/2024 22:18Ne razumijem šta mi želiš da kažeš.geoxx wrote: ↑19/07/2024 22:11Vi jednostavno zanemarujete da nije stvar da je Biden napravio gresku i ok, to je to. Stvar je da ce se ti gafovi ponavljati i da ce biti gore.sehohari wrote: ↑19/07/2024 22:00 Upravo, za to su demokrate u ćorsokaku.
Moj punkt nije da je Biden sada bolji, već da su izbori faktički već izgubljeni.
Mislim, da sam neki Amerikanac, zapitao bih se kakvi su to amateri koji puštaju osobu sa tim problemima da pobjedi primaries i onda se tek predomisle kada ga vide u debati. Znači, nije ni bilo bitno kakvo mu je zdravlje dok je bio predsjednik, a ne bi ni sad bilo bitno da se ne boje da će biti debakl?
Zamisli dovedu kod nas nekoga za bude kandidat za predsjedništvo u 85. godini, i onda se tek 2-3 mjeseca prije izbora predomisle (ili malo kasnije, američka kampanja je ipak duža općenito) i postave nekog drugog.
Kakve šanse bi taj lik imao? Prvi bi doživio debakl, ali ni drugi ne bi bio nešto posebno bolji.
Ako je Biden sad, nakon debate i svega ostalog ovoliko tvrdoglav, sta mislis kakve su sanse bile prije godinu ili dvije nagovoriti ga da odustane?
- PreWiBa
#12475 Re: AMERIKA
Puste, izvinjavam se.geoxx wrote: ↑19/07/2024 22:22Ne znam sta tebi znaci “pustaju mu”. Covjek je sjedeci predsjednik. Takvog ne diras osim ako on sam ne odstupi.sehohari wrote: ↑19/07/2024 22:18Ne razumijem šta mi želiš da kažeš.geoxx wrote: ↑19/07/2024 22:11
Vi jednostavno zanemarujete da nije stvar da je Biden napravio gresku i ok, to je to. Stvar je da ce se ti gafovi ponavljati i da ce biti gore.
Ako je Biden sad, nakon debate i svega ostalog ovoliko tvrdoglav, sta mislis kakve su sanse bile prije godinu ili dvije nagovoriti ga da odustane?
Mogli su imati ovu debatu ranije, a ne svađati se a izozastaviti najvažniju tačku i govoriti da je ono što Republikanci govore laž.