Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
F&N
Location: Od Ciglana do Podhrastova, Breke i Mejtasa including Jezero...

#20501 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by F&N »

Moze li mi neko objasniti, kako to da kod nas uvijrk ali uvijek od rata do danas radove izvrsava samo jedan tim i to ide polahko. Uvijek je to minimalan broj radnika i opreme.

Evo gledam krenuli radovi na obali i zagradili do pozorista onu traku. A radovi se izvode samo dolr na Skenderiji kod parka ispred kantona.

Pa jebem ga kontam zar nije moglo da u isto vrijeme rade 3 bagera, 3 ekipe, 3 puta vise radnika i 3 puta vise kamiona da se to zavrsi 3 puta brze. Ovako nam je sa svim radovima od 1996. do danas.

I kad se pruga radila sve vrijeme je isto ovako bilo, do onog perioda pred izbore onda su navukli radnika i mehanike da se zavrsi do izbora.
problemnatravunu

#20502 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by problemnatravunu »

ma nema ljudi , izgleda, sve ti je to po "njemačkama", tamo su vjerovatno ljudski plaćeni, a ovdje......
noviclan

#20503 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by noviclan »

F&N wrote: 17/07/2024 15:04 Moze li mi neko objasniti, kako to da kod nas uvijrk ali uvijek od rata do danas radove izvrsava samo jedan tim i to ide polahko. Uvijek je to minimalan broj radnika i opreme.

Evo gledam krenuli radovi na obali i zagradili do pozorista onu traku. A radovi se izvode samo dolr na Skenderiji kod parka ispred kantona.

Pa jebem ga kontam zar nije moglo da u isto vrijeme rade 3 bagera, 3 ekipe, 3 puta vise radnika i 3 puta vise kamiona da se to zavrsi 3 puta brze. Ovako nam je sa svim radovima od 1996. do danas.

I kad se pruga radila sve vrijeme je isto ovako bilo, do onog perioda pred izbore onda su navukli radnika i mehanike da se zavrsi do izbora.
To ti je ono ko turio vrat slomio
DebelinJoe

#20504 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by DebelinJoe »

neki wrote: 17/07/2024 08:40
DebelinJoe wrote: 17/07/2024 02:12 Imao sam prije par godina priliku upoznati Hasana Ćemalovića, popiti kafu s njim i popričati. Divan i pametan čovjek. Za one koji ne znaju ko je Hasan Ćemalović, trebaju znati da je on za potrebe Olimpijade projektirao zgradu Aerodroma Sarajevo.
Zgradu aerodroma nije projektovao Hasan Ćemalović nego Ahmed Kapidžić.
Hasan prije rata nije imao neke spomena vrijedne realizacije, a poslije rata je projektovao, između ostalih, zgradu Robota na D. Malti i Direkciju BH Telecoma u Franca Lehara, meni lično zgrade upitne kvalitete i estetike, ali o ukusima se ne raspravlja.
Kako god, Hasan je arhitekt, nije ni urbanista ni saobraćajni ekspert pa da komentariše saobraćajna rješenja koja su ustanovljena u neka vremena kad se za to pitala struka.
Hoćemo li sada Hasana Ćemalovića proglasiti, levatom, neznalicom, mediokritetom i pomnožiti ga sa nulom principu "Hamo, vidi mu glave..." i "Kakav on, ja mu kroz noge probacivo..."

Ne zaboravimo da živimo u demokratskom društvu. Hasan Ćemalović ima u ovom društvu neki ugled i renome, za razliku od tebe i od mene, pa ga ljudi pitaju za mišljenje o nečemu, a on ima nešto da kaže. To što sam ja u životu nekoliko pio kafu sa Ćemalovićem, ne mora značiti da se apsolutno slažem s njim u svemu, recimo, ne slažem se da Ž. stanicu treba izmjestiti u Rajlovac, ali se slažem sa njegovim stavom da je suludo graditi vijadukt iznad Baščaršije, za što postoji plan još od prije rata, a o tome se pričalo poslije rata, tamo 1998 - 2000. Radi se o tunelu koji bi počinjao između pijace Ciglane i KCUS, vodio ispod Bjelava i Mejtaša i izbijao ispod Mihrivoda, dalje bi vodio most do ispod Kovača, pa novi tunel do Bembaše. Možemo li zamisliti ogromni vijadukt iznad pekare Poričanin? Teško.

Slažem se i s njim da će spajanje sanjane Prve transferzale na ulici Zmaja od Bosne kod Muzeja napraviti haos i krkljanac. O mostu preko Vilsonovog i saobraćajnici između dva muzeja, nema više govora.

Slažem se Hasanom da umjesto famoznog gradskog autoputa, koji ionako nikada neće biti napravljen, treba graditi bulevar sa poslovnim i stambenim objektima i pješačkim saobraćajnicama sa strane. Tako razmišlja arhitekta i sviđa mi se njegovo razmišljanje.

Što se tiče tvrdnje da je Ćemalović nije projektovao Aerodrom, nego neko drugi, evo malo argumenata.

https://www.klix.ba/magazin/kultura/arh ... /191127103

https://bastina20.ba/lokacije/medjunaro ... -sarajevo/

Međunarodni aerodrom Sarajevo
Arhitekt: Hasan Ćemalović i Nikola Nešković
Godina izgradnje: 1984

Za Ahmeda Kapidžića mogu pretpostaviti da je projektovao čovjeka po imenu Faruk Kapidžić, kojega znamo po nadimku DIA. Taj Kapidžić Junior zabavlja narod sa idejama da na mjestu Aerodroma treba napraviti vještačko jezero.
drug_profi

#20505 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by drug_profi »

Hoce lik da istjera zeljeznicku stanicu.
To je sve od referenci koje su bitne.
DebelinJoe

#20506 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by DebelinJoe »

drug_profi wrote: 18/07/2024 01:14 Hoce lik da istjera zeljeznicku stanicu.
To je sve od referenci koje su bitne.
Kad ga sretnem pitat ću ga zbog čega smatra da Ž.Stanicu treba prebaciti u Rajlovac.

Kažem, ne slažem se s tom idejom, posebno jer volim željeznicu i vozove.

Bilo je u Sarajevu loših i promašenih ideja: Javni wc u Velikom parku, rušenje Baščaršije, Papagajka, prebacivanje Aerodoma sa Butmira na Sokolac, izgradnja naselja sa neboderima na Bistriku. Neke su ostvarene, a neke ne. Nadam se da ideja o prebacivanju Ž.Stanice u Rajlovac neće zaživjeti.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#20507 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by PreWiBa »

Pa aerodrom bi i trebalo izmjestiti, za razliku od željezničke stanice.

Naravno, ako za to postoji neka moguća alternativna lokacija.
VladaFBiH

#20508 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by VladaFBiH »

DebelinJoe wrote: 18/07/2024 00:08
neki wrote: 17/07/2024 08:40
DebelinJoe wrote: 17/07/2024 02:12 Imao sam prije par godina priliku upoznati Hasana Ćemalovića, popiti kafu s njim i popričati. Divan i pametan čovjek. Za one koji ne znaju ko je Hasan Ćemalović, trebaju znati da je on za potrebe Olimpijade projektirao zgradu Aerodroma Sarajevo.
Zgradu aerodroma nije projektovao Hasan Ćemalović nego Ahmed Kapidžić.
Hasan prije rata nije imao neke spomena vrijedne realizacije, a poslije rata je projektovao, između ostalih, zgradu Robota na D. Malti i Direkciju BH Telecoma u Franca Lehara, meni lično zgrade upitne kvalitete i estetike, ali o ukusima se ne raspravlja.
Kako god, Hasan je arhitekt, nije ni urbanista ni saobraćajni ekspert pa da komentariše saobraćajna rješenja koja su ustanovljena u neka vremena kad se za to pitala struka.
Hoćemo li sada Hasana Ćemalovića proglasiti, levatom, neznalicom, mediokritetom i pomnožiti ga sa nulom principu "Hamo, vidi mu glave..." i "Kakav on, ja mu kroz noge probacivo..."

Ne zaboravimo da živimo u demokratskom društvu. Hasan Ćemalović ima u ovom društvu neki ugled i renome, za razliku od tebe i od mene, pa ga ljudi pitaju za mišljenje o nečemu, a on ima nešto da kaže. To što sam ja u životu nekoliko pio kafu sa Ćemalovićem, ne mora značiti da se apsolutno slažem s njim u svemu, recimo, ne slažem se da Ž. stanicu treba izmjestiti u Rajlovac, ali se slažem sa njegovim stavom da je suludo graditi vijadukt iznad Baščaršije, za što postoji plan još od prije rata, a o tome se pričalo poslije rata, tamo 1998 - 2000. Radi se o tunelu koji bi počinjao između pijace Ciglane i KCUS, vodio ispod Bjelava i Mejtaša i izbijao ispod Mihrivoda, dalje bi vodio most do ispod Kovača, pa novi tunel do Bembaše. Možemo li zamisliti ogromni vijadukt iznad pekare Poričanin? Teško.

Slažem se i s njim da će spajanje sanjane Prve transferzale na ulici Zmaja od Bosne kod Muzeja napraviti haos i krkljanac. O mostu preko Vilsonovog i saobraćajnici između dva muzeja, nema više govora.

Slažem se Hasanom da umjesto famoznog gradskog autoputa, koji ionako nikada neće biti napravljen, treba graditi bulevar sa poslovnim i stambenim objektima i pješačkim saobraćajnicama sa strane. Tako razmišlja arhitekta i sviđa mi se njegovo razmišljanje.

Što se tiče tvrdnje da je Ćemalović nije projektovao Aerodrom, nego neko drugi, evo malo argumenata.

https://www.klix.ba/magazin/kultura/arh ... /191127103

https://bastina20.ba/lokacije/medjunaro ... -sarajevo/

Međunarodni aerodrom Sarajevo
Arhitekt: Hasan Ćemalović i Nikola Nešković
Godina izgradnje: 1984

Za Ahmeda Kapidžića mogu pretpostaviti da je projektovao čovjeka po imenu Faruk Kapidžić, kojega znamo po nadimku DIA. Taj Kapidžić Junior zabavlja narod sa idejama da na mjestu Aerodroma treba napraviti vještačko jezero.
ok. sve stoji ali kakve on veze ima sa saobraćajem u bilo kakvom obliku i na osnovu čega sebi daje za pravo da predlaže (suluda) saobraćajna rješenja?

Čovjek je institucija u svom poslu (čuo sam jako puno finih stvari o njemu dok je bio u "DOM-u") a na žalost u saobraćaj se razumije kao Mara u kriv *urac - izvinjavam se na ovom poređenju ali je najadekvatnije.
DaysleepeR

#20509 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by DaysleepeR »

Arhitektura i građevina su dvije odvojene nauke...
Haris.ba

#20510 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

DebelinJoe wrote: 18/07/2024 01:45 Kad ga sretnem pitat ću ga zbog čega smatra da Ž.Stanicu treba prebaciti u Rajlovac.
Pa napisao je. Da bi se gradile zgrade.

A, on ipak bi tu imao posla. :mrgreen:

Ja mislim da je jedino u pravu da ne treba GA da se pravi dalje od bolnice.
drug_profi

#20511 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by drug_profi »

Haris.ba wrote: 18/07/2024 08:52 Ja mislim da je jedino u pravu da ne treba GA da se pravi dalje od bolnice.
Zašto? Koji bi mu smisao bio bez tunela Koševo-Dariva?
Haris.ba

#20512 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

drug_profi wrote: 18/07/2024 10:18
Haris.ba wrote: 18/07/2024 08:52 Ja mislim da je jedino u pravu da ne treba GA da se pravi dalje od bolnice.
Zašto? Koji bi mu smisao bio bez tunela Koševo-Dariva?
Da koristi za unutargradski saobracaj, a ne tranzit kroz grad.
Ga treba da bude cesta za brzi ulazak i izlazak iz grada, sa petljama pripremljenim za prolaz hitne, vatrogasaca, policije. Narocito u spicama.

Ako od GA napravis novi bulevar, dobices iste probleme koje imas i na sadasnjem bulevaru.
Ako od GA napravis tranzit, dobijes bespotrebni saobracaj uvucen u grad.

Npr.tzv.zapadni prilaz je sa izgradnjom autoputa koji sluzi za tranzit dobio smisao takve ceste. Ne moras da ulazis na Ilidzu vec prodjes pored nje, koriste ga okolna naselja za spajanje sa drugim dijelovima grada, ne koristis ga za tranzit.

Tranzit rjesavati izmjestanjem takvog prometa iz kotline.
drug_profi

#20513 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by drug_profi »

Haris.ba wrote: 18/07/2024 10:22 Ako od GA napravis tranzit, dobijes bespotrebni saobracaj uvucen u grad.
Pa imaš ga sad.
Najjednostavnije rješenje je cesta klase brze ceste sa denivelisanim petljama na nekoliko mjesta kroz gradsku zonu.
Lupam: Velešići, Pofalići, Buća, Halilovići...
Služila bi i za brzi gradski transport i za tranzit.
Mislim, završetak na Koševu bi zapravo od njega napravilo gradski bulevar, a ne ono što bi trebalo da bude.
Haris.ba

#20514 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

drug_profi wrote: 18/07/2024 10:36 Mislim, završetak na Koševu bi zapravo od njega napravilo gradski bulevar, a ne ono što bi trebalo da bude.
Pa ne bi ako bi zadrzao denivelisane petlje.

A tranzit skroz izbaciti, da ne ide ni Putem Mladih muslimana.
drug_profi

#20515 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by drug_profi »

Haris.ba wrote: 18/07/2024 10:41
drug_profi wrote: 18/07/2024 10:36 Mislim, završetak na Koševu bi zapravo od njega napravilo gradski bulevar, a ne ono što bi trebalo da bude.
Pa ne bi ako bi zadrzao denivelisane petlje.

A tranzit skroz izbaciti, da ne ide ni Putem Mladih muslimana.
Pa kuda će?
Nemoj sad treću rutu pominjati jer Nahorevo-Vogošća baš i nisu izgledni u ovom vijeku.
drug_profi

#20516 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by drug_profi »

Mislim ne kontam poentu da napraviš visetracnu cestu sa dinevilisanim petljama za brzi unutargradski transport, a onda sprijecis da se tuda odvija tranzit.
Dakle ne govorimo samo o robi.
Sav saobracaj sa Pala bi i dalje išao kroz Čaršiju prema toj cesti pa dalje na autoput, kao i putem MM.
Kao i obratno, prema Palama, sve bi ostalo isto kao danas, osim što bi brže sa Koševa stigao na Stup.
kB27

#20517 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by kB27 »

Istu stvar u jednom smjeru (prema zapadu) zovemo "unutargradskim saobracajem" a dalje prema istoku "tranzitom kroz grad". :lol:

Za sta ce nam onda GA do Velesica, niko ga nece koristiti za izlaz iz grada prema autocesti jer ce biti I transferzala. "Ok" je da tranzit kroz grad ide preko Malte, ili preko Nedjarica postojecim cestama bijednog kapaciteta, ali nije ok da ide preko GA. :shock:

Da ga to, mozda, narativom, ne pretvara u "lokalnu saobracajnicu" sto, kao, ne zelimo?!
Vitezanin

#20518 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Vitezanin »

Moderni europski gradovi su ogroman dio svojih problema riješili upravo masovnim korištenjem željeznice koja te vodi do centra grada. Izmjestanjem željeznice bi se putnički promet, koji je tek konačno počeo lagano stajati na noge (plus uvedene su prigradske linije koje su se pokazale kao dobre za prigradsko stanovnistvo), bi bio u potpunosti sahranjen. Ali o tome smo pisali i ranije, dali bezbroj primjera.
kB27

#20519 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by kB27 »

To znaju i oni bi ga rado sahranili.

Ali, draze njima "mrva" nego svima "hljeb".
ReymondReddington

#20520 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by ReymondReddington »

Jutros na kruznom u halilovicima haos. Nesto kopali pa zatvorili onu traku prema fisu.

Ja od kruznog do glavne tek prosao na 4 zeleno na semaforu.

Kad puste onaj viseci kruzni tok skroz u upotrebu ona ulica ce vazda biti krkljanac ako je jutros bila sa 2 kraka zatvorena.
noviclan

#20521 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by noviclan »

Ma samo kroz crveno, maloprije mevkin avlija (avenija) rotor svi u desnoj i idu za elidzu u lijevoj nikoga
Trappist

#20522 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Trappist »

ReymondReddington wrote: 18/07/2024 18:24 Jutros na kruznom u halilovicima haos. Nesto kopali pa zatvorili onu traku prema fisu.

Ja od kruznog do glavne tek prosao na 4 zeleno na semaforu.

Kad puste onaj viseci kruzni tok skroz u upotrebu ona ulica ce vazda biti krkljanac ako je jutros bila sa 2 kraka zatvorena.
i i dalje zatvorena ona traka. JUcer u 4 ondje ludilo bilo. A ne do Bog staviti neki znak prije kruznog da se ne moze u onu traku :-)
Dobrinjac-u-Pragu

#20523 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Dobrinjac-u-Pragu »

evo nekih mojih prijedloga za poboljsanje saobracaja u kantonu:

ceste:
1. spojiti hadzice sa cetiri trake sa zapadnim prilazom kod mostarskog raskrsca
2. spojiti rakovicu sa cetiri trake sa zapadnim prilazom kod mostarskog raskrsca
3. zavrsiti devetu, sestu i prvu transferzalu i spojiti je na (gledaj tacku 4)
4. juznu longitudinalu zavrsiti od mojmila do hrasnog i dio onaj na grbavici
5. spojiti dvanaestu trans. do aerodroma sa cetiri trake i tamo napraviti kruzni tok
6. nastaviti sjevernu long. od dzemala bijedica do krupske
7. safeta zajku obavezno pretvoriti u GA do bolnice ukljucujuci novu cestu koja bi se spajala sa tunelom
8. zavrsiti spoj vlakovo sa mostarskim
9. spojiti hadzice sa lepenickom petljom na 5C

tramvaj:
1. zavrsiti do hrasnice sto prije

trolejbus:
1. produzetak trojelbusa do vogosce
2. postaviti novu posljednu stanicu na dobrinji kod kurta schocka i premjestiti trenutnu posljednu stanicu i vratiti parking tamo

zeljeznice:
1. svakih pola sata u spici i svaki sat van spice uspostaviti linije (zeljeznicka - rastelica/ljesevo)
2. uspostaviti svaki sat u spici i dva sata van spice liniju rastelica - ljesevo
3. spojiti aerodrom sa zeljeznicom i uspostaviti liniju sa zeljeznickom
4. spojiti vogoscu sa zeljeznicom i uspostaviti liniju sa zeljeznickom
5. modernizovati sve stanice u kantonu da ne izgledaju kao rusevina i neke indijske stanice

dodatne pogodnosti:
1. kod vrbanje napraviti ogroman visespratni parking i ljudi koji moraju u centar prebaciti na tramvaj/trolejbus, svako ko ne zivi u centru ne dozvoliti ulaz od skenderije do vijecnice i nazad preko titove na hamze hume

metro:
1. kad se sve ovo zavrsi, moze se razmisljati o metrou!
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#20524 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by mk ultra »

koji metro u ovom prčilištu :mrgreen:

nepristupačan grad od temelja

trebalo bi se dosta stvari srušiti da se dovede u red nešto ovdje.
elk

#20525 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by elk »

Ovo o cemu se pise par strana niko ziv sa foruma nece docekati da se potpuno zavrsi. Stariji forumasi ce naravno prvi ne docekati :D . Pa onda i ovi nesto mladji.
Post Reply