Turisti iz arapskih zemalja u Bosni i Hercegovini
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#1 Turisti iz arapskih zemalja u Bosni i Hercegovini
Marhaba,
pošto vidim da su druge teme već dosta stare ili nekako previše specifične, odlučio sam otvoriti novu.
Da li ste vi primjetili da određen broj arapskih turista u Sarajevu ili BiH zapravo i nije iz tih arapskih zemalja, već da je i njihova dijaspora počela dolaziti kod nas?
Na bazenima sam sreo jednu familiju iz Belgije. Prije bi išli u Tursku, ali su čuli za nas, a sad žele stalno dolaziti jer mogu doći autom i jer im se sviđa priroda. Planiraju čak ići u Neum.
Kasnije, na Baščaršiji sam čuo opet neku porodicu za drugim stolom. Stariji pričaju arapski, ali djeca francuski. Po priči sam skontao da su isto iz Belgije ili Francuske.
EDIT: Ne govorim da je to nešto negativno.
pošto vidim da su druge teme već dosta stare ili nekako previše specifične, odlučio sam otvoriti novu.
Da li ste vi primjetili da određen broj arapskih turista u Sarajevu ili BiH zapravo i nije iz tih arapskih zemalja, već da je i njihova dijaspora počela dolaziti kod nas?
Na bazenima sam sreo jednu familiju iz Belgije. Prije bi išli u Tursku, ali su čuli za nas, a sad žele stalno dolaziti jer mogu doći autom i jer im se sviđa priroda. Planiraju čak ići u Neum.
Kasnije, na Baščaršiji sam čuo opet neku porodicu za drugim stolom. Stariji pričaju arapski, ali djeca francuski. Po priči sam skontao da su isto iz Belgije ili Francuske.
EDIT: Ne govorim da je to nešto negativno.
Last edited by PreWiBa on 17/07/2024 23:26, edited 1 time in total.
-
moimoi
#2 Re: Turisti iz arapskih zemalja u Bosni i Hercegovini
Ja, i? Turisti kao i svi drugi.. valjda.
- karanana
#3 Re: Turisti iz arapskih zemalja u Bosni i Hercegovini
ne kontam sto je to nesto posebno. paralelu pravim sa recimo nasom dijasporom u njemackoj na primjer. sto je bauk ako nasa dijaspora iz njemacke ode recimo u hrvatsku na more?
- denimb
#4 Re: Turisti iz arapskih zemalja u Bosni i Hercegovini
Ja i ?. Pokrij se krpom kakvom kad vec obrazom ne mozes.sehohari wrote: ↑17/07/2024 23:08 Marhaba,
- PreWiBa
- PreWiBa
#6 Re: Turisti iz arapskih zemalja u Bosni i Hercegovini
Pobogu, opet jedan.denimb wrote: ↑17/07/2024 23:24Ja i ?. Pokrij se krpom kakvom kad vec obrazom ne mozes.sehohari wrote: ↑17/07/2024 23:08 Marhaba,
Nisam rekao da je to nešto negativno. Čak naprotiv, pozitivno je što smo se izgleda etablirali kod još jedne grupe potencijalnih turista.
- denimb
#7 Re: Turisti iz arapskih zemalja u Bosni i Hercegovini
sehohari wrote: ↑17/07/2024 23:26Pobogu, opet jedan.denimb wrote: ↑17/07/2024 23:24Ja i ?. Pokrij se krpom kakvom kad vec obrazom ne mozes.sehohari wrote: ↑17/07/2024 23:08 Marhaba,
Nisam rekao da je to nešto negativno. Čak naprotiv, pozitivno je što smo se izgleda etablirali kod još jedne grupe potencijalnih turista.
Druze, dolsi potrosili otisli..cao i zdravo, zasto gledate ljude oko sebe nikad mi nece biti jasno...
-
moimoi
#8 Re: Turisti iz arapskih zemalja u Bosni i Hercegovini
Turisti kao i svi drugi. Isti vise hodaju po Italiji, Spaniji, Uk, Grckoj etc.
- PreWiBa
#9 Re: Turisti iz arapskih zemalja u Bosni i Hercegovini
-
Vjecita_zavrzlama
#10 Re: Turisti iz arapskih zemalja u Bosni i Hercegovini
Dosli ostavili pare otisli
Dok je tako nista negstivno nemam za reci
Eno i Albanija ih poziva ,pare su svima slatke
Dok je tako nista negstivno nemam za reci
Eno i Albanija ih poziva ,pare su svima slatke
- denimb
#11 Re: Turisti iz arapskih zemalja u Bosni i Hercegovini
I neka laprdaju hvala Bogu, imaju gdje da laprdaju, ali ti laprdas o tome kao dolaze nam turisti sa istoka, kao cujte i pocujte, kao telal neki...de ne zajebavaj me...
Pa najvise novca od nnjih mozemo i ostvariti danas, ne znam, dzaba pricati nekome...
- PreWiBa
#12 Re: Turisti iz arapskih zemalja u Bosni i Hercegovini
Zato što nam čine najdominantniju turističku grupu, makar u Sarajevu. Da su to Nijemci, Francuzi, Indijci, otvarao bih temu o njima.
To je u redu, pomaže našoj ekonomiji i drago mi je da se neko interesuje za nas i ako radimo tačno 0% reklame. Zato i otvaram temu, uvijek treba naći načine i raspravljati kako unaprijediti turističku ponudu za te ljude kako bi imali što više koristi.
- denimb
#13 Re: Turisti iz arapskih zemalja u Bosni i Hercegovini
Aha, nisam te onda skontao, a mislimo isto, izvini...sehohari wrote: ↑17/07/2024 23:43Zato što nam čine najdominantniju turističku grupu, makar u Sarajevu. Da su to Nijemci, Francuzi, Indijci, otvarao bih temu o njima.
To je u redu, pomaže našoj ekonomiji i drago mi je da se neko interesuje za nas i ako radimo tačno 0% reklame. Zato i otvaram temu, uvijek treba naći načine i raspravljati kako unaprijediti turističku ponudu za te ljude kako bi imali što više koristi.
-
Vjecita_zavrzlama
#14 Re: Turisti iz arapskih zemalja u Bosni i Hercegovini
U Makarskoj sam aad, ovdje ih nema , ovdje dominiraju cesi svedi njemci ima dosta i bosanaca sto iz bosne sto iz dijaspore
zale se hrvati kszu bosanci su ipak najbolji turisti 
-
moimoi
#15 Re: Turisti iz arapskih zemalja u Bosni i Hercegovini
Izvini, ali to nije tacno. Najvise turista dolazi iz Srbije i Hrvatske.. pa Turske etc. Arapi su bukvalno zanemarivi.sehohari wrote: ↑17/07/2024 23:43Zato što nam čine najdominantniju turističku grupu, makar u Sarajevu. Da su to Nijemci, Francuzi, Indijci, otvarao bih temu o njima.
-
Vjecita_zavrzlama
#16 Re: Turisti iz arapskih zemalja u Bosni i Hercegovini
Da ali oni ne upadaju u oci kao arapi, pa se cini da ih nemamoimoi wrote: ↑17/07/2024 23:55Izvini, ali to nije tacno. Najvise turista dolazi iz Srbije i Hrvatske.. pa Turske etc. Arapi su bukvalno zanemarivi.sehohari wrote: ↑17/07/2024 23:43Zato što nam čine najdominantniju turističku grupu, makar u Sarajevu. Da su to Nijemci, Francuzi, Indijci, otvarao bih temu o njima.
-
moimoi
#17 Re: Turisti iz arapskih zemalja u Bosni i Hercegovini
Arapi vole shopping, njih nista drugo ne zanima… a mi nismo meta. Vise ih obidje Hr nego BiH godisnje.. ako nista- odmor.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑17/07/2024 23:58Da ali oni ne upadaju u oci kao arapi, pa se cini da ih nemamoimoi wrote: ↑17/07/2024 23:55Izvini, ali to nije tacno. Najvise turista dolazi iz Srbije i Hrvatske.. pa Turske etc. Arapi su bukvalno zanemarivi.sehohari wrote: ↑17/07/2024 23:43
Zato što nam čine najdominantniju turističku grupu, makar u Sarajevu. Da su to Nijemci, Francuzi, Indijci, otvarao bih temu o njima.
To je u redu, pomaže našoj ekonomiji i drago mi je da se neko interesuje za nas i ako radimo tačno 0% reklame. Zato i otvaram temu, uvijek treba naći načine i raspravljati kako unaprijediti turističku ponudu za te ljude kako bi imali što više koristi.![]()
- PreWiBa
#18 Re: Turisti iz arapskih zemalja u Bosni i Hercegovini
Dobro, hajmo reći van tog kruga okolnih zemalja. Nekako se njima i ne moramo puno adaptirati jer svakako već govorimo isti jezik, za hranu već znaju i tkd. Jedino adaptirati i unaprediti opštu turističku infrastrukturu.moimoi wrote: ↑17/07/2024 23:55Izvini, ali to nije tacno. Najvise turista dolazi iz Srbije i Hrvatske.. pa Turske etc. Arapi su bukvalno zanemarivi.sehohari wrote: ↑17/07/2024 23:43Zato što nam čine najdominantniju turističku grupu, makar u Sarajevu. Da su to Nijemci, Francuzi, Indijci, otvarao bih temu o njima.
Oni u tom kontekstu za mene i nisu "pravi" turisti.
Turci jesu, ali mislim kada bi gledali na sveopštu potrošnju da bi arapski turisti bili iznad njih. Turci dođu na par dana i odu, oko arapa je se stvorio cijeli biznis iznajmljivanja vozila, kuća, prodaje stanova, jednostavno jer su spremni dati više novca od drugih.
- denimb
#19 Re: Turisti iz arapskih zemalja u Bosni i Hercegovini
A ko vama upada u oci, odete li ikad izvan BiH... necu ja vise na ovu temu...
-
last mohicans
#20 Re: Turisti iz arapskih zemalja u Bosni i Hercegovini
Baš jučer sam pročitao, najviše gostiju iz KSA, zatim loko, onda Turska i čini mi se i neke druge evropske zemlje.
- PreWiBa
-
moimoi
#22 Re: Turisti iz arapskih zemalja u Bosni i Hercegovini
Jah. Hajmo reci ovako… ono sto je nama normalno, sto su ti starci usadili.. to njima nije. Oni ce bukvalno iskoristiti, razjebati tj vise stete napraviti nego sto su platili.sehohari wrote: ↑18/07/2024 00:03Dobro, hajmo reći van tog kruga okolnih zemalja. Nekako se njima i ne moramo puno adaptirati jer svakako već govorimo isti jezik, za hranu već znaju i tkd. Jedino adaptirati i unaprediti opštu turističku infrastrukturu.moimoi wrote: ↑17/07/2024 23:55Izvini, ali to nije tacno. Najvise turista dolazi iz Srbije i Hrvatske.. pa Turske etc. Arapi su bukvalno zanemarivi.sehohari wrote: ↑17/07/2024 23:43
Oni u tom kontekstu za mene i nisu "pravi" turisti.
Turci jesu, ali mislim kada bi gledali na sveopštu potrošnju da bi arapski turisti bili iznad njih. Turci dođu na par dana i odu, oko arapa je se stvorio cijeli biznis iznajmljivanja vozila, kuća, prodaje stanova, jednostavno jer su spremni dati više novca od drugih.
Skidam kapu svima koji su jos uvijek optimisti sto se rentanja tice tj koji su nasli racunicu da im svu stetu naplate i da ih boli K…
-
Vjecita_zavrzlama
#23 Re: Turisti iz arapskih zemalja u Bosni i Hercegovini
Ko ja? Zasto bi bilo za bana? Srbijanci i hrvati su ljudi kao mi fizicki isti jezik isto sve, arapi drugaci jezik druga nosnja itd …sta je tu cudno?
I fakat statistika kaze da godisnje u Bih daleko najvise dodje iz regiona pa onda ostalo
Neka dolazi svako od koga mozemo imat korist
- denimb
#24 Re: Turisti iz arapskih zemalja u Bosni i Hercegovini
kod nosnje si me izgubila, a to da ne mozemo imati korist...ne komentarisem...Vjecita_zavrzlama wrote: ↑18/07/2024 00:14Ko ja? Zasto bi bilo za bana? Srbijanci i hrvati su ljudi kao mi fizicki isti jezik isto sve, arapi drugaci jezik druga nosnja itd …sta je tu cudno?
I fakat statistika kaze da godisnje u Bih daleko najvise dodje iz regiona pa onda ostalo
-
Vjecita_zavrzlama
#25 Re: Turisti iz arapskih zemalja u Bosni i Hercegovini
Zasto nebi imali korist od turista, ne kontam?denimb wrote: ↑18/07/2024 00:27kod nosnje si me izgubila, a to da ne mozemo imati korist...ne komentarisem...Vjecita_zavrzlama wrote: ↑18/07/2024 00:14Ko ja? Zasto bi bilo za bana? Srbijanci i hrvati su ljudi kao mi fizicki isti jezik isto sve, arapi drugaci jezik druga nosnja itd …sta je tu cudno?